Ο επιθετικός καρκίνος απεχθάνεται τη χορτοφαγική διατροφή!



Οι  βέγκαν και οι χορτοφάγοι προωθούν τον τρόπο ζωής τους για δεκαετίες και τώρα έρευνα υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι όσοι προσθέτουν φρούτα, λαχανικά, βότανα και τσάι στη διατροφή τους έχουν τεράστιο όφελος στην πρόληψη του καρκίνου. Διαβάστε για την Χορτοφαγική Ωμοφαγία

Μια  μελέτη  της Susan Steck του Arnold School of Public Health διαπιστώνει ότι η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών, μια ομάδα ενώσεων που βρίσκονται στα φυτά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τον πολύ επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

Σε μια μελέτη με περισσότερους από 10.000 άνδρες και γυναίκες, τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα φυτικά συστατικά που ονομάζονται φλαβονοειδή, ειδικά έναν τύπο που είναι πιο άφθονος στα μήλα- ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακή νόσο ή να αναπτύξουν μια ποικιλία από χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα, του άσθματος, των εγκεφαλικών επεισοδίων και του διαβήτη.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου μειώνεται όσο αυξάνεται η κατανάλωση φλαβονοειδών, αλλά υπάρχουν και άλλες μελέτες που έχουν αποτύχει να δείξουν μια προστατευτική επίδραση αυτών των χημικών ενώσεων των φυτών.

«Η ενσωμάτωση περισσότερων φυτικών τροφών και ποτών, από φρούτα και λαχανικά, βότανα και τσάι, στη διατροφή μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι του επιθετικού καρκίνου του προστάτη», δήλωσε η Steck, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Arnold και εισηγήτρια του Center of Research in Health Disparities.

Διαβάστε εδώ τους 10 καλύτερους θεραπευτικούς χυμούς με πληθώρα συνταγών.

Μια δίαιτα πλούσια σε φλαβονοειδή - όπως τα μήλα και τα πορτοκάλια - μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου κατά 40% στους άνδρες. Προηγούμενα δεδομένα στηρίζουν τις αυξανόμενες πειραματικές αποδείξεις για νευροπροστατευτικά αποτελέσματα αυτών των ενώσεων, ειδικά των ανθοκυανίνων.

Η Steck παρουσίασε τα ευρήματά της στο International Conference on Frontiers in Cancer Prevention Research. Η ετήσια εκδήλωση επιχορηγείται από την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου, η αποστολή της οποίας είναι η πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου μέσω της έρευνας, της εκπαίδευσης, της επικοινωνίας και της συνεργασίας.

Προηγούμενες προκλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή έχουν ευεργετικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου του προστάτη, αλλά λίγες μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση των φλαβονοειδών για τον καρκίνο του προστάτη στον άνθρωπο.

 Η Steck και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν στοιχεία από 920   Αφρο – αμερικανούς και 977 λευκούς άνδρες στο North Carolina – Louisiana Prostate Center οι οποίοι είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση του ιστορικού τους στην πρόσληψη φλαβονοειδών, που μετρήθηκε χρησιμοποιώντας τη Βάση Δεδομένων του 2011 του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας για την περιεκτικότητα φλαβονοειδών σε επιλεγμένα τρόφιμα.

Οι άνδρες με την υψηλότερη συνολική πρόσληψη φλαβονοειδών είχαν 25% λιγότερο κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του προστάτη συγκριτικά με τους άνδρες με τη χαμηλότερη πρόσληψη των ουσιών αυτών.

«Βρήκαμε ότι η υψηλότερη συνολικά πρόσληψη φλαβονοειδών συσχετίστηκε με μειωμένες πιθανότητες για επιθετικό καρκίνο του προστάτη και στην Αφρο-αμερικανική και στην Ευρω - αμερικανική ομάδα ανδρών, αλλά καμία ατομική υποκατηγορία των φλαβονοειδών δεν φάνηκε να δρα περισσότερο προστατευτικά από κάποια άλλη, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι σημαντικό να καταναλώνουμε μια ποικιλία φυτικών τροφών στη καθημερινή μας διατροφή, αντί να επικεντρωθούμε σε ένα συγκεκριμένο είδος φλαβονοειδών, "δήλωσε η Steck.

Επιπλέον, ο κίνδυνος για επιθετικό καρκίνο του προστάτη ήταν ακόμα χαμηλότερος στους άνδρες ηλικίας κάτω των 65 ετών και στους καπνιστές με τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης φλαβονοειδών. Από τα διαιτητικά αποτελέσματα του ερωτηματολογίου προέκυψε ότι τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί φρούτων, όπως τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ, το τσάι, τα σταφύλια, οι φράουλες, τα κρεμμύδια και τα μαγειρεμένα χόρτα ήταν οι κορυφαίοι συνεισφέροντες στη συνολική πρόσληψη φλαβονοειδών μεταξύ των συμμετεχόντων. "Τα αποτελέσματα υποστηρίζονται δημόσια από τις συστάσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές για την υγεία από οργανισμούς όπως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο το οποίο προτείνει την κατανάλωση περισσότερης φυτικής διατροφής,» είπε ο Steck. «Συγκεκριμένα, η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή μπορεί να είναι ευεργετική για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου."

Ένα άρθρο του True Activist

 Εκτός από τα παραπάνω αναφερόμενα τρόφιμα, πλούσια σε φλαβονοειδή είναι και τα παρακάτω:







Από  το  Ιστολόγιο  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ   ΔΡΑΣΗ
Μετάφραση: Μωυσής