Προστατέψτε το πάγκρεας σας τρώγοντας

Δυναμικό τρίο

Σε μια οκτάχρονη μελέτη, εκείνοι που κατανάλωναν τα υψηλότερα επίπεδα των τριών ισχυρών φλαβονοειδών -kaempferol, quercetin, και myricetin-μείωναν τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας κατά 23 %. Καθόλου κακό. Και χωρίς αμφιβολία αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παραπάνω τρία φλαβονοειδή βοηθούν στην καταστολή του οξειδωτικού στρες, μιας διαδικασίας που, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τον καρκίνο και άλλες επικίνδυνες νόσους.

Άλλες σπουδαίες πηγές

Κρεμμύδια και ορισμένα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως η ρόκα, είναι ένας τρόπος να πάρουμε τα ιδιαίτερα αυτά φλαβονοειδή. Παραθέτουμε εδώ και μερικά άλλα:
-Kaempferol: Κατσαρό λάχανο, παντζάρι, αντίδια, ωμό σπανάκι, πρασουλίδα και άσπρα φασόλια.
-Quercetin:Σπαραγγια, μήλα, στάρι και τσάι.
-Myricetin:Μάραθο, βατόμουρα και χαρουπάλευρο.

Κάτι για τους καπνιστές

Καπνίζετε; Έχετε υπόψη σας ότι οι καπνιστές στη μελέτη είχαν ωφεληθεί ιδιαίτερα από τη λήψη φλαβονοειδών, με την kaempferol να παρέχει τη μεγαλύτερη προστασία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το κάπνισμα δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας.
Όφελος:31 μιλιγκραμ φλαβονοειδών την ημέρα σας κάνουν να φαίνεστε 3,2 χρόνια νεότεροι.

Πρωτεϊνη για το πάγκρεας

Αν κάνετε προσπάθεια να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση κρέατος, το πάγκρεας σας θα σας ευγνωμονεί.
Σε μια πρόσφατη μελέτη, άνθρωποι που κατανάλωναν κυρίως επεξεργασμένα κρέατα, όπως χοτντογκ, μπέικον, σαλάμια και λουκάνικα, είχαν αύξηση κατά 67 % του κινδύνου για καρκίνο στο πάγκρεας. Πρωτεϊνες όπως ψάρι, πουλερικά και αβγά δεν σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο για την ασθένεια.
Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί οι συμμετέχοντες στη μελέτη, των οποίων η διατροφή ήταν πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας.
Υποθέτουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στα νιτρώδη συντηρητικά και παρόμοια προσθετικά που χρησιμοποιούνται στις τροφές αυτές. Το πάγκρεας είναι ένας μικρός αδένας κοντά στο στομάχι που ελευθερώνει πεπτικά ένζυμα στο έντερο και εκκρίνει ινσουλίνη, την ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο στο πάγκρεας είναι η προχωρημένη ηλικία (50 ετών και άνω), το κάπνισμα και ιστορικό φλεγμονών του παγκρέατος. Ο διαβήτης επίσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας.
Όφελος: Ο έλεγχος της υγείας σας μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε 12 χρόνια νεότερος.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ  ΚΑΛΥΤΕΡΗ  ΖΩΗ 

Real Age

Προσέξτε την κατάθλιψη

Άτομα με κατάθλιψη που δεν ανταποκρίνονται στις αντικαταθλιπτικές θεραπείες, έχουν μια άλλη εναλλακτική λύση για θεραπεία: τη συχνή άσκηση.
Ερευνητές συγκέντρωσαν 30 γυναίκες ηλικίας 40 -60 ετών, που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά φάρμακα για δυο μήνες χωρίς βελτίωση. Όλες οι γυναίκες συνέχισαν την θεραπεία τους, αλλά μερικές άρχισαν και ένα πρόγραμμα άσκησης.
Ύστερα από οκτώ μήνες, οι γυναίκες που ασκούνταν επί δύο ώρες τη βδομάδα, χρησιμοποιώντας ειδικές συσκευές για την κατάσταση της καρδιάς, έδειξαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Εκείνες με μόνη τη φαρμακευτική αγωγή έδειξαν μικρότερη βελτίωση.

Mind, Mood & Memory

Αέρας Ευφυϊας

Ο μολυσμένος αέρας σε μια πόλη με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, μπορεί να έχει επίπτωση στο IQ ενός παιδιού, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση στις αναθυμιάσεις των εξατμίσεων των αυτοκινήτων συνδέεται με ένα ποσοστό πτώσης του IQ κατά 3, 4 μονάδες.
Τα παιδιά που εκτίθενται στις αναθυμιάσεις αυτές έδειξαν μικρότερες επιδόσεις στο λεξιλόγιο τους, το μνημονικό τους και τη μάθηση γενικά. Εκτός από τους κίνδυνους στο αναπνευστικό που συνεπάγεται η έκθεση αυτή.
Η μετακόμιση σε μια περιοχή όπου η ατμόσφαιρα είναι πιο καθαρή, είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατέψετε τα παιδιά σας. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, βρείτε ένα σπίτι σε ένα λιγότερο πολυσύχναστο δρόμο.

American Journal of Epidemiology

Η Σπουδαία κολοκύθα

Η κολοκύθα είναι σπουδαία πηγή βιταμίνης Α, καλίου, ινών και είναι φτωχή σε λιπαρά και θερμίδες. Επίσης, οι σπόροι της είναι πλούσιες σε ίνες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα -καλά λίπη.
"Η κονσερβαρισμένη κολοκύθα έχει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία αναλογικά από την φρέσκια μαγειρευτή κολοκύθα, και αυτό οφείλεται στην αφαίρεση του νερού", λέει η δρ. Τζο Αν Κάρσον, διαιτολόγος στο UT Soutwestern Medical Center.
Ένα φλυτζάνι έχει μόνο 83 θερμίδες, 7 γραμμάρια ινών και περίπου διπλάσια από την συνιστώμενη ποσότητα λήψης βιταμινών Α.
Μαγειρέψτε κομμάτια κολοκύθας με φρέσκα φασολάκια για ένα πολύχρωμο πιάτο. Ψήστε την με μορφή πίτας ή φτιάξτε γλυκά με βάση κολοκύθα.

Southwestern News