Ένα τσάι για συναισθηματική ευεξία




Τσάι
- όταν κάνουμε τσάι είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε μια τσαγιέρα ή ένα φλιτζάνι με ένα πιατάκι στην κορυφή...
αυτό εξασφαλίζει ότι τα πτητικά έλαια των βοτάνων μας δεν θα χαθούν και
εμείς θα απολαύσουμε ένα θεσπέσιο ρόφημα
- οι  τρόποι για να κάνουμε  ένα φυτικό τσάι είναι δυό:
- το αφεψήματα και
- το έγχυμα
εάν τα βότανα που θα χρησιμοποιήσουμε  περιέχουν
σκληρά και ξυλώδη υλικά π.χ
ρίζες
φλοιούς
καρπούς τότε κάνουμε αφέψημα:
τα βότανα μας είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα
- ρίχνουμε τα βότανά μας στο νερό λίγο πριν το βρασμό
μόλις αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία τόση ώστε το ρόφημά μας να σιγοβράζει
συνήθως σιγοβράζουμε για δεκαπέντε (15) με είκοσι (20) λεπτά 
εάν τα βότανα που θα χρησιμοποιήσουμε  περιέχουν
φύλλα
άνθη και
τα βότανα μας είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα
- ρίχνουμε τα βότανά μας σε μια τσαγιέρα που
στη συνέχεια ρίχνουμε πάνω τους βραστό νερό
τα αφήνουμε να εμποτιστούν για δεκαπέντε (15) με είκοσι (20) λεπτά
και
οι δύο αυτές μέθοδοι μας εξασφαλίζουν ότι όλες οι δραστικές χημικές ουσίες των βοτάνων μεταφέρονται στο νερό προσφέροντάς μας ένα ρόφημα γεμάτο
και τώρα
           το τσάι μας το οποίο μας προσφέρει συναισθηματική ευεξία
- θα χρειαστούμε από τα αποξηραμένα βότανα:
ένα μέρος λεβάντας
ένα μέρος χαμόμηλο
ένα μέρος  μελισσόχορτο - Melissa officinalis
ένα μέρος τριαντάφυλλο-Damask Rose - ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος - άριστο αντικαταθλιπτικό
ένα μέρος καλέντουλα
             και πως
σε ένα καθαρό και στεγνό μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά -με τα χέρια μας- όλα τα βότανά μας
και
τα τοποθετούμε σε ένα αεροστεγές δοχείο το οποίο φυλάμε σε δροσερό σκοτεινό μέρος - η ποσότητες είναι πρότυπες άρα μπορούμε να φτιάξουμε όσο θέλουμε-
και
χρησιμοποιούμε κάθε ένα (1) κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα μας για κάθε φλιτζάνι βραστό νερό...
και κάνουμε έγχυμα...
πίνουμε κάθε φορά -μέχρι τρεις φορές την ημέρα- που έχουμε ανάγκη συναισθηματική ευεξία...

Από  το  Ιστολόγιο   ΒΟΤΑΝΑ  ΚΑΙ  ΥΓΕΙΑ  

Τα 10 μαγικά βότανα για λοιμώξεις, μολύνσεις και φλεγμονές



Στη λαϊκή ιατρική το θυμάρι χρησιμοποιείται για γαργάρες που βοηθούν στην καταπολέ­μηση της λαρυγγίτιδας και της αμυ­γδα­λίτιδας ενώ η αντιμικρο­βιακή δράση του ενισχύεται αν συνδυαστεί με άλλα βότανα.

Στην αρχαιότητα, όταν η επιστήμη της ιατρικής βρισκόταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο και δεν υπήρχε η δυνατότητα θεραπείας πολύπλοκων ασθενειών, η αντιμετώπιση των φλεγμονών, των λοιμώξεων και των μολύνσεων αποτελούσε την καθημερινότητα, αλλά και το όριο των γιατρών. Μπορούσαν τουλάχιστον να βασιστούν στο οπλοστάσιο της φύσης, καθώς δεκάδες φυτά χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα για να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις μολύνσεων, λοιμώξεων και φλεγμονών. Στο «Εθνος – Υγεία» παρουσιάζονται σήμερα δέκα από τα βότανα που βοηθούν στην αντιμετώπιση των μολύνσεων, των φλεγμονών και των βακτηρίων. Υπάρχουν ωστόσο πολλά ακόμα με εντυπωσιακή θεραπευτική δράση. Κάποια από αυτά είναι η αγγελική, το δενδρολίβανο, το κάρδαμο, η κετραρία, η λεβάντα, η λεμονιά, το μελισσόχορτο, η πουλμανάρια, το σκόρδο και το τζίνσενγκ.

Βερβερίδα: Για το ήπαρ και τη χολή

Η βερβερίδα είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για τη διόρθωση της λειτουργίας του ήπατος και της χολής. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις που υπάρχει φλεγμονή της χοληδόχου κύστης ή όταν εντοπίζονται χολόλιθοι. Επίσης έχει ικανοποιητική δράση κατά της ελονοσίας και είναι αποτελεσματική στη θεραπεία πρωτοζωικών λοιμώξεων που οφείλονται σε είδη λεϊσμανίας. Για να παρασκευάσουμε το αφέψημα βερβερίδας, ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού φλοιό σε ένα φλιτζάνι νερό. Στη συνέχεια το βράζουμε για 10-15 λεπτά. Η συνιστώμενη δόση είναι τρία φλιτζάνια την ημέρα. Πρέπει να επισημανθεί ότι για τις παθήσεις της χοληδόχου κύστης η βερβερίδα συνδυάζεται καλά με τη βερονίκη και τον φλοιό του χιονάνθου. Η βερβερίδα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ινούλα: Για ισχυαλγία και γυναικολογικά

Πριν η ιατρική επιστήμη πάρει το… πάνω χέρι στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων, το φαρμακείο της φύσης και η λαϊκή σοφία έκαναν θαύματα.

Η ινούλα ήταν ένα από τα πιο σημαντικά βότανα για τους γιατρούς της αρχαίας Ελλάδας και της αρχαίας Ρώμης. Τη θεωρούσαν θεραπευτική για ένα τεράστιο εύρος ασθενειών, από την ισχιαλγία μέχρι τα γυναικολογικά προβλήματα. Σήμερα πάντως χορηγείται σχεδόν αποκλειστικά για να αντιμετωπίσει προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος. Η ρίζα του φυτού βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει την αδυναμία που προκαλεί η γρίπη ή η βρογχίτιδα. Είναι επίσης δυνατό αποχρεμπτικό και μαλακώνει τον βήχα. Επιπλέον, αντιμετωπίζει όλα αυτά τα συμπτώματα πολύ αποτελεσματικά όταν πρόκειται για παιδιά. Το αφέψημα χρησιμοποιείται, τέλος, για το άσθμα και τον αλλεργικό πυρετό, ενώ έχει και δράση ως τονωτικό του πεπτικού συστήματος και του ήπατος.

Λυκίσκος: Με αντισηπτική δράση για κολίτιδες ή έλκη

Ο λυκίσκος είναι περισσότερο γνωστός για τις χαλαρωτικές ιδιότητες του. Εχει, ωστόσο, και έντονη αντισηπτική δράση και χορηγείται σε περιπτώσεις βλεννώδους κολίτιδας ή έλκους. Για να φτιάξουμε το έγχυμα, ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό στο μπρίκι όπου προηγουμένως έχουμε βάλει μια κουταλιά του γλυκού ξηρά άνθη λυκίσκου. Το αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Το έγχυμα χορηγείται μία φορά την ημέρα πριν από τον βραδινό ύπνο και αυτό γιατί έχει πολύ έντονες ηρεμιστικές ιδιότητες. Αν, πάντως, είναι απαραίτητο, η δόση μπορεί να αυξηθεί. Ο λυκίσκος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που ο ασθενής πάσχει από κατάθλιψη γιατί η κατάστασή του μπορεί να επιδεινωθεί.

Θυμάρι: Για το αναπνευστικό και το πεπτικό

Το θυμάρι έχει μεταξύ των συστατικών του ένα αιθέριο έλαιο το οποίο περιέχει μια ισχυρή αντισηπτική ουσία με εξαιρετική δράση κατά των μολύνσεων και των φλεγμονών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά, σαν λοσιόν, για την αντιμετώπιση μολυσμένων τραυμάτων ή εσωτερικά για αναπνευστικές λοιμώξεις και λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος. Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται επίσης για γαργάρες που βοηθούν στην καταπολέμηση της λαρυγγίτιδας και της αμυγδαλίτιδας. Η αντιμικροβιακή δράση του θυμαριού ενισχύεται αν συνδυαστεί με άλλα βότανα όπως η εφέδρα και η λομπέλια. Για να παρασκευάσουμε έγχυμα, ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε δοχείο το οποίο περιέχει δύο κουταλιές του τσαγιού ξηρό θυμάρι. Αφήνουμε το μείγμα για δέκα λεπτά στο δοχείο πριν το καταναλώσουμε. Η συνιστώμενη δόση είναι τρία φλιτζάνια την ημέρα.



Μάραθος: Για τις παθήσεις στομαχιού και εντέρου

Το μέρος του φυτού που έχει θεραπευτική δράση είναι οι σπόροι, οι οποίοι συλλέγονται το φθινόπωρο αφού ωριμάσουν και σκάσουν. Το μάραθο βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των παθήσεων του στομαχιού και των εντέρων, ενώ θεραπεύει και μολύνσεις των ματιών. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει και τα συμπτώματα της βρογχίτιδας. Το έγχυμα του μάραθου χορηγείται με κομπρέσες για την αντιμετώπιση της επιπεφυκίτιδας και της βλεφαρίτιδας. Για να το παρασκευάσουμε, ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε δοχείο το οποίο περιέχει 1 – 2 κουταλιές του τσαγιού ελαφρώς σπασμένους σπόρους μάραθου. Αφήνουμε το μείγμα για δέκα λεπτά και πίνουμε τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Καρυδιά: Αφέψημα για γυναικολογική χρήση

Η καρυδιά είναι γνωστή από την αρχαιότητα και κατάγεται από την Ινδία από όπου μεταφέρθηκε αρχικά στην Κίνα και αργότερα στην Ευρώπη. Τα φύλλα της είναι αρωματικά και περιέχουν τανίνη, πτητικά έλαια, χρωστικές ουσίες και μια αλκαλική ουσία, τη γιουγκλόνη. Ο καρπός περιέχει παχύ έλαιο σε ποσοστό 40%-50%, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο και κοβάλτιο. Το πυκνό αφέψημα των φρέσκων φύλλων είναι πολύ ευεργετικό σε περιπτώσεις φλεγμονής των γυναικείων γεννητικών οργάνων όπου είναι απαραίτητες οι πλύσεις. Η διαδικασία της παρασκευής του αφεψήματος από φύλλα καρυδιάς είναι πολύ εύκολη. Βάζουμε 15-30 γραμμάρια φύλλων σε ένα κιλό νερό και βράζουμε το μείγμα. Η συνιστώμενη δόση είναι από δύο έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα.

Μελιτζάνα: Τα φύλλα με τις μαλακτικές ιδιότητες

Αν και είναι σήμερα ένα από τα πιο γνωστά φυτά στον πλανήτη, η μελιτζάνα είναι ένα από τα σχετικά λίγα βότανα με θεραπευτική δράση που ήταν άγνωστα στους γιατρούς της αρχαίας Ελλάδας. Κατάγεται από τις Ινδίες και την Κίνα, ενώ στην Ευρώπη έφτασε για πρώτη φορά μόλις τον 16ο αιώνα ταυτόχρονα με την εξάπλωση της στην Αμερική. Στη φαρμακευτική, τα χρήσιμα μέρη του φυτού είναι τα φύλλα και ο μίσχος του καρπού. Τα φύλλα της μελιτζάνας, ως κατάπλασμα για εξωτερική χρήση, έχουν μαλακτικές και επουλωτικές ιδιότητες κυρίως για περιπτώσεις που αφορούν αιμορροΐδες, καλόγερους, εγκαύματα και φλεγμονές. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις αιμορροΐδες, στη λαϊκή ιατρική περιγράφεται η παρασκευή μια σκόνης από ψημένα κοτσάνια του καρπού της μελιτζάνας. Η σκόνη αυτή τοποθετείται με βαμβάκι πάνω στις αιμορροΐδες.

Αλόη: Αντιμικροβιακή και αντιμυκητιασική

Η αλόη είναι πολύ γνωστή από την αρχαιότητα, ενώ τα τελευταία χρόνια αναφέρεται πολύ συχνά ως φυτό με θαυματουργή δράση. Οι Ελληνες, οι Ρωμαίοι, οι Αιγύπτιοι και οι Κινέζοι τη χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν ασθένειες του δέρματος, ενώ στην Αίγυπτο ήταν ένα από τα βασικά συστατικά για το βαλσάμωμα των νεκρών. Περιέχει περίπου 200 συστατικά, πολλά εκ των οποίων είναι πολύτιμα για τον οργανισμό. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κάποια πολύτιμα αμινοξέα , σάκχαρα, στερόλες, ένζυμα, λιγνίνη, Β καροτίνη, χολίνη, μηλικό οξύ, βιταμίνες, ασβέστιο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο κ.λπ. Η ρητίνη κάποιων ποικιλιών αλόης είναι αρωματική και έχει αντιμυκητιασική, αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπάρχει ανάγκη για την οικιακή παρασκευή αλοιφών ή αφεψημάτων, αφού η αλόη βρίσκεται πολύ εύκολα σε διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα.

Βελανιδιά: Θεραπεύει τα οιδήματα

Η φλούδα της βελανιδιάς, που είναι το μέρος του δέντρου με τις μεγαλύτερες θεραπευτικές ιδιότητες, περιέχει μεγάλη ποσότητα τανίνης. Παρά την άσχημη μυρωδιά και τη δυνατή γεύση της η τανίνη έχει σημαντικές ιδιότητες. Το αφέψημα της φλούδας είναι εξαιρετικό στην καταπολέμηση των φλεγμονών και των οιδημάτων του τραχήλου της μήτρας. Το αφέψημα παρασκευάζεται από 15 γραμμάρια φλούδας και 1.500 γραμμάρια νερό. Το μείγμα βράζει μέχρι να μείνει ένα κιλό. Στη συνέχεια χορηγείται με κρασί. Η εσωτερική χρήση της φλούδας πάντως πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, γιατί σε μεγάλες δόσεις για περισσότερο χρονικό διάστημα από το επιτρεπόμενο μπορεί να προκαλέσει καρδιαλγία και βλάβες στο στομάχι.

Πορτοκαλιά: Ενας χυμός για… όλα

Το πορτοκάλι είναι το φρούτο με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Η φλούδα του περιέχει αιθέρια έλαια, ενώ ο χυμός του είναι πλούσιος σε βιταμίνες C, D, A και Ρ, ανόργανα άλατα ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, σιδήρου και νατρίου. Κυρίως χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C το πορτοκάλι θωρακίζει τον οργανισμό ενάντια σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και του μυοσκελετικού συστήματος. Δεν υπάρχουν συνιστώμενα βότανα ή αφεψήματα για το πορτοκάλι, αφού ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε όλες τις ευεργετικές επιπτώσεις του είναι να το φάμε νωπό ή να πιούμε τον χυμό του. Δεν είναι λίγοι ωστόσο αυτοί που αποξηραίνουν τις φλούδες και τις βάζουν σε γυάλινα βάζα για να τις χρησιμοποιήσουν αργότερα σε αφεψήματα.

Έχεις υποχρέωση να προστατέψεις τα όνειρά σου!



 


-O Albert Einstein άρχισε να μιλάει όταν ήταν 4.Μετά στο σχολείο οι δάσκαλοι και οι γονείς του νόμιζαν ότι είχε πρόβλημα. Αποβλήθηκε από το σχολείο και αργότερα απέτυχε στις εξετάσεις να μπει στο Swiss Polytechnic Institute στη Ζυρίχη.

 -Ο Walt Disney απολύθηκε από εφημερίδα γιατί “δεν είχε φαντασία ούτε καλές ιδέες.”

 -O Αλχημιστής του Πάολο Κοέλιο πούλησε μόνο 800 αντίτυπα στην πρώτη του έκδοση και ο εκδότης αποφάσισε να το αποσύρει. Σήμερα αποτελεί το πέμπτο βιβλίο σε πωλήσεις όλων των εποχών με 65 εκατομμύρια αντίτυπα.

 -Οι ατζέντηδες modeling της Marilyn Monroe θεωρούσαν ότι έπρεπε να ακολουθήσει καριέρα ως γραμματέας.

 -Οι δάσκαλοι του Beethoven θεωρούσαν ότι είναι ανεπίδεκτος στο βιολί και ότι ποτέ δε θα μπορούσε να τα καταφέρει ως συνθέτης.

 -Ο Mahatma Gandhi φοβόταν να μιλήσει δημόσια και κατά τη διάρκεια του πρώτης του υπόθεσης,εγκατέλειψε την αίθουσα του δικαστηρίου.

 -Ο δάσκαλος του Elvis Presley στο Λύκειο,του είπε ότι δεν μπορούσε να τραγουδήσει.

-O Michael Jordan απορρίφθηκε από την ομάδα μπάσκετ του σχολείου του.

- Το μυθιστόρημά της J.K Rowling “Harry Potter” απορρίφθηκε από 12 εκδοτικούς οίκους.

-Στον ηθοποιό Sidney Poitier είπαν κατά τη διάρκεια μίας ακρόασης να “σταματήσει να ξοδεύει το χρόνο των ανθρώπων και να πάει να γίνει λαντζέρης ή κάτι τέτοιο”. Αργότερα στην καριέρα του κέρδισε Oscar και έγινε ένας από τους πιο αξιοσέβαστους ηθοποιούς.

-Ο Vincent Van Gogh πούλησε μόνο έναν πίνακα όσο ζούσε για 400 φράγκα..Αυτό δεν τον σταμάτησε από το να ολοκληρώσει 900 έργα,τα οποία σήμερα αξίζουν εκατομμύρια.

-Οι δάσκαλοι του Thomas Edison είπαν ότι ήταν “πολύ χαζός για να μάθει οτιδήποτε”.Τελικά ήταν αυτός που κατασκεύασε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα.

 Αυτοί οι άνθρωποι (και άλλοι πολλοί) το μόνο που έκαναν,παρά τις φαινομενικά αντίξοες συνθήκες, ήταν να μην τα παρατήσουν & να ακολουθήσουν τα Όνειρα της Ψυχής τους, αυτά που τους έδιναν χαρά & πάθος. Μην αφήνεις τον εαυτό σου να πιστέψει ότι η κρίση είναι πιο μεγάλη από σένα. Στην πραγματικότητα όποτε το κάνεις αυτό,χαμηλώνεις, για να χωρέσεις την Aπεραντοσύνη σου στη μικρότητα των καταστάσεων. Αν σέβεσαι έστω και λίγο τον Εαυτό σου,έχεις υποχρέωση να προστατέψεις,να υπερασπίσεις και να τροφοδοτείς τα Όνειρα σου..!

Georgios Vas

Συνταγή: Σιρόπια για το βήχα



Οι συνταγές είναι οι εξής: 1. Με λεμόνι και μέλι Βράζετε με τη φλούδα του ένα λεμόνι σε λίγη ποσότητα νερού για περίπου 5 λεπτά και έπειτα το βγάζετε και το στύβετε. Ρίχνετε το χυμό του σε ένα ποτήρι και προσθέτετε αμέσως τρεις κουταλιές μέλι. Το πίνετε ζεστό, τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα. Ποια είναι τα οφέλη του; Το μέλι έχει την ιδιότητα να μαλακώνει το λαιμό, τη στιγμή που το λεμόνι έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.


  

Έτσι, λοιπόν, ο συνδυασμός τους θα σας ανακουφίσει, μαλακώνοντας το βήχα και το λεμόνι θα μάχεται εναντίον των μικροβίων.

 2. Εάν ο βήχας σας είναι πολύ έντονος και επιμένει, δοκιμάστε την εξής φυτική συνταγή: Bράζετε νερό μαζί με φασκόμηλο και θυμάρι και το πίνετε αφού έχετε προσθέσει μια κουταλιά μέλι. Τα αποτελέσματά του είναι εντυπωσιακά. Τόσο απλά! Γιατί όλα μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε μόνοι μας, εύκολα και οικονομικά. 

Επίσης εξαιρετικές ιδιότητες έχει το μέλι με την κανέλα. Διαβάστε πως να τα χρησιμοποιήσετε καθώς και για πόσα θέματα υγείας είναι ευεργετικά.



Από  το  Ιστολόγιο  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ  ΔΡΑΣΗ 

Ξεκίνα να νοιάζεσαι για τη ζωή σου



 


Στη ζωή είναι όλα σχετικά με το να αρπάζεις τις ευκαιρίες. Έχει να κάνει με το να πραγματοποιείς αυτό που αρχικά σκέφτηκες ότι ποτέ δεν θα μπορούσες να κάνεις. Έχει να κάνει με το να είσαι λίγο τρελός, να ακολουθείς την καρδιά σου και να μην ανησυχείς για την κάθε λεπτομέρεια που σκέφτεται ο καθένας. Και πάνω από όλα, έχει να κάνει με το να μάθεις να αγαπάς αυτό που είσαι και αυτά που έχεις.
Ορίστε 12 πράγματα που πρέπει να αρχίσεις να νοιάζεσαι κατά το ταξίδι σου προς τα εμπρός.

 Ξεκίνα να νοιάζεσαι για την δική σου ευτυχία.
Είναι σημαντικό να κάνεις τους ανθρώπους ευτυχισμένους, αλλά πρέπει να ξεκινήσεις με τον εαυτό σου. Οι ανάγκες σου προέχουν. Μερικές φορές χανόμαστε προσπαθώντας να ζήσουμε τις ζωές μας για κάποιον άλλο, προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους ή προσπαθώντας να κάνουμε πράγματα απλά για να εντυπωσιάσουμε τους άλλους. Αλλά πρέπει να ζήσεις, να κάνεις και να αγαπήσεις έτσι ώστε ΕΣΥ να είναι ευτυχισμένος. Επειδή, όταν έρχεται η στιγμή, οι σχέσεις μπορεί να τελειώσουν σε μια στιγμή, αλλά θα ζεις με τον εαυτό σου για την υπόλοιπη ζωή σου. Θυμήσου, είναι δυνατό να φροντίζεις τις δικές σου ανάγκες ενώ ταυτόχρονα νοιάζεσαι και για τους ανθρώπους γύρω σου. Και εφόσον οι ανάγκες σου πληρούνται, κατά πάσα πιθανότητα θα είσαι πολύ πιο ικανός να βοηθήσεις αυτούς που σε χρειάζονται περισσότερο.

 Ξεκίνα να νοιάζεσαι για τους στόχους και τα όνειρα σου.
Αν θέλεις να ξέρεις που βρίσκεται η καρδιά σου, κοίτα που πηγαίνει το μυαλό σου όταν περιπλανιέται. Όπως είπε και ο Steve Jobs κάποτε, «Ο χρόνος σου είναι περιορισμένος, για αυτό μην τον σπαταλάς ζώντας την ζωή κάποιου άλλου. Μην παγιδεύεσαι σε δόγματα, στα οποία ζεις με τα αποτελέσματα της σκέψης των άλλων ανθρώπων. Μην αφήνεις τον θόρυβο από τις απόψεις των άλλων να πνίξουν την εσωτερική σου φωνή, καρδιά και διαίσθηση. Κατά κάποιο τρόπο, αυτά ξέρουν ήδη τι πραγματικά θέλεις να γίνεις. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.»

 Ξεκίνα να νοιάζεσαι για το πώς επενδύεις τον χρόνο σου κάθε μέρα.
Μπορεί να μην υπάρχει αύριο, όχι για όλους. Αυτή τη στιγμή, κάποιος στον κόσμο σχεδιάζει κάτι για αύριο χωρίς να συνειδητοποιεί ότι πρόκειται να πεθάνει σήμερα. Αυτό είναι λυπηρό, αλλά αληθινό. Για αυτό ξόδεψε τον χρόνο σου σοφά και κάνε μια παύση αρκετή ώστε να το εκτιμήσεις. Θυμήσου, αυτό που κάνεις κάθε μέρα έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτό που κάνεις μια στο τόσο. Χρησιμοποίησε ένα σύστημα διαχείρισης χρόνου για να ελέγχεις τα γεγονότα, αντί να έχεις να γεγονότα να σε ελέγχουν. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να φτάσεις εκεί που θέλεις, αλλά αν το σκεφτείς για μια στιγμή, θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν βρίσκεσαι ποια εκεί που ήσουν. Μην σταματάς – συνέχισε. Πλησιάζεις όλο και περισσότερο κάθε μέρα.

 Ξεκίνα να νοιάζεσαι για το πώς και τι σκέφτεσαι.
Στις στιγμές ηρεμίας, τι σκέφτεσαι; Πόσο μακριά έχεις φτάσει ή πόσο μακριά πρέπει να πας; Οι δυνάμεις σου και οι αδυναμίες σου; Το καλύτερο που μπορεί να συμβεί ή το χειρότερο που μπορεί να έρθει; Σε κάποιες στιγμές ηρεμίας, δώσε προσοχή στην εσωτερική σου ομιλία. Επειδή ίσως, απλά ίσως, το μόνο πράγμα που χρειάζεται να αλλάξει για να μπορέσεις να νιώσεις περισσότερη ευτυχία, περισσότερη αγάπη και περισσότερη ζωτικότητα, είναι ο τρόπος σκέψης σου.

 Ξεκίνα να νοιάζεσαι για το πώς περιποιείσαι τον εαυτό σου.
Η σχέση σου με τον εαυτό σου είναι η πιο κοντινή και πιο σημαντική σχέση που θα έχεις ποτέ. Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάποιος σου είπε ότι σε αγαπάει απλά όπως είσαι και ότι έχει σημασία το πώς νιώθεις και σκέφτεσαι; Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάποιος σου είπε ότι έκανες καλή δουλειά; Πότε ήταν η τελευταία φορά που «κάποιος» ήταν ΕΣΥ; Ο τρόπος που φέρεσαι στον εαυτό σου θέτει το πρότυπο για τους άλλους. Πρέπει να αγαπάς το ποιος είσαι, αλλιώς κανείς άλλος δεν πρόκειται να το κάνει. Και όταν είσαι πραγματικά άνετος με το ίδιο σου το δέρμα, δεν θα σε συμπαθούν όλοι, αλλά δεν πρόκειται να σε νοιάζει καθόλου.

 Ξεκίνα να νοιάζεσαι για το πώς συμπεριφέρεσαι στους άλλους.
Ζήσε έτσι ώστε οι άνθρωποι γύρω σου όταν σκέφτονται για δικαιοσύνη, φροντίδα και ακεραιότητα, να σκέφτονται εσένα. Ξεκίνα να παρατηρείς τι σου αρέσει στους άλλους και πες τους το. Έχοντας μια εκτίμηση για το πόσο καταπληκτικοί είναι οι άνθρωποι γύρω σου, οδηγεί σε καλά μέρη – παραγωγικά, ειρηνικά μέρη. Για αυτό, να είσαι ευτυχής για αυτούς που κάνουν πρόοδο. Ότι δίνεις παίρνεις και αργά ή γρήγορα οι άνθρωποι για τους οποίους πανηγυρίζεις θα αρχίσουν να πανηγυρίζουν για σένα.

 Ξεκίνα να νοιάζεσαι για το πώς οι άλλοι σε αντιμετωπίζουν.
Επέλεξε τις σχέσεις σου σωστά. Το να είσαι μόνος δεν θα σου προκαλέσει τόση πολλή μοναξιά όσο το να είσαι σε λάθος σχέση. Αν δεν εκτιμάς τον εαυτό σου και δεν τον φροντίζεις, τότε εσύ σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να περνάς τον χρόνο σου με ανθρώπους που σου ρουφάνε την ευτυχία. Αγάπα τους ανθρώπους που σου συμπεριφέρονται σωστά και απομακρύνσου από αυτούς που δεν το κάνουν.

 Ξεκίνα να νοιάζεσαι για την υγεία σου.
Ασκήσου για να είσαι σε φόρμα, όχι κοκαλιάρης. Φάε για να θρέψεις το σώμα σου. Και πάντα να αγνοείς τους χαιρέκακους, αυτούς που αμφιβάλλουν για σένα και μη υγιή παραδείγματα που κάποτε σε έθρεφαν. Για να βγάλεις το καλύτερο σου, πρέπει να δώσεις στο σώμα σου τα καύσιμα που χρειάζεται. Πέτα τα σκουπίδια από την κουζίνα σου και γέμισε την με φρέσκα φαγητά. Τρέξε, κολύμπα, κάνε ποδήλατο, περπάτα… απλά κινήσου! Η καλή υγεία είναι απαραίτητη για να έχεις ενέργεια, αντοχή και προοπτικές για να αντιμετωπίσεις τους στόχους και τα όνειρα σου.

 Ξεκίνα να νοιάζεσαι για την εκπαίδευση και την προσωπική σου ανάπτυξη.
Η επίτευξη ανώτερης συνείδησης προέρχεται από τη δέσμευση σου για προσωπική ανάπτυξη. Είσαι ένα εντελώς διαφορετικό άτομο σε σχέση με αυτό που ήσουν πέρυσι. Η επόμενη χρονιά θα είναι διαφορετική. Το πόσο θα ωριμάσεις και ποιος θα γίνεις, εξαρτάται από εσένα. Αλλά θυμήσου, η απόκτηση γνώσης δεν σημαίνει ότι ωριμάζεις. Η ωρίμανση συμβαίνει όταν αυτά που ξέρεις αλλάζουν το πώς ζεις.

 Ξεκίνα να νοιάζεσαι για το να κάνεις το καλύτερο που ΕΣΥ μπορείς.
Μην ανησυχείς για το τι κάνουν οι άλλοι καλύτερα από εσένα. Συγκεντρώσου στο να σπας τα δικά σου ρεκόρ κάθε μέρα. Η επιτυχία είναι μια μάχη ανάμεσα σε ΕΣΕΝΑ και τον ΕΑΥΤΟ σου μόνο. Και ότι και να κάνεις, αρνήσου να μειώσεις τα πρότυπα σου για να είσαι ίσα με αυτούς που αρνούνται να ανεβάσουν τα δικά τους.

 Ξεκίνα να νοιάζεσαι για όλα τα υπέροχα πράγματα που έχεις τώρα.
Μάθε να εκτιμάς τα πράγματα που έχεις πριν οι δυνάμεις σε αναγκάσουν να εκτιμήσεις τα πράγματα που είχες κάποτε. Άσχετα με το πόσο καλά ή άσχημα είσαι, ξύπνα κάθε μέρα ευγνώμων για τη ζωή σου. Κάποιος, κάπου αλλού παλεύει απεγνωσμένα για την δική του. Αντί να σκέφτεσαι για το τι χάνεις, προσπάθησε να σκέφτεσαι για αυτά που έχεις και χάνουν όλοι οι άλλοι.

 Ξεκίνα να νοιάζεσαι για αυτή τη στιγμή που ονομάζουμε «ζωή».
Όταν είδα πρόσφατα τα βραβεία Grammy, συνειδητοποίησα ότι πολλοί από τους ομιλητές μουσικούς όταν δέχονταν ένα βραβείο έλεγαν κάτι σαν αυτό: «Αυτό σημαίνει τόσα πολλά για εμένα. Όλη μου την ζωή περίμενα αυτή τη στιγμή.» Αλλά η αλήθεια είναι ότι ολόκληρη η ζωή μας έχει οδηγήσει στην κάθε στιγμή. Σκέψου αυτό για ένα λεπτό. Κάθε πράγμα που έχεις περάσει στην ζωή, κάθε πτώση, κάθε σήκωμα, τα πάντα ανάμεσα σε αυτές τις στιγμές, σε έχει οδηγήσει σε αυτή τη στιγμή τώρα. Αυτή η στιγμή είναι ανεκτίμητη και είναι η μόνη στιγμή που είναι εγγυημένη σε σένα. Αυτή η στιγμή είναι η «ζωή» σου. Μην την χάσεις.

Βιταμίνες που προστατεύουν και επιδιορθώνουν το DNA




Βιταμίνες που προστατεύουν και επιδιορθώνουν το DNA προστατεύοντάς μας από πλήθος ασθενειών και επιβραδύνοντας τη γήρανση

τα κύτταρά μας έχουν μηχανισμούς επιδιόρθωσης των βλαβών που παρατηρούνται στον οργανισμό μας...για.... 
να το επιτύχουν όμως αυτό -τις περισσότερες φορές -χρειάζεται να ενεργοποιήσουν τις πρωτεΐνες τους.....
η επιδιόρθωση των βλαβών του DNA απαιτεί την ενεργοποίηση πρωτεϊνών...... 
όταν όμως από τα κύτταρά μας απουσιάζουν βασικά στοιχεία όπως... 


πρωτεΐνες....


μέταλλα....

αυτά (τα κύτταρα) δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους...
γνωρίζουμε πια ότι όλα αυτά τα στοιχεία ο οργανισμός μας τα λαμβάνει από τις τροφές...
και έχουμε υποχρέωση να μην του τα στερούμε.... 
πολλές φορές ακούμε ότι το τάδε ένζυμο ή η τάδε πρωτεΐνη βοηθούν τα κύτταρα να αντιμετωπίσουν και πολλές φορές να θεραπεύσουν την τάδε ασθένεια....

όταν όμως αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν τι γίνεται;...... 
ας δούμε λοιπόν τώρα τέσσερα από αυτά τα στοιχεία τα οποία βοηθούν στην επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλούνται στο DNA από διάφορες συνθήκες και....
που επιβραδύνουν την γήρανση του οργανισμού ....



1) βιταμίνη Β3-νιασίνη την οποία βρίσκουμε:στο μπρόκολο...

στις ντομάτες
στο σπαράγγι...



στις γλυκοπατάτες....
στα αράπικα φιστίκια...
στα δημητριακά ολικής αλέσεως...
στο μαύρο ψωμί...
στα φασόλια...
στα ρεβίθια...
στις φακές...
στο μοσχαρίσιο κρέας...
στα ψάρια...
στο κοτόπουλο.... 


2) βιταμίνη Β9-φολικό οξύ το οποίο βρίσκουμε:


στo σπανάκι...

στην κράμβη...
στο λάχανο... 
στο μπρόκολο..
τα γογγύλια...
στα τεύτλα...
στο σινάπι...
στα λαχανάκια Βρυξελλών...
στα μπιζέλια...
στα σπαράγγια...
στο χυμό πορτοκαλιού...
στο αβοκάντο...
στα ακτινίδια... 
στις μπανάνες...
στις φράουλες...



στα φασόλια...

στα δημητριακά ολικής αλέσεως....
στα κάστανα...
στο γάλα...



3) βιταμίνη Β12-κοβαλαμίνη την οποία βρίσκουμε:στα ψάρια...


στα γαλακτοκομικά προϊόντα...

στο κοτόπουλο...
στα αυγά...
στο κόκκινο κρέας....
στο σιτάλευρο...
στα πράσινα λαχανικά...
στα όσπρια....
τη μαγιά....



4) βιταμίνη Ε την οποία βρίσκουμε:στο ελαιόλαδο...


στο ηλιέλαιο...
στο σιτέλαιο.... 
στο σησαμέλαιο...
στο αραβοσιτέλαιο...
στο σογιέλαιο...
στο φύτρο του σταριού...
στα αμύγδαλα...
στα καρύδια...
στους ηλιόσπορους...
στα φουντούκια...
στα φιστίκια... 
στα φασόλια...
στα πράσινα λαχανικά...
στο σπανάκι....
στο μπρόκολο...
στα ακτινίδια...
στη ντομάτα...
στις ελιές...
στο αβοκάντο...
στα δημητριακά ολικής αλέσεως....



5) βιταμίνη D της οποίας.....



 

τρόφιμα την βρίσκουμε:
στο μουρουνέλαιο....
στο σολομό...
στον κολιό...
στο λαβράκι...
στο φαγκρί...
στη ρέγκα... 
στον τόνο...
στις σαρδέλες...
στα μανιτάρια...
στα αυγά...



6) καροτενοειδή- βιταμίνη Α πρόδρομων ουσιών τα οποία τα βρίσκουμε:σε όλα τα ώριμα


κόκκινα φρούτα και λαχανικά..... 
στα καρότα...
στα πράσινα λαχανικά....
στο λάχανο....
στο σπανάκι...
στις λαχανίδες....
στο σινάπι...
στο κόκκινο γκρέιπ φρουτ...
στη ντομάτα-στην ωμή και στη μαγειρεμένη...
στις κόκκινες πιπεριές.... 
στα μανταρίνια...
στον ανανά...
στα πορτοκάλια...

στα ρόδια
στη γλυκοπατάτα...

στον κόλιαντρο...
στα ραδίκια-στα μαγειρεμένα ... 
στα φιστίκια....
στην πάπρικα...
τα παραπάνω στοιχεία παίζουν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας και ακεραιότητας του DNA................






Από το Ιστολόγιο  ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ



Ο επιθετικός καρκίνος απεχθάνεται τη χορτοφαγική διατροφή!



Οι  βέγκαν και οι χορτοφάγοι προωθούν τον τρόπο ζωής τους για δεκαετίες και τώρα έρευνα υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι όσοι προσθέτουν φρούτα, λαχανικά, βότανα και τσάι στη διατροφή τους έχουν τεράστιο όφελος στην πρόληψη του καρκίνου. Διαβάστε για την Χορτοφαγική Ωμοφαγία

Μια  μελέτη  της Susan Steck του Arnold School of Public Health διαπιστώνει ότι η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών, μια ομάδα ενώσεων που βρίσκονται στα φυτά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τον πολύ επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

Σε μια μελέτη με περισσότερους από 10.000 άνδρες και γυναίκες, τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα φυτικά συστατικά που ονομάζονται φλαβονοειδή, ειδικά έναν τύπο που είναι πιο άφθονος στα μήλα- ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακή νόσο ή να αναπτύξουν μια ποικιλία από χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα, του άσθματος, των εγκεφαλικών επεισοδίων και του διαβήτη.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου μειώνεται όσο αυξάνεται η κατανάλωση φλαβονοειδών, αλλά υπάρχουν και άλλες μελέτες που έχουν αποτύχει να δείξουν μια προστατευτική επίδραση αυτών των χημικών ενώσεων των φυτών.

«Η ενσωμάτωση περισσότερων φυτικών τροφών και ποτών, από φρούτα και λαχανικά, βότανα και τσάι, στη διατροφή μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι του επιθετικού καρκίνου του προστάτη», δήλωσε η Steck, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Arnold και εισηγήτρια του Center of Research in Health Disparities.

Διαβάστε εδώ τους 10 καλύτερους θεραπευτικούς χυμούς με πληθώρα συνταγών.

Μια δίαιτα πλούσια σε φλαβονοειδή - όπως τα μήλα και τα πορτοκάλια - μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου κατά 40% στους άνδρες. Προηγούμενα δεδομένα στηρίζουν τις αυξανόμενες πειραματικές αποδείξεις για νευροπροστατευτικά αποτελέσματα αυτών των ενώσεων, ειδικά των ανθοκυανίνων.

Η Steck παρουσίασε τα ευρήματά της στο International Conference on Frontiers in Cancer Prevention Research. Η ετήσια εκδήλωση επιχορηγείται από την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου, η αποστολή της οποίας είναι η πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου μέσω της έρευνας, της εκπαίδευσης, της επικοινωνίας και της συνεργασίας.

Προηγούμενες προκλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή έχουν ευεργετικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου του προστάτη, αλλά λίγες μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση των φλαβονοειδών για τον καρκίνο του προστάτη στον άνθρωπο.

 Η Steck και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν στοιχεία από 920   Αφρο – αμερικανούς και 977 λευκούς άνδρες στο North Carolina – Louisiana Prostate Center οι οποίοι είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση του ιστορικού τους στην πρόσληψη φλαβονοειδών, που μετρήθηκε χρησιμοποιώντας τη Βάση Δεδομένων του 2011 του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας για την περιεκτικότητα φλαβονοειδών σε επιλεγμένα τρόφιμα.

Οι άνδρες με την υψηλότερη συνολική πρόσληψη φλαβονοειδών είχαν 25% λιγότερο κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του προστάτη συγκριτικά με τους άνδρες με τη χαμηλότερη πρόσληψη των ουσιών αυτών.

«Βρήκαμε ότι η υψηλότερη συνολικά πρόσληψη φλαβονοειδών συσχετίστηκε με μειωμένες πιθανότητες για επιθετικό καρκίνο του προστάτη και στην Αφρο-αμερικανική και στην Ευρω - αμερικανική ομάδα ανδρών, αλλά καμία ατομική υποκατηγορία των φλαβονοειδών δεν φάνηκε να δρα περισσότερο προστατευτικά από κάποια άλλη, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι σημαντικό να καταναλώνουμε μια ποικιλία φυτικών τροφών στη καθημερινή μας διατροφή, αντί να επικεντρωθούμε σε ένα συγκεκριμένο είδος φλαβονοειδών, "δήλωσε η Steck.

Επιπλέον, ο κίνδυνος για επιθετικό καρκίνο του προστάτη ήταν ακόμα χαμηλότερος στους άνδρες ηλικίας κάτω των 65 ετών και στους καπνιστές με τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης φλαβονοειδών. Από τα διαιτητικά αποτελέσματα του ερωτηματολογίου προέκυψε ότι τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί φρούτων, όπως τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ, το τσάι, τα σταφύλια, οι φράουλες, τα κρεμμύδια και τα μαγειρεμένα χόρτα ήταν οι κορυφαίοι συνεισφέροντες στη συνολική πρόσληψη φλαβονοειδών μεταξύ των συμμετεχόντων. "Τα αποτελέσματα υποστηρίζονται δημόσια από τις συστάσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές για την υγεία από οργανισμούς όπως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο το οποίο προτείνει την κατανάλωση περισσότερης φυτικής διατροφής,» είπε ο Steck. «Συγκεκριμένα, η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή μπορεί να είναι ευεργετική για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου."

Ένα άρθρο του True Activist

 Εκτός από τα παραπάνω αναφερόμενα τρόφιμα, πλούσια σε φλαβονοειδή είναι και τα παρακάτω:







Από  το  Ιστολόγιο  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ   ΔΡΑΣΗ
Μετάφραση: Μωυσής


Δείτε τον αντίκτυπο της αγάπης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού σε μια συγκλονιστική εγκεφαλική σάρωση.



 Τα παρηγορείτε για μια εκδορά στο γόνατο στη παιδική χαρά και τα καταφέρνετε να κοιμηθούν με ένα χαλαρωτικό νανούρισμα. Αλλά το να είστε μια στοργική, τρυφερή μητέρα, δεν ωφελεί μόνο στη συναισθηματική φροντίδα, αλλά παίζει και καθοριστικό ρόλο στον προσδιορισμό του μεγέθους του εγκεφάλου του παιδιού σας, λένε οι επιστήμονες.

 Συγκλονιστικό: Σύμφωνα με νευρολόγους η σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο εγκεφάλων έχει μια πρωταρχική αιτία - ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν τα παιδιά από τις μητέρες τους

 

Και οι δύο αυτές εικόνες είναι σαρώσεις του εγκεφάλου δύο τρίχρονων παιδιών, αλλά ο εγκέφαλος στα αριστερά είναι σημαντικά μεγαλύτερος, έχει λιγότερες κηλίδες και λιγότερο σκοτεινές περιοχές, σε σύγκριση με εκείνον στα δεξιά.

 Σύμφωνα με νευρολόγους, η διαφορά αυτή έχει μία σημαντική κύρια αιτία - τον τρόπο που το κάθε παιδί αντιμετωπίστηκε από τη μητέρα του.

Το παιδί με το συρρικνωμένο εγκέφαλο ήταν θύμα σοβαρής παραμέλησης και κακοποίησης.

Σύμφωνα με την έρευνα που αναφέρθηκε από την εφημερίδα, ο εγκέφαλος στα δεξιά στερείται σε ανησυχητικό βαθμό μερικές από τις πιο θεμελιώδεις περιοχές που είναι παρούσες στην εικόνα στα αριστερά.

Οι συνέπειες αυτών των ελλείψεων είναι μεγάλες - το παιδί με το αριστερό μεγαλύτερο εγκέφαλο θα είναι πιο έξυπνο και πιο πιθανό να αναπτύξει την κοινωνική ικανότητα να συμπάσχει με τους άλλους.

 Αντίθετα, το παιδί με το συρρικνωμένο εγκέφαλο θα είναι πιο πιθανό να εθιστεί στα ναρκωτικά και να συμμετέχει σε βίαια εγκλήματα, να είναι αντικοινωνικό και πιθανότατα άνεργο.

Το παιδί αυτό είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξει ψυχικά και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο καθηγητής Allan Schore, του UCLA, δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Telegraph ότι αν ένα μωρό δεν αντιμετωπίζεται σωστά κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του, αυτό μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του.

Επεσήμανε ότι τα γονίδια για διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών, δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Και, δυστυχώς, υπάρχει μια πιθανότητα να μην μπορέσουν να αναπτυχθούν ποτέ.

Αυτή η διαπίστωση έχει ανησυχητικές προεκτάσεις στα παραμελημένα παιδιά που έχουν ληφθεί από την κρατική πρόνοια μετά την ηλικία των δύο ετών.

 Φαίνεται, επίσης, ότι όσο πιο σοβαρή η αμέλεια της μητέρας, τόσο πιο έντονη είναι η ζημιά που μπορεί να γίνει.

 Οι εικόνες αναδεικνύουν και τις ανησυχητικές συνέπειες για τον κύκλο της παραμέλησης στην παιδική ηλικία - συχνά οι γονείς, οι οποίοι είχαν παραμεληθεί από τους δικούς τους γονείς, δεν έχουν αναπτύξει επαρκώς τον εγκέφαλό τους με αποτέλεσμα να παραμελούν κι εκείνοι με τη σειρά τους τα δικά τους παιδιά.

 Αλλά μια άλλη έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι ο κύκλος μπορεί να σπάσει με επιτυχία αν υπάρξει πρώιμη παρέμβαση και υποστήριξη σε αυτές τις οικογένειες.

 Η μελέτη συσχετίζεται με την έρευνα που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το έτος, που διαπίστωνε ότι τα παιδιά που έχουν λάβει αγάπη και στοργή από τις μητέρες τους νωρίς στη ζωή είναι πιο έξυπνα και μαθαίνουν πιο εύκολα.
Δείτε και την εξαιρετική σημασία του θηλασμού:Ωκυτοκίνη: Η ορμόνη της αγάπης από τη μητέρα στο παιδί

Η μελέτη από παιδοψυχιάτρους και νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον School of Medicine in Saint Louis, βρήκε ότι τα παιδιά σε σχολική ηλικία των οποίων οι μητέρες τους προσφέρουν πολύ στοργή νωρίς στη ζωή τους έχουν εγκεφάλους με μεγαλύτερο ιππόκαμπο, μια δομή – κλειδί - για τη μάθηση, τη μνήμη και την αντίδραση στο στρες.

 Η έρευνα ήταν η πρώτη που δείχνει ότι οι αλλαγές σε αυτή την κρίσιμη περιοχή της ανατομίας του εγκεφάλου των παιδιών σχετίζονται με την φροντίδα της μητέρας. 
Neurosciencenews.com.

ΤΟΛΜΗΣΤΕ!



Το πολύ νερό βλάπτει



 


 Μέχρι πρόσφατα, η επικρατούσα επιστημονική άποψη ήταν οτι μπορούμε να πίνουμε όσο νερό θέλουμε. Πολλές δίαιτες μάλιστα προέτρεπαν τον κόσμο να ζορίσει τον εαυτό του και να πιει πολύ περισσότερο νερό από το σύνηθες για λόγους αποτοξίνωσης.

 Τα πράγματα όμως φαίνεται οτι έχουν αλλάξει.

Πριν δούμε όμως το τι έχει αλλάξει πρόσφατα ας θυμηθούμε οτι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν έπιναν νερό. Το θεωρούσαν ανθυγιεινό. Φρόντιζαν να ξεδιψούν με φρούτα, κρασί και σούπες.

 Για να προλάβω οποιαδήποτε ένσταση όμως σε σχεση με την ορθότητα αυτής της αρχαίας
συνήθειας, ας δούμε πλέον τι λέει η επιστήμη σήμερα.

 Σε εκτεταμένες οργανικές βλάβες, που μπορούν ακόμα και να φτάσουν σε μερική ή ολική αναπηρία, οδηγούν οι ακραίες αποτοξινωτικές δίαιτες, οι οποίες επιβάλλουν την πολύ αυξημένη πρόσληψη υγρών, προκειμένου να αποβληθούν ευκολότερα οι τοξίνες από το σώμα και να μειωθεί δραστικά το αίσθημα της πείνας. Ακούγεται σοκαριστικό, αλλά είναι απολύτως αληθινό και συνέβη πρόσφατα σε άτυχη Βρετανίδα, η οποία πλήρωσε με αυτό το βαρύτατο τίμημα την επιθυμία της να χάσει γρήγορα -λόγω καλοκαιριού- μερικά περιττά κιλά και να αποκτήσει πιο καλλίγραμμη σιλουέτα σε χρόνο ρεκόρ.
«Αν και το σώμα μας αποτελείται από νερό σε ποσοστό περίπου 70%, αυτό δεν σημαίνει ότι η υπερβολική του πρόσληψη εξωγενώς ωφελεί», εξηγεί η δρ Ursula Arens της Βρετανικής Ενωσης Διαιτολόγων, η οποία προσθέτει:

«Δυστυχώς, οι περισσότερες δίαιτες αποτοξίνωσης, που για ευνόητους λόγους κάνουν θραύση κατά τους θερινούς μήνες, προβάλλουν την κατανάλωση υγρών ως κύριο μέσο για την ταχύτερη αποβολή των τοξινών, ενώ κάποιες από αυτές ισχυρίζονται ότι έτσι ενισχύεται ακόμα και η φυσική λάμψη του δέρματος. Ωστόσο, είναι λάθος να ζορίζουμε τον εαυτό μας να πιει περισσότερο νερό από όσο νιώθουμε πως χρειαζόμαστε. Η ιδανική ποσότητα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, τη σωματική διάπλαση, τις καιρικές συνθήκες και κυρίως το βαθμό της σωματικής του δραστηριότητας. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι νερό προσλαμβάνουμε και από άλλες πηγές, όπως είναι οι σούπες, τα ροφήματα, τα ποτά και κάποια πλούσια σε υγρά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά».

Την ίδια άποψη συμμερίζεται ο κορυφαίος καθηγητής Νεφρολογίας του λονδρέζικου Πανεπιστημίου Saint George, δρ Graham MacGregor, ο οποίος επισημαίνει πως η γνωστή θεωρία ότι η τακτική κατανάλωση υγρών βοηθά τον οργανισμό, στερείται παντελώς επιστημονικής τεκμηρίωσης. «Αντιθέτως, είναι αποδεδειγμένο από κλινικά πειράματα ότι η αυξημένη πρόσληψη νερού κουράζει τους μηχανισμούς του οργανισμού, που ρυθμίζουν την ισορροπία των υγρών. Κι αυτό γιατί η υπερβολική πρόσληψη νερού οδηγεί σε αραίωση της φυσιολογικής συγκέντρωσης των ηλεκτρολυτών στο αίμα», προσθέτει ο δρ MacGregor.

Οπως εξηγεί ο Βρετανός ειδικός, όταν ένα βιολογικό διάλυμα -όπως είναι το αίμα- αραιώνεται σε σημαντικό βαθμό, τότε ο οργανισμός αναγκάζεται να υπερ-λειτουργήσει για να το επαναφέρει στην πρότερη κατάσταση. Την κύρια επιβάρυνση υφίστανται τα νεφρά, τα οποία αποτελούν ζωτικές αντλίες του σώματος. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο σώμα διαφέρει από αυτή που προκαλεί η αφυδάτωση, μια διαταραχή κατά την οποία οι ηλεκτρολύτες δεν αραιώνονται αλλά χάνονται με την εφίδρωση και τη διούρηση. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις οι προκαλούμενες βλάβες είναι σημαντικές και μπορούν ακόμα και να οδηγήσουν σε απώλεια ζωής. Συγκεκριμένα, όταν η πρόσληψη υγρών ξεπερνά κάποια ανώτατα ανεκτά επίπεδα, το επιπλέον νερό περνά μέσω της ώσμωσης στο εσωτερικό των κυττάρων των διαφόρων ιστών, προκαλώντας επικίνδυνα οιδήματα. Το φαινόμενο αυτό που περιγράφεται σαν υδρο-δηλητηρίαση μπορεί να εμφανιστεί και έπειτα από κατανάλωση άλλων υγρών, όπως είναι η μπίρα.

 Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση νερού ειδικά πρίν την διάρκεια του γεύματος προκαλεί αίσθηση κορεσμού με αποτέλεσμα να παρεμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Εκτός αυτού σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας οσο περισσότερο νερό καταναλώνουμε τόσο περισσότερο μειώνεται η ικανότητα των νεφρών να λειτουργούν ως φίλτρο.
 Και το νερό λοιπόν με μέτρο!

Από  το  Ιστολόγιο    ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ  ΔΡΑΣΗ 

Βιβλιοπαρουσίαση : " Αν ελπίζεις θα επιτύχεις το ανέλπιστο "


Συγγραφέας:    ΒΟΝ ΟΕΚ ΡΟΤΖΕΡ
Κατηγορία:      ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Εκδοτικός Οίκος:        ΕΝΑΛΙΟΣ
Σειρά:  ΕΥ ΖΕΙΝ


Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ

Σήμερα, πάνω από 2.500 χρόνια μετά, η σοφία του Ηράκλειτου εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης για μια καλύτερη ζωή. Οι ιδέες του για τη ζωή, τη Φύση και τον Κόσμο, παραμένουν αναλλοίωτες και επίκαιρες όσο ποτέ.

Το βιβλίο αυτό, βασισμένο στη φιλοσοφία του Ηράκλειτου, αποτελεί πολύτιμο και απαραίτητο εργαλείο στον άνθρωπο που θέλει να βιώσει μια καλύτερη ζωή.

Πηγή  : e- shop 

Φτιάξτε μόνοι σας ένα φυσικό αδυνατιστικό!



 

Δοκιμάστε το και δεν θα πιστεύεται στα μάτια σας. Μισό φλιτζάνι τσάι τρεις φορές την ημέρα και θα δείτε αποτελέσματα που δεν τολμούσατε να ονειρευτείτε. Φυσικά βοηθάει σημαντικά αλλά δε σημαίνει ότι εσείς θα τρώτε πίτσες και το τσάι θα κάνει όλη τη δουλειά!


Υλικά Για 2-4 άτομα

1 κουταλιά του γλυκού αποξηραμένο πράσινο τσάι.
1 κουταλιά του γλυκού αποξηραμένο φασκόμηλο.

Φλούδα από ένα κόκκινο μήλο.

3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο.

1 κουταλιά του γλυκού αποξηραμένο μάραθο.

1 κουταλιά του γλυκού αποξηραμένο άνιθο.


Εκτέλεση.

Βράζετε 2 ποτήρια νερό και μόλις πάρει βράση αποσύρετε από την φωτιά.

Ρίχνετε μέσα όλα τα υλικά εκτός από το ξύδι. Αφήνετε για 1 ώρα στη κατσαρόλα.

Σουρώνετε και προσθέτετε το ξύδι ανακατεύοντας καλά.

Πίνετε μισό φλιτζάνι από το ρόφημα 3 φορές την ημέρα μισή ώρα πριν το φαγητό.

*Αν προσθέσετε μηλόξυδο προσοχή εφόσον δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το στομάχι, θα δείτε να ξεφουσκώνετε και μεγαλύτερη ανακούφιση από δυσκοιλιότητα. Το ζεστό τσάι είναι εξαιρετικά ευεργετικό και το καλοκαίρι καθώς αποτοξινώνει και βοηθά την ομοιόσταση του οργανισμού να αντιμετωπίσει τη ζέστη! Ω, ναι!

 Από  το  Ιστολόγιο  Συγκρίσεις  και όχι  μόνο
Πηγή: queen.gr

Σοκ! Πέθανε γιατί ήπιε αναψυκτικό από το κουτάκι!


 


Αυτό το περιστατικό συνέβη πρόσφατα στο Βόρειο Τέξας. Μια γυναίκα πήγε για βαρκάδα μια Κυριακή, παίρνοντας μαζί της μερικά αλουμινένια κουτάκια με αναψυκτικό, τα οποία έβαλε μέσα στο ψυγείο του σκάφους.

Τη Δευτέρα διεκομίσθη στο νοσοκομείο και εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Την Τετάρτη απεβίωσε. Η νεκροψία κατέδειξε ότι πέθανε από λεπτοσπείρωση. Η πηγή της εντοπίστηκε στο κουτάκι του αναψυκτικού από το οποίο ήπιε απευθείας, χωρίς να χρησιμοποιήσει ποτήρι.

Δοκιμές απεκάλυψαν ότι η αλουμινένια συσκευασία του αναψυκτικού ήταν μολυσμένη από ούρα αρουραίου, που προκάλεσαν τη λεπτοσπείρωση.

Από  το  Ιστολόγιο   Συγκρίσεις  και  όχι  μόνο
Πηγή : newsbomb.gr

Δείτε τι πραγματικά τρώνε τα παιδιά μας!!



 

Έρευνα σοκ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τα τυποποιημένα τρόφιμα ιδιαίτερα μάλιστα αγαπητά στα παιδιά, καθώς είναι και οι περισσότεροι καταναλωτές.
Ταρτραζίνη, κοχενίλη, αζορουμπίνη, νορπιξίνη!
Σας φαίνονται «αλαμπουρνέζικα» και για τον περισσότερο κόσμο είναι!
Πως θα σας φαινότανε όμως αν ακούγατε ότι αυτές οι ουσίες είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο κι’ όμως εμπεριέχονται σε πολλά βιομηχανοποιημένα γλυκίσματα που καταναλώνουν κατά κόρον μικρά παιδιά;
Κέικ, σοκολάτες, παγωτά, αναψυκτικά, τούρτες, σνάκς, μπισκότα, κρουασάν, γαριδάκια, πατατάκια, αναψυκτικά λάιτ και χυμοί, εμπεριέχουν αυτές τις επικίνδυνες ουσίες, που είναι βλαπτικές για το παιδί.
Φανταστείτε την απογοήτευση των παππούδων και τον τρόμο των γονιών, όταν θα το μάθαιναν.
Γι’ αυτό Ελληνικές και ξένες εταιρίες που παρασκευάζουν αυτά τα προϊόντα αποφεύγουν πολλές φορές να αναγράφουν τις ποσότητες αυτών των επικίνδυνων ουσιών που βάζουν στα υλικά, αλλά και ορισμένες ούτε που τα αναφέρουν.
Άλλωστε βασίζονται στο γεγονός ότι ποτέ κανείς πέραν ίσως της ημερομηνίας λήξης ενός προϊόντος δεν κοιτά τα περίεργα μικροσκοπικά γραμματάκια που αναφέρονται στα συστατικά του.
Απεναντίας φροντίζουν η συσκευασία του να είναι όσο πιο λαμπερή γίνεται, πιο θελκτική και πιο αγαπητή στα παιδιά.
Ξέρουν ότι αυτό θα αγοράσουν παππούδες, γιαγιάδες και γονείς, γιατί αυτό αρέσει στα παιδιά.
Η έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα φοιτητών της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους κας Χρυσάνθης Παπαδοπούλου, προκαλεί σοκ.
Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι σε μια σειρά προϊόντων για μικρά παιδιά χρησιμοποιούνται τα περίφημα Ε που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ουσίες εγκεκριμένες μεν, επικίνδυνες ωστόσο για την εμφάνιση προβλημάτων στην εξέλιξη της υγείας του παιδιού, ιδίως όταν αυτά τα προϊόντα καταναλώνονται συστηματικά.
Πολλά προσθετικά κατά και­ρούς ενοχοποιού­νται για διάφορες βλάβες της υγείας, κυρίως σε παι­διά (υπερκινητικότητα, αλλεργίες, άσθμα, ερυθήματα) και σε ενηλίκους (αλλερ­γίες, κεφαλαλγίες, ιλίγγους, ταχυσφυγμία, ναυ­τία, έλκη εντέρου). Επίσης, μετά από δοκιμές σε πειραματό­ζωα έχει βρεθεί ότι ορισμένα προ­σθετικά συνδέονται με προβλή­ματα του γεννητικού συστήματος (υπογεννη­τικότητα, μείωση αριθμού και κινητικότητας σπερματοζωαρίων, βλάβες στο έμβρυο) και με καρκινογένεση.
Αφορμή όπως είπε η κ. Παπαδοπούλου για την διεξαγωγή της έρευνας ήταν η ευρεία κατανάλωση αυτών των προϊόντων από τους φοιτητές της και δεύτερον η αλγεινή εντύπωση που της προκλήθηκε όταν στο σούπερ μάρκετ είδε ηλικιωμένους να αγοράζουν διάφορα τυποποιημένα είδη για να τα προσφέρουν ως «δώρο» στα εγγόνια τους.
Δεν θα ήταν προτιμότερο η γιαγιά να κάνει ένα σπιτικό κέικ ή βουτήματα με τις παραδοσιακές συνταγές, χρησιμοποιώντας αγνά και φρέσκα υλικά, ή να φτιάχνει τις μυρωδάτες χωριάτικες πίτες ανοίγοντας φύλλο, και γεμίζοντας το με τυρί ή χόρτα που τα έκοψε από τον κήπο χωρίς να έχουν ίχνος  φυτοφάρμακου ή λιπάσματος;
Δεν θα ήταν επίσης προτιμότερο η γιαγιά να πηγαίνει στο διάλειμμα του σχολείου και να δίνει στο εγγόνι ζεστό τσουρέκι που μόλις έβγαλε από το φούρνο ή βουτήματα φτιαγμένα με αγνές παραδοσιακές σπιτικές συνταγές και όχι να κουβαλά πατατάκια, γαριδάκια και άλλα τυποποιημένα είδη;
Το θέμα της έρευνας ήταν να εντοπισθεί σε μια σειρά τυποποιημένων προϊόντων ο αριθμός των συντηρητικών και προσθετικών της κατηγορίας Ε και να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις τους στην υγεία.
Η έρευνα περιέλαβε μπισκότα -κέικ, σοκολάτες, παγωτά, γαριδάκια(και άλλα σνακς),αναψυκτικά.
Την επίβλεψη είχε η αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Χρυσάνθη Παπαδοπούλου και συμμετείχαν οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής: Δημήτριος Γιώτης, Κατερίνα Κοφινά, Ζωή Λιάμπα, Βασιλική Μούκα και Ελένη Μπόμπορη.
Τα προσθετικά και τα συντηρητικά των τροφίμων είναι διάφορες χημικές (συνθετικές) ή και φυσικές (μη συνθετικές) ουσίες, οι οποίες προστίθενται στα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα για να βοηθήσουν στην επί μακρότερο χρόνο συντήρηση των τροφίμων ή για να προσδώσουν καλύτερους χαρακτήρες στο τρόφιμο, όσον αφορά τη γεύση (βελτιωτικά γεύσης), την όψη (χρωστικές ουσίες), την υφή (ομοιογενοποιητές, σταθεροποιητές) και την οσμή (αρωματικές ουσίες).
Τα προσθετικά και τα συντηρητικά, τα οποία αναγράφονται υποχρεωτικά στη συσκευασία των τροφίμων, έχουν ένα κωδικό αριθμό με το γράμμα Ε, που δηλώνει ότι οι ουσίες αυτές έχουν έγκριση χρήσης για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπάρχουν περίπου 400 διαφορετικά είδη προσθετικών ουσιών και περισσότερες από 3.500 επιτρεπτές ουσίες, που χρησιμοποιούνται ως βελτιωτικά τροφίμων, που στην πλειονότητά τους δεν φέρουν κωδικό αριθμό Ε.
Από την πληθώρα αυτών των χημικών ουσιών, ένας πολύ μικρός συγκριτικά αριθμός χρησιμεύει για την καλύτερη και ασφαλέστερη από πλευράς Δημόσιας Υγείας συντήρηση των τροφίμων, δηλαδή βοηθάει στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης μικροοργανισμών.
Η πλειονότητα των προσθετικών βοηθάει ουσιαστικά στην καλύτερη εμφάνιση, γεύση, υφή και οσμή του τροφίμου στο οποίο προστίθεται, ώστε να είναι ευχερέστερη η πώληση και η κατανάλωσή του.
Τα τελευταία χρόνια η χρήση διαφόρων συντηρητικών και προσθετικών αποτελεί αντι­κείμενο μεγάλων συζητήσεων και διχογνωμιών όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες, αλλά κυρίως τις μακροπρόθεσμες, πιθα­νές συ­νέπειες στην υγεία του ανθρώπου και ιδιαίτερα των μικρών παι­διών. Οπωσδήποτε κάποια συντηρητικά είναι απολύτως απα­ραίτητα για την αναστολή της ανάπτυξης παθογόνων μικροβίων στα τρόφιμα και σί­γουρα ορισμένα προσθετικά είναι απολύτως ασφαλή και χρήσιμα (π.χ το ασκορβικό οξύ που χρησιμοποιεί­ται ως αντιοξειδωτικός παράγοντας και εί­ναι ταυτόσημο με τη βι­ταμίνη C).
Σήμερα, τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα κατέστησαν τα χημικά πρόσθετα σημαντικό μέρος της διατροφής. Οι περισσότεροι άνθρωποι ίσως δεν μπορούν να προφέρουν τα ονόματα των περισσοτέρων από αυτά τα χημικά, αλλά οπωσδήποτε θέλουν να γνωρίζουν ποια χημικά είναι ασφαλή, ποια είναι τα λιγότερο δοκιμασμένα και ποια είναι επικίνδυνα.
Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι η προστασία του καταναλωτή επιβάλλει αυστηρά την απαγόρευση κάθε πρόσθετου που θεωρείται ή πραγματικά επάγει την καρκινογένεση, όταν καταναλώνεται από άνθρωπο ή ζώο. Δυστυχώς, η χημική βιομηχανία και η βιομηχανία τροφίμων προσπαθεί να αποκρούσει και να ακυρώσει αυτό τον νόμο. Κι αυτό γιατί ενδιαφέρονται αποκλειστικά να επιτύχουν μεγάλο οικονομικό όφελος και την επικράτηση επί των υπολοίπων βιομηχανιών, με το μικρότερο χρηματικό κόστος (άρα χαμηλής ποιότητας πρώτες ύλες), αλλά όπως φαίνεται με υψηλό κόστος για την υγεία των καταναλωτών.

Μπισκότα, κέικ, κρουασάν, τούρτες

Σε ότι αφορά τα μπισκότα και τα κέικ, το μεγαλύτερο μέρος στην ελληνική αγορά καλύπτεται από μεγάλη ποικιλία προϊόντων εγχώριων εταιρειών, χρησιμοποιούν όλες τις κατηγορίες των προσθετικών ουσιών Ε, σε διαφορετικά ποσοστά για κάθε είδος προϊόντος, χωρίς όμως μεγάλη συμμετοχή των θεωρούμενων ως  επικίνδυνων Ε (π.χ. Ε 430,Ε 440α,Ε 503) και τα οποία πρέπει να αποφεύγονται. Αντίθετα οι ξένες εταιρείες χρησιμοποιούν κατά κόρον τα πιο επικίνδυνα Ε.
Το κιτρικό οξύ Ε 330 ,που από τα υπουργεία υγείας της Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας, ΗΠΑ θεωρείται ως καθαρά καρκινογόνο (σύμφωνα με πολύ πρόσφατες μελέτες), περιέχεται σε ξένα προϊόντα, αλλά και ελληνικά.
Επομένως, συνετό θα ήταν να αποφεύγονται.
        Επιπλέον τα κρουασάν, τα οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά, είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα.
Τα έτοιμα κέικ είναι κυρίως εισαγόμενα και έχουν Ε που συνδέονται με καρκινογένεση.
        Ακόμη οι έτοιμες τούρτες και τα κέικ περιέχουν σημαντικό αριθμό Ε όπως Ε 150, Ε 407, Ε 420, Ε 132, Ε 160α εκ των οποίων τα τέσσερα πρώτα συνδέονται με καρκινογένεση.
         Συμπερασματικά, υπάρχει μια πληθώρα παρενεργειών  που κυμαίνονται από ναυτία μέχρι οξεία κρίση άσθματος, αναφυλακτικές αντιδράσεις, αιματολογικές διαταραχές, ενδομήτριο θάνατο που η έντασή τους μεγιστοποιείται στα παιδιά, τις εγκύους και τα ευαίσθητα άτομα. Άρα προτείνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης τέτοιων βιομηχανοποιημένων τροφίμων και κυρίως όσων επισημάνθηκαν. 


Γαριδάκια, πατατάκια, σνακς,



Τα γαριδάκια και τα συναφή σνακς τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα μικρά παιδιά, κάθε άλλο παρά αθώα και ακίνδυνα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Κι αυτό γιατί περιέχουν ένα μεγάλο αριθμό προσθετικών ουσιών Ε, ορισμένα από τα οποία θεωρούνται ως άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται.

          Μάλιστα τα γαριδάκια-πατατάκια (chips) με διάφορες γεύσεις περιέχουν διάφορες ουσίες Ε των οποίων η χρήση έχει απαγορευθεί σε ορισμένες χώρες, όπως Ε 612, Ε 627, Ε 631, Ε 635. Οι ουσίες αυτές και ειδικότερα η Ε 612(ΜSG) που χρησιμοποιούνται ως ενισχυτικές της γεύσης, μπορεί να προκαλέσουν από εξανθήματα μέχρι και σοβαρές βλάβες του νευρικού συστήματος.
          Επίσης, οι χρωστικές ουσίες Ε 150α, Ε 150c, E 160b, και E 160c που περιέχονται σε ορισμένες συσκευασίες είναι υπεύθυνες για βλάβες που αφορούν ακόμα και το ανθρώπινο γονιδίωμα και καλό θα ήταν να περιοριζόταν η κατανάλωσή τους.
          Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις γίνεται κατανοητό ότι περισσότερο επικίνδυνες είναι οι σύνθετες και όχι οι «φυσικές» γεύσεις αφού οι προσθετικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την προσθήκη γεύσης, είναι επικίνδυνες για την υγεία των καταναλωτών.
Όμως και τα γαριδάκια-πατατάκια που έχουν «φυσικές» γεύσεις δε θα πρέπει να καταναλώνονται ασύδοτα, λόγω του γεγονότος ότι οι βιομηχανοποιημένες αυτές τροφές περιέχουν άλλες ουσίες Ε, κυρίως χρωστικές οι οποίες ενδεχομένως να ελλοχεύουν κινδύνους για την υγεία, κυρίως των μικρών παιδιών, μιας και αυτή η πολύ ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού είναι η πιο επιρρεπής στα διαφημιστικά τρυκ των μεγάλων εταιρειών που παράγουν και διακινούν τα προϊόντα αυτά.

παγωτά

           Τα παγωτά σε γενικές γραμμές είναι προϊόντα στα οποία χρησιμοποιούνται προσθετικά δύο κυρίως ομάδων: Των Γαλακτωματοποιητών-Σταθεροποιητών και των Χρωστικών ουσιών. Σε πιο μεμονωμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται διογκωτικές ύλες (όπου υπάρχει μπισκότο) και γλυκαντικές ύλες (κυρίως στα προϊόντα «διαίτης»). Η πλειονότητα των γαλακτωματοποιητών/σταθεροποιητών είναι σχετικά αβλαβείς ουσίες. Εξαίρεση αποτελεί η Ε 466, η οποία σχετίζεται με καρκινογενέσεις. Όσον αφορά τις χρωστικές, τις διογκωτικές και τις γλυκαντικές ύλες, εκφράζονται περισσότερες ανησυχίες και περιορισμοί για τη χρήση τους.

Όλες οι προσθετικές ουσίες χρησιμοποιούνται νόμιμα. Επιφυλάξεις εκφράζονται για τις καραγενάνες και στο κατά πόσο δε μεταπίπτουν σε υποβαθμισμένα καρκινογόνα παράγωγα στο σώμα.(Η σύνθεση των τελευταίων στο εργαστήριο έχει απαγορευθεί).

Τα περισσότερα παγωτά χαρακτηρίζονται από τις εταιρείες τους ως «Παγωτά ειδικού τύπου». Κάποια άλλα ως «Παγωτά γλυκίσματα». Στα τελευταία, καθώς και στα προϊόντα που δεν έχουν την χαρακτηριστική μορφή και υφή του παγωτού όπως και στα παγωτά διαίτης, έχουν βρεθεί τα πιο ύποπτα προσθετικά!

Αναψυκτικά, χυμοί

Σε αυτά περιέχονται προσθετικές ουσίες Ε, οι οποίες είναι δυνατόν για το ίδιο προϊόν να διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα αναψυκτικό περιέχει σαν μέσο οξίνισης εκτός από το κιτρικό οξύ( Ε 330),και το μηλικό οξύ( Ε 296), το οποίο έχει απαγορευθεί σε ορισμένες χώρες αφού έχει βρεθεί ότι προκαλεί βλάβες στην υγεία των μικρών παιδιών.
Διαφορές υπάρχουν και στα προϊόντα που χρησιμοποιούν οι ίδιες οι εταιρείες. Σε αναψυκτικά χρησιμοποιείται ως μέσο οξίνισης το φωσφορικό οξύ που είναι σχετικά ακίνδυνο, ενώ σε άλλα χρησιμοποιείται το κιτρικό οξύ (Ε 330), το οποίο σε πρόσφατες έρευνες βρέθηκε ότι σχετίζεται με καρκινογένεση και γι`αυτό έχει απαγορευθεί η κατανάλωση του από τα Υπουργεία Υγείας ορισμένων χωρών.(ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Αγγλία.) 
Τα αναψυκτικά με διάφορες γεύσεις π.χ. μανταρίνι, καθώς επίσης και τα ισοτονικά ποτά, περιέχουν διάφορες ουσίες Ε όπως το Ε 412,Ε 544 που χρησιμοποιούνται ως σταθεροποιητές και Ε 150α, Ε 160α, που χρησιμοποιούνται ως χρωστικές, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί επιβλαβή για τη δημόσια υγεία. Έτσι τα ισοτονικά ποτά που «υπόσχονται» ότι δίνουν ευεξία στον οργανισμό είναι πολύ ύποπτα μιας και περιέχουν διεγερτικές ουσίες όπως ταυρίνη, καφεϊνη οι οποίες σχετίζονται με διαταραχές της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού.


Αναψυκτικά τύπου Light

Παράλληλα, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα αναψυκτικά τύπου Light που χρησιμοποιούνται ως διαιτητικά περιέχουν γλυκαντικές ουσίες όπως Ε 950, Ε 951, Ε 952 που έχουν συσχετισθεί με καρκινογενέσεις και γι` αυτό έχει απαγορευθεί η χρήση τους στις ΗΠΑ  και τη Μ. Βρεττανία.
          Θα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι στα αναψυκτικά χρησιμοποιούνται κυρίως δύο διαφορετικά συντηρητικά: Το σορβικό κάλιο και το βενζοϊκό νάτριο. Το πρώτο είναι σχετικά ακίνδυνο, ενώ το δεύτερο ευθύνεται για νευροτοξικές βλάβες και επομένως θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση των αναψυκτικών στα οποία περιέχεται.
          Αυτό που προβλημάτισε τόσο με τα αναψυκτικά όσο και με τους χυμούς ήταν το ότι στις συσκευασίες δεν αναγράφονταν ονομαστικά οι αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν, ενώ οι γλυκαντικές ουσίες αναγράφονταν μόνο σε ορισμένα προϊόντα.
χυμοί

Τέλος το κεφάλαιο «χυμοί» είναι καλά “προστατευμένο” από τις ίδιες τις εταιρείες-παραγωγούς, μιας και η χρήση συντηρητικών έχει περιοριστεί στο ελάχιστο (σε ένα πολύ μικρό αριθμό χυμών) και όπως διακηρύσσουν οι εταιρείες αυτές, η νέα γενιά χυμών είναι απαλλαγμένη από συντηρητικά. Το «μόνο» αρνητικό στοιχείο που θα μπορούσε να τους προσάψει κανείς σχετικά με τις ουσίες Ε είναι η χρήση του κιτρικού οξέος (Ε 330) ως ρυθμιστή οξύτητας το οποίο, έχει συσχετισθεί με καρκινογενέσεις.
Σοκολάτες

       Από την έρευνα για τα προσθετικά τροφίμων Ε τα οποία περιέχονται στις σοκολάτες, διαπιστώθηκε ότι όλες οι εταιρείες αποφεύγουν συστηματικά να αναφέρουν τα Ε που περιέχονται σε αυτές, χρησιμοποιώντας τους γενικούς και αόριστους όρους«χρώματα» και «αρώματα». Έτσι παρά τις δυσκολίες, με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν τα συμπεράσματα έχουν ως εξής:

       Καταρχήν, οι περισσότερες σοκολάτες που περιέχουν κάποιο σιρόπι ή καραμέλα είναι περισσότερο επιβαρυμένες από τις αντίστοιχες απλές σοκολάτες.
        Όλα τα υπόλοιπα προϊόντα είναι αρκετά ασφαλή, τουλάχιστον όσον αφορά την πιθανότητα καρκινογένεσης ή άλλων σημαντικών βραχυπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων οργανικών βλαβών, στις οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνονται η υπερχοληστεριναιμία, ο διαβήτης η υπέρταση και άλλες διαταραχές που σχετίζονται με τα λιπαρά και τη ζάχαρη που περιέχονται σε αυτά.
Συμπεράσματα

Συνοψίζοντας, αναφέρεται στην έκθεση, «προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικοί, τόσο ως προς την καταγραφή των συστατικών που περιέχουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, όσο και ως προς τη διασταύρωση των στοιχείων που αφορούσαν τις παρενέργειες που προκαλούν τα διάφορα Ε.

Γι` αυτό και κατά την έρευνα συλλέξαμε πληροφορίες για τις ίδιες ουσίες Ε, από πληθώρα ιστοσελίδων, προσπαθώντας να αξιολογήσουμε τις τυχόν αποκλίσεις που αυτές παρουσίαζαν με σκοπό να  πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή αξιοπιστία στη μελέτη μας.

           Με βάση τα στοιχεία που παραθέσαμε γύρω από τις προσθετικές ουσίες Ε, θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις.
 Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση κατά τη σύγκριση των πληροφοριών, ήταν ότι στις περισσότερες βάσεις δεδομένων το κιτρικό οξύ( Ε 330 ) εθεωρείτο ως μια ουσία τελείως ακίνδυνη για τη δημόσια υγεία, η οποία εχρησιμοποιείτο αφειδώς από τις εταιρείες-παραγωγούς με την έγκριση του Παγκόσμιου Φορέα Υγείας. Όμως σε βάσεις δεδομένων οι οποίες είχαν ανανεωθεί προσφάτως, το κιτρικό οξύ παρουσιαζόταν ως μια ουσία που συσχετιζόταν άμεσα με καρκινογενέσεις.
Εμείς θεωρήσαμε σωστό να υιοθετήσουμε την πιο πρόσφατη κρίση σχετικά με το κιτρικό οξύ και  επ` αυτού διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις, αναμένοντας νεότερες έρευνες.
           Επιπρόσθετα, στις συσκευασίες αναγράφεται μόνο η ποιοτική σύσταση των προϊόντων χωρίς να γίνεται ουσιαστική αναφορά σχετικά με την ποσοτική σύστασή τους. Έτσι δε θα ήταν σώφρον να «στιγματίσουμε» κάποιο προϊόν το οποίο θα περιείχε δύο βλαπτικές ουσίες Ε, συγκριτικά με κάποιο άλλο όμοιό του, το οποίο θα περιείχε μόνο τη μία από τις δύο, μιας και θα ήταν δυνατόν το δεύτερο να περιείχε την ουσία αυτή σε πολλαπλάσιες ποσότητες από το άλλο.
           Ακόμη, το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν τυχόν βρεθούμε στη θέση να καταναλώσουμε τέτοια προϊόντα για λόγους ευχαρίστησης, αδιαφορίας για τις παρενέργειές τους ή για διάφορους άλλους λόγους, θα πρέπει τουλάχιστον να προτιμήσουμε τις λιγότερο επεξεργασμένες και «απλές» κατηγορίες των προϊόντων αυτών. π.χ. τα απλά μπισκότα από τα γεμιστά μπισκότα. Κι αυτό γιατί οι ουσίες Ε χρησιμοποιούνται σε αυτό ακριβώς το σημείο, δηλαδή στο να δώσουν άλλη γεύση, άρωμα και υφή στις βιομηχανοποιημένες αυτές τροφές.
          Ίσως να μην έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι προσθετικές ουσίες Ε χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύτατο φάσμα τροφίμων, που καταναλώνονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες κυρίως από τις μικρές ηλικιακά πληθυσμιακές ομάδες. Άλλωστε το γεγονός ότι εκτός από το ερύθημα, όλες οι άλλες παρενέργειες που προκαλούν δεν είναι βραχυπρόθεσμες αλλά μακροπρόθεσμες και σε συνδυασμό με τη μη ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις βλαπτικές επιδράσεις τους, καθιστούν τα προϊόντα αυτά ασφαλή για τη δημόσια υγεία, στη συνείδηση των μικρών παιδιών αλλά και των γονέων τους.
           Γι` αυτό πιστεύουμε ότι οι αρμόδιοι φορείς υγείας, τόσο οι κρατικοί όσο και οι ιδιωτικοί αλλά και το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) θα πρέπει αφενός μεν να ενημερώσουν τον καταναλωτή για το τι πραγματικά «τρώει» ,αφετέρου δε να ασκήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, πολιτική και όχι μόνο, πίεση στις εταιρείες που παράγουν τα προϊόντα αυτά, να περιορίσουν στο ελάχιστο τη χρήση τέτοιων επικίνδυνων προσθετικών ουσιών.