Στέβια: Η «ζάχαρη του μέλλοντος» γλυκαίνει ήδη το παρόν μας




Βρίσκεται στα φαρμακεία αλλά και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, προσιτή πλέον και στους Έλληνες καταναλωτές. Η στέβια, η πιο πολυσυζητημένη φυσική γλυκαντική ουσία των τελευταίων χρόνων, παίρνει τη θέση της στο ελληνικό τραπέζι.

Με μηδέν θερμίδες και εκατοντάδες φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη φημίζεται για τις αντιυπερτασικές, αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητές της (όπως έδειξαν έρευνες του Πανεπιστημίου της Παραγουάης). Οι υπέρμαχοί της ισχυρίζονται ότι ρυθμίζει το ζάχαρο – κατά συνέπεια μπορεί να υποκαταστήσει κάλλιστα τη ζάχαρη στους διαβητικούς – τονώνει την καρδιά, καταπολεμά την παχυσαρκία, επουλώνει τις πληγές, προστατεύει από τον μύκητα Candida και ωφελεί το δέρμα. Μάλιστα έχει προταθεί, μετά από μελέτες, ως πιθανή θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Η «ζάχαρη του μέλλοντος», όπως την αποκαλούν, προέρχεται από ένα βότανο που είναι αυτοφυές στην Κεντρική και Νότια Αμερική, ενώ καλλιεργείται κατά κόρον στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα. Οι Κινέζοι πίνουν τσάι από τα φύλλα της για να χωνέψουν, να χάσουν βάρος, να διατηρηθούν νέοι και να ελαττώσουν το κάπνισμα και το ποτό.

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η στέβια διαθέτει βιοχημικές ουσίες χρήσιμες στην ιατρική, μια φυσική χρωστική και μια φυτοορμόνη. Αντέχει σε βρασμό μέχρι τους 200 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που την κάνει ιδανική για τη μαγειρική, σε αντίθεση με την ασπαρτάμη, για παράδειγμα. Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα (ξηρά είναι 15-30 φορές πιο γλυκά από την ζάχαρη), στο φαγητό, σε σαλάτες, ποτά και γλυκά. Λέγεται ότι 100 γραμμάρια στέβια μπορούν να γλυκάνουν 180 λίτρα τσάι.