Βαλσαμόλαδο



“Αρχή μήλον εν κι αρχή κυδών εν
κι αρχή κυδών εν
Κι αρχή βάλσαμον το μυριγμένον
το μυριγμένον.”

Το βάλσαμο είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα βοτάνια της Ελληνικής και όχι μόνον, χλωρίδας.
Οι θαυμαστές ιδιότητες του τον κατέτασσαν ως ένα από τα αγαπημένο βοτάνια του Ιπποκράτη, του Διοσκουρίδη και του Γαληνού.

Οι χρήσεις του πολλές και δεν πρέπει να λείπει από κανένα Ελληνικό σπίτι. Άνετα μπαίνει στη θέση πολλών άχρηστων κι επικίνδυνων φαρμάκων στο ντουλαπάκι μας και τα αντικαθιστά επάξια. Βοηθά σε έλκη, στην αμηνόροια, στην κατάθλιψη, στην πρόληψη και καταστολή ιώσεων, στον πυρετό, στην επούλωση πληγών, στα εγκαύματα, στα εξανθήματα, στις διαταραχές στομάχου, στην ημικρανία, σε προβλήματα ουρολογικής φύσης, στην ισχυαλγία, στην αϋπνία, σε δηλητηριάσεις, στον έρπη και χίλιες άλλες δυο περιπτώσεις, που φυσικά ξεχάσαμε ζώντας ευλαβικά τις αστικές ζωές μας.

Το Βαλσαμόχορτο συνήθως το πίνουμε ως αφέψημα, μα πολύ καλή πρακτική είναι και η παρασκευή του βαλσαμέλαιου που δεν είναι διόλου δύσκολη και μας λύνει συχνά τα χέρια μιας και θα το χρειαστούμε σε πολλές περιπτώσεις, όπως στο να κάνουμε εντριβές με αυτό, επαλείψεις εγκαυμάτων, πληγών, να το προσθέσουμε στα καλλυντικά μας και στο μπάνιο μας κτλ.

Το βαλσαμόχορτο το συλλέγουμε κοντά στον Ιούλιο. Σε μισό λίτρο ελαιόλαδο βάζουμε 150 γραμμάρια από τα άνθη του και κλείνουμε καλά το δοχείο μας, το οποίο και βάζουμε για ένα με δυο μήνες στον ήλιο μέχρι να ρίξει το χρώμα του, να γενεί κοκκινωπό δηλαδή, σημάδι ότι το λάδι μας τράβηξε όλα τα θρεπτικά συστατικά του φυτού. Μετά το περνάμε από τουλπάνι και το φυλάσσουμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι μακριά από το φως του ήλιου.

Προσωπικά χρησιμοποιώ πάντα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και τίποτε άλλο ακόμη και στη συνταγή αυτή που εννοείται το λάδι μετά δεν το τρώμε γιατί έχει ταγγίσει.
Το βαλσαμόλαδο το χρησιμοποιούμε συνήθως ώρες νυχτερινές ούτως ώστε να μην εκτεθούμε με αυτό στον ήλιο.

Αν θέλουμε το βαλσαμόλαδο μας για βρώση, τότε την παραπάνω διαδικασία την κάνουμε σε σκιερό μέρος.  Προσωπικά πάλι, σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιώ όλο το φυτό, άνθη και ξυλώδη κορμό και δεν κρατώ σχολαστικά τις ημέρες αναμονής γιατί στην ουσία ενισχύω απλά το ελαιόλαδο με βαλσαμόχορτο και δεν παρασκευάζω ίαμα.
Σε όσους το επιχειρήσουν καλή επιτυχία!

Πηγή : http://stalastinmnimi.wordpress.com/

Από  το  Ιστολόγιο  MotherNature.gr