Κόψτε το κάπνισμα...Διώχνει το άγχος!

Όσοι καπνίζετε, τώρα έχετε έναν ακόμα καλό λόγο για να το κόψετε. Νέα επιστημονική έρευνα έδειξε ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει το χρόνιο στρες.


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 469 καπνιστές που προσπάθησαν να κόψουν το κάπνισμα μετά από νοσηλεία για καρδιοπάθεια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι σταμάτησαν το κάπνισμα για πάνω από ένα χρόνο, μείωσαν σημαντικά και το στρες που αισθάνονταν.

Τέρμα λοιπόν οι δικαιολογίες ότι το κάπνισμα χαλαρώνει και σε κάνει να ξεχνάς τα άγχη σου. Αυτό πλέον δεν ισχύει, αφού οι επιστήμονες τονίζουν τώρα ότι το κάπνισμα πιθανόν να προκαλέσει μακροχρόνιο στρες, ακόμα κι αν ο καπνιστής αισθάνεται προσωρινή ανακούφιση από δύσκολες καταστάσεις

ΠΗΓΗ:  http://hygeiagr.blogspot.com/2010/06/blog-post_19.html

Το θαύμα του θαλασσινού νερού

Είναι γνωστό πως το νερό έχει τη δύναμη να ομορφαίνει. Μας αναζωογονεί, θεραπεύει και προσφέρει ανακούφιση από άγχος, ένταση και νευρικότητα. Ο όρος «θαλασσοθεραπεία» έχει γίνει πολύ γνωστός τα τελευταία χρόνια και αποκτά ιδιαίτερη σημασία για εμάς τους Μεσόγειους, που έχουμε μάθει να ζούμε και να μεγαλώνουμε με τη θάλασσα. Το θαλασσινό νερό είναι πλούσιο σε νάτριο, μαγνήσιο, θείο, φώσφορο και ιώδιο, στοιχεία που ανανεώνουν και «ζωντανεύουν» σώμα και πνεύμα! Χρησιμοποιείται όχι μόνο στην αισθητική αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων. Ετσι, παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, σε φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα, σε κυκλοφορικά προβλήματα, τραυματισμούς, αναπνευστικά προβλήματα και ρευματισμούς.


Η τεχνική της θαλασσοθεραπείας χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό, φύκια, λάσπη θαλάσσης και αλάτι σε λουτρά, ντους, μασάζ και μάσκες σώματος. Οι εφαρμογές της μπορούν να μας χαρίσουν νεανική και δροσερή επιδερμίδα. Τα καλλυντικά προϊόντα με βάση τα φύκια ή εκχυλίσματα φυκιών και τα συστατικά του θαλασσινού νερού, που είναι πλούσια σε μέταλλα και ολιγοστοιχεία, διεγείρουν την κυτταρική δραστηριότητα και βελτιώνουν την ποιότητα των ιστών. Λίγες ημέρες παραμονής σε κέντρο θαλασσοθεραπείας αρκούν για να προσφέρετε στο δέρμα σας τον καθαρισμό και τη θρέψη που χρειάζεται για να λάμπει. Οι θεραπείες αυτές εξασφαλίζουν την απόλυτη ευεξία και αναζωογόνηση, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνουν όλη την ένταση που έχει εγκλωβιστεί στον οργανισμό.

Το θαλασσινό νερό, που περιέχει περισσότερα από εξήντα μεταλλικά άλατα και έναν πολύ μεγάλο αριθμό ιχνοστοιχείων αλλά και φύκια, ωφελεί τις αρθρώσεις, ενώ όλα τα συστατικά προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες. Χαρίζει ανάλαφρο περπάτημα, γιατί παρέχει βελτίωση των κυκλοφορικών προβλημάτων και κυρίως των οιδημάτων στα πόδια. Είναι σύμμαχος της επιδερμίδας μας γενικά και προσφέρει όπλο αντιγήρανσης. Η σιλουέτα γίνεται πιο σβέλτη και σφιχτή. Το δέρμα ανακτά τη λάμψη και τη φρεσκάδα του.

Το ιώδιο που περιέχεται στα φύκια εξαφανίζει την κυτταρίτιδα. Τα συστατικά των φυκιών, λένε οι ειδικοί, εξασφαλίζουν ενυδάτωση των επιδερμικών κυττάρων με ταυτόχρονη διάλυση των επιφανειακών λιποκυττάρων.

Ενα ακόμη συστατικό της θάλασσας, η θαλάσσια λάσπη, πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, συγκρατεί μεγάλη θερμότητα, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος οπότε έχουμε καλύτερη οξυγόνωση, αύξηση του μεταβολισμού, ακόμη και ανακούφιση του πόνου.


Μαυρίστε χωρίς να καείτε

Ο ήλιος αποτελεί αστείρευτη πηγή ενέργειας και ζωής. Εντούτοις, η ηλιακή ακτινοβολία εκτός από τα ανεκτίμητα οφέλη της μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στην επιδερμίδα μας όταν εκτιθέμεθα σ’ αυτήν άσκοπα και αλόγιστα.

Η χωρίς προστασία έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία επιφέρει ξηρότητα, αφυδάτωση, πανάδες και πιθανόν άλλους ερεθισμούς ανάλογα με την ποιότητα του δέρματός μας. Αν κι από τις μικρές ηλικίες το κολλαγόνο και η ελαστίνη που προσφέρουν λάμψη, σφριγηλότατα και ελαστικότητα παράγονται κανονικά στον οργανισμό, η έκθεση στον ήλιο κάνει την επιδερμίδα μας να χάνει τη φωτεινότητά της, ενώ κινδυνεύουμε και από ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του δέρματος. Εκτός από τις μακροπρόθεσμες βλάβες, είναι και οι βραχυπρόθεσμες, δηλαδή εγκαύματα, που καταστρέφουν τα κύτταρα του εξωτερικού στρώματος του δέρματος, της επιδερμίδας.

Οφείλουμε να μην ξεχνάμε ποτέ τα προϊόντα τροφής, ενυδάτωσης και αναδόμησης που πρέπει να βάζουμε στο πρόσωπό μας και το σώμα μας και που βοηθούν σημαντικά στην ανάπλαση των κυττάρων και στη διατήρηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.

Απαραίτητο είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ δώδεκα το μεσημέρι με τέσσερις το απόγευμα. Για να αποκτήσουμε το χρώμα σοκολάτας χωρίς προβλήματα, πρέπει είκοσι λεπτά προτού βγούμε στην παραλία να βάζουμε αντηλιακό. Τα αντηλιακά θα πρέπει να περιλαμβάνουν κάποια βασικά συστατικά για να έχουν αποτελεσματικότητα, όπως φίλτρα UV-A / UV-B, τα οποία απορροφούν ευρύ φάσμα των υπεριωδών ακτινών, τυροσίνη, μια δραστική ουσία που διεγείρει την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα, καστορέλαιο που είναι ενυδατικό και μαλακτικό, έλαιο καρύδας, διοξείδιο του τιτανίου, αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε και C, υψηλό δείκτη προστασίας SPF ανάλογα με τον τύπο και το χρώμα του δέρματος.


ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ

ΠΗΓΗ: http://kallisteia.wordpress.com/2010/06/29

Εχετε πονοκέφαλο; Πάρτε... καρπούζι

 Συνήθως τον αντιμετωπίζουμε ξαπλώνοντας, χαμηλώνοντας τα φώτα και παίρνοντας ένα παυσίπονο. Αλλά υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, όπως το καρπούζι, το γιαούρτι και τα αμύγδαλα, που κάνουν θαύματα για τον πονοκέφαλο, με τρόπο απλό και απολύτως φυσικό.

« Η αφυδάτωση αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες πονοκεφάλου » λέει η αμερικανίδα διατροφολόγος Εριν Παλίνσκι , η οποία συνιστά να τον αντιμετωπίσουμε με τροφές πλούσιες σε νερό, όπως το καρπούζι, το αγγούρι, το πεπόνι, οι σούπες, η βρώμη, οι ντομάτες και το μαρούλι. « Επιπλέον τα βασικά μέταλλα που περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη των πονοκεφάλων » τονίζει η δρ Παλίνσκι.

Ο καφές θεωρείται «ένα κι ένα» για τους πονοκεφάλους εδώ και αιώνες, αλλά μόνο εάν καταναλώνεται με μέτρο. « Πολλές φορές ο πονοκέφαλος δημιουργείται από τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου. Ο καφές έχει αγγειοσυσταλτική δράση και μπορεί να ανακουφίσει » λένε οι επιστήμονες. Προσοχή όμως: ο καφές έχει διουρητική δράση και αν το παρακάνετε κινδυνεύετε να αφυδατωθείτε και να έχετε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Προσεκτικοί πρέπει να είναι και όσοι ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες. « Οταν καταναλώνετε συστηματικά μικρές ποσότητες υδατανθράκωνεξαντλείτε τα αποθέματα γλυκογόνου, που είναι η κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου, και παράλληλα ενισχύετε την απώλεια υγρών από το σώμα. Για να αποφύγετε τον επερχόμενο πονοκέφαλο προτιμήστε υγιεινές πηγές υδατανθράκων, όπως οι φρυγανιές ή το ψωμί ολικής άλεσης, η βρώμη και τα φρούτα » συμβουλεύει η δρ. Παλίνσκι.

Το μαγνήσιο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να απομακρύνει ή να απαλύνει τους πονοκεφάλους βοηθώντας αποτελεσματικά όσους πάσχουν από ημικρανίες. Για να ενισχύσετε την πρόσληψη μαγνησίου βάλτε στη διατροφή σας αμύγδαλα, μπανάνες, ξερά βερίκοκα, φιστίκια κάσιους, αναποφλοίωτο ρύζι, αβοκάντο και ηλιόσπορους. Ο πονοκέφαλος μπορεί απλώς να δηλώνει την ανάγκη του σώματος για ασβέστιο, στοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι.

Αλλο θαυματουργό όπλο κατά του πονοκεφάλου είναι το σουσάμι: πλούσιο σε βιταμίνη Ε, βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων των οιστρογόνων και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Ομοίως το ωμό σπανάκι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην αποφυγή και στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο που προκαλεί η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Αν ο πονοκέφαλος συνδέεται με την κατάχρηση οινοπνευματωδών, υπάρχει τρόπος να τον ξεπεράσετε. Το αλκοόλ είναι διουρητικό και όχι μόνο προκαλεί αφυδάτωση αλλά και απώλεια ηλεκτρολυτών, όπως το ποτάσιο. Καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε ποτάσιο, όπως είναι μια ψητή πατάτα με τη φλούδα, μπορείτε να ανακουφιστείτε σημαντικά από τους πονοκεφάλους που σχετίζονται με τα επακόλουθα της μέθης.

ΠΗΓΗ:  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=339009&dt=22/06/2010#ixzz0raFUS2vV

Η σοκολάτα ρίχνει την πίεση

Ένα κομμάτι σοκολάτα τη μέρα μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με μισή ώρα καθημερινή σωματική άσκηση, όσον αφορά τη μείωση της υψηλής πίεσης, σύμφωνα με νέα αυστραλιανή έρευνα.


Η μελέτη, υπό τη δρα Κάριν Ριντ του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine», αναφέρει ότι για όσους πάσχουν από υψηλή πίεση, η σοκολάτα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού μέχρι και 20% μέσα σε μια πενταετία.

Η σοκολάτα - ειδικά η μαύρη- περιέχει τις χημικές ουσίες φλαβονόλες που με φυσικό τρόπο διευρύνουν το αιμοφόρα αγγεία και διευκολύνουν έτσι τη ροή του αίματος, ρίχνοντας την πίεσή του. «Δεν είναι ανάγκη να παίρνει κανείς πάντα φάρμακα για τη μείωση της πίεσης. Υπάρχουν και τροφές που βοηθάνε σε αυτό», δήλωσε η κα Ριντ.

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από υπέρταση και εκτιμάται ότι οι μισοί από αυτούς δεν το ξέρουν, καθώς ποτέ δεν είχαν τη σχετική ιατρική διάγνωση. Περίπου ένας στους 10 ανθρώπους με υπέρταση δεν μπορεί να ελέγξει την πάθηση με φάρμακα.

Η αυστραλιανή μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να ρίξει την πίεση μέχρι 5% σε όσους έχουν υπέρταση, ενώ δεν επηρεάζει όσους έχουν φυσιολογική πίεση και έτσι δεν προκαλεί υπόταση.

Όπως είπαν οι ερευνητές, θα χρειαστούν κι άλλες έρευνες για να καθοριστεί η ιδανική ποσότητα σοκολάτας, που επιφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ωφέλεια για την υγεία μπορεί να υπάρξει από ένα κομματάκι (έξι γραμμάρια) τη μέρα μέχρι μια ολόκληρη σοκολάτα (100 γραμμάρια).

Οι άνθρωποι με υψηλή πίεση έχουν σε μόνιμη βάση συστολική πίεση πάνω από 140 ή διαστολική πάνω από 90. Η φυσιολογική πίεση είναι περίπου 90/60. Οι έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα ρίχνει γύρω στις 5 μονάδες τη συστολική πίεση, πράγμα που ισοδυναμεί με το αποτέλεσμα το οποίο έχει μισή ώρα σωματικής άσκησης μέτριας έντασης (γρήγορο περπάτημα, κολύμπι κ.α.).

Μια άλλη έρευνα, που είχε παρουσιαστεί νωρίτερα φέτος, είχε δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε μια σοκολάτα την εβδομάδα, έχουν 22% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό. Από την άλλη πάντως, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη άλλες πιθανές αρνητικές συνέπειες από την κατανάλωση σοκολάτας, όπως η παχυσαρκία.
 
ΠΗΓΗ: http://hygeiagr.blogspot.com/

Παγωτό γιαούρτι με φράουλες

(Από το βιβλίο του Vita «Τα υγιεινά γλυκά»)

{για 8 άτομα}
1/2 κιλό φράουλες
4 κουταλιές μαρμελάδα φράουλα
2 κουταλιές ροδόσταμο
2 κουταλιές γρεναδίνη (προαιρετικά)
1/2 κιλό γιαούρτι
3 κουταλιές ζάχαρη άχνη

*10-20 λεπτά η προετοιμασία.

*3 ώρες τουλάχιστον η ψύξη.

*Πλένετε και σουρώνετε τις φράουλες και τις βάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη μαρμελάδα. Βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού μέχρι να μαλακώσουν οι φράουλες.

*Πολτοποιείτε τις φράουλες με το χυμό τους και τις περνάτε από ένα σουρωτήρι.

*Αναμειγνύετε τον πολτό με το ροδόσταμο και, αν θέλετε, με τη γρεναδίνη και στη συνέχεια με το γιαούρτι.

*Προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και δοκιμάζετε - μπορεί να το θέλετε πιο γλυκό και να μη σας αρκούν οι 3 κουταλιές άχνη.

*Βάζετε το μείγμα σε ένα μεταλλικό κουτί και το τοποθετείτε για 1 ώρα στην κατάψυξη - ή όση ώρα χρειαστεί για να αρχίσει να πήζει κοντά στα τοιχώματα του δοχείου.

*Το βγάζετε από την κατάψυξη και το χτυπάτε στο μίξερ. Μετά το ξαναβάζετε στην κατάψυξη, αυτή τη φορά για μισή ώρα. Μετά το βγάζετε και το ξαναχτυπάτε. Αυτό συνεχίζεται μέχρι το μείγμα να αποκτήσει ενιαία κρεμώδη υφή. Μετά το τελικό χτύπημα, το αφήνετε στην κατάψυξη για 1 ώρα και είναι έτοιμο. Αν έχει καταψυχθεί πολύ, προτού το σερβίρετε αφήστε το για λίγη ώρα στην ψύξη.

Όταν το σερβίρετε, μπορείτε να το γαρνίρετε με ολόκληρες φράουλες και με φύλλα φρέσκιας μέντας ή δυόσμου.

102 θερμίδες η μερίδα

ΠΗΓΗ: http://www.vita.gr/html/ent/632/ent.11632.asp

Tα φύτρα της ενέργειας

Tα φύτρα της ενέργειας
ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Tα φύτρα είναι βλαστοί που βγαίνουν από διάφορους καρπούς και εμπλουτίζουν τη διατροφή σας με πολλά θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες. Eίναι από τα πλέον ισορροπημένα και υγιεινά τρόφιμα της διατροφικής αλυσίδας. Άλλα από αυτά είναι τραγανά, άλλα μαλακά, άλλα έχουν ελαφριά γεύση και άλλα πιο πικάντικη. Tα μαλακά φύτρα ταιριάζουν περισσότερο σε σαλάτες και σάντουιτς, γιατί μπορούν να καταναλωθούν και ωμά, ενώ τα πιο σκληρά μπορούν να μαγειρευτούν και να δώσουν ξεχωριστή γεύση σε σούπες, βραστά λαχανικά και λαδερά.

Πώς μας ωφελούν

Tα φύτρα περιέχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά, αλλά είναι έξοχη πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών, ειδικά τώρα το χειμώνα, που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι περιορισμένα. Xάρη σε κάποια χημικά μόρια που περιέχουν, τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια και μας αναζωογονούν. Bοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων και καθυστερούν τη γήρανση.

Φύτρα από φασόλια
Γιατί να τα προτιμήσετε:

• Eίναι αρκετά πιο εύπεπτα απ’ ό,τι οι καρποί από τους οποίους προέρχονται, δηλαδή τα φασόλια.
• Έχουν διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με τα φασόλια.
• Eίναι καλή πηγή βιταμίνης C και φυλλικού οξέος.

Πώς να τα καταναλώσετε. Mπορείτε να τα καταναλώσετε ωμά (σε σαλάτες) ή μαγειρεμένα. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος καταστρέφεται ορισμένη ποσότητα βιταμίνης C και φυλλικού οξέος.

Σύσταση ανά 100 γρ. Θερμίδες: 30,96

Πρωτεΐνες: 3 γρ.
Λιπαρά: 0,1 γρ.
Yδατάνθρακες: 5,9 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,8 γρ.

Φύτρα από φακές
Γιατί να τα προτιμήσετε.

• Aποτελούν πολύ πλούσια πηγή πρωτεΐνης (τα φύτρα από φακές έχουν 26% και το κρέας 28%).
• Περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και φυλλικού οξέος.
• Eίναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.

Πώς να τα καταναλώσετε. Nοστιμίζουν ιδιαίτερα τις σούπες και τις βραστές σαλάτες λαχανικών.

Σύσταση ανά 100 γρ.
Θερμίδες: 105
Πρωτεΐνες: 8,9 γρ.
Λιπαρά: 0,5 γρ.
Yδατάνθρακες: 16,2 γρ.
Φυτικές ίνες: 5,8 γρ.
Bιταμίνη C: 15,5 mg
Φυλλικό οξύ: 100 mg


Φύτρα αλφάλφα
Γιατί να τα προτιμήσετε

• Tα φύτρα αλφάλφα είναι από τις πλουσιότερες πηγές σαπωνίνων, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης, χωρίς να επηρεάζουν την «καλή».
• Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Πώς να τα καταναλώσετε. Ωμά, αποτελούν ιδανικό συμπλήρωμα σε σαλάτες και σάντουιτς. Mπορείτε όμως και να τα μαγειρέψετε. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να τα προσθέσετε στην ομελέτα σας.

Σύσταση ανά 100 γρ.
Θερμίδες: 29
Πρωτεΐνες: 4 γρ.
Λιπαρά: 0,7 γρ.
Yδατάνθρακες: 3,8 γρ.
Φυτικές ίνες: 2,5 γρ.
Kάλιο: 79 mg
Φώσφορο: 70 mg


Φύτρα μπρόκολου
Γιατί να τα προτιμήσετε

• Eίναι πλούσια σε σουλφοραφίνη, ουσία που έχει διαπιστωθεί ότι έχει αντικαρκινική δράση.
• Yπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πώς να τα καταναλώσετε. H πιπεράτη γεύση τους θα νοστιμίσει τις χορτόπιτες και τις σαλάτες σας.

Σύσταση ανά 100 γρ.
Θερμίδες: 43
Πρωτεΐνες: 3,4 γρ.
Λιπαρά: 0,3 γρ.
Yδατάνθρακες: 8,95 γρ.
Φυτικές ίνες: 3,8 γρ.
Aσβέστιο: 42 mg
Kάλιο: 389 mg
Φώσφορο: 69 mg
β-καροτίνη: 450 μg
Bιταμίνη C: 85 mg
Φυλλικό οξύ: 61 μg


Φύτρα σιταριού
Γιατί να τα προτιμήσετε

• Περιέχουν ω-6 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την υγεία. Όμως, αυτό που τα κάνει να υπερέχουν έναντι άλλων προϊόντων που περιέχουν αυτού του είδους τα λιπαρά είναι ότι τα ω-6 των φύτρων σιταριού μπορούν να διατηρηθούν έως και μία εβδομάδα, ενώ τα ω-6 που περιέχονται σε διάφορα έλαια (π.χ. στο μουρουνόλαδο) είναι ευαίσθητα λιπαρά, οξειδώνονται εύκολα και καταστρέφονται.
• Έχουν τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης B12 σε σχέση με τον καρπό του σιταριού. • Έχουν 3 με 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες απ’ ό,τι το ψωμί ολικής άλεσης. • Έχει υπολογιστεί ότι με την κατανάλωση 100 γρ. φύτρων σιταριού καλύπτετε περίπου τη μισή από την ημερήσια ανάγκη σας σε μαγνήσιο.

Πώς να τα καταναλώσετε. Σε ωμές και βραστές σαλάτες, σε κινέζικα φαγητά, σούπες και ριζότο με θαλασσινά.


Σύσταση ανά 100 γρ.
Θερμίδες: 198
Πρωτεΐνες: 7,5 γρ.
Λιπαρά: 1,3 γρ.
Yδατάνθρακες: 42,5 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,1 γρ.
Mαγνήσιο: 82 mg
Φώσφορο: 200 mg
Σελήνιο: 42,5 μg

Πώς θα «καλλιεργήσετε» φύτρα

Tι θα χρειαστείτε

• Ένα γυάλινο δοχείο με φαρδύ στόμιο, ώστε όταν αναπτυχθούν τα φύτρα, να μπορείτε να τα βγάλετε με ευκολία.
• Ένα τουλουπάνι (βαμβακερό ύφασμα με το οποίο φτιάχνουν τυρί).
• Για τα φασόλια και τις φακές βάζετε τον καρπό όπως τον αγοράζετε, κατά προτίμηση από καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Για τα υπόλοιπα φύτρα αγοράζετε τους σπόρους τους, από τα ίδια καταστήματα.

H «καλλιέργεια» βήμα προς βήμα

• Πλύντε καλά τους καρπούς ή τους σπόρους που έχετε επιλέξει.
• Bάλτε τους σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό, σκεπάστε το με το τουλουπάνι και μουλιάστε τους για 6 έως 8 ώρες.
• Tην επομένη, αδειάστε το νερό, ξεπλύντε τους και στραγγίξτε τους καλά.
• Ξαναβάλτε τους στο γυάλινο δοχείο, φροντίζοντας 2 με 3 φορές την ημέρα να τους ραντίζετε με νερό και να αναδύετε το δοχείο, ώστε οι νεαροί βλαστοί να αναπτυχθούν ομοιόμορφα.
• Όταν οι καρποί βλαστήσουν και τα φύτρα μεγαλώσουν, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Φυτρώνουν σε 2 με 5 ημέρες ανάλογα και πάλι με τον καρπό που θα βάλετε. Mην τα αφήσετε πάνω από 7 μέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.
 Bγάλτε τα φύτρα από το δοχείο, βυθίστε τα σε ένα μπολ με νερό και ξεπλύντε τα προσεκτικά.

Πώς θα τα συντηρήσετε

Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά, το ιδανικό θα ήταν να τα καταναλώσετε αμέσως μόλις τα συγκεντρώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε, αφού τα βγάλετε από το δοχείο, να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις ημέρες σ' άλλο γυάλινο δοχείο που σκεπάζει ή στις ειδικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για το ψυγείο με μια ματιά.
 
ΠΗΓΗ: http://www.vita.gr/html/ent/009/ent.2009.asp

Αμυγδαλέλαιο, ένας πολύτιμος θυσαυρός για το δέρμα και τα μαλλιά

οι βιταμίνες Α - Ε -Β1 -Β2 -Β6.....


τα ιχνοστοιχεία και τα αιθέρια έλαια που.....

περιέχει το αμυγδαλέλαιο το καθιστούν τον πολυτιμότερο θησαυρό για το δέρμα και τα μαλλιά....

απλώνοντάς το στο πρόσωπο....

-το ενυδατώνει σε βάθος

-βελτιώνει την επιδερμίδα και διατηρεί την λάμψη της

-καταπραΰνει ερεθισμούς και φλεγμονές

-φωτίζει τους μαύρους κύκλους

-καθυστερεί την διαδικασία της γήρανσης

-το ανακουφίζει από την ξηρότητα και τον κνησμό

-θεραπεύει τα σκασμένα χείλη και

χρησιμοποιώντας το αμυγδαλέλαιο σαν ντεμακιγιάζ αφαιρεί ακόμα και την αδιάβροχη μάσκαρα,ενώ παράλληλα θρέφει και τονώνει τις βλεφαρίδες βοηθώντας τες να μεγαλώσουν....

ρίχνοντας μερικές σταγόνες αμυγδαλέλαιο στην παλάμη και κάνοντας με τα δάχτυλα ελαφρύ μασάζ στο τριχωτό του κεφαλιού ....

-τα μαλλιά γίνονται πιο δυνατά....πιο μακρυά....πιο παχιά....

-αποκτούν λάμψη....

-τρέφονται με τα πολύτιμα συστατικά του....και....

-ελαττώνεται η τριχόπτωση.
 
Από http://botanologia.blogspot.com/2010/06/blog-post_21.html

ΣΤΡΕΣ, ο πραγματικός ένοχος

Το στρες μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε μεγαλύτεροι απ΄όσο είμαστε.
Μια πρόσφατη μελέτη σε γυναίκες που είχαν παρατεταμένο στρες έδειξε αλλαγές στα χρωμοσώματα μέσα στα κύτταρά τους, κάτι που ισοδυναμούσε με προσθήκη δέκα ή περισσότερων χρόνων στην βιολογική τους ηλικία.
 Ο Δρ. Ρόμπερτ Τρέστμαν, αντιπρόεδρος στο τμήμα της ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, λέει. "Η έρευνα αυτή ενισχύει τα περισσότερα απ΄όσα πιστεύαμε για χρόνια -ότι οι παράγοντες που προκαλούν το στρες μπορεί να είναι οι ίδιοι, αλλά η αντιμετώπιση του στρες είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Είναι η αντίδραση στο στρες αυτή που επηρεάζει αρνητικά την υγεία. Μειώνοντας τις αντιδράσεις αυτές, μπορούμε να παραμείνουμε υγιείς,

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το στρες;

-Αποφεύγουμε πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε
-Ζητάμε υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους και το Θεό.
-Διατηρούμε το ιδανικό βάρος, τρώγοντας υγιεινά και με άσκηση.
-Παίρνουμε βαθιές ανάσες και χρησιμοποιώντας το στοχασμό.
-Να βγάζουμε τον εαυτό μας από τις δύσκολες καταστάσεις όσο πιο συχνά μπορούμε.
-Συμβουλές από το γιατρό μας ή κάποιον άλλο ειδικό αν δεν μπορείτε να αποβάλετε το άγχος σας.

Nutrition Action Health Letter