Ο εθελοντισμός χαρίζει μακροζωία



 

 Όσοι άνθρωποι προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους σε διάφορες δραστηριότητες και το κάνουν καθαρά για αλτρουιστικούς λόγους, προκειμένου να … βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, ζουν περισσότερο από όσους δεν κάνουν εθελοντισμό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Όσοι γίνονται μεν εθελοντές, αλλά τα κίνητρά τους είναι πιο εγωκεντρικά, δηλαδή το κάνουν για να νιώσουν καλύτερα κυρίως οι ίδιοι, δεν έχουν καμία ωφέλεια από άποψη προσδόκιμου ζωής.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Σάρα Κόνραθ του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ψυχικής υγείας «Health Psychology» του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου, μελέτησαν ένα τυχαίο δείγμα περίπου 10.300 ανδρών και γυναικών.
Οι επιστήμονες κατέταξαν τα άτομα ανάλογα με το πόσο είχαν προσφερθεί για εθελοντές κατά την τελευταία δεκαετία και, έπειτα, συσχέτισαν τη διάθεση και τα κίνητρα για εθελοντισμό με την σωματική υγεία των ανθρώπων και με τον χρόνο του θανάτου τους.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν υπάρξει για περισσότερο χρονικό διάστημα εθελοντές και μάλιστα με καθαρά αλτρουιστικά κίνητρα, εμφάνισαν συνολικά ως ομάδα μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με όσους δεν είχαν υιοθετήσει τον εθελοντισμό στη ζωή τους.
Το 4,3% των 2.384 μη εθελοντών είχαν πεθάνει μετά από μια τετραετία έναντι μόλις 1,6% των αλτρουιστών εθελοντών.
Όμως όσοι είχαν δηλώσει ότι είχαν δραστηριοποιηθεί μεν εθελοντικά, αλλά παραδέχτηκαν ότι το έκαναν κυρίως για την προσωπική τους ευχαρίστηση και όχι για να βοηθήσουν άλλους, αυτοί εμφάνισαν ίδιο σχεδόν ποσοστό θνησιμότητας (4%) με τους μη εθελοντές.
Οι «εγωκεντρικοί» εθελοντές είχαν δηλώσει ότι κάνουν εθελοντισμό επειδή «τους βοηθάει να δραπετεύσουν από τα δικά τους προβλήματα» ή επειδή «τους κάνει να νιώθουν καλύτερα για τον ίδιο τους τον εαυτό».
Αντίθετα, οι αλτρουιστές δήλωσαν πρωτίστως ότι γίνονται εθελοντές «επειδή είναι σημαντικό να βοηθάμε τους άλλους».
Προηγούμενες έρευνες εξάλλου έχουν δείξει ότι οι αλτρουιστές εθελοντές, ιδίως οι άνδρες, έχουν και άλλα «τυχερά», όπως ότι ανεβαίνουν στα μάτια των γυναικών και αυξάνει η ελκυστικότητά τους.

Παρουσίαση ιστολογίου




Αγαπητοί φίλοι  και επισκέπτες  του  ΕΙΣ  ΥΓΕΙΑΝ , βρίσκομαι  στην ευχάριστη  θέση , να σας παρουσιάσω  ένα  υπέροχο blog  που συνάντησα αυτές τις μέρες  στην μπλογκογειτονιά!

Εδώ και καιρό σκεφτόμουν  ότι  θα ήθελα να βρω  κάποιο βιβλίο ή κάποια σελίδα στο διαδίκτυο με συνταγές  χωρίς  ζάχαρη , που κάνω προσπάθεια  να αποκόψω από την διατροφή μου , μια και  γνωρίζω  πόσο βλάπτει τον οργανισμό μας..

Έτσι,  τυχαία τις προάλλες πέφτω πάνω στο ιστολόγιο  SOFETO  Γεύσεις  υγείας  και  με  μεγάλη  χαρά  βλέπω την συντάκτρια  Sofia Sofeto , να  προτείνει  δοκιμασμένες από την ίδια   συνταγές  ...χωρίς ζάχαρη και...όχι μόνο!

Επισκεφθείτε το !
 Θα το αγαπήσετε , όπως το αγάπησα κι εγώ!

Σας  χαιρετώ, να είστε καλά!








Απαλλάξτε το παιδί σας από τις ψείρες…φυσικά!


 

Δεν υπάρχει γονιός που να μην έχει αναγκαστεί τουλάχιστον μία φορά να αντιμετωπίσει τον ενοχλητικό επισκέπτη των παιδικών κεφαλιών…Την ψείρα. Τουλάχιστον 1 στα 5 παιδιά θα έχει ψείρες κάποια στιγμή στη ζωή του. Το πρόβλημα; Οι συμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης (με χημικά σαμπουάν κλπ) αποδεικνύονται μη αποτελεσματικές γιατί οι ψείρες… τις συνηθίζουν. Υπάρχουν ευτυχώς εναλλακτικές που μπορούν να προλάβουν το κακό αλλά και να το αντιμετωπίσουν.

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τις ψείρες είναι να ακολουθείτε μία ρουτίνα προληπτικά ώστε ακόμη και να έρθουν σε επαφή τα παιδιά σας με άλλα παιδάκια που έχουν ψείρες, να μην κολλήσουν.

Προληπτικά μέτρα για να αποφύγετε τις ψείρες:

- Αν το παιδί σας έχει μακριά μαλλιά, φροντίστε να είναι πάντοτε δεμένα όταν πηγαίνει στο σχολείο. Έτσι δεν θα έρθουν σε επαφή με τα μαλλιά άλλων παιδιών που μπορεί να έχουν πάνω κόνιδες ψείρας.
- Ρίξτε μία σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας στη χτένα του παιδιού. Το λαδάκι μένει στα μαλλιά και απωθεί τις ψείρες. (Παρόμοια δράση έχουν τα αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, τσαγιόδεντρου, και δεντρολίβανου)
- Συχνό χτένισμα με ψιλή χτένα ώστε αν έχει ήδη το κεφάλι του παιδιού κόνιδες, να απομακρυνθούν. Επιπλέον, μία φορά την εβδομάδα, τσεκάρετε το παιδί σας για κόνιδες στο κεφάλι, στο λαιμό, πίσω από τα αυτιά.
- Μην αφήνετε το παιδί να χρησιμοποιεί βούρτσες, χτένες και καπέλα που ανήκουν σε άλλους.

Τι να κάνετε αν το παιδί έχει ψείρες:

Λούστε τα μαλλιά του με λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο. Τα έλαια αυτά διαθέτουν λιπαρά οξέα που διαλύουν τα σώματα (εξωσκελετούς) των ψειρών και τις σκοτώνουν.

Στο κανονικό σαμπουάν το παιδιού, προσθέστε 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι λάδι τσαγιόδεντρου και 1 κουταλάκι λάδι ευκαλύπτου. Απλώστε το σαμπουάν στο κεφάλι του παιδιού, σκεπάστε τα μαλλιά του με μία πλαστική σακούλα και αφήστε για μισή ώρα. Ξεπλύνετε και χτενίστε πάλι με ψιλή ειδική χτένα για ψείρες.

Απολυμάνετε με καυτό νερό ό,τι έρχεται σε επαφή με τα μαλλιά του παιδιού (σεντόνια, ρούχα, βούρτσες κλπ.). H θερμοκρασία αυτή σκοτώνει τις ψείρες και τα αυγά τους σε 3 έως 5 λεπτά.

Πηγές:
http://www.thegreenparent.co.uk/

Οι παρενέργειες του Facebook και του ΡlayStation στα παιδιά

Οι παρενέργειες του Facebook και του ΡlayStation στα παιδιά


Η συνεχής ενασχόληση των παιδιών με τις παιχνιδοκονσόλες μπορεί να προκαλέσει ακόμη και δερματικές παθήσεις! Στο επιστημονικό έντυπο «Βritish Journal of Dermatology» ελβετοί ερευνητές κάνουν λόγο για μια νέα διαταραχή που έλαβε το όνομα «ΡlayStation palmar hidradenitis» (ιδραδενίτιδα της παλάμης οφειλόμενη στο ΡlayStation) και η οποία προκαλεί επώδυνα έλκη στις παλάμες των χρηστών. Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης περιγράφουν την περίπτωση ενός 12χρονου κοριτσιού το οποίο εμφάνισε κόκκινους όζους στις παλάμες εξαιτίας της έκκρισης ιδρώτα από την πολύωρη χρήση παιχνιδοκονσόλας. Την ίδια στιγμή στη Βρετανία, μια έγκριτη ειδικός, η Βαρόνη Γκρίνφιλντ, η οποία κατέχει την έδρα της Συναπτικής Φαρμακολογίας στο Κολέγιο Λίνκολν της Οξφόρδης, τόνισε σε ομιλία της στη Βουλή των Λόρδων ότι οι δικτυακοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Βebo και το Τwitter προκαλούν αλλαγές στον εγκέφαλο των παιδιών. Σύμφωνα με τη Βαρόνη Γκρίνφιλντ το μέσο μυαλό του 21ου αιώνα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα μυαλό που χαρακτηρίζεται από διάσπαση της προσοχής, επίδειξη εντυπωσιασμού, ανικανότητα του ατόμου να δείχνει συμπόνια και ασταθή αίσθηση της ταυτότητάς του. (ΑΡ/ΜΙSΗΑ JΑΡΑRΙDΖΕ)

Επιπτώσεις κατανάλωσης κρέατος κατά την κύηση.




Οι ενήλικοι των οποίων οι μητέρες έκαναν μη ισορροπημένη, πλούσια σε κρέας διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης τείνουν να έχουν υπερβάλλουσα ορμονική αντίδραση στο στρες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Φιλιπς έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 70 ενήλικα παιδιά Βρετανών γυναικών που στα τέλη της δεκαετίας του '60 είχαν συμβουλευτεί να τρώνε πολλές πρωτεΐνες, λίγους υδατάνθρακες για να μειώσουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας.Η προεκλαμψία είναι μια επιπλοκή της κύησης που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και οι δίαιτες με πολλές πρωτεΐνες δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο.

Όλες οι μητέρες παρακολουθούνταν από το ίδιο νοσοκομείο στο Μοδεργουελ της Σκοτίας και είχαν διατηρηθεί λεπτομερή ιατρικά ιστορικά για την ποσότητα του κρέατος και άλλων τροφών που έτρωγαν σε εβδομαδιαία βάση. Στην παρούσα μελέτη, τα ενήλικα παιδιά των γυναικών αυτών υπεβλήθησαν σε δύο στρεσογόνα συμβάντα, μια δημόσια ομιλία και πνευματική αριθμητική. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα σιέλου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα συμβάντα για να μετρήσουν τις αλλαγές στην ορμόνη του στρες, κορτιζόλη.

Γενικά, τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονταν μαζί με την ποσότητα του κρέατος που είχαν καταναλώσει οι μητέρες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κορτιζόλη εκκρίνεται από τα επινεφρίδια σε ανταπόκριση στο στρες.

Μεταξύ των επιδράσεων της είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση και ο εξασθενημένος μεταβολισμός του σακχάρου του αίματος, και τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης έχουν σχετιστεί με την χρόνια υπέρταση, τον διαβήτη και την καρδιακή νόσο. Όλα αυτά δείχνουν ότι η μη ισορροπημένη διατροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου με τρόπο που ενισχύει την ευαισθησία στο στρες.

Για οποιονδήποτε στρεσογόνο παράγοντα, τα άτομα αυτά απελευθέρωναν περισσότερη κορτιζόλη όχι μόνο στα πρώιμα στάδια της ζωής τους αλλά και μετέπειτα. Ο υποκείμενος λόγος δεν είναι ξεκάθαρος. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι διατροφές με πολλές πρωτεΐνες έχει διαπιστωθεί ότι διεγείρουν τον άξονα HPA, συστατικό του νευρικού συστήματος που ρυθμίζει την κορτιζόλη και άλλες σχετικές με το στρες ορμόνες. Πάντως αν οι μητέρες έχουν χρονίως αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης κατά τη διάρκεια της κύησης, αυτό μπορεί να επαναπρογραμματίσει τον άξονα HPA του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατροφή των μητέρων έμοιαζε με την δίαιτα Ατκινς που έχει γίνει δημοφιλής για τον έλεγχο του βάρους. Αυτό δείχνει ότι τέτοια διατροφικά σχήματα δεν είναι συνετά για τις εγκύους. Οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει επιδιώκουν την ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει υγιείς υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, ειδικά πράσινα λαχανικά, καθώς περιέχουν πολύ θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ.


Σε λιποβαρή νεογνά οδηγεί η κατανάλωση καφεΐνης στην εγκυμοσύνη





Οι έγκυες που καταναλώνουν καφεΐνη, ακόμα και ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν λιποβαρή νεογνά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘British Medical Journal’ και συσχετίζουν κάθε πηγή καφεΐνης, όπως το τσάι, την κόλα η τη σοκολάτα και ορισμένα φάρμακα με σχετικά χαμηλότερη ανάπτυξη του εμβρύου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν τις τελευταίες ενδείξεις ότι η ποσότητα καφεΐνης την οποία καταναλώνει ένας άνθρωπος μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία του και ιδιαίτερα την έγκυο.

Τον περασμένο Ιανουάριο, Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν οτι οι έγκυες που έπιναν δυο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αποβάλουν σε σχέση με αυτές που απέφευγαν την καφεΐνη.

Γυναίκες που έπιναν ένα ή δυο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ή μεταξύ 100-199 mg, είχαν 20% αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν λιποβαρές μωρό, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτές συνεκρίθησαν με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα από 100 mg την ημέρα.

H κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο περιορισμού της ανάπτυξης του εμβρύου. Η σχέση αυτή συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σημειώνει ο Justin Konje και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Leicester στη Βρετανία.

Μια λογική συμβουλή θα ήταν να μειώσει η γυναίκα την πρόσληψη καφεΐνης πριν μείνει έγκυος και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο Konje και η ομάδα του εξέτασαν 2.645 γυναίκες, ηλικίας 30 ετών κατά μέσον όρο, που διένυαν τον δεύτερο ή τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης. Ανέφεραν ότι κατανάλωναν κατά μέσον όρο 159 mg καφεΐνης την ημέρα.

Η πιθανότητα να γεννήσει λιποβαρές παιδί μια γυναίκα αυξανόταν κατά 50% στην περίπτωση που κατανάλωνε μεταξύ 200 και 299 mg, περίπου δυο ή τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Η επίπτωση ήταν περίπου ίδια με αυτή του αλκοόλ και η σχέση του με το χαμηλό βάρος του μωρού στον τοκετό διατηρήθηκε σε όλη την εγκυμοσύνη.

Ακόμα και μικρές ποσότητες μπορεί να είναι βλαβερές αλλά ο Konje δήλωσε ότι η καλύτερη συμβουλή είναι να περιοριστεί η κατανάλωση καφεΐνης σε λιγότερο από 100 mg την ημέρα.

Πηγές: ‘British Medical Journal’
http://www.iatronet.gr

Χυμός μπανάνα-μήλο-ηλιόσπορος-λιναρόσπορος




Υλικά
Για περ. 500-600ml (δύο μεγάλα ποτήρια ενηλίκων)
Η δόση για το μωρό είναι ένα μικρό ποτήρι (περίπου 100 ml)

1 μπανάνα
1 μήλο με τη φλούδα
2 κουτ. σούπας ηλιόσπορο
1 κουτ. σούπας λιναρόσπορο
νερό

προαιρετικά: 1/8 κουτ. γλυκού φυσική βανίλια σκόνη (η φυσική έχει καφέ χρώμα, ενώ η τεχνητή έχει λευκό)

Εκτέλεση
Χτυπάτε σε στεγνό μπλέντερ ή πολυκόφτη τον λιναρόσπορο και τον ηλιόσπορο μέχρι να γίνουν σχεδόν σκόνη.
Προσθέτετε τα φρούτα, τη φυσική βανίλια και όσο νερό χρειάζεται για να γίνει σχετικά υγρό.

Καταναλώστε αμέσως.

Σημαντική σημείωση: Πριν δώσετε οποιαδήποτε νέα τροφή στο μωρό σας συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας.

Διατροφικές πληροφορίες

Ο λιναρόσπορος είναι καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου και χαλκού, και πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, θειαμίνης, και μαγγανίου, βλ. εδώ. Είναι εξαιρετικά πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα: αν κατατάξουμε τα τρόφιμα με βάση την ποσότητα ω-3 λιπαρών που περιέχουν ανά 100 γρ., το λινέλαιο έρχεται πρώτο με 53.304 mg (δηλ. 53 γραμμάρια) ενώ το αμέσως επόμενο τρόφιμο περιέχει 35.311 mg (δηλ. 35 γραμμάρια). Ο ωμός λιναρόσπορος έρχεται έκτος με 22.813 mg (δηλ. 22 γραμμάρια). Επίσης, ο λιναρόσπορος είναι το ένα από τα δύο μοναδικά τρόφιμα που έχουν περισσότερα ω-3 από ω-6 λιπαρά (το άλλο είναι οι σπόροι chia). Τα ω-6 είναι πολύ εύκολο να τα πάρουμε από την τροφή μας, και έτσι ο λιναρόσπορος είναι πολύτιμος στο να διατηρήσουμε μια καλή (υψηλή, δηλ. περίπου 1:4) σχέση μεταξύ των ω-3 και ω-6 (βλ. σχετικό πίνακα).

Ο ηλιόσπορος είναι καλή πηγή θειαμίνης, βιταμίνης Β6, μαγνησίου, φωσφόρου, χαλκού, μαγγανίου, και σεληνίου. Είναι επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε (Αλφα τοκοφερόλη).

Το Μαύρο Ρυζι και τα οφέλη υγείας




 Μαύρο ρύζι ,πηγή αντιοξειδωτικών
Το Μαύρο ρύζι εχει τα ίδια αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα σταφύλια τα Μύρτιλλα και Τα μουρα Acai Berry.
Ο Δρ Zhimin Xu του Louisiana State University, Κέντρο Γεωργιας στο Baton Rouge, των Η.Π.Α ,έχει μια νέα πολλά υποσχόμενη έρευνα σχετικά με τα οφέλη του μαύρου ρυζιού.
Δήλωσε, "Απλά μια κουταλιά του μαύρου πίτυρου ρυζιού περιέχει περισσότερες ανθοκυανινες, αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία, από ό, τι βρίσκονται σε μια κουταλιά βατόμουρα, αλλά με λιγότερη ζάχαρη και περισσότερες  Φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε».
Οι Ανθοκυάνες,ειναι αντιοξειδωτικά που βρίσκονται συνήθως στις τροφές που εχουν κόκκινο, μοβ ή μπλε χρώμα. Όπως οι φράουλες, τα σταφύλια, το κόκκινο κρεμμύδι, και πολλά άλλα.
Αυτά τα αντιοξειδωτικά, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.
Το Πίτουρο ρυζιού και το σκληρό εξωτερικό κέλυφος του μαύρου ρυζιού είναι τα μέρη με τα μεγαλυτερα οφέλη, αλλά αυτο το καθιστά επίσης λίγο δύσκολο να μαγειρευτει. Όπως και το καφέ ρυζι,θα πάρει κοντά σε μια ώρα να βρασει αν και ο πραγματικός χρόνος μαγειρέματος μπορεί να μειωθεί με την ενυδάτωση του ρυζιού, για μια ώρα ή ακόμη και μίας ημέρας.
Το  Μαύρο ρύζι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση του καφέ ή του άσπρου ρυζιου και χρησιμοποιείται συχνά στα  επιδόρπια, ιδιαίτερα τις πουτίγκες ρυζιού, γιατί η φυσική του γεύση είναι πλούσια και γλυκιά.
Είναι άριστο για ρυζόγαλο
Το Μαύρο ρύζι καλλιεργείται κυρίως στην Ασία.

Το ρόφημα σοκολάτας βοηθά τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων


Φωτογραφία για Το ρόφημα σοκολάτας βοηθά τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων

Η κατανάλωση ροφήματος πλούσιου σε σοκολάτα καθημερινά, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει την υγεία του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Hypertension’, περιέλαβε 90 ηλικιωμένους που εμφάνιζαν ήδη ελαφριά νοητική εξασθένηση, που μπορεί να περιλαμβάνει δυσκολίες με τη μνήμη, τη γλώσσα τη νόηση ή την κρίση.

Για 8 εβδομάδες, κατανάλωσαν ρόφημα κακάο με υψηλά, μεσαία ή χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, φλαβονοειδών. Όσοι κατανάλωσαν υψηλά και μέτρια επίπεδα φλαβονοειδών στο ρόφημα είχαν καλύτερη επίδοση σε τεστ προσοχής και άλλων νοητικών ικανοτήτων σε σύγκριση με ανθρώπους που είχαν χαμηλά επίπεδα φλαβονοειδών.

Οι ερευνητές, περιλαμβανομένου του Giovambattista Desideri, του ιταλικού πανεπιστημίου L'Aquila, σημειώνουν ότι τα φλαβονοειδή θα μπορούσαν να είναι ένα στοιχείο διατροφικής προσέγγισης στη διατροφή και βελτίωση όχι μόνο της καρδιαγγειακής υγείας αλλά συγκεκριμένα της εγκεφαλικής.

 Προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα μπορεί ενδεχομένως να μην αφορούν όλους με μέτρια νοητική εξασθένηση.

Δεν μπορούμε να συμβουλεύσουμε να καταναλώνετε καθημερινά σοκολάτα, δήλωσε ο νευρολόγος και ερευνητής του Alzheimer, Marc L. Gordon, του Feinstein Institute for Medical Research στο Manhasset. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για υιοθέτηση ευρέων αλλαγών στη διατροφή με βάση μια έρευνα. Η σοκολάτα μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα λιπαρών και θερμίδων και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί πόσο βοηθά τον εγκέφαλο που γερνά. Ο Gordon πρόσθεσε ότι η έρευνα δεν υποδεικνύει ότι η κατανάλωση σοκολάτας καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νοητικής εξασθένησης ή του Alzheimer. Υποδεικνύει ότι μπορεί ενδεχομένως να έχει μέτρια επίδραση σε ορισμένες πλευρές της νόησης σε ανθρώπους με νοητική εξασθένηση. Πρέπει να εστιάσουν σε αυτό για μακρύτερες περιόδους και σε ανθρώπους με Alzheimer, καθώς και σε όσους δεν εμφανίζουν σημάδια νοητικής εξασθένησης,.

Ο Sam Gandy, συμφωνεί. Συνιστά άσκηση, 30 λεπτών, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Όπως δήλωσε, τα φλαβονοειδή είναι στο προσκήνιο, αλλά οι ενδείξεις ωχριούν σε σύγκριση με αυτές της άσκησης.

Όσον αφορά το κακάο, το μέτρο είναι το κλειδί, δήλωσε ο Richard S. Isaacson, από το University of Miami School of Medicine.

iatronet.gr

Η γυμναστική καταφύγιο ψυχικής ισορροπίας




Αυξημένη κίνηση παρατηρείται στα περισσότερα γυμναστήρια στα οποία οι άνθρωποι βρίσκουν την καλύτερη διέξοδο για διαφυγή από το άγχος και την ψυχολογική πίεση που υφίστανται τα τελευταία χρόνια. Παρά την οικονομική κρίση και τις οικονομικές δυσκολίες, πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν στις αίθουσες των γυμναστηρίων για να ξεδώσουν και να ξεχάσουν τα προβλήματά τους. Μέσα από την εξέλιξη σε επιστημονικούς κλάδους όπως η εργοφυσιολογία και η ψυχολογία αναδύεται η ερμηνεία αυτού του φαινομένου.

Η αύξηση των αυτοκτονιών και του αριθμού των ατόμων τα οποία πάσχουν από συμπτώματα μελαγχολίας οδηγεί τους ανθρώπους στην αναζήτηση μέσων διαφυγής και ψυχολογικής υποστήριξης με όσο το δυνατόν φυσικότερες μεθόδους μακριά από αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Η ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος, Ελένη Στρομπούλα, εξηγεί ότι "η επίδραση της άσκησης στον ανθρώπινο οργανισμό έχει δύο βασικούς άξονες. Ο ένας είναι ο βιολογικός και ο δεύτερος ο κοινωνικός. Στην πρώτη περίπτωση, η βιολογικά θετική επίδραση της γυμναστικής στον ανθρώπινο οργανισμό άπτεται της έκκρισης ενδορφινών.

Ενδορφίνες

Οι ενδορφίνες είναι ορμόνες οι οποίες εκκρινόμενες κατά τη διάρκεια της άσκησης λειτουργούν ως αγχολυτικό για τον οργανισμό.
Η υπεραιμάτωση που προκαλείται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της γυμναστικής προκαλεί μετά το πέρας αυτής ένα συναίσθημα θετικής κούρασης». Όσον αφορά στη δεύτερη πτυχή της γυμναστικής, την κοινωνική, όπως λέει, έχει πολλαπλές εκδηλώσεις. «Εδώ υπεισέρχεται το γεγονός ότι ο κόσμος επιλέγει τα γυμναστήρια αυτή τη δύσκολη περίοδο και όχι τη γυμναστική στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσει ο καθένας την κοινωνικότητα του, κάνει νέες γνωριμίες, εκτονώνεται με την άσκηση και ξεχνιέται από τα προβλήματα της καθημερινότητας», επισημαίνει η κ. Στρομπούλα.

Υπάρχει και ένα ακόμα γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να κλείνονται στα σπίτια τους, σύμφωνα με την κ. Στρομπούλα, που λέει: «Ασφαλώς με τη γυμναστική βελτιώνεται και το σώμα μας, άρα αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και ο αυτοσεβασμός μας, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να έχουν μειωμένη επιθετική συμπεριφορά και υγιή σεξουαλική ζωή.
Έτσι, προάγεται η θετικότητα του ατόμου».

Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής και master trainer στο pilates, Μάντη Περσάκη δίνει τη δική της εξήγηση: «Είναι γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μία αισθητή αύξηση των ανθρώπων, που επισκέπτονται τον χώρο μου για να γυμναστούν. Αυτήν την περίοδο έχω περίπου 350 άτομα που παρακολουθούν τα προγράμματα μου στο pilates.  Αξίζει ωστόσο να τονιστεί ότι ακόμα και έτσι σε μεγάλο βαθμό ερχόμενη σε επαφή καθημερινά με τους ανθρώπους η οικονομική δυσχέρεια που βιώνουν γίνεται αντιληπτή, καθώς παρά τις πολύ χαμηλές τιμές που προσφέρουμε, αρκετοί ζητούν, αν μπορούμε, να κάνουμε ακόμα χαμηλότερες τις τιμές». Όπως λέει δεν λείπουν και οι περιπτώσεις των πελατών που καθυστερούν τις πληρωμές τους. «Υπάρχει απόλυτη κατανόηση και δεν υπάρχει κάποια πίεση ή άμεση απαίτηση για εξόφληση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται να γυμναστούν σε ένα ποσοστό 90% αναφέρουν ότι το κάνουν για ψυχολογικούς λόγους. Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι «ο αθλητισμός δεν λέει ποτέ ψέματα».

Η γυμναστική, ως διαφυγή από την πραγματικότητα

Είναι ένα φτηνό μέσο ψυχαγωγίας και διασκέδασης και το καλύτερο μέσο διαφυγής από τα προβλήματα της καθημερινότητας», επισημαίνει.
Αναφερόμενη στην προτίμηση των πελατών της στους νέους τρόπους γυμναστικής λέει ότι «ο κόσμος χρειάζεται κάτι διαφορετικό από την τυπική γυμναστική, ίσως γιατί έχει ανάγκη από κάτι πιο δημιουργικό. Εν προκειμένω το pilates είναι μία μορφή άσκησης για όλους από ηλικίες 4-65 ετών, δεν προκαλεί τραυματισμούς και είναι και μέσο σωματικής αποκατάστασης. Από την προσωπική μου εμπειρία μπορώ σαφέστατα να πω ότι όσοι ξεκινάνε δεν σταματάνε και όλοι δηλώνουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι». Φυσικά, σημειώνει, οποιαδήποτε μορφή γυμναστικής είναι καλή και αναγκαία και αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι αυτό το φαινόμενο της στροφής του κόσμου στην άσκηση δεν πρέπει να είναι μία εφήμερη μόδα, αλλά ένας νέος τρόπος ζωής για όλους.

Η κ. Μαρίνα τονίζει ότι «όπως και όλος ο κόσμος, έτσι και εγώ, βιώνω την οικονομική κρίση. Ωστόσο για ψυχολογικούς, κυρίως, λόγους άρχισα γυμναστήριο και μπορώ να πω ότι νιώθω κάποια δικαίωση καθώς φεύγοντας από δω αισθάνομαι γεμάτη και μακριά από τη ρουτίνα και τη μιζέρια. Γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους κάνω κάτι που είναι καλό για το σώμα και την υγεία μου κατ’  επέκταση και είναι σαν να ξαναγεννιέμαι».

Τρεις νέες κοπέλες, φοιτήτριες στην Αθήνα, η Χρύσα, η Αθηνά και η Βάσω ξεκίνησαν εδώ και τρεις μήνες pilates και εξηγούν τι είναι αυτό που τις οδήγησε σε αυτή την επιλογή. «Κάνουμε κάτι που μας αρέσει και πιστεύουμε ότι μας προσφέρει κάτι. Προτιμάμε να περνάμε εδώ αρκετές ώρες της εβδομάδας σ’ ένα πολύ ωραίο και φιλικό περιβάλλον από το να περνάμε ανούσια ατελείωτες ώρες στις καφετέριες. Δεν νιώθουμε ότι πετάμε τα λεφτά μας και αυτό σήμερα είναι πολύ βασικό». Η κ. Βιβή τονίζει, κατά κύριο λόγο, το ψυχολογικό όφελος που εισπράττει από τη στιγμή που άρχισε να ασκείται στο γυμναστήριο. «Νιώθω πολύ καλά με τον εαυτό μου και πιστεύω ότι κάθε ευρώ που δίνω για τη γυμναστική, αξίζει και χαίρομαι που πήρα την απόφαση και ήρθα». Ταυτόχρονα λέει: «έχω κόψει από άλλα πράγματα που δεν μου προσέφεραν κάτι και είμαι μία χαρά. Αποδίδω καλύτερα στην εργασία μου και κουράζομαι πολύ λιγότερο. Στο γυμναστήριο έκανα καινούργιους φίλους και μου αρέσει που έρχομαι σε επαφή με πολλούς ανθρώπους».

Πιο υγιεινή η ζωή χωρίς ψέματα



Σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα, όταν κανείς καταφέρνει να ελέγξει τον εαυτό του και να λέει λιγότερα ψέματα, τότε βελτιώνεται η σωματική και ψυχική υγεία του. Μια ζωή εθισμένη σε μικρά και μεγάλα ψέματα είναι μια ανθυγιεινή ζωή, ενώ αντίθετα όσοι άνθρωποι λένε όσο γίνεται λιγότερα ψέματα, έχουν καλύτερη υγεία και καλύτερες σχέσεις. Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι κάνουν κακό στον οργανισμό όχι μόνο τα σοβαρά ψέματα, αλλά και τα μικρά αθώα ψεματάκια, τα οποία κανείς λέει πολύ πιο εύκολα.

Οι ερευνητές του καθολικού πανεπιστημίου Νοτρ Νταμ στην Ιντιάνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Ανίτα Κέλι, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης, έκαναν επί 10 εβδομάδες πειράματα με 110 άτομα, ηλικίας 18 έως 71 ετών, στο πλαίσιο μιας έρευνας για την λεγόμενη «επιστήμη της τιμιότητας», η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Τέμπλετον, που προωθεί γενικότερα τη σχέση επιστήμης και πνευματικότητας.

«Βρήκαμε ότι όσοι συνειδητά μείωναν δραστικά τα ψέματα που έλεγαν κάθε ημέρα, είχαν σημαντικά καλύτερη υγεία», δήλωσε η Κέλι. Οι μισοί συμμετέχοντες κλήθηκαν να σταματήσουν να λένε ψέματα στο χρονικό διάστημα που κράτησε η έρευνα, ενώ οι άλλοι μισοί δεν πήραν ανάλογη εντολή και συνεπώς μπορούσαν να συνεχίσουν να λένε τα ψεματάκια τους, όπως έκαναν καθημερινά (και όπως κάνουν συνήθως οι άνθρωποι, είτε το συνειδητοποιούν, είτε όχι). Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο μέσος άνθρωπος λέει περίπου 11 ψέματα την εβδομάδα.

Ψέματα και υγεία

Οι ερευνητές κατέγραφαν τη σωματική και ψυχική υγεία και των δύο ομάδων εθελοντών, καθώς και την ποιότητα των κοινωνικών και διαπροσωπικών σχέσεων που ανέπτυσσαν οι εθελοντές με τους άλλους ανθρώπους. Για να έχουν μία πιο σαφή εικόνα για το πόσα ψέματα πραγματικά έλεγαν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές τους περνούσαν από τεστ «αλήθειας» με πολύγραφο (σαν αυτό που χρησιμοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες!).

Έτσι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όντως υπάρχει σχέση ανάμεσα στον αριθμό των ψεμάτων και στο επίπεδο της υγείας. Για παράδειγμα, όσοι εθελοντές έλεγαν τρία ψέματα λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφεραν την ίδια εβδομάδα -κατά μέσον όρο- τέσσερα λιγότερα ψυχολογικά παράπονα (ένταση, μελαγχολία κ.α.), αλλά και τρία λιγότερα σωματικά παράπονα (πονόλαιμος, πονοκέφαλος κ.α.).

Όσοι συστηματικά έλεγαν λιγότερα ψέματα, έως την πέμπτη εβδομάδα του πειράματος είχαν φθάσει πλέον στο σημείο να νιώθουν πιο τίμιοι άνθρωποι και, παράλληλα, να δηλώνουν πως είχαν καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη ψυχική ευεξία. Παράλληλα, οι σχέσεις με τους γύρω τους κυλούσαν πολύ πιο ομαλά.

Αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται μάλλον δύσκολο να σταματήσει κανείς να λέει τα συνήθη ψεματάκια, όπως είπαν οι ερευνητές, η εμπειρία του πειράματος έδειξε ότι είναι εφικτό τελικά. Μερικές από τις πιο κλασικές κατηγορίες καθημερινών ψεμάτων περιλαμβάνουν το να «φουσκώνει» κανείς τα τωρινά και τα παλιά επιτεύγματα, καθώς επίσης να λέει διάφορες δικαιολογίες (του τύπου «άργησα στη δουλειά γιατί ήταν άρρωστο το παιδί μου» κλπ).


Γυμναστική και δίαιτα αναβάλουν τον διαβήτη!



Μια από τις βασικότερες αιτίες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στους ενήλικες είναι η απότομη αύξηση βάρους. Οι διαβητικοί πολλαπλασιάζονται με ταχύτητα ανάλογη με αυτή που πολλαπλασιάζονται και οι παχύσαρκοι. Και δυστυχώς, ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ύπουλη ασθένεια, που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από επικίνδυνες παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, ακρωτηριασμούς ή ακόμη και τύφλωση.  Για τον λόγο αυτό, οι γιατροί έψαχναν να βρουν τρόπους να περιορίσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτης σε ήδη παχύσαρκους ανθρώπους.

Μια σειρά από έρευνες στην δεκαετία 1990-2000, έγιναν για αυτό τον σκοπό και μία από αυτές, μελέτησε την επίδραση που είχε σε κάποιους ανθρώπους η λήψη ενός φαρμάκου ενάντια στο διαβήτη, η λήψη ενός placebo (ψευδοφαρμάκου) και η αλλαγή στον τρόπο ζωής (με περισσότερη άσκηση και απώλεια βάρους). Η έρευνα έγινε σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet». Χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Διαβήτη και ασθενειών του ήπατος. Στο τέλος της έρευνας, αποδείχθηκε, πως εκείνοι που είχαν αλλάξει τον τρόπο ζωής τους, τα πήγαν καλύτερα από όλους. Είχαν χάσει τα περιττά κιλά και είχαν μειώσει κατά πολύ τις πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη. Φυσικά, και η λήψη φαρμάκου είχε κάποια αποτελέσματα αλλά όχι τόσο θεαματικά όσο η άσκηση και η σωστή διατροφή.

Μετά από 2 χρόνια, η έρευνα ολοκληρώθηκε και ανακοινώθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες τα αποτελέσματα. Και τους ζητήθηκε, αν επιθυμούσαν, να συνεχίσουν την έρευνα για 8 χρόνια ακόμη. Ωστόσο, οι επιστήμονες έδωσαν χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της υγείας και στις τρεις ομάδες.

Τι αποκάλυψε η νέα έρευνα

Μόλις πέρασαν τα 10 χρόνια, τα άτομα, που συμμετείχαν στην ομάδα με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής-δηλαδή με περισσότερη άσκηση και δίαιτα- εμφάνισαν ακόμη λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από διαβήτη. Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των τριών ομάδων των συμμετεχόντων, φαίνεται πως μίκρυνε.

Ο αριθμός των ατόμων, που προσβλήθηκαν από διαβήτη τύπου  2 ενώ συμμετείχαν στην ομάδα με την άσκηση και την υγιεινή ζωή, παρέμεινε σταθερός (ποσοστό 4,8% κάθε χρόνο). Όμως, μειώθηκε ο αριθμός των διαβητικών που προέρχονταν από τις ομάδες λήψης φαρμάκου και placebo. Μέχρι σήμερα, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, γιατί συνέβη αυτό. Οι επιστήμονες ωστόσο, πιστεύουν, πως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας, μετά τα 2 πρώτα χρόνια και οι συμβουλές για καλύτερη διατροφή και άσκηση ακόμη και τους συμμετέχοντες των άλλων ομάδων, μάλλον «έπιασαν τόπο».

Η αρχική διετής έρευνα υπήρξε ιδιαίτερα διαφωτιστική. Η άμεση σύγκριση τριών ειδών «θεραπείας», όπως η φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου, το ψέμα (με το placebo) και άρα η βελτίωση της ψυχολογίας και τέλος η αλλαγή στον τρόπο ζωής (με άσκηση και διατροφή) κατέδειξαν, πως ακριβώς αντιδρά το σώμα και ο οργανισμός στο ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη. Έτσι, η άμεση σύγκριση, καθιστά τα αποτελέσματα της έρευνας, ιδιαίτερα αξιόπιστα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει το ίδιο και για τα αποτελέσματα της 8ετους μελέτης, που ακολούθησε. Και αυτό γιατί, οι περισσότεροι πήραν φάρμακα για το διαβήτη ενώ ακολούθησαν κατά γράμμα και τις πολύτιμες συμβουλές για δίαιτα και άσκηση, γεγονός, που μπορεί να επηρέασε κατά πολύ τα τελικά αποτελέσματα.

Φυσικά, τα καλά νέα, που προέκυψαν από την έρευνα είναι, πως η προσπάθεια ελέγχου του βάρους, μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα στον οργανισμό ακόμη και μετά από 10 χρόνια! Όπως φαίνεται καθαρά από την έρευνα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για έναν διαβητικό τύπου 2 από το ασκείται τακτικά, να κρατά το βάρος του σε φυσιολογικά-χαμηλά-επίπεδα και να προσέχει ιδιαίτερα τη διατροφή του. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει αλλά τα αποτελέσματά της θα είναι πραγματικά θεαματικά μόνο αν συνδυαστεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Κιχωρίο :: φτιάξτε υποκατάστατο καφέ από τον λαχανόκηπο



 Aπό  την  ιστοσελίδα   Living  Green

Καθώς απολαμβάνω τον πρώτο μου κρύο {καφέ} από κιχώριο και άλλα φυτικά συστατικά σκέφτηκα να το ψάξω λίγο παραπάνω και να μοιραστώ μαζί σας τις πληροφορίες. Ομολογώ ότι ο καφές είναι για μένα μια σχεδόν απαγορευμένη απόλαυση, λόγω της καφεΐνης, και φαντάζομαι ότι στην κατηγορία αυτή θα είμαστε πολλοί. Ακόμα και οι decaf καφέδες εμένα μου προκαλούσαν πρόβλημα, επομένως είχα διαγράψει από τις συνήθειές μου την βόλτα για καφέ ή όταν το πρότεινα στην ουσία εννοούσα βόλτα για χυμό, χαμομήλι, βοτανικά αφεψήματα κ.λπ. Όταν όμως προσγειωνόταν ο καφές του φίλου ή της φίλης μου …

{Λίγα λόγια για το κιχώριο}

Το ριζώδες κιχώριο  {Cichorium intybus var. sativum} είναι ένα φυτό που σχηματίζει μακριά σαρκώδη ρίζα, από την οποία μπορούμε να φτιάξουμε ένα υποκατάστατο του καφέ που δεν θα έχει καθόλου καφεΐνη! Καλλιεργείται στην ευρώπη και είναι συγγενές είδος με γνωστά σαλατικά όπως τα αντίδια, το ραντίτσιο κ.α. Το φυτό έχει χνουδωτό βλαστό και φτάνει σε ύψος 40-100 εκ. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή και τα λουλούδια του έχουν ανοιχτό μπλε χρώμα.

{Πώς να φτιάξετε το δικό σας υποκατάστατο καφέ}

Στην ιστοσελίδα hunter angler gardener cook βρήκαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο όπου ο συγγραφέας περιγράφει τη δική του ιστορία παρασκευής στιγμιαίου καφέ από κιχώριο. Οι οδηγίες του αναφέρουν πως το πρώτο πράγμα που πρέπει κανείς να κάνει είναι να κόψει τις φρέσκες ρίζες σε φέτες και έπειτα να τις απλώσεις στον ήλιο για 2 μέρες να ξεραθούν. Έπειτα, ακολουθεί το στάδιο του καβουρντίσματος που σύμφωνα με τη δική του εμπειρία θα πρέπει να διαρκεί 2-3 ώρες σε φούρνο με θερμοκρασία μικρότερη από 150 C. Μόλις τελειώσει το καβούρντισμα, περάστε το κιχώριο από μύλο και αλέστε για να έχετε ένα ψιλοκομμένο προϊόν, περίπου όμοιο με τον στιγμιαίο καφέ.

 photo credit: shyam / c.c.

Ξεχασμένες τροφές αλλά τόσο ωφέλιμες!




Τροφές γνώριμες και αγαπημένες στους παλαιότερους, που με αυτές μεγάλωσαν γενιές και γενιές, αλλά σπάνια εμφανίζονται στο τραπέζι των νεότερων. Αξίζει να τις ανακαλύψουμε ξανά, να τις γνωρίσουμε καλύτερα και να τις καταναλώνουμε τακτικότερα.

Ποια είναι η πιο συχνή παρότρυνση των διατροφολόγων; «Υιοθέτηση της μεσογειακού τύπου δίαιτας και επιστροφή σε πιο παραδοσιακές συνήθειες διατροφής». Γίνεται όμως αυτό χωρίς να επανεντάξουμε στο διαιτολόγιό μας όσπρια, τραχανά, άγρια χόρτα, χορτόπιτες, τσάι του βουνού και δεκάδες ακόμα «λησμονημένα» τρόφιμα; Σαφώς και όχι! Βεβαίως και δεν είναι εύκολο να τα επαναφέρουμε στην κουζίνα μας, βεβαίως και θα υπάρξουν δυσκολίες. Αλλά αξίζει να το προσπαθήσουμε. Κι αν το καταφέρουμε, έστω κι ως ένα μικρό ποσοστό επί του συνόλου των διατροφικών μας επιλογών, μόνο ωφελημένοι θα βγούμε…

Θρεπτικοί θησαυροί του τόπου μας
Τρόφιμα με μοναδική διατροφική αξία και πραγματικά ιδιαίτερη γεύση. Επειδή όμως είναι αδύνατον να αναφερθούμε σε όλα, υποσχόμαστε ότι θα επανέλθουμε στο μέλλον με όσα παραλείψαμε…

Αντράκλα (γλιστρίδα)
Όχι, δεν θα μιλάτε πολύ!
Ανά 100 g ωμής, Θερμίδες (Kcal) 13, Πρωτεΐνες (g) 0,7. Υδατάνθρακες (g) 1,1, Λιπαρά (g) 0,7, Εκ των οποίων ω-3 (g) 0,4
Ήπιας μορφής ζιζάνιο που φυτρώνει σχεδόν παντού, σε αγρούς, κήπους, γλάστρες. Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ευεργετική δράση στο κυκλοφορικό σύστημα, στον εγκέφαλο, στις πνευματικές λειτουργίες και στην ψυχική διάθεση. Περιέχει επίσης αρκετές βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και γλουταθειόνη, ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Προσθέστε ωμή, ψιλοκομμένη γλιστρίδα μέσα σε σαλάτες λαχανικών καθώς και σε σάλτσες με γιαούρτι.

Γογγύλια (ρέβες)
Απορροφούν τις λιπαρές ουσίες!
Ανά 100 g ωμών, Θερμίδες (Kcal) 23, Πρωτεΐνες (g) 0,7, Υδατάνθρακες (g) 4,9, Λιπαρά (g) 0,1
Σαρκώδεις ρίζες πλούσιες σε βιταμίνη C και ιχνοστοιχεία. Τρώγονται ωμές (π.χ. τριμμένες μέσα σε σαλάτες λαχανικών με ελαιόλαδο), μαγειρεμένες όπως τα καρότα (π.χ. ως πουρές) ή ψητές, οπότε γίνονται πιο γλυκές. Επειδή απορροφούν τις λιπαρές ουσίες, συνήθως συνοδεύουν παχιά πουλερικά και κόκκινα κρέατα. Για να μη μαυρίσουν κατά το βρασμό, πρέπει να ξεφλουδίζονται και να ξεπλένονται.
Τα χειμωνιάτικα γογγύλια, επειδή είναι πιο καυτερά στη γεύση, καλό είναι να παραμένουν για δέκα λεπτά σε κρύο νερό.

Κουκιά
Μουλιάστε τα αρκετά
Ανά 100 g ξηρών, ωμών, Θερμίδες (Kcal) 332, Πρωτεΐνες (g) 26, Υδατάνθρακες (g) 53, Λιπαρά (g) 1,8
Όσπριο με πολλές πρωτεΐνες, φολικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Έχουν γλυκιά γεύση που θυμίζει φασόλι, είναι όμως αρκετά δύσπεπτα και χρειάζονται αρκετές ώρες μούλιασμα στο νερό. Τρώγονται μαγειρεμένα ως λαδερά, πλακί, γιαχνί, ψητά αλλά και ωμά, όταν είναι φρέσκα, αφού βραχούν καλά. Ταιριάζουν με αγκινάρες, αρακά, μαρούλι, σκόρδο, κρεμμύδι, σάλτσα ντομάτας και σχεδόν όλα τα μυρωδικά. Τα φύλλα τους χρησιμοποιούνται σε σαλάτες λαχανικών και ζυμαρικών.
Άτομα με έλλειψη του ενζύμου 6GPD δεν πρέπει να καταναλώνουν κουκιά, γιατί κινδυνεύουν από κυάμωση.

Γάλα κατσικίσιο
Εύπεπτο και... καθαρό!
Ανά ποτήρι 250 ml*: Θερμίδες (Kcal) 115, Πρωτεΐνες (g) 9,3, Υδατάνθρακες (g) 11,0, Λιπαρά (g) 3,8, Ασβέστιο (mg) 305, *Με 1,5% λιπαρά
Σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα, το κατσικίσιο είναι πιο καθαρό από υπολείμματα φαρμάκων και ορμονών, περισσότερο εύπεπτο και με λιγότερη λακτόζη, κάτι που το καθιστά καλύτερα ανεκτό σε άτομα με δυσανεξία. Οι πρωτεΐνες του σπανίως επιβαρύνουν ήδη υπάρχουσες αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα, τα λιπαρά του επηρεάζουν λιγότερο τη χοληστερίνη στο αίμα, ενώ τα ένζυμα που περιέχει συμβάλλουν στην πληρέστερη αφομοίωση του ασβεστίου από τον ανθρώπινο οργανισμό. Προτιμάτε κατσικίσιο γάλα βιολογικής προέλευσης.

Θρεψίνη
Τη δοκιμάσατε σε κρέπες;
Ανά μερίδα 10 g, Θερμίδες (Kcal) 42, Πρωτεΐνες (g) 0,4, Υδατάνθρακες (g) 6,4, Λιπαρά (g) 1,8
Ελαφρώς γλυκόξινη κρέμα από σταφύλια, πρόγονος των σύγχρονων προϊόντων επάλειψης ψωμιού. Το βασικό της συστατικό είναι ο χυμός σταφυλιού, στον οποίο προστίθενται φυτικό λίπος, αμυλοσιρόπιο και, αρκετές φορές, γάλα σκόνη, λεκιθίνη και αλεύρι σόγιας. Τρώγεται με το κουταλάκι, επαλείφεται σε ψωμί, φρυγανιές και αρτοσκευάσματα, μπορεί να γίνει γέμιση σε κρέπες, χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό σε γλυκίσματα και παγωτά.
Καταναλώστε τη θρεψίνη αντί άλλων προϊόντων επάλειψης και όχι επιπλέον αυτών.

Κεχρί
Ιδανικό για το γαστρεντερικό
Ανά 100 g ωμό, Θερμίδες (Kcal) 364, Πρωτεΐνες (g) 11,1, Υδατάνθρακες (g) 70,9, Λιπαρά (g) 4,0, Φυτικές ίνες (g) 14,8
Δημητριακό υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιταμίνες Β, εξαιρετικά ωφέλιμο για το γαστρεντερικό σύστημα. Επειδή δεν περιέχει καθόλου γλουτένη, τα βρώσιμα προϊόντα κεχριού (σπόροι, νιφάδες, αλεύρι, ψωμί, γκοφρέτες κ.ά.), μπορούν να καταναλωθούν από άτομα με κοιλιοκάκη ή/και ευαισθησία στο έντερο.
Οι αποξηραμένοι σπόροι μαγειρεύονται όπως το ρύζι, ενώ οι νιφάδες χρησιμοποιούνται όπως και οι υπόλοιπες νιφάδες δημητριακών.

Κουσκούσι
Το λατρεύουν τα παιδιά
Ανά 100 g ωμό, Θερμίδες (Kcal) 376, Πρωτεΐνες (g) 12,8, Υδατάνθρακες (g) 77,4, Λιπαρά (g) 0,6
Ζυμαρικό με βασικά συστατικά αλεύρι μαλακό και σκληρό, αβγά, αγελαδινό γάλα και αλάτι. Το συναντάμε συνήθως σε στρογγυλές μικρές μπαλίτσες, οι οποίες βρέχονται με κρύο νερό και κατόπιν βράζονται σε νερό, ζωμό ή στον ατμό, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερο όγκο και να γίνουν αφράτες. Χρησιμοποιείται επίσης αντί για ρύζι σε μαγειρευτά πιλάφια (με μύδια, μοσχάρι, αρνί, κοτόπουλο κ.ά.), σε σούπες, μαζί με όσπρια και σε σαλάτες με λαχανικά.
Το στιγμιαίο κουσκούσι γίνεται εύκολα και γρήγορα σε λιγότερο από 5 λεπτά.

Κράνα
Το «αντίδοτο» στις ουρολοιμώξεις
Ανά 100 g ωμά, Θερμίδες (Kcal) 43, Πρωτεΐνες (g) 1,4, Υδατάνθρακες (g) 9,8, Λιπαρά (g) 0,4
Ο μικρός, κόκκινος και ξινός καρπός της κρανιάς είναι πλούσιος σε διάφορα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες, βιταμίνη C κ.ά.), πηκτίνη, τανίνες και σίδηρο. Τα κράνα καταναλώνονται αυτούσια (νωπά, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα) ή χρησιμοποιούνται για την παρασκευή εκχυλίσματος, ποτών, γλυκισμάτων και μαρμελάδας. Ο συμπυκνωμένος χυμός τους πίνεται κυρίως ως αναψυκτικό, αφού αραιωθεί πρώτα με αρκετό νερό, ή προστίθεται ως γλυκαντικό σε τσάι, γιαούρτι, ταχίνι, παγωτά, κέικ και φρουτοσαλάτες.
Αν πάσχετε από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, ο χυμός από κράνα βοηθάει στην αντιμετώπισή τους.

Κριθάρι
Ρίχνει τη χοληστερίνη
Ανά 100 g νερόβραστο, Θερμίδες (Kcal) 97, Πρωτεΐνες (g) 2,0, Υδατάνθρακες (g) 22,0, Λιπαρά (g) 0,5, Φυτικές ίνες (g) 7,5
Καλή πηγή βιταμινών Β, ανόργανων στοιχείων και φυτικών ινών, ιδίως δε β-γλυκάνης. Η β-γλυκάνη μπορεί να μειώσει την υψηλή χοληστερίνη, ιδιότητα επισήμως αναγνωρισμένη από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το κριθάρι βοηθάει επίσης στη λειτουργία του εντέρου και του ήπατος, στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της κυτταρίτιδας. Οι σπόροι του μαγειρεύονται όπως το καστανό ρύζι, οι νιφάδες τρώγονται ωμές ή χυλωμένες, ενώ το κριθάλευρο χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, παξιμαδιών και αρτοσκευασμάτων, σε σούπες και σε βραστά.
Αν έχετε κάπως αυξημένη χοληστερίνη, προσθέστε στη διατροφή σας πτισάνη, δηλαδή κριθάρι ξεφλουδισμένο και αλεσμένο χοντρά.

Λιναρόσποροι
Θρεπτικότατοι!
Ανά κουταλάκι 5 g, Θερμίδες (Kcal) 20, Πρωτεΐνες (g) 0,8, Υδατάνθρακες (g) 0,5, Λιπαρά (g) 1,6, Φυτικές ίνες (g) 1,5
Η πλουσιότερη φυτική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και λιγνάνες. Οι λιναρόσποροι είναι ευεργετικοί για τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, του ανοσοποιητικού και του κυκλοφορικού. Μπορείτε να τους καταναλώσετε σκέτους με λίγο μέλι, να τους προσθέστε σε νιφάδες δημητριακών, γιαούρτι, σαλάτες λαχανικών και σούπες, να τους μαγειρέψετε μαζί με λαχανικά ή να φτιάξετε με αυτούς αφέψημα.
Προτιμήστε αναποφλοίωτους λιναρόσπορους σκούρου χρώματος.
Πριν τους χρησιμοποιήσετε, θρυμματίστε τους ή μουλιάστε τους για αρκετές ώρες.

Μουστοκούλουρο
Λιώνει στο στόμα
Ανά τεμάχιο 35 g, Θερμίδες (Kcal) 139, Πρωτεΐνες (g) 2,1, Υδατάνθρακες (g) 21,5, Λιπαρά (g) 5,0
Το παραδοσιακό μας γλυκό κουλουράκι. Παρότι η συνταγή παρασκευής του διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, τα βασικά υλικά παραμένουν ίδια: μούστος (πετιμέζι), αλεύρι και ζάχαρη. Η υφή του μπορεί να είναι σκληρή, τραγανή ή μαλακή, ενώ το σχήμα του πλεξούδα («κοτσιδάκι»), μακρόστενο ή κυκλικό, με τρύπα στη μέση ή χωρίς.
Προτιμάτε να φτιάχνετε τα δικά σας σπιτικά μουστοκούλουρα παρά να τα αγοράζετε έτοιμα.

Μπομπότα
Από την Κατοχή... στο πιάτο μας
Ανά φέτα 30 g, Θερμίδες (Kcal) 92, Πρωτεΐνες (g) 0,2, Υδατάνθρακες (g) 22,5, Λιπαρά (g) 0,7
Ψωμί από αλεύρι καλαμποκιού. Φτιάχνεται είτε με προζύμι είτε χωρίς, σε αλμυρή εκδοχή ή γλυκιά με σταφίδες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, φυτικές ίνες, καροτενοειδή και βιταμίνες Β. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως και οι υπόλοιποι τύποι ψωμιού, ως μέρος γεύματος ή ως κολατσιό, π.χ. με τυρί, είναι ιδιαίτερα χορταστικό και δεν ανεβάζει απότομα το σάκχαρο στο αίμα.
Η μπομπότα σερβίρεται ελαφρά ζεστή. Αν σας περισσέψει, διατηρήστε την στην κατάψυξη, κλεισμένη σε σακούλα κατάλληλη για τρόφιμα.

Ξινόχοντρος
Στην Κρήτη τον λατρεύουν
Ανά 100 g μαγειρεμένος, Θερμίδες (Kcal) 80, Πρωτεΐνες (g) 3,3, Υδατάνθρακες (g) 15,2, Λιπαρά (g) 0,7
Χαρακτηριστικό προϊόν της Κρήτης, συγγενές με ορισμένους τύπους τραχανά. Παρασκευάζεται από αλεσμένο στάρι και «ξινισμένο» κατσικίσιο γάλα, επομένως περιέχει τα θρεπτικά συστατικά και των δύο. Τρώγεται είτε φρέσκος είτε αποξηραμένος. Δίνει επιπρόσθετη νοστιμιά στα περισσότερα φαγητά, μπορεί να μαγειρευτεί με φασόλια φρέσκα ή ξερά, με ρεβίθια, μπάμιες, κοτόπουλο ή χοιρινό, να μπει σε σούπες, γεμιστά, ντολμάδες κ.ά.
Εναλλακτικά, δοκιμάστε τον κρητικό χόντρο και χρησιμοποιήστε τον όπως το πλιγούρι, γιατί ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται.

Ξινόγαλα
Το καλύτερο για τη δυσανεξία
Ανά ποτήρι 250 ml, Θερμίδες (Kcal) 102, Πρωτεΐνες (g) 8,3, Υδατάνθρακες (g) 9,3,
Λιπαρά (g) 3,8, Ασβέστιο (mg) 325
Γνωστό και ως «ελληνικό οξύγαλα» ή «αριάνη». Παράγεται από τη φυσική ζύμωση γάλακτος ή βουτυρογάλακτος με φιλικά για τον οργανισμό οξυγαλακτικά βακτηρίδια (προβιοτικά). Είναι προϊόν εύγευστο, εύπεπτο και πολύ θρεπτικό, αφού προσφέρει ό,τι και το γάλα από το οποίο προέρχεται συν τα επιπρόσθετα προβιοτικά, τα οποία εμπλουτίζουν την εντερική μας χλωρίδα.
Το ξινόγαλα αποτελεί καλή εναλλακτική λύση πρόσληψης ασβεστίου για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Παστέλι
Μην παρασυρθείτε από τη γλύκα του!
Ανά τεμάχιο 50 g, Θερμίδες (Kcal) 211, Πρωτεΐνες (g) 4,0, Υδατάνθρακες (g) 24,0, Λιπαρά (g) 11,0, Φυτικές ίνες (g) 2,6
Το γνήσιο παραδοσιακό παστέλι, όπως αυτό της Σίφνου, το οποίο είναι χειροποίητο και πολύ τραγανό, φτιάχνεται αποκλειστικά από σουσάμι και μέλι. Στις πιο βιομηχανοποιημένες μορφές του, το παστέλι εμπλουτίζεται με διάφορους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, σταφίδες κ.ά.) και περιέχει επιπρόσθετη γλυκόζη ή ζάχαρη. Σε κάθε όμως περίπτωση, είναι ένα εξαιρετικό σνακ για μικρούς και μεγάλους.
Προσοχή στην ποσότητα: το λίγο παστέλι γλυκαίνει, το πολύ παχαίνει.

Πετιμέζι
Χίλιες δυο χρήσεις
Ανά κουταλιά 10 g, Θερμίδες (Kcal) 42, Πρωτεΐνες (g) 0,2, Υδατάνθρακες (g) 7,8, Λιπαρά (g) 0,1
Προέρχεται από συμπύκνωση μούστου ώριμων φρέσκων σταφυλιών. Μπορεί να γίνει μούστος (2-3 μέρη νερό - 1 μέρος πετιμέζι) για μουσταλευριά και μουστοκούλουρα, να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε γλυκίσματα και ροφήματα, να χρησιμοποιηθεί ως σπιτικό αναψυκτικό (1 μέρος πετιμέζι - 3 μέρη παγωμένο νερό) ή γρανίτα (1 μέρος πετιμέζι - 2 μέρη πάγος) ή να προστεθεί ως αρωματικό σιρόπι σε γιαούρτι και παγωτά.
Προτιμήστε πετιμέζι που παράγεται με ήπιες μεθόδους, χωρίς επεξεργασία σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Περέκ
Ποντιακές, μοναδικές πίτες
Ανά 100 g, Θερμίδες (Kcal) 273, Πρωτεΐνες (g) 8,5, Υδατάνθρακες (g) 56,5, Λιπαρά (g) 1,4
Προψημένα πολύ λεπτά και μεγάλα φύλλα που παρασκευάζονται μόνο με αλεύρι, νερό και αλάτι, χωρίς την προσθήκη κανενός συντηρητικού. Ψήνονται στο τζάκι ή στην πυροστιά και διατηρούνται φυλαγμένα σε σκιερό μέρος για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Χρησιμοποιήστε τα περέκ για να φτιάξετε γρήγορες πίτες με λεπτό φύλλο (χορτόπιτα, τυρόπιτα, παστουρμαδόπιτα κ.ά.) ή ως βάση για πίτσα. Μπορείτε επίσης να τα γεμίσετε όπως τις κρέπες με διάφορα υλικά, αλμυρά ή γλυκά.

Σταμναγκάθι
Το τέλειο αποτοξινωτικό!
Ανά 100 g ωμό, Θερμίδες (Kcal) 15, Πρωτεΐνες (g) 0,7, Υδατάνθρακες (g) 3,1, Λιπαρά (g) 0,1
Πρόκειται ουσιαστικά για μια άγρια ποικιλία ραδικιού («γιαλοράδικο») με χαρακτηριστική πικρή γεύση, το οποίο χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Κρήτη. Είναι εξαιρετικά τονωτικό και διουρητικό, βοηθάει στην αποτοξίνωση του ήπατος, έχει ελαφρώς καθαρτικές ιδιότητες. Τρώγεται ωμό με λεμόνι ή ξίδι και ελαιόλαδο, βρασμένο μόνο του, μαγειρεμένο με αρνάκι ή κατσικάκι, γίνεται τουρσί, αφού πρώτα ζεματιστεί σε κρασί και ξίδι.
Το σταμναγκάθι συντηρείται για 2-4 μέρες στο ψυγείο. Αν όμως το ζεματίσετε και το φυλάξετε στην κατάψυξη, διατηρείται για αρκετό καιρό.

Τσάι του βουνού
Βάλσαμο για το κρυολόγημα
Με 1 κουταλάκι μέλι και χυμό λεμονιού, Θερμίδες (Kcal) 21, Υδατάνθρακες (g) 5,8
Προέρχεται από αυτοφυείς μικρούς θάμνους του γένους Sideritis L. και όχι από το φυτό Camellia sinensis. Το αφέψημά του είναι αρωματικό και έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές, οι οποίες οφείλονται στα συστατικά του αιθέριου ελαίου του. Βοηθάει στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος, ανακουφίζει από ιώσεις και φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Πίνεται ζεστό ή κρύο, προτιμότερο με την προσθήκη μελιού και λεμονιού.

Τραχανάς
Η καλύτερη σουπίτσα!
Ανά 100 g ωμός, ξινός, Θερμίδες (Kcal) 371, Πρωτεΐνες (g) 12,7, Υδατάνθρακες (g) 72,3, Λιπαρά (g) 3,5
Κάποτε αποτελούσε το βασικό πρωινό των χειρωνακτικά εργαζομένων. Ο ξινός τραχανάς παρασκευάζεται από ζύμη αλευριού και γάλακτος ή γιαουρτιού, η οποία μένει για μια μέρα ώστε να «ξινίσει». Ο γλυκός φτιάχνεται από σκληρό στάρι, γάλα, βούτυρο γάλακτος και αλάτι. Ο τραχανάς γίνεται σούπα αραιή ή πιο πηκτή, μαγειρεύεται μαζί με όσπρια ή λαχανικά, συνοδεύει κοτόπουλο και χοιρινό, προστίθεται ως γέμιση σε πίτες, χρησιμοποιείται σε γεμιστά και ντολμάδες αντί για ρύζι αλλά και σε κεφτέδες αντί για ψωμί.
Η ζεστή τραχανόσουπα είναι ιδανικό γεύμα για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Χαρούπι
Θυμίζει κακάο
Χαρουπολάτα τεμάχιο 45 g, Θερμίδες (Kcal) 199, Πρωτεΐνες (g) 3,6, Υδατάνθρακες (g) 25,6, Λιπαρά (g) 11,9, Φυτικές ίνες (g) 6,4
Ο καρπός της χαρουπιάς (ξυλοκέρατο) έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, φυτικές ίνες (κυρίως γαλακτομανάνες), ασβέστιο και βιταμίνες Β. Επειδή όταν ψηθεί και αλεστεί («χαρουπόσκονη») η γεύση του θυμίζει το κακάο, χρησιμοποιείται αντί αυτού σε διάφορα ροφήματα, προϊόντα επάλειψης και γλυκίσματα, με γνωστότερο το υποκατάστατο σοκολάτας («χαρουπολάτα»). Το σιρόπι που εξάγεται από τον καρπό («χαρουπόμελο») χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία.
Το χαρούπι βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας: οι φυτικές του ίνες προσροφούν πολύ νερό στο έντερο και αυξάνουν την κινητικότητά του.

Τσουκνίδα
Άλλη γεύση στις πίτες!
Τσουκνιδόπιτα (145 g), Θερμίδες (Kcal) 311, Πρωτεΐνες (g) 5,2. Υδατάνθρακες (g) 31,6,
Λιπαρά (g) 18,1
Αυτοφυές ζιζάνιο, γνωστό περισσότερο για τη φαγούρα που προκαλεί όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα. Ως τρόφιμο είναι καλή πηγή βιταμίνης C, β-καροτένιου, σιδήρου και καλίου, ενώ έχει τονωτική, διουρητική και αποτοξινωτική δράση. Αφού πρώτα ζεματιστεί, μπαίνει ως γέμιση σε πίτες μαζί με άλλα αγριόχορτα. Γίνεται επίσης σούπα, γιαχνί, τηγανιά, χρησιμοποιείται σε ομελέτες, ζυμαρικά και σαλάτες λαχανικών, πίνεται ως θεραπευτικό έγχυμα και ως ζωμός με μπόλικο λεμόνι.
Τσουκνίδες θα βρείτε στις αγορές από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη.
Μην ξεχνάτε: Κύριο χαρακτηριστικό της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής είναι η μεγάλη ποικιλία διαφορετικών τροφίμων, που συνδυάζονται με διάφορους τρόπους ανάλογα με την εποχή, μαγειρεύονται απλά και καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, χωρίς υπερβολές.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΔΟΥΚΟΣ

Στο τιμόνι με... άδεια «κωλότσεπη»



 



Εντάξει, τον ΚΟΚ τον ξέρετε, το δίπλωμα δεν πληρώσατε για να το πάρετε και προφανώς οδηγείτε καλά. Επειδή, όμως, στο τιμόνι δεν έχει σημασία τι κάνουμε (μόνο) εμείς, αλλά κυρίως τι κάνουν (και) οι άλλοι, ιδού τι έχει να πει η επιστήμη για την ασφάλεια (κάθε είδους) στην οδήγηση.

Ασφάλεια δεν είναι μόνο τα τροχαία – είναι και η μέση, το στομάχι και η… γονιμότητά σας! Απίστευτο; Αν δεν πιστεύετε, διαβάστε μερικά από τα ευρήματα των επιστημονικών μελετών για το τι μπορούμε να πάθουμε πίσω απ’ το τιμόνι – και τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

1. Περιορίστε τις... αποσπάσεις. Όπως τονίζει κάθε δάσκαλος οδήγησης που σέβεται τον εαυτό του, τα μάτια τείνουν να κοιτάζουν εκεί όπου απλώνονται τα χέρια. Κοντολογίς: για να αλλάξετε σταθμό στο ραδιόφωνο, χρειάζεστε 5,5 δευτερόλεπτα – 5,5 δευτερόλεπτα κατά τα οποία τα μάτια δεν κοιτάζουν τον δρόμο αλλά το ραδιόφωνο, ενώ το ένα χέρι μοιραία δεν βρίσκεται στο τιμόνι – ό,τι πρέπει για να τρακάρετε δηλαδή. Αν την ώρα της οδήγησης παίρνετε έναν τηλεφωνικό αριθμό, ο κίνδυνος τροχαίου τριπλασιάζεται. Εάν… κυνηγάτε τον αναπτήρα σας που αναπηδά αναλόγως με την κίνηση του οχήματος, ο κίνδυνος, εννεαπλασιάζεται. Και αν προσπαθείτε να στείλετε sms, τον πολλαπλασιάζεται επί… 23, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Δημοσίας Υγείας»! Συμπέρασμα: τα χέρια στο τιμόνι και μην κάνετε τίποτε άλλο ταυτοχρόνως.

2. Χαμηλώστε το κάθισμά σας. Οι οδηγοί που κάθονται ψηλά αισθάνονται σαν να οδηγούν αργά - γι’ αυτό και ενίοτε βλέπουμε τους οδηγούς των φορτηγών να τρέχουν και σταυροκοπιόμαστε (αν δεν πούμε κανένα… ιερογλυφικό). Χαμηλώστε λοιπόν όσο μπορείτε το κάθισμά σας, ώστε να έχετε εντονότερα την αίσθηση της ταχύτητας και να μην τρέχετε άθελά σας.

3. Ανάψτε τα φώτα σας. Καναδική μελέτη που έγινε πριν από αρκετά χρόνια έδειξε πως όσοι έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας και την ημέρα, διατρέχουν κατά 11% μικρότερο κίνδυνο τροχαίου με άλλο αυτοκίνητο.

4. Μην… γραπώνετε το τιμόνι. Το τιμόνι δεν είναι… ρακέτα για να το αρπάζετε και να το κρατάτε σφικτά για να μην σας φύγει! Να το κρατάτε χαλαρά, δίχως να ενώνονται οι αντίχειρες με τους δείκτες σας, διότι εάν τρακάρετε, μπορεί να γυρίσει απότομα προς τα πίσω και να σας διαλύσει τους αντίχειρας.

5. Να κοιτάτε αριστερά και μετά δεξιά. Σύμφωνα με στοιχεία από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας Αυτοκινητοδρόμων (NHTSA) των ΗΠΑ, το 40% των τροχαίων γίνονται στις διασταυρώσεις – το ίδιο και το 22% των θανατηφόρων τροχαίων.

6. Προσθέστε δέντρα στην διαδρομή σας. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξετε δρομολόγιο και θα αφιερώσετε λίγο χρόνο παραπάνω, προσπαθήστε να περνάτε από πάρκα και πλατείες με δέντρα καθ’ οδόν προς τις δουλειές σας. Μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο έδειξε ότι με αυτό τον τρόπο ελαττώνεται το στρες μας – και αυτό το έχουμε πάρα πολλή ανάγκη την σήμερον…

7. Μην αλλάζετε συνέχεια λωρίδα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι… τρελαμένοι που βλέπουμε στον δρόμο να κάνουν «σφήνες» μία από δω και μία από κει, το μόνο που κερδίζουν είναι… 4 λεπτά σε διαδρομές των… 80 λεπτών! Τσάμπα η προσπάθεια, δηλαδή…

8. Να χρησιμοποιείτε το προσκέφαλο. Πριν ανάψετε την μηχανή για να ξεκινήσετε, να κάθεστε με ίσια πλάτη, να σηκώνετε το κεφάλι σας όσο πιο ψηλά μπορείτε και να το πιέζετε στο προσκέφαλο του καθίσματός σας. Να μένετε σε αυτή τη θέση 5 δευτερόλεπτα, να χαλαρώνετε και να επαναλαμβάνετε 5 φορές. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η στάση του σώματος και ενεργοποιούνται οι μύες που κρατούν ίσια την σπονδυλική στήλη – γεγονός το οποίο, με τη σειρά του, ελαττώνει την καταπόνηση του αυχένα στη διάρκεια της οδήγησης.

9. Αποφύγετε τα θερμαινόμενα καθίσματα. Αν είστε άντρες και θέλετε να αποκτήσετε παιδιά μια μέρα, μην ανάψετε τούτο τον χειμώνα το θερμαινόμενο κάθισμα του αυτοκινήτου σας. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Fertility and Sterility» έδειξε ότι οι υγιείς άντρες που κάθονται σε θερμαινόμενα καθίσματα αυτοκινήτων επί 90 λεπτά, παρουσιάζουν αύξηση της θερμοκρασίας στο όσχεό τους κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου – και είναι καλά τεκμηριωμένο πως αύξηση πάνω από 1 βαθμό Κελσίου πέραν του φυσιολογικού, αποτελεί πλήγμα για την παραγωγή σπερματοζωαρίων, συνεπώς και για την γονιμότητα.

10. Αδειάστε την «κωλότσεπη». Ο μέσος άντρας περνάει εύκολα 2-3 ώρες την ημέρα πίσω απ’ το τιμόνι – εκτός κι αν είναι επαγγελματίας οδηγός, οπότε οι ώρες πολλαπλασιάζονται. Τι σχέση έχει αυτό με την πίσω τσέπη του παντελονιού; Αν φιλοξενεί ένα χοντρό πορτοφόλι, χαρτιά ή οτιδήποτε άλλο που την φουσκώνει, το σύστοιχο ισχίο θα είναι πιο ψηλά από το άλλο, με συνέπεια να στραβώνει η σπονδυλική στήλη και να πονάει η μέση! Επιπλέον, το εξόγκωμα εκεί πίσω μπορεί να πιέσει και το ισχιακό νεύρο, κατά τον δρα Στιούαρτ ΜακΓκιλ, από το Πανεπιστήμιο του Γουώτερλου, στο Οντάριο του Καναδά.

11. Το νου σας στη μουσική. Μπορεί η «μπιτάτη» μουσική να κάνει το αίμα να κυλάει πιο γρήγορα στις φλέβες μας, αλλά ταυτοχρόνως μας παρακινεί να πατήσουμε λίγο παραπάνω το γκάζι – κι αν την βάλουμε και στην διαπασών, ο κίνδυνος τροχαίου αυξάνεται.

12. Μην βάζετε πρόγραμμα. Όταν κάνετε ολόκληρο… ταξίδι για να πάτε στην δουλειά σας, φροντίστε να κάνετε… large υπολογισμούς, συνιστά ο δρ Λέον Τζέιμς, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαβάι. Σε μελέτες έχει διαπιστώσει πως οι πολύωρες μετακινήσεις μας, συνήθως διαρκούν 10-15% περισσότερο απ’ όσο υπολογίζουμε. Για να μην σας σπάνε τα νεύρα, λοιπόν, φροντίστε να το θυμάστε.

13. Πάρτε μαζί σας το πρωινό. Αν δεν έχετε προλάβει να φάτε στο σπίτι και πρόκειται να περάσετε καμιά ώρα μέσ’ το αμάξι, πάρτε μαζί σας κάτι να φάτε και να πιείτε – ευκαιρία είναι, συνιστά η διατροφολόγος δρ Μονίκ Ράιαν, από το Σικάγο. Τι μπορείτε να φάτε; Μια μπάρα δημητριακών και λίγο γάλα ή φυσικός χυμός είναι ό,τι πρέπει.

14. Να κάνετε διάλειμμα. Αν πέσετε σε καμιά καταιγίδα, χαλασμένα φανάρια ή ατύχημα και ακινητοποιηθείτε στην Μεσογείων ή στο Ποτάμι (για να δώσουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα), ετοιμαστείτε για διάλειμμα. Χρειάζεστε τουλάχιστον 10 λεπτά διάλειμμα κάθε 2 ώρες – η 5 λεπτά ανά ώρα. Και αυτό είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε για την μέση σας: ο συνδυασμός των «σφιγμένων» μυών στις γάμπες σας με το ανεβοκατέβασμα ειδικά του δεξιού ποδιού, μπορεί να ζορίσει το ισχιακό νεύρο και να σας οδηγήσει τελικά σε χρόνιο πόνο.

15. Μην «καρφώνεστε». Είπαμε, να προσέχετε τον δρόμο, αλλά όχι και να «καρφώνετε» πάνω του τα μάτια σας επί περισσότερα από 5 λεπτά την φορά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Human Perception and Performance», όταν το κάνετε αυτό, κουράζεται ο οπτικός φλοιός του εγκεφάλου, με συνέπεια να μην βλέπετε καλά και να αρχίζουν τα λάθη στην οδήγηση (π.χ. θα νομίζετε ότι απέχετε περισσότερο από το μπροστινό αυτοκίνητο). Αντί λοιπόν να κοιτάτε μόνο το οδόστρωμα, να κοιτάτε τους τρεις καθρέφτες σας καθώς και τα όργανα του αυτοκινήτου στο τέλος κάθε τραγουδιού που παίζει το ραδιόφωνο.

16. Παίξτε ένα νοητικό παιχνίδι. Αν κοιμηθήκατε λίγο το βράδυ και νιώθετε κουρασμένοι, ζητήστε από τον συνοδηγό σας να παίξετε ένα παιχνίδι γνώσεων. Ισραηλινή μελέτη έδειξε πως αυτά τα παιχνίδια, και όχι η μουσική, ξυπνάνε καλύτερα τους οδηγούς.

17. Στηρίξτε τη μέση σας. Αν το κάθισμά σας δεν διαθέτει προσαρμοσμένο στήριγμα για τη μέση, τυλίξτε μια πετσέτα και τοποθετήστε την πίσω σας, για να «γεμίσει» η καμπύλη που σχηματίζεται ανάμεσα στην μέση και στα ισχία σας, και να στηρίζεται καλά η σπονδυλική σας στήλη.

Tip

Η θέση του καθίσματός σας θα είναι σωστή εάν μπορείτε να «κρεμάσετε» τους καρπούς σας πάνω από το άνω τμήμα του τιμονιού, δίχως να σκύψετε προς τα εμπρός.


  Το παραπάνω υλικό αλιεύθηκε  από τα Νεα on line

Πηγή : ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Οι ξένες γλώσσες "ακονίζουν" τον εγκέφαλο



Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας επηρεάζει βαθιά τον εγκέφαλο, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά στους ήχους και κάνοντάς τον πιο αποδοτικό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν που την πραγματοποίησαν εκτιμούν ότι η πολυγλωσσία είναι μία μορφή άσκησης για το μυαλό, που το «τελειοποιεί».

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), κατέγραψαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου 48 υγιών φοιτητών (οι 23 ήταν δίγλωσσοι), σε διάφορους ήχους.

Στο κεφάλι των εθελοντών τοποθετήθηκαν ηλεκτρόδια που κατέγραφαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

Όταν στο εργαστήριο επικρατούσε πλήρης ησυχία, οι εγκεφαλικές αντιδράσεις των φοιτητών ήταν οι ίδιες, είτε ήταν δίγλωσσοι είτε ήταν μόνο αγγλόφωνοι.

Όταν, όμως, στον περιβάλλοντα χώρο επικρατούσε φασαρία, ο εγκέφαλος των δίγλωσσων φοιτητών αντέδρασε πολύ ανώτερα στην επεξεργασία των ήχων, καθώς κατόρθωσε να εστιαστεί στις σημαντικές πληροφορίες (αυτές που έπρεπε να ακούσουν οι φοιτητές) αποκλείοντας τις περιττές (τους περιβάλλοντες ήχους).

Οι εγκεφαλικές αντιδράσεις των δίγλωσσων φοιτητών ήταν ιδιαιτέρως έντονες στο στέλεχος του εγκεφάλου – την δομή που βρίσκεται στο πίσω μέρος του κρανίου και αποτελεί τον αισθητήριο και κινητικό «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στον εγκέφαλο και στο σώμα.

Το εγκεφαλικό στέλεχος επιτελεί πολλούς ρόλους, από την ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού, της αναπνοής και της αντοχής στον πόνο έως την εγρήγορση, την επίγνωση και τη συνείδηση.

«Η αυξημένη πείρα των δίγλωσσων ανθρώπων με τον ήχο, οδηγεί σε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό, ευπροσάρμοστο και εστιασμένο ακουστικό σύστημα, το οποίο αποδίδει εξαιρετικά καλά σε δύσκολες ή νέες ακουστικές συνθήκες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Νίνα Κράους, καθηγήτρια στο Τμήμα Νευροβιολογίας του πανεπιστημίου.

«Ο κόσμος λύνει σταυρόλεξα και παζλ για να διατηρεί το μυαλό του “κοφτερό”, αλλά διαπιστώσαμε ότι η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας παρέχει αυτομάτως τα ίδια οφέλη», πρόσθεσε η ερευνήτρια δρ Βιορίκα Μάριαν.

«Τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι τα οφέλη της διγλωσσίας είναι ευρεία και πολύ ισχυρά, και συμπεριλαμβάνουν την βελτίωση της προσοχής, των αναστολών και της κωδικοποίησης των ήχων».

Ανάλογο όφελος έχει παρατηρηθεί και στους μουσικούς, όταν κάνουν πρόβα, πρόσθεσαν οι δύο ερευνήτριες.

Προγενέστερες μελέτες, εξάλλου, έχουν δείξει πως η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μας προστατεύει και από την άνοια.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ : " Έτσι γίνεται το θαύμα ! "



 Του Αλέξη Φωτόπουλου


Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις 7+ επτά του ομίλου Σμυρνιωτάκη το βιβλίο «Έτσι Γίνεται το Θαύμα». Θεωρώ ότι το βιβλίο αυτό βοηθά τον άνθρωπο να εξελίξει τη συνειδητότητα του, να ξεπεράσει τα προβλήματα του και να πετάξει σ’ όλους τους τομείς της ζωής του. Αν μπείτε στον κόπο και διαβάσετε το βιβλίο αυτό, θα συνειδητοποιήσετε την Δύναμη, Έμπνευση και την Αγάπη που θα   σας προσφέρει.

To βιβλίο αυτό μας εξηγεί πως μπορούμε να πετύχουμε στη ζωή μας ότι επιθυμήσουμε, αρκεί βέβαια να στηριζόμαστε στις αρχές του Σύμπαντος, στις αρχές που έχει κτισθεί η ανθρώπινη συνειδητότητα.

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας Αλέξης Φωτόπουλος,ο οποίος αρρώστησε από θεωρούμενη ανίατη νόσο κι αφού κατάφερε να γίνει καλά μας αναλύει, αλλά και μας δίνει όλα τα πρακτικά εργαλεία να κάνουμε τη ζωή μας ένα θαύμα. Μας δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις: Γιατί αρρωσταίνει άνθρωπος; Πως βρίσκει τη Δύναμη να αυτοθεραπευθεί; Από πού πηγάζει η Δύναμη αυτή; Ποια είναι η πραγματική του φύση του; Γιατί μόνο λίγοι άνθρωποι πετυχαίνουν σ’ όλου τους τομείς της ζωής τους; Τελικά όχι μόνο μας απαντά στο ερώτημα Πως μπορούμε κι εμείς να πετύχουμε σ’ όλους τους τομείς της ζωής μας, παραμένοντας υγιής και ευτυχισμένοι, αλλά μας δίνει και τα εργαλεία που θα το πετύχουμε.

Είναι το καταλληλότερο βιβλίο για να βοηθήσει να ξεπεράσετε την οικονομική κρίση και την κρίση ταυτότητας που περνά σήμερα όλη η ανθρωπότητα και να κάνετε πραγματικότητα όλα τα όνειρα σας.

Διαβάζοντας το βιβλίο «Έτσι Γίνεται το Θαύμα» θα βρείτε τους τρόπους να ξεπεράσετε κάθε δύσκολη κατάσταση (υγείας, συναισθηματική, ψυχολογική οικονομική). Θα βρείτε τον τρόπο να βελτιώσετε τις σχέσεις, θα συνειδητοποιήσετε ότι είναι πανεύκολο και απλό να κάνετε τα παιδιά σας να πετύχουν σ’ όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πως φθάνουμε στο θαύμα; Πρέπει να ξεπεράσουμε την προσωπική μας αμφιβολία, τις φωνές που μας λένε ότι δεν είμαστε αρκετά ικανοί ή ότι αυτό είναι ανέφικτο. Πως θα γίνει αυτό; Διαβάζοντας την βιωματική εμπειρία του συγγραφέα, το απόφθεγμα της σοφίας των κυριοτέρων σοφών και επιστημόνων αποκτάμε γνώσεις που εξελίσσουν την συνειδητότητα μας, εξελίσσοντας την συνειδητότητα μας αλλάζουμε το ενεργειακό μας πεδίο και αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικότερα όλες τις καταστάσεις της ζωής μας. Επίσης ακούγοντας το CD που υπάρχει στο βιβλίο, μας βοηθά να απαλλαγούμε από τους αρνητικούς προγραμματισμούς μας που υπάρχουν στο υποσυνείδητο μας και μας καταστρέφουν την ζωή μας και τους αντικαθιστά με θετικούς προγραμματισμούς, οι οποίοι μας δημιουργούν συνεχώς υγεία, ευτυχία, ευημερία.

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό θα συνειδητοποιήσετε ότι:

H συνείδηση μας επηρεάζει ή καλύτερα δημιουργεί, αναμορφώνει το σώμα μας και τα πάντα γύρω μας. Το πόσο θα πετύχουμε στη ζωή μας εξαρτάται από την προσοχή που δίνουμε στους στόχους μας, από την επαγρύπνηση που κάνουμε στις σκέψεις μας, έτσι ώστε ν’ αφήνουμε να περνούν μόνο οι θετικές σκέψεις, το πόσο είμαστε συνειδησιακά παρόντες (η συνείδηση μας επαγρυπνεί) σε ότι κάνουμε.
Το πόσο θα πετύχουμε στη ζωή μας εξαρτάται από την αγάπη, την εμπιστοσύνη και την αξία που δίνουμε στον εαυτό μας.
Τα πάντα βρίσκονται μέσα μας. Την ευτυχία, την αγάπη, την υγεία, την ευημερία και τον πλούτο μπορούμε να τα βρούμε μόνο μέσα μας
Μέσα στην καρδιά μας βρίσκεται η Πηγή μας, η Ζωτική αυτή Δύναμη που αποκαλούμε Θεό.
Χρειάζεται να εξελίξουμε την συνειδητότητα μας για να συνειδητοποιήσουμε την πραγματική μας φύση και την απεριόριστη Δύναμη και ενέργεια που μπορούμε ν’ αντλήσουμε από την Πηγή μας.
Γεννιόμαστε μέσα στην ύλη και αισθανόμαστε ξεκομμένοι, αν εξελιχθούμε πνευματικά και ανακαλύψουμε την Δύναμη που έχουμε μέσα μας, τότε δεν έχουμε ανάγκη από τίποτα άλλο.
Οφείλουμε στα παιδία μας να τα μάθουμε να εμπιστεύονται τον εαυτό τους, να τα μάθουμε να εμπιστεύονται την Ζωτική Δύναμη που υπάρχει μέσα τους και να τους διδάξουμε πως με την Προσευχή και τον οραματισμό θα έρχονται σ’ επαφή μαζί της, έτσι ώστε να κάνουν πραγματικότητα όλα τους τα όνειρα και να μεταμορφώσουν σε Παράδεισο τον γήινο κόσμο που ζούμε.
Ότι κάθε σκέψη, κάθε αίσθηση, κάθε συναίσθημα, κάθε πεποίθηση επηρεάζει το DNA μας, επηρεάζει τα κύτταρα μας, επηρεάζει ξεκάθαρα την υγεία μας. Το σώμα κάνει ακριβώς ότι σκεπτόμαστε. Είναι στο χέρι σας να ρέει μέσα στο σώμα σας δηλητήριο και να σας καταστρέφει ή να ρέει μέσα σας η χαρά, η αγάπη, η αρμονία, η θεϊκή έμπνευση, συναισθήματα που σας οδηγούν στην πλήρη υγεία, ευτυχία και ευημερία.


Διαβάστε την συνέχεια   εδώ



Τροφιμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.



Ένας καλός τρόπος αντιμετώπισης της κατάθλιψης είναι η λήψη μέριμνας για την καθημερινη διατροφή μας.
Η σωστή διατροφή μπορεί να είναι μια πραγματική θεραπεία της κατάθλιψης!

Τρώτε άφθονα φρέσκα τρόφιμα:
1.Φρέσκο ψάρι, τρεις φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο. Η καλύτερη επιλογή είναι ροζ σολομός ή φρέσκος τόνος ή το σκουμπρί. Έχουν μια καλή επίδραση στην παραγωγή σεροτονίνης.
2.Υγιείς υδατάνθρακες, όπως ψωμί ολικής αλέσεως απο σιτηρά, δημητριακά βρώμης (κουάκερ βρώμης), νωπά φρούτα (εσπεριδοειδή, Μπανάνα,  ρόδι, Μήλα , ανανάς, βατόμουρα), φρέσκα λαχανικά (φασόλια, αρακάς, Καρότα,  ντομάτες).
Μια χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή, βλεπε υγιεις υδατανθρακες, μπορεί να συμβάλει στη βελτιωση της διάθεσή σας.
3. Το σκόρδο έχει πολλά οφελη για την υγεία μας,και μεταξυ των αλλων βοηθα στη βελτίωση της διάθεσης. Τρώτε καθημερινά μία σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο φρέσκο.
4. Το αμινοξύ τρυπτοφάνη έχει βρεθεί οτι ανακουφίζει την κατάθλιψη. Φυσικές πηγές τρυπτοφάνης περιλαμβάνουν,η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα μπιζέλια, οι ξηροί καρποί,  οι Ηλιόσποροι,οι Κολοκυθόσποροι και το  Φυστικοβουτυρο. Όταν τα τρώτε αυτα μαζι με υδατάνθρακες, όπως πατάτες, ζυμαρικά και Ρύζι ,διευκολύνει την πρόσληψη της τρυπτοφάνης ..
5. Καρυκεύματα, όπως το κόκκινο πιπέρι, δεντρολίβανο, Πιπερόριζα (τζίντζερ), κάρδαμο και  Βασιλικό, έχει αποδειχθεί οτι εχουν αντικαταθλιπτικες ιδιότητες. Προσθέστε τα τακτικά και γενναιόδωρα στα πιάτα σας.
6. Πίνετε άφθονο φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού. Ακούστε χαρούμενη μουσική και πιείτε μαζι μια φρέσκια λεμονάδα, είναι ενισχυτική για το σώμα και το μυαλό. Αν δεν σας αρέσει η ξινή γεύση του λεμονιού, βαλτε χυμο γκρέιπφρουτ ή φρέσκο χυμό πορτοκαλιού. Είναι ωραίος  και θεραπεύει την κατάθλιψη, αν καταναλώνεται τακτικά.
Διαβαστε για Τα οφέλη υγείας των Λεμονιων.
7. Earl Grey, μαύρο τσάι. Η μυρωδιά του Earl Grey Tea-προέρχεται από το ελαιο του περγαμόντο, το οποίο εχει αποδείχθει οτι φτιαχνει τη διάθεση. Ένα φλιτζάνι Earl Grey-Tee (χωρίς γάλα ή ζάχαρη) 3 φορές την ημερα ειναι οτι πρεπει. Μπορείτε να βάλετε στην κουπα σας φρέσκο χυμό λεμονιού.
Αν σας αρέσει,πίνετε τσάι από βότανα αντί για μαύρο τσάι.
8. Αφεψήματα:  Μέντας .Βάλσαμο λεμονιών, μελισσοχορτου και το  Τσαι Τζίντζερ είναι υπέροχες φυσικες θεραπείες για την κατάθλιψη.
Το Βάλσαμο λεμονιών (Melissa officinalis) έχει πήρε το όνομά του από την έντονη μυρωδιά του φυτου. Τα φύλλα συλλέγονται το καλοκαίρι και αποξηραινονται στον αέρα.
Το αφεψήμα με Μελισσοχορτο μπορει επισης να βοηθήσει στην αντιμετωπιση της κατάθλιψης, καθως επισης και σε προβλήματα ύπνου και νευρικότητας. Η καλύτερη επιλογή είναι ενα φλυτζανι  τσάι Μελισσοχορτου το βράδυ, μετά το φαγητό, πριν τον ύπνο.
Η Μέντα (Mentha piperita) βοηθα στη θεραπεία της κατάθλιψης. Διεγείρει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και βοηθα την καθαρή σκέψη. Το τσάι Μέντας καθαρίζει το μυαλο και βοηθά να αισθάνεστε δροσερα και φωτεινα και έτοιμοι για πνευματική προσπάθεια. Βάλτε λιγα αποξηραμένα φύλλα σε 150ml βραστό νερό. Αφήστε το να εμποτιστεί για 10-15 λεπτά και το στραγγίζουμε. Πιείτε 1 ή 2 φλιτζάνια μετά το γεύμα το πρωί και το μεσημέρι ως αναζωογονητικο ποτο που συμβαλει στη  θεραπεία της κατάθλιψης.μπορειτε να βαλετε και φρέσκα φύλλα μεντας.
9. Πινετε αφθονο φρέσκο μεταλλικό νερό.

Εγκαταλείψτε:
1. Τον καφέ και τα αναψυκτικά τύπου κόλα. Η καφεΐνη καταστέλλει την παραγωγή της σεροτονίνης και έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη. Περιορειστε επισης το αλκοόλ.
Τα αλκοολούχα ποτά μπορεί αρχικά να ενισχυουν τη διάθεσή σας, αλλα αργοτερα την καταστελουν.
2. Το κόκκινο κρέας, τα κονσερβοποιημένα και τα κατεψυγμένα τροφιμα,το πρόχειρο φαγητό, και τη ζάχαρη. Η τακτική κατανάλωση κονσερβων, κατεψυγμένων  και πρόχειρου φαγητου μπορει να οδηγήσει σε καταθλιπτική διάθεση, εκτός του οτι αυτά ειναι ανθυγιεινα για το σωμα μας.

Θεραπεία της κατάθλιψης με αρωματοθεραπεία στην κουζίνα
Συνταγες κατα της κατάθλιψης:
Μπορεί να ακούγεται περίεργο να χρησιμοποιήσετε αρωματικά έλαια σε τρόφιμα ή ποτά, αλλά είναι φυσικές θεραπείες για την κατάθλιψη.
Ενας χαρούμενος τρόπος για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

1. Βούτυρο απο αρωματικά βότανα: Ανακατέψτε 250 γρ μαλακό βούτυρο με 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο, όπως βασιλικός, δεντρολίβανο, ρίγανη ή σκόρδο. Ανακατέψτε καλά και βαλτε το στο ψυγειο. Φάτε με το ψωμί σας αυτό το φυσικό βούτυρο ,ειναι αντικαταθλιπτικό.
2. Αρωματικο μέλι: Αναμίξτε 500g μέλι οποιουδήποτε είδους με 10 σταγόνες αντικαταθλιπτικό αρωματικό λάδι, όπως Rose, νερολί, κ.λ.π.. Προσεξτε , να αναμειχθεί το ελαιο σωστά.
Διαβαστε γα το Μελι
3. Κρέμα βανίλιας. Προσθεστε στα 500ml κρέμα βανίλιας, 3-4 σταγόνες αιθέριου ελαίου, όπως νερολί, γκρέιπφρουτ, μανταρίνι, κάρδαμο ή Rose. Βρείτε το αγαπημένο σας άρωμα.
4. Μilk shakes: Είναι απολύτως εύκολο να κάνετε ενα ειδικο milkshake χρησιμοποιώντας ένα από τα αντικαταθλιπτικα αρωματικα ελαια, όπως Mandarin, Orange, νερολί, Ρόουζ ή γκρέιπφρουτ. Ανακατέψτε 250ml γάλα με 1 ή 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο και ανακινειστε καλά. Απολαύστε αυτο το ποτό σε καθημερινή βάση, ειναι μια ειδική θεραπεία για τη κατάθλιψη.
5. Αρωματισμένα τσάγια: Μπορείτε να ετοιμάσετε το δικό σας ευωδιαστό τσάι χρησιμοποιώντας έναν αεροστεγες βαζο τσαγιού.
Βάλτε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντου, νερολί, Rose, λεμονιού ή λάιμ,σε 100g μαύρο τσάι και ανακινειστε καλά. Κρατήστε το κουτί κλειστό για 2 εβδομάδες. Χρησιμοποιήστε το τσάι αυτο, βοηθα στην αντιμετωπιση της κατάθλιψης.

Πηγή : Κατάστημα Ασιατικών και Βιολογικών Προϊόντων - Nέα Σμύρνη  InterAsiaStore.gr

10 Τρόφιμα για υγιή εγκέφαλο




Εδώ είναι μια λίστα με 10 τρόφιμα που αποδεδειγμένα θα βελτιώσουν τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.

1.Στρείδια / Αχιβάδες,Oysters/clamς


Αν τα θαλασσινά ειναι το χόμπι σας, φυσικά θα θελατε να φάτε αυτά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα όστρακοειδη είναι πολύ ευεργετικα για τον εγκέφαλό σας. Τα Στρείδια είναι πλούσια σε ψευδαργυρο και σιδηρο, τα οποία σας βοηθουν για να κρατήσετε το μυαλό σας διαυγες και να βελτιώσετε την ικανότητά σας να θυμασθε  πληροφορίες εύκολα. Ο Ψευδαργυρος και ο σιδηρος έχουν συσχετισθεί με την ικανότητα του εγκεφάλου να παραμείνει εστιασμένος και να συγκρατει πληροφοριες. Η έλλειψη ψευδαργύρου και σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλώσεις της μνήμης, δυσκολία συγκέντρωσης, και φυσικά και άλλων ασθενειών του σώματος.

2.Δημητριακα ολικης / whole grains


Είναι το Καφέ Ρύζι,   το Άγριο ρύζι,το πλιγούρι βρώμης, το ψωμί ολικής άλεσης,  το Σιταρι ,η Βρώμη,το  Φαγόπυρο, το  Κεχρί, η  Κινοα και αλλα. Τα τροφιμα αυτα συμβαλουν  στην αύξηση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, πράγμα που σημαίνει οτι λειτουργει καλυτερα. Αυτοι οι σπόροι περιέχουν πολλές βιταμίνες Β6, και θειαμίνη. Η Θειαμίνη είναι απαραιτητη για όποιον επιθυμεί να βελτιώσει τη μνήμη. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η απώλεια μνήμης αυξανεται απο τα 60 και μετα.
 Να τρώτε,λοιπον Δημητριακά ολικής αλέσεως, για τη αντιγήρανση.

3.Πράσινο Τσάι / Green Tea

 

Θέλετε να πινετε καφέ το πρωί; Προσπαθείστε να τον αντικαταστήσετε  με ένα φλιτζάνι τσάι! Απλά,το φρέσκο, Πρασινο ή Μαυρο Τσάι ,είναι πολύ ευεργετικό για τον εγκέφαλό σας, διότι περιέχει κατεχίνες. Είχατε ποτέ μια ημέρα, που νιώθατε κουρασμένοι, και βαριεστε, για σκεφτειτε; Ίσως επειδή εχετε λιγότερες κατεχινες στον εγκέφαλό σας. Οι κατεχίνες είναι χρήσιμες για να να κρατήσετε το μυαλό σας σε εγρηγορση, φρέσκο, και να λειτουργεί σωστά. Επιτρέπει, επίσης, τη χαλαρωση και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της πνευματικής κόπωσης. Το πράσινο τσάι είναι πολύ ισχυρότερο από ό, τι το μαύρο τσάι, αλλα και τα δύο ειναι πολύ καλα για σας.
Διαβαστε για τις 5 θεραπευτικες ιδιότητες του πράσινου τσαγιού.
Διαβαστε επισης Το Πράσινο τσάι,και τα οφέλη στην υγεία μας.

4.Αυγά / Egg


Όταν γερνάμε, οι εγκέφαλοί μας αρχίζουν να συρρικνώνονται λόγω μιας παθησης που ονομάζεται ατροφία εγκεφάλου. Ωστόσο, μπορούμε να καταπολεμήσουμε αυτή τη φυσική διαδικασία με μια συνηθεια,να τρωμε αυγά. Αυτό οφείλεται στο ότι τα αυγά περιέχουν πολλη βιταμίνη Β12 και λεκιθίνη. Η βιταμίνη Β12 ειναι χρήσιμη, κατά της συρρίκνωσης του εγκεφάλου, η οποία ονομαζεται νόσος του Αλτσχάιμερ. Τα Αυγά, ειναι υγιεινα, διότι είναι πλήρη σε απαραίτητα λιπαρά οξέα. Ο κρόκος αυγού, αν και εχει πολύ χοληστερόλη, εχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, που είναι η ουσία της ανάπτυξης των κυττάρων του εγκεφάλου. Η Χολίνη μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της μνήμης σας. Αλλά μην τρωτε περισσότερα απο 1-2 αυγά την ημέρα.
Οσοι εχουν υψηλή χοληστερολη δεν πρεπει να υπερβαινουν τα 3 με 4 την εβδομαδα.
Διαβαστε  5 φυσικοι τρόποι για μείωση της χοληστερίνης

5.Μπαχαρικά / Spices


Τα Μπαχαρικά είναι παρα πολλα και με διαφορετικές γευσεις.Ο κόλιανδρος,το  TURMERIC(ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ) , το Κάρυ, το Πιπέρι, η Πιπερόριζα (Ginger),το  τσίλι , η  Πάπρικα, το κύμινο, η  Κανέλα, το κάρδαμο, ο Γλυκάνισος, η  Δαφνη  και αλλα.
Τα Μπαχαρικά είναι πολύ χρήσιμα για τη διατήρηση της φρεσκαδας του εγκεφάλου. Ως ένα σημαντικό συστατικό του κάρυ, η κουρκουμίνη, ειναι γεμάτη αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της γήρανσης του εγκεφάλου και στη διατηρηση της γνωστικής του λειτουργίας. Τα αντιοξειδωτικά επίσης παλεύουν ενάντια στη ζημία των ελεύθερων ριζων που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονες και άλλες ασθένειες του σώματος. Το Κάρυ, δεν είναι μόνο καλό για τον εγκέφαλο, αλλα μπορεί να βοηθησει και εναντιον του διαβήτη και των καρδιακων  νόσων.

6.Μούρα / Berry Fruit

 

 Τα Μύρτιλλα( Blueberries ),είναι πολύ καλα για τη βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων και τη συνολική ικανότητα μάθησης. Τα περισσότερα μούρα, τα Μύρτιλλα( Blueberries ),τα μαυρα βατόμουρα,τα  Μούρα Goji,τα Ασπρα μούρα  κλπ., είναι γεμάτα από αντιοξειδωτικά, τα οποια βοηθουν στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου. Η κατανάλωση αυτων των φρούτων καθημερινα, μπορεί επισης να βοηθήσει στην αντιστροφή της γήρανσης του εγκεφαλου.
Τα Μούρα, περιέχουν fisetin και flavenoid, τα οποίο είναι πολύ καλα για τη βελτίωση της μνήμης και σας επιτρέπει να θυμαστε εύκολα γεγονότα του παρελθόντος.
Διαβαστε,  10 Τρόποι Για Να Αυξήσετε Τα Αντιοξειδωτικά Στη Διατροφή Σας

7.Ξηροί καρποί και σπόροι /Nuts and seeds

 

 Ψάχνετε για ένα σνακ που να ειναι ωφελιμο για τον εγκέφαλο; παρτε ένα σνακ καρπών η σπόρων.
 Όπως τα Τα φυστίκια , τα  Φουντούκια,τα  Κασιους ,τα  Αμύγδαλα, Τα Καρυδια πεκάν, οι Κολοκυθόσποροι,ο Ηλιόσπορος, και άλλα είδη καρπών με κέλυφος,ετσι και οι σπόροι , Λιναρόσπορος, Σουσάμι, κ.αλλοι, ειναι καλοι για τον εγκέφαλό μας. Οι Ξηροί καρποί και σπόροι είναι γεμάτα από ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, καθώς και φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Β6. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά σας επιτρέπουν να σκέφτεστε με μεγαλύτερη σαφήνεια. Επίσης θα σας βοηθήσουν να σκεφτεστε πιο θετικά, επειδή τα Ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα λειτουργούν όπως τα φυσικά αντικαταθλιπτικά. Μερικοί σπόροι και ξηροί καρποί είναι επίσης γεμάτοι θειαμίνης και μαγνησίου, τα οποία είναι καλα για τη μνήμη, και τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.

8.Πράσινα λαχανικά / green vegetables

 

 Τα Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι, κ.λπ., ειναι πολύ καλα για τον εγκέφαλο των παιδιών και των ενηλίκων.
Τα λαχανικά είναι πολύ χρήσιμα όταν δινουμε εξετασεις,στο σχολειο και αλλου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνες Β6, Β12 και φολικού οξέος, το οποίο απαιτείται για να σπάσει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο να ξεχνάμε, ακόμη και στο Alzheimer. Αυτά τα λαχανικά περιέχουν επισης,αρκετη ποσοτητα σιδήρου. Λοιπον,συνηθειστε τα παιδιά σας να τρώνε τα πράσινα λαχανικά.
Διαβαστε για τα Πράσινα λαχανικά και φρούτα.


9.Ψάρια / Fish

 

Τα Ψάρια στο σύνολό τους είναι πολύ χρήσιμα για την υγεία σας, ειδικά για τον εγκέφαλό. Τα ψάρια είναι γεμάτα από ωμέγα-3, που είναι ένα λιπαρό οξύ πολύ ωφέλιμο για τον οργανισμό σε πολλα επιπεδα. Τρώγοντας μία μερίδα ψάρι την εβδομάδα,μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Alzheimer. Αυτά τα λιπαρά οξέα βοηθούν τη λειτουργία του εγκεφάλου .
Τα Ωμέγα-3 παρέχουν επίσης περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο, και επίσης επιτρέπουν σε κάποιον να αποθηκεύσει νέες πληροφορίες, ενώ θυμάται ακόμη και τις πιο παλιές. Τα καλύτερα ψάρια , για την υγεία του εγκεφάλου, είναι ο σολομός, ο τόνος και η ρέγκα.

10.Σοκολάτα / Chocolate

 

Η σοκολάτα εκτός από νόστιμη, είναι και πολύ θρεπτική για τον εγκέφαλο. Ιδιως η μαυρη σοκολατα.
Μπορειτε να  αντικαταστήσετε τον καθημερινο καφέ σας με ενα ζεστό ρόφημα σοκολάτας. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι το αντιοξειδωτικα που βρέθηκαν σε μόνο δύο ή τρεις κουταλιές της σούπας σκόνης Κακάο είναι πολύ ισχυρότερα από τα αντιοξειδωτικά που βρέθηκαν σε άλλα τρόφιμα, όπως το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί. Τα κύρια αντιοξειδωτικά που βρέθηκαν στο κακάο, που είναι γνωστα ως φλαβονόλες, είναι σημαντικα γιατι βοηθουν στην αύξηση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Είναι εύκολο να βρείτε αυτά τα τρόφιμα και να τα βαλετε στην καθημερινή διατροφη σας. Καλή τύχη.

Πηγή  : InterAsiaStore,gr