Κάτι τρέχει με τη μύτη σου.....


...αλλά μπορείς να το αντιμετωπίσεις με τους 3 πιο απλούς και φυσικούς τρόπους.

Βότανα για αποσυμφόρηση
«Τα κύρια αίτια  μιας μπουκωμένης μύτης είναι συνήθως το απλό κρυολόγημα, που οφείλεται σε διάφορους ιούς ή σε κρίση εποχικής  αλλεργικής  ρινίτιδας», λέει η Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος. «Δεν είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, αλλά δημιουργεί εκνευρισμό και κούραση λόγω κακής οξυγόνωσης, ενώ επηρεάζει τη γεύση και την όσφρηση. Αν το μπούκωμα επιμένει μετά από 4-5 μέρες και προστεθούν συμπτώματα όπως πονοκέφαλος,  κούραση, πυρετός, βήχας, πόνος στο αυτί, τότε είναι φρόνιμο ο ασθενής  να απευθυνθεί στον ωτορινολαρυγγολόγο».

Τι να κάνεις Για να αποσυμφορήσεις τη μύτη σου μπορείς να καταφύγεις σε βότανα όπως ο ευκάλυπτος και ο δυόσμος (πριν τα χρησιμοποιήσεις συμβουλεύσου το γιατρό σου για να διασφαλίσεις ότι δεν παρουσιάζεις αλλεργίες στα εν λόγω βότανα). Το έλαιο του ευκαλύπτου είναι αντιβιοτικό και αντισηπτικό των αναπνευστικών οδών. Ρίξε μερικές σταγόνες σε ένα κατσαρολάκι και κάνε εισπνοές. Επιπλέον, ένα χλιαρό τσάι δυόσμου μπορεί να σε βοηθήσει. Φρόντισε να αποφεύγεις τους χώρους με ξηρό αέρα.

Με ασπίδα τη σωστή διατροφή
«Κάθε θεραπεία που συνοδεύεται από μια ισορροπημένη διατροφή ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, με αποτέλεσμα την πολύ γρηγορότερη βελτίωση και υποχώρηση κάθε λοίμωξης, καθώς και ελάττωση της έντασης των συμπτωμάτων που σε ταλαιπωρούν», λέει η Ανατολή Παταρίδου.

Τι να κάνεις Στη διατροφή που θα ακολουθήσεις δεν πρέπει να ξεχάσεις να συμπεριλάβεις τη βιταμίνη C. Πέρα από αυτό όμως, υπάρχουν και συγκεκριμένες τροφές που ανακουφίζουν τη βουλωμένη μύτη. Συγκεκριμένα, τα καυτερά φαγητά βοηθούν τον οργανισμό να καθαρίσει τη βλέννα. Γι' αυτό φτιάξε σούπες με καυτερή πιπεριά, πιπερόριζα ή κρεμμύδι. Οι ζεστές σούπες σε ενυδατώνουν και σε βοηθούν να καταπολεμήσεις τις ιώσεις, αφού περιέχουν πρωτεΐνες και μέταλλα που βοηθούν στη δημιουργία αντισωμάτων.

Η δύναμη του αλατιού
Αν δεν διαθέτεις φυσιολογικό ορό, που είναι και η πιο ενδεδειγμένη λύση, φτιάξε το δικό σου σπιτικό διάλυμα για να ξεπλύνεις τη μύτη σου. Το αλατούχο διάλυμα βοηθά στη ρινική αποσυμφόρηση.
Τι να κάνεις Ανακάτεψε 1/4 κ.γλ. αλάτι σε 230 g ζεστού νερού. Γέμισε με το διάλυμα αυτό μια σύριγγα, την οποία θα έχεις αποστειρώσει πολύ καλά. Γείρε το κεφάλι μπροστά και χρησιμοποιώντας τη σύριγγα βάλε το αλμυρό νερό στη μύτη σου. Κράτησε το ένα ρουθούνι κλειστό με τα δάχτυλά σου ενώ βάζεις το μείγμα αλατιού στο άλλο. Επανάλαβέ το 2-3 φορές και συνέχισε με το άλλο ρουθούνι. Μην κρατήσεις το διάλυμα πάνω από μια μέρα και μη χρησιμοποιείς σπρέι εμπορίου αλόγιστα γιατί μπορεί να επιφέρουν αντίθετα αποτελέσματα.

Από  το  Ιστολόγιο  mothernature.gr

Πώς να θεραπεύσετε την ουλίτιδα ; Εναλλακτικοί-συμβατικοί τρόποι



Πως να θεραπεύσετε την ουλίτιδα εναλλακτικά και συμβατικά

Αντιμετωπίστε άμεσα την ουλίτιδα και αποκτήστε και πάλι γερά ούλα που δεν ματώνουν και που σας…  εγγυώνται ότι θα έχετε τα δόντια στη θέση τους

Ματώνουν τα ούλα σας;  Ίσως η ουλίτιδα είναι η αιτία. Μάθετε πως θα την αντιμετωπίσετε με εναλλακτικούς, συμβατικούς, αλλά πάνω από όλα αποτελεσματικούς τρόπους. Η υγεία των ούλων σας είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για να έχετε τα δόντια σας στη θέση τους, αλλά και για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα με την καρδιά σας, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης
*Κάντε μπουκώματα τρεις φορές την ημέρα με αφέψημα εχινάκειας, χαμομηλιού ή φασκόμηλου. Βάλτε 1 κουταλάκι φυτού για μισό φλιτζάνι νερό. Οι πλύσεις με τα αφεψήματα αυτά περιορίζουν τον ερεθισμό και δυναμώνουν τα ούλα.
*Για τον ερεθισμό στα ούλα μπορείτε να κάνετε μασάζ γύρω από το σαγόνι και το λαιμό με λάδι χαμομηλιού.
*Κάντε μασάζ με τις άκρες των δακτύλων σας (το μαλακό σημείο) κατά μήκος της γραμμής των ούλων ή στο εσωτερικό της γνάθου με κυκλικές κινήσεις. Το μασάζ αυτό διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος.
*Για ευαίσθητα ούλα που ματώνουν πολύ αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία είναι η ομοιοπαθητική. Απευθυνθείτε σε κάποιον ομοιοπαθητικό γιατρό για να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Συνήθως χορηγείται το ομοιοπαθητικό mercurius vivus, 2 φορές την ημέρα.

Τροφές που «διώχνουν»  την ουλίτιδα
Το λεμόνι και το τυρί είναι δύο τρόφιμα που θεωρείται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της  ουλίτιδας.  Μπορείτε να κάνετε μπουκώματα με το χυμό ενός λεμονιού και κατόπιν να το ξεπλύνετε με νερό. Το λεμόνι σκοτώνει τα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα και ευθύνονται για την ουλίτιδα. Επιπλέον βάζοντας λεμόνι στο φαγητό ή πίνοντας το χυμό του λαμβάνετε και σημαντική ποσότητα βιταμίνης C που είναι χρήσιμη για υγιή ούλα. Η συγκεκριμένη βιταμίνη δρα κατά των μολύνσεων της στοματικής κοιλότητας, ενώ από την άλλη η ανεπάρκεια της μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στα ούλα. Το τυρί έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τα οξέα που καταστρέφουν τα δόντια αλλά και τα ούλα.

Προστατέψτε τα ευαίσθητα ούλα σας
*Μην αμελείτε να βουρτσίζετε καλά τα δόντια σας. Αν τα ούλα σας ματώνουν αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε το βούρτσισμα. Αποφεύγετε ωστόσο τις βίαιες κινήσεις.
*Προτιμήστε μια μέτρια οδοντόβουρτσα. Αν πονούν τα ούλα σας, προτιμήστε μαλακή.
*Ακόμη τα ειδικά στοματικά διαλύματα που περιέχουν χλωρεξιδίνη είναι αποτελεσματικά και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε όχι όμως για πολύ μεγάλο διάστημα.
*Αν ματώνουν τα ούλα σας επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας, ώστε να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία
*Πηγαίνετε στον οδοντίατρο για καθαρισμό και έλεγχο των δοντιών και των ούλων κάθε 6 μήνες.

lifezone.gr

Μελέτη διαπιστώνει ότι η αποξηραμένη ρίζα γλυκόριζας καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα





Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τη γλυκόριζα από τις παστίλιες και
τα ζαχαρωτά...

η  γλυκόριζα όμως έχει και ένα πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων και χρήσεων
και
οι ερευνητές έχουν ασχοληθεί πολλές φορές μαζί της φέρνοντας στο φως διάφορες μελέτες που την αφορούν...
μία από αυτές είναι και η μελέτη που ασχολείται με τις δυό της ουσίες:
την licoricidin και 
την licorisoflavan Α 
οι επιστήμονες αναφέρουν ότι εντόπισαν αυτές τις δυό ουσίες στη γλυκόριζα
οι οποίες σκοτώνουν τα βακτήρια που
είναι υπεύθυνα για την τερηδόνα και την ουλίτιδα τις δυό κύριες αιτίες της απώλειας των δοντιών σε παιδιά και ενήλικες...
σε μια μελέτη στο ACS' Journal of Natural Products - περιοδικό Φυσικών Προϊόντων - λένε ότι
οι ουσίες αυτές θα μπορούσαν να έχουν κάποιο ρόλο στη θεραπεία και την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας...
ο Stefan Gafner και οι συνεργάτες του εξηγούν ότι
η αποξηραμένη ρίζα του φυτού γλυκόριζα είναι μια κοινή θεραπεία στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική - και όχι μόνο - ιδιαίτερα όταν
χρειάζονται έναν τρόπο για να αυξάνουν τη δραστικότητα άλλων φυτικών συστατικών αλλά
και
ένα βασικό άρτυμα στη κουζίνα τους...
για να ελέγξουν -λοιπόν- οι ερευνητές αν η γλυκιά ρίζα θα μπορούσε να καταπολεμήσει τα βακτήρια που προκαλούν τις ασθένειες των ούλων και των κοιλοτήτων του στόματος ασχολήθηκαν με τις διάφορες ουσίες της γλυκόριζας
και
βρήκαν ότι δύο από τις ενώσεις της
η licoricidin και 
η licorisoflavan Α ήταν οι πιό αποτελεσματικές αντιβακτηριακές ουσίες...
αυτές οι ουσίες σκότωσαν δύο από τα μείζονα βακτήρια τα οποία
είναι τα υπεύθυνα για τις παθήσεις των οδοντικών κοιλοτήτων και
δύο από τα βακτήρια που προωθούν τις ασθένειες των ούλων...
η δε licoricidin  καταστρέφει και ένα τρίτο βακτηρίδιο υπεύθυνο για τις ασθένειες των ούλων...
οι ερευνητές λένε ότι οι ουσίες αυτές μπορεί να θεραπεύουν ή ακόμη και να εμποδίζουν τις  λοιμώξεις του στόματος...

thalia

Από  το  Ιστολόγιο    ΒΟΤΑΝΑ  ΚΑΙ  ΥΓΕΙΑ  

Τροφές που έχουν μηδενική θρεπτική αξία και υψηλό βαθμό τοξικότητας για το σώμα


Κυριαρχεί η αντίληψη ότι δεν υπάρχουν κακές τροφές, παρά μόνο τροφές που θα πρέπει να καταναλώνουμε περιορισμένα.
Υπάρχουν κάποιες τροφές όμως που έχουν μηδενική θρεπτική αξία και υψηλό βαθμό τοξικότητας για το σώμα…

• Αναψυκτικά



Πόσα αναψυκτικά ήπιατε σήμερα;
Στην Ελλάδα 300.000.000 λίτρα αναψυκτικών τύπου κόλα το χρόνο…
Στις ΗΠΑ ο μέσος πολίτης καταναλώνει 220 λίτρα αναψυκτικά το χρόνο…Οι έφηβοι και τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές…Τι περιέχουν…


• Ζάχαρη
κάθε κουτάκι αναψυκτικού περιέχει 10 (δέκα) κουταλάκια ζάχαρη! Αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης. Μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, καρδιακά νοσήματα, παχυσαρκία.

• Φωσφορικό οξύ
Επηρεάζει την χρήση του ασβεστίου από τον οργανισμό και επιδεινώνει την υγεία των οστών, των δοντιών. Εξουδετερώνει το .. HCL οξύ στο στομάχι και επηρεάζει την πέψη των τροφών.

• Ασπαρτάμη
Πάνω από 92 παρενέργειες συνδέονται με την κατανάλωση ασπαρτάμης όπως όγκοι στον εγκέφαλο, συγγενείς ανωμαλίες, διαβήτης, συναισθηματικές διαταραχές, επιληπτικές κρίσεις. Όταν φυλάσσεται σε ζεστές περιοχές → μεθανόλη (καρκινογόνο)

• Καφεΐνη
Aϋπνία, αρρυθμίες, υπέρταση, προκαλεί έλλειψη βιταμινών, όγκους στο στήθος και πιθανόν κάποιες μορφές καρκίνου. Τα αναψυκτικά είναι ένας από τους κύριους λόγους των προβλημάτων υγείας στην σύγχρονη κοινωνία. Πέρα από τα άμεσα αρνητικά αποτελέσματα, όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά τείνουν να τρώνε όλο και πιο ανθυγιεινές τροφές και να μειώνουν την κατανάλωση υγιεινών τροφών όπως λαχανικά και τροφές με υψηλή θρεπτική αξία.

Πρόκειται για μια συνήθεια που όταν διακοπεί είναι ένας εύκολος τρόπος να βελτιώσετε την υγεία σας. Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή.

• Τα τρανς λιπαρά οξέα (μαργαρίνες –φυτικά βούτυρα)
Πρόκειται για φυτικά έλαια που έχουν επεξεργαστεί ώστε να έχουν στερεά μορφή, όπως το βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου. Οφέλη για τη βιομηχανία τροφίμων. Μακρά διάρκεια ζωής σε ράφια και αποθήκες. Πλούσια γεύση, κάνει τα τρόφιμα πιο τραγανά. Μπορείς να τα αλείψεις. Μπορείς να τα προσθέσεις σε αρτοποιήματα χωρίς να διαρρέει από την συσκευασία. Δεν καπνίζουν στο τηγάνισμα. Πιο φτηνά από το βούτυρο.

Κίνδυνοι που προκύπτουν:
Δεν υπάρχουν στη φύση, έτσι ο οργανισμός δυσκολεύεται να τα επεξεργαστεί.
Έρευνα του Χάρβαρντ έδειξε ότι: 
7 γραμμάρια την ημέρα αυξάνουν το κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο κατά 50%! Αύξηση του κινδύνου για διαβήτη. 
Αυξάνουν την χοληστερίνη. Μειώνουν τη γονιμότητα. 
Αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. 
Δεν υπάρχει ασφαλές όριο κατανάλωσης τρανς. 
Τι πρέπει να κάνετε: σκεφτείτε σοβαρά ποιο γείτονα (ή συγγενή) δεν συμπαθείτε και χαρίστε τους τις μαργαρίνες που έχετε στο ψυγείο σας. 

10 τρόφιμα με τα υψηλότερα τρανς λιπαρά. 
Εμπορικά μείγματα για γλυκά, Σνακ δημητριακών και energy bars, Τσιπς και κράκερ, Αποξηραμένες σούπες, Fast food, Κατεψυγμένα μαγειρεμένα φαγητά, Μαργαρίνες, Μη γαλακτοκομικές κρέμες, Συσκευασμένα μπισκότα και γλυκά, Συσκευασμένα κέικ, ντόνατ και πίτες.


• Το Γάλα
Οι αγελάδες ζουν κανονικά 30-40 χρόνια. Παράγουν 4-5 λίτρα γάλα την ημέρα. Οι αγελάδες στις βιομηχανίες γάλακτος ζουν 4 χρόνια. Παράγουν 40-50 λίτρα γάλα την ημέρα. Για να παράγουν τέτοιες ποσότητες γάλακτος λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες ορμονών. Οι μαστοί τους πολλαπλασιάζονται σε μέγεθος. Προκαλείται στάση και αναπτύσσονται μικρόβια.
O FDA επιτρέπει μέχρι 1,5 εκ. πυοσφαίρια ανά ml. Τους χορηγούνται μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών για την καταπολέμηση αυτών των λοιμώξεων. Το αγελαδινό γάλα είναι ιδιαίτερα τοξικό λόγω ορμονών και αντιβιοτικών που περιέχει. Κάντε χρήση βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων. Να προτιμάτε κατσικίσιο τυρί και τα παράγωγα του


• Βιταμίνη D και καρκίνος
Όταν τα επίπεδα βιταμίνης D βρίσκονται κοντά στις βέλτιστες τιμές (45-55 ng/ml) η πιθανότητα για νόσησει από οποιοδήποτε είδος καρκίνου μειώνεται κατά 50%. Ο καλύτερος τρόπος να ανεβάσει κανείς τα επίπεδα D στο αίμα είναι η έκθεση στον ήλιο.

Τι γίνεται όμως με το μελάνωμα; Κάθε χρόνο οι θάνατοι από καρκίνο στην Ελλάδα είναι περί τους 25.000. Οι θάνατοι από μελάνωμα είναι περί τους 500.
Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει την πιθανότητα να αρρωστήσουμε από καρκίνο του δέρματος, όταν η έκθεση προκαλεί έγκαυμα. Μελέτες αναφέρουν την αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου σε χώρες καθώς απομακρυνόμαστε από τον ισημερινό.

Μια καθημερινή έκθεση 10-15 λεπτών την ημέρα του 40% της επιφάνειας του δέρματος είναι επαρκής για να φέρει την βιταμίνη D στα ιδανικά επίπεδα

Εξετάσεις Μοριακής Βιολογίας Πρόκειται για εξετάσεις που δεν μετράνε απλά κάποιους παράγοντες στο αίμα αλλά στο εσωτερικό των κυττάρων, σε μοριακό επίπεδο. Μας επιτρέπουν έτσι να ξέρουμε τι πραγματικά δεν λειτουργεί σωστά σε μοριακό επίπεδο ώστε να μπορέσουμε να το αποκαταστήσουμε.

Από  το  Ιστολόγιο    biobaxes.wordpress.com

Εκφράστε τα συναισθήματά σας αποτελεσματικά!



 Ακόμα και αν είστε παγιδευμένοι, απογοητευμένοι ή αναστατωμένοι, εκφραστείτε ελεύθερα με τον δικό σας τρόπο! 

Μπορεί να φοβάστε τη σύγκρουση με τους κοντινούς σας ανθρώπους ή την απόρριψη και να μην μπορείτε να παραδεχθείτε οτι έχετε κυριαρχηθεί από ζήλια, θυμό ή άγχος. 

Πολλοί «καταπίνουν» τα συναισθήματά τους, πατώντας πάνω στην χαμηλή αυτοεκτίμηση και τον εγωισμό τους, ενώ μερικοί έχουν την απαίτηση από τους άλλους να μαντεύουν τα συναισθήματά τους… ! Οι περισσότεροι από αυτούς οδηγούνται προς το φαινόμενου της «στρουθοκαμήλου»… δηλαδή θάβουν το κεφάλι κάτω από την άμμο, αντί να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα στη σχέση τους! Οι παρακάτω συμβουλές θα σας διευκολύνουν στην απελευθέρωση των συναισθημάτων σας και στην έκφρασή τους… 

Σκεφτείτε τι ακριβώς αισθάνεστε… χωρίς υπεκφυγές! 

Όταν καθορίσετε τι ακριβώς νιώθετε μέσα από μια ή δυο λέξεις, τότε θα αφήσετε πίσω τις ασάφειες και θα έχετε μεγαλύτερη ευκολία στην έκφραση των σκέψεών σας. Προσέξτε γιατί πολλοί μπλέκουν τα συναισθήματά τους, δηλαδή μετά από μια δύσκολη περίοδο νομίζουν οτι αισθάνονται θυμό, ενώ στην πραγματικότητα νιώθουν πόνο. Επόμενο στάδιο, είναι να καταλάβετε το επίπεδο των συναισθημάτων σας, δηλαδή εάν κατά βάθος είστε πολύ αναστατωμένοι ή ελαφρώς ενοχλημένοι.

Ονομάστε την αφορμή των συναισθημάτων σας 

Προσδιορίστε το λόγο και την αφορμή που κρύβεται πίσω από τα συναισθήματά σας. Μήπως έχετε χωρίσει πρόσφατα ή έχετε απολυθεί από τη δουλειά σας; Μόλις προσδιορίσετε το βαθμό που αυτά επηρεάζουν τη ζωή σας, τότε θα είστε σε θέση να βλέπετε λίγο πιο αντικειμενικά ένα γεγονός και να μειώνετε τις πιθανότητες παρεξηγήσεων. Δείτε ποια πράγματα σας ενοχλούν σε μια σχέση και προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε αυτά, ώστε να τα εκφράσετε με τις σωστές λέξεις και εκφράσεις.

Εκφραστείτε μέσα από τη συγγραφή ή το σχέδιο 

Δεν χρειάζεται να γίνετε Σαίξπηρ, αλλά μπορείτε να εκφραστείτε μέσα από τη συγγραφή ενός ποιήματος, μιας σύντομης ιστορίας ή μιας επιστολής που θα περιγράφει τα συναισθήματά σας. Παράλληλα, μπορείτε να σχεδιάσετε, αλλά χωρίς να περιοριστείτε σε κάποιες στάνταρ εικόνες. Ζωγραφίστε ένα σχέδιο που βρίσκεται αποκλειστικά μέσα στο μυαλό σας, ακόμα και αν αυτό είναι αφηρημένο. Μην ξεχνάτε, οτι η τέχνη αποτελεί την έκφραση του εαυτού σας!


Εκφράστε τον θυμό σας…μέσα από τη γυμναστική! 



Ειδικά αν είστε θυμωμένοι, η καλύτερη λύση είναι η σωματική άσκηση που θα απελευθερώσει τα καταπιεσμένα συναισθήματά σας. Επιλέξτε μια φυσική δραστηριότητα που δεν βλάπτει τον εαυτό σας ή κάποιον άλλο και εκφράστε το θυμό σας μέσα από τη δύναμη. Για παράδειγμα, το μπέιζμπολ, το kickboxing, το τρέξιμο και το τέννις αποτελούν μερικά από τα σπορ που μπορούν να «καθαρίσουν» το μυαλό σας, έστω και πρόσκαιρα!

Μιλήστε σε έναν δικό σας άνθρωπο 

Βρείτε κάποιον που μπορείτε να εμπιστευτείτε τα συναισθήματά σας. Αν δεν είστε σε θέση να συζητήσετε… γράψτε τους ένα γράμμα ή ένα email. Να είστε σίγουροι οτι θα αισθανθείτε αμέσως πιο ανάλαφροι ψυχικά και θα είστε σε θέση να ακούσετε μια συμβουλή. Αν δεν έχετε κάποιο έμπιστο φίλο ή συγγενή, μιλήστε με έναν σύμβουλο ή ψυχολόγο για να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη δυσκολία στην επικοινωνία.

Κλάψτε ή γελάστε για να «θεραπευτείτε» 

Το κλάμα μπορεί πραγματικά να θεραπεύσει ένα τραύμα, αφού αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης της θλίψης. Αν είστε από αυτούς που δεν κλαίνε εύκολα, δοκιμάστε να δείτε μια θλιβερή ταινία, επιτρέποντας στον εαυτό σας να αφεθείτε στα συναισθήματα. Το ίδιο συμβαίνει και με το γέλιο… οπότε γελάστε χωρίς καμία επιφύλαξη! Μετά από αυτό το ξέσπασμα θα νιώσετε πολύ καλύτερα και θα έχετε προχωρήσει ένα βήμα προς την έκφραση των συναισθημάτων σας.

Περιγράψτε τα συναισθήματά σας…μέσα από τεχνικές! 
Εκφράστε τα συναισθήματά σας με αναλυτικό τρόπο, και όχι πετώντας κρυφά νοήματα!
Προσπαθήστε να διευκρινίσετε ακριβώς το πρόβλημά σας και την αφορμή του… χωρίς όμως να βάζετε τελεσίγραφα.
Εκφραστείτε με ειλικρίνεια και θυμηθείτε οτι η αυτοεκτίμησή παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που θα ενεργήσετε.
Αναφερθείτε στα δύσκολα συναισθήματα σας, με τρόπο που να ελαχιστοποιεί την ανάγκη του άλλου για μια αμυντική θέση.
Μην είστε επικριτικοί και πείτε ακριβώς τι θέλετε να γίνει. Προσπαθήστε με τον τρόπο σας… να βάλετε τον άλλο στη δική σας θέση!

flowmagazine.gr

Σαλάτα με σως γιαουρτιού


Σαλάτα με σως γιαουρτιού


Αντί για βαριά και παχυντικά ντρέσινγκ από μαγιονέζα και πολλά τυριά, επιλέξτε γιαούρτι και διάφορα μπαχαρικά. Προσθέστε τα λαχανικά που σας αρέσουν και η σαλάτα σας είναι έτοιμη.

Υλικά
- 1 μικρό μαρούλι
- 1 πιπεριά
- 1 μέτριο αγγούρι
- 1 γιαούρτι (κατα προτίμηση στραγγιστό)
- Χυμό από 1-2 λεμόνια
- Ρίγανη
- Κάρυ
- Αλάτι/Πιπέρι
- Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
- Κόψτε τα λαχανικά και βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ 
- Σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά, ρίξτε το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το κάρυ και αλατοπιπερώστε
- Κλείστε το βάζο και χτυπήστε το καλά ώστε να ανακατευτούν όλα τα υλικά
- Προσθέστε το στα λαχανικά σας και συμπληρώστε με 4 κ.σ ελαιόλαδο
(ανάλογα με τα άτομα που θέλουμε να σερβίρουμε έως 2 κ.σ. ανά άτομο)

Καλή σας όρεξη!

Από  το  Ιστολόγιο  Fytokomia.gr

Κάπνισμα: Αυξήθηκε ραγδαία ο κίνδυνος θανάτου για τις γυναίκες


To επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine δημοσίευσε αμερικανική έρευνα σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες που καπνίζουν...

 Κάπνισμα: Αυξήθηκε ραγδαία ο κίνδυνος θανάτου για τις γυναίκες

...έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια.
Η μελέτη των επιστημόνων εξέτασε δεδομένα από το 1959 έως το 2010 ερευνώντας 2,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι στη σημερινή εποχή αν μια γυναίκα καπνίζει με τη συχνότητα που καπνίζει και ένας άνδρας τότε έχει ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες να πεθάνει με αυτούς. Ακόμη και τα light ή mild τσιγάρα που επιλέγουν οι γυναίκες να καπνίσουν δεν κατάφεραν να μειώσουν τις πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο του πνεύμονα.
Οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα στους άντρες από τη δεκαετία του ’80 έχει παραμείνει σταθερός με αποτέλεσμα να εξισωθούν οι πιθανότητες των γυναικών με αυτές των αντρών.
Γιατί όμως έχει εξισωθεί ο κίνδυνος να πεθάνει μια γυναίκα από το κάπνισμα με τις πιθανότητες που έχουν οι άντρες; Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες ξεκινούν το κάπνισμα νωρίτερα από ότι τις προηγούμενες δεκαετίες και γιατί έχουν αυξήσει με την πάροδο των ετών την ποσότητα των τσιγάρων.
Τη δεκαετία του ’60 οι γυναίκες είχαν 2,7 περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο στον πνεύμονα σε σχέση με αυτές που δεν κάπνιζαν, τη δεκαετία του ’80 είχαν 12,6 φορές περισσότερες πιθανότητες και από το 2000 και μετά οι πιθανότητες ήταν κατά 25,7 φορές μεγαλύτερες από αυτές που δεν κάπνιζαν.
Οι ερευνητές ωστόσο τονίζουν ότι αν μια γυναίκα σταματήσει το κάπνισμα, σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είναι, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν την κακή συνήθεια. Η καλύτερη ηλικία ωστόσο για να «κόψει» μια γυναίκα το κάπνισμα είναι η ηλικία των 30 ετών.

lifezone.gr

Μεταλλαγμένα στη διατροφή μας!



Έρευνα της Greenpeace αποκαλύπτει τη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών από τις μεγαλύτερες εταιρείες γαλακτοκομικών.
δελτίο τύπου - 16 Φεβρουαρίου, 2012
Πρόσφατες αναλύσεις της Greenpeace σε ζωοτροφές αποκαλύπτουν ότι γαλακτοβιομηχανίες της χώρας κάνουν χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών της Greenpeace[1], ζωοτροφές με τις οποίες ταΐζουν τα ζώα τους οι εταιρείες ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ και ΚΟΥΚΑΚΗ βρέθηκαν θετικές σε μεταλλαγμένα έως και 90%. Η Greenpeace καλεί τις γαλακτοβιομηχανίες, αλλά και το σύνολο των εταιρειών ζωικών προϊόντων, καθώς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προστατεύσουν τους Έλληνες καταναλωτές και να εξασφαλίσουν ζωικά προϊόντα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένες ζωοτροφές.
Την ίδια ώρα, οι εταιρείες ΟΛΥΜΠΟΣ και ΔΕΛΤΑ αναγράφουν σε συσκευασίες τους, και η εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ στην ιστοσελίδα της, ότι το γάλα τους παράγεται από αγελάδες που δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές, ενώ στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο.
Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων έχουν ως εξής:
Γαλακτοβιομηχανία
όπου ανήκουν τα δείγματα Παρουσία μεταλλαγμένων Ποσοτικός προσδιορισμός
ΔΕΛΤΑ Θετικό έως 90%
ΟΛΥΜΠΟΣ Θετικό έως 85%
ΜΕΒΓΑΛ Θετικό έως 80%
ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ Θετικό έως 45%
Ως προς τις υπόλοιπες γαλακτοβιομηχανίες και τις εταιρείες ζωικών προϊόντων για τις οποίες δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στοιχεία, η Greenpeace τις καλεί να εξασφαλίσουν επίσης ζωικά προϊόντα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένες ζωοτροφές και επιφυλάσσεται για νέες έρευνες και αναλύσεις.
Τα στοιχεία της έρευνας της Greenpeace αποδεικνύουν ότι παρά τις όποιες εγγυήσεις και τις πιστοποιήσεις των εταιρειών, τα μεταλλαγμένα μπαίνουν στη διατροφή μας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στο μεγάλο εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Κάθε χρόνο, εξάγουμε περί τα 500 εκατομμύρια  ευρώ για την εισαγωγή σόγιας και άλλων πρώτων υλών για ζωοτροφές[3].
Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να τελειώνουμε με τα μεταλλαγμένα στα ζωικά προϊόντα είναι να παράγονται οι ζωοτροφές στην Ελλάδα’, δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace ενάντια στα μεταλλαγμένα και συμπλήρωσε ‘οι εταιρείες ζωικών προϊόντων οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους προς τους καταναλωτές, να σταματήσουν την εισαγωγή μεταλλαγμένων ζωοτροφών και να στραφούν άμεσα στην παραγωγή ντόπιας ζωοτροφής, ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να βγάλει αμέσως από το συρτάρι το σύστημα σήμανσης που έχει ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο και να προωθήσει την καλλιέργεια ντόπιων ζωοτροφών’.

Η Greenpeace ζητά διατροφή καθαρή από μεταλλαγμένα. Πιο συγκεκριμένα, ζητά:
-κρατική πιστοποίηση και σήμανση ζωικών προϊόντων
Το πρώτο, μεταβατικό, στάδιο για την ουσιαστική προστασία των καταναλωτών είναι η ολοκλήρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της διαδικασίας κρατικής πιστοποίησης και σήμανσης ζωικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα που τρέφονται αποκλειστικά με μη - μεταλλαγμένη ζωοτροφή (Agro 7)[4]. Υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι, θα διασφαλιστεί το –καταπατημένο σήμερα- δικαίωμα των καταναλωτών να επιλέγουν. Με δεδομένο ότι, η ευθύνη για καθαρή ζωοτροφή βαραίνει τις ίδιες τις εταιρείες, θα πρέπει αυτές να ζητήσουν από το υπουργείο την επίσπευση και ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα σήμανσης, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

-εγχώρια καλλιέργεια ζωοτροφών χωρίς μεταλλαγμένα
Το αμέσως επόμενο και κρίσιμο στάδιο είναι η προώθηση και ανάπτυξη της καλλιέργειας εγχώριας ζωοτροφής. Αντί να εξάγουμε συνάλλαγμα, εν τω μέσω οικονομικής κρίσης, για να εισάγουμε μεταλλαγμένη σόγια που προορίζεται για ζωοτροφή χρειάζεται να επενδύσουμε σε καλλιέργεια εγχώριας ζωοτροφής. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας[5] έχουν δείξει τις δυνατότητες καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών (ρεβίθια, μπιζέλια, κουκιά, λούπινα), τα οποία επιπλέον προωθούν τη βιώσιμη γεωργία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και τονώνουν την ανάπτυξη στην περιφέρεια.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, η πολιτεία θα πρέπει να προσφέρει κίνητρα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. Οι εταιρίες ζωικών προϊόντων πρέπει να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια εδώ και τώρα, ώστε να αναπτυχθεί σημαντικά η εγχώρια καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών.

Σημειώσεις προς συντάκτες:
1. Η Greenpeace  προχώρησε σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους κατά την περίοδο Νοέμβριος-Φεβρουάριος 2012 στους νομούς Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης , Κιλκίς, Λάρισας, Ξάνθης, Πέλλας και Ροδόπης. Η Greenpeace πήρε δείγματα ζωοτροφής και τα ανέλυσε σε διαπιστευμένο εργαστήριο. Όλα τα δείγματα χαρακτηρίστηκαν θετικά (δηλαδή περιέχουν μεταλλαγμένα) σε ποσοστά έως 90%. Στη συνέχεια οι κτηνοτροφικές φάρμες ταυτοποιήθηκαν με τις γαλακτοκομικές εταιρίες βάσει των σχετικών καταλόγων των ίδιων των γαλακτοβιομηχανιών (Greenpeace, Ιανουάριος 2012).
2. Τα δείγματα στάλθηκαν σε μοριακό εργαστήριο διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) το οποίο εφαρμόζει μεθόδους ποιοτικής και ποσοτικής ανίχνευσης που περιλαμβάνουν ομογενοποίηση του δείγματος, εκχύλιση DNA, έλεγχο της ποιότητας και ποσότητας εκχυλισμένου DNA, ενίσχυση με PCR εξειδικευμένων αλληλουχιών DNA.
3.Πηγές:http://www.minagric.gr/greek/agro_pol/EMPORIO/EMPORIO%20KOSMOS%202009.HTM και http://faostat.fao.org/desktopdefault.aspx?pageid=342&lang=en&country=84
4. Το εθνικό πρότυπο Agro7 για την επισήμανση προϊόντων ζωικής προέλευσης από ζώα που δεν εκτρέφονται με μεταλλαγμένα σχεδιάστηκε τον Ιούνιο του 2011, με τη συμμετοχή της Greenpeace ως μέλος της Τεχνικής Επιτροπής που σχεδίασε το πρότυπο, και σήμερα βρίσκεται ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μετά τη δημοσίευση των αναλύσεων της Greenpeace, γίνεται ακόμη πιο αναγκαία η επιτάχυνση από το Υπουργείο της διαδικασία ολοκλήρωσης του Agro7 προκειμένου να εξασφαλισθεί η προστασία του καταναλωτή και να αποκτήσουν τα ελληνικά ζωικά προϊόντα προστιθέμενη αξία.
5. ΟΙ έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί από το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ). Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.nagref.gr/

http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118517/metallagmena_analyseis/

Από  το  Ιστολόγιο   Η τροφή μας το φάρμακο  μας 

Τέλειο δέρμα και τον χειμώνα!



Τέλειο δέρμα και τον χειμώνα!

O χειμώνας είναι μια απαιτητική εποχή, όπου η επιδερμίδα ταλαιπωρείται από το κρύο και από την ξηρή ατμόσφαιρα. Το δέρμα σας χρειάζεται επιπλέον περιποίηση, οπότε ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές που θα σας εξασφαλίσουν λαμπερό δέρμα, ακόμα και στις πιο χαμηλές θερμοκρασίες!
Απλές συμβουλές για τέλειο δέρμα και τον χειμώνα!

Βιταμίνη Ε: Είναι απαραίτητη για το δέρμα μας. Δεν πρέπει να κάνουμε σάουνα τους χειμερινούς μήνες,  προτίμησε ένα ατμόλουτρο. Λίγο πριν άπλωσε στην επιδερμίδα σου μια λεπτή στρώση από έλαιο βιταμίνης Ε για να αποκτήσει μια λεία βελούδινη όψη.
Νερό: πίνε άφθονο νερό στη διάρκεια της ημέρας για να μην αφυδατωθεί η επιδερμίδα σου.
Περιποίηση άκρων: προσοχή στα άκρα. Περιποιήσου τα άκρα σου κάνοντας ένα ποδόλουτρο με ζεστό νερό, χυμό λεμονιού και έλαιο βιταμίνης Ε. Συμπλήρωσε την περιποίηση με μια πλούσια θρεπτική κρέμα.
Πίλινγκ: προτίμησε τα ήπια πίλινγκ προσώπου και σώματος για να μην ερεθίσεις την επιδερμίδα σου.
Υγραντήρας: επανάφερε τη σωστή υγρασία στην ατμόσφαιρα του σπιτιού με έναν υγραντήρα. Θα ωφελήσει την επιδερμίδα  και το αναπνευστικό σου σύστημα.
Ενυδατική: ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις την υγρασία του δέρματος είναι να χρησιμοποιείς μια πιο πλούσια ενυδατική κρέμα τον χειμώνα, την οποία θα απλώνεις τρεις φορές την ημέρα.
Ωμέγα 3: τους χειμερινούς μήνες φρόντισε να τρως άφθονα λιπαρά ψάρια που περιέχουν λιπαρά ωμέγα-3 και λιναρόσπορο, τροφές που αναζωογονούν την επιδερμίδα με τον πιο φυσικό και γευστικό τρόπο.
Μπορούμε να περιποιηθούμε το σώμα μας με φυσικά καλλυντικά που θα φτιάξουμε οικονομικά και εύκολα, στο σπίτι μας

Από  το  Ιστολόγιο  Fytokomia.gr

Διατροφή και αυτισμός



Ποιες τροφές να προσθέσετε στη διατροφή των παιδιών και ποιες να αφαιρέσετε; 

Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή ανάπτυξης του νευρικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από την περιορισμένη και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. Όλες αυτές οι ενδείξεις ξεκινούν πριν το παιδί γίνει τριών ετών.

Στατιστικά, ο αυτισμός εμφανίζεται σε περίπου 1 ή 2 ανά 1.000 άτομα. Περιλαμβάνει πολλά μέρη του εγκεφάλου, το πώς όμως συμβαίνει αυτό δεν μας είναι απόλυτα κατανοητό. Τελευταία, υπάρχει η άποψη ότι αφορά ολόκληρο το σώμα, ότι δηλ. ο εγκέφαλος επηρεάζεται από διάφορες βιοχημικές διαταραχές που λαμβάνουν χώρα στο σώμα.

Υπ’ αυτό το σκεπτικό, κάποιες αλλαγές στη δίαιτα μπορούν να επηρεάσουν τις διαδικασίες και να συμβάλουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Παρακάτω θα δούμε πώς επιδρούν στον εγκέφαλο διάφορες διαδικασίες. Όταν υπάρχει υπερανάπτυξη ζυμών στο σώμα, διάφορες τοξίνες εισβάλλουν στο αίμα και από εκεί στον εγκέφαλο, προκαλώντας συμπτώματα όπως θολή σκέψη και συμπεριφορά μεθυσμένου. Ακόμη, όταν η βιοχημεία της μεθυλίωσης δεν πραγματοποιείται σωστά, οι νευροδιαβιβαστές δεν μπορούν να μεθυλιωθούν, αυξάνοντας την πιθανότητα για άγχος, κατάθλιψη και διαταραχές ύπνου. Φλεγμονή στο έντερο και τον εγκέφαλο μπορεί να προκληθεί από τοξίνες, ευαισθησία σε τροφές, βακτήρια ή ζύμες στο έντερο.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο που επηρεάζει τη συμπεριφορά: αυτοτραυματιστική συμπεριφορά, σκύψιμο πάνω σε έπιπλα και χτύπημα του κεφαλιού. Όταν η αποτοξίνωση είναι φτωχή, οι τοξίνες από τις τροφές και το περιβάλλον συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και δρουν σαν φάρμακα, προκαλώντας ευερεθιστότητα, επιθετικότητα και ζημιά στα κύτταρα. Όταν η πέψη είναι φτωχή και το έντερο διαπερατό, τα θρεπτικά συστατικά δεν απορροφώνται σωστά. Αυτό οδηγεί σε ελλείψεις θρεπτικών, που μπορεί να επηρεάσουν τις λειτουργίες των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και των εγκεφαλικών. Ανεπαρκής διάσπαση της γλουτένης, της καζεΐνης και της σόγιας μπορεί να προκαλέσει υπερέκκριση οπιούχων, με συνεπακόλουθα τη θολή σκέψη, την αντοχή στον πόνο, την εξάρτηση, την τάση απομόνωσης και την ευερεθιστότητα.

Η βελτίωση της πέψης και η μείωση της φλεγμονής είναι σημαντικά βήματα για την υγεία, στους ασθενείς με αυτισμό. Η συμπεριφορά, η γλώσσα και τα δερματικά εξανθήματα βελτιώνονται.

Αφαιρέστε από τη διατροφή του αυτιστικού τις τροφές που πυροδοτούν την φλεγμονή. Η γλουτένη, η καζεΐνη, η σόγια, το καλαμπόκι και τα αυγά θεωρούνται παράγοντες που συχνά προκαλούν φλεγμονή στο έντερο. Πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές είναι οι δίαιτες ελεύθερες γλουτένης ή καζεΐνης. Η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης αποκλείει οτιδήποτε περιέχει σιτάρι, βρώμη, κριθάρι και σίκαλη. Η καζεΐνη περιέχεται στο γάλα. Επιπλέον, η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα λίπη συμβάλλουν στη φλεγμονή, γι’ αυτό συστήνεται η αποφυγή τους.

Προσθέστε τροφές που θεραπεύουν το έντερο. Τροφές όπως το τζίντζερ και ο κουρκουμάς, μειώνουν σημαντικά την φλεγμονή. Τα ιχθυέλαια και τα καρύδια περιέχουν τα πολύτιμα ω-3 που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ακόμη, οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση βοηθούν στη θεραπεία του εντέρου.

Επιλέξτε τροφές που περιέχουν ωφέλιμα βακτήρια. Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το λάχανο τουρσί, μειώνουν την φλεγμονή και διαμορφώνουν ένα θεραπευτικό περιβάλλον.

Προσθέστε τροφές που αυξάνουν τα ωφέλιμα βακτήρια. Τα προβιοτικά είναι τροφές συχνά υψηλές σε διαλυτές ίνες, που ευνοούν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Τέτοιες τροφές είναι τα σπαράγγια, οι μπανάνες, τα όσπρια, η ρίζα πικραλίδας, το σκόρδο, το μέλι, το κεφίρ/ το γιαούρτι, το κρεμμύδι, ο αρακάς και το πράσο. Το βουτυρικό οξύ είναι ένα λιπαρό οξύ μικρής αλύσου, που υπάρχει στο βούτυρο και βοηθά στη θρέψη της εσωτερικής επιφάνειας του εντέρου.

Για την πρόληψη των διατροφικών ελλείψεων που παρατηρούνται στα παιδιά με αυτισμό, αυτά θα πρέπει να ακολουθούν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με ποικιλία τροφών για την κάλυψη των θρεπτικών αναγκών τους. Σε περίπτωση που το διαιτολόγιο δεν είναι ισορροπημένο, προτείνεται η συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών, μετάλλων, λιπαρών οξέων και αμινοξέων.

Οι ζύμες είναι παθογόνοι οργανισμοί που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα ενέργειας, την καθαρότητα της σκέψης και την εντερική λειτουργία. Υπερανάπτυξη ζυμών μπορεί να πυροδοτηθεί από τη λήψη αντιβιοτικών. Τρόφιμα που τρέφουν τις ζύμες και θα πρέπει να αποφεύγονται, είναι τα σάκχαρα, δηλ. τα γλυκά, τα μπισκότα, οι χυμοί φρούτων και τα αποξηραμένα φρούτα, τα προϊόντα ζύμωσης όπως το ψωμί, τα σταφύλια, τα δαμάσκηνα, το ωριμασμένο κρέας, τα τυριά και τα ξύδια. Τα αμυλούχα, όπως οι πατάτες, το καλαμπόκι και τα δημητριακά ελεύθερα γλουτένης μπορούν επίσης, να θρέψουν τις ζύμες.

Αντίθετα, συστήνεται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά, οι οποίες περιέχουν ωφέλιμα βακτήρια και υποστηρίζουν την διαμόρφωση ενός υγιούς περιβάλλοντος στο έντερο.

Όταν η αντιοξείδωση δεν λειτουργήσει σωστά ή υπερλειτουργήσει, εξαιτίας τοξινών, η αποφυγή τοξινών από τις τροφές είναι σημαντική. Οι τοξίνες μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο, προκαλώντας υπερδραστηριότητα, επιθετικότητα, ευερεθιστότητα και αυτοτραυματιστική συμπεριφορά.

Αποφεύγετε τα πρόσθετα τροφίμων. Τα συντηρητικά, τα ενισχυτικά γεύσης και τα λοιπά χημικά πρόσθετα δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί εύκολα ο οργανισμός.

Αποφύγετε τις τοξίνες που σχηματίζονται κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Μη χρησιμοποιείτε αλουμίνιο και πλαστικό στο μαγείρεμα. Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα τηγάνια αλουμινίου, το αλουμινόχαρτο και τη χρήση πλαστικών κατά τη θέρμανση στο φούρνο μικροκυμάτων.

Να επιλέγετε βιολογικά προϊόντα. Ακολουθήστε δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά (β-καροτένιο: καρότα, βερίκοκα, κολοκυθάκια, λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο, συκώτι, αυγό// βιταμίνη C: κολοκυθάκια, μπρόκολο, φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή // βιταμίνη Ε: ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, ηλιόσποροι, αμύγδαλα, φουντούκια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αβοκάντο // βιταμίνη Β6: ηλιόσποροι, φιστίκια, καρύδια, φακές, φασόλια, ολικής αλέσεως δημητριακά // βιταμίνη Β12: συκώτι, αυγά, ψάρια, αρνί, μοσχάρι //Φυλλικό οξύ: φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπανάνα, συκώτι // ω-3 λιπαρά οξέα: ιχθυέλαια, λιπαρά ψάρια, καρύδια // γλουταθειόνη: σπαράγγια, καρπούζι, μπρόκολο, παπάγια, αβοκάντο)

Η μεθυλίωση είναι βιοχημικό μονοπάτι, που δεν λειτουργεί σωστά σε πολλά παιδιά με αυτισμό. Μπορεί να παρακαμφθεί, αποφεύγοντας ουσίες και παρέχοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ο περιορισμός φαινολών και σαλικυλικών είναι σημαντικός. Αυτά περιέχονται σε πρόσθετα, ενισχυτικά γεύσης, συντηρητικά, χρωστικές. Μπορεί ακόμη να υπάρχουν σε φρούτα, όπως το σταφύλι, τα μήλα, τα αμύγδαλα, το μέλι και άλλα.

Η βιταμίνη B12, B6, το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος μπορεί να βελτιώσουν τη διαδικασία της μεθυλίωσης. Πηγές B12, B6, φυλλικού οξέος αναφέρθηκαν πιο πάνω. Μαγνήσιο βρίσκεται σε κολοκυθάκια, μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Καλές πηγές ψευδαργύρου είναι οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, η βρώμη.

Πηγή : http://www.mednutrition.gr/

Από  το  Ιστολόγιο   medmelon.gr

Λεμόνι και μικρές αλλά σημαντικές συμβουλές




Συντάκτης : thalia

Μία από τις πιο κοινές παθήσεις σήμερα η οποία
χαρακτηρίζεται από πόνους και ακαμψία στις αρθρώσεις είναι η αρθρίτιδα και
η οποία προκαλείται από φλεγμονή στις αρθρώσεις
ένας λόγος των φλεγμονών είναι και
~ η μεγάλη συγκέντρωση άχρηστων προϊόντων στις αρθρώσεις
1) η σωστή στάση του σώματος
2) ο περιορισμός του άγχους και
3) η χρήση βοτανολογικών γιατρικών τα οποία
βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες- αυτά τα άχρηστα προϊόντα για τον οργανισμό- θα μας βοηθήσουν να θέσουμε  υπό μερικό ή ολικό έλεγχο αυτές τις παθήσεις
ένα από τα σημαντικότερα βότανα για αυτές τις παθήσεις είναι και το λεμόνι
ο χυμός του λεμονιού,ενώ είναι όξινος, όταν
εισέρχεται στον οργανισμό μετατρέπεται σε αλκαλικό και
βοηθά στην καταπολέμηση της οξύτητας  και βοηθά να διατηρείται η ισορροπία στον οργανισμό μας
η υψηλή οξύτητα -πρέπει να γνωρίζουμε- προκαλεί μεταβολικές δυσλειτουργίες
που
με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν
~ σε πρόωρη γήρανση
~ σε σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και
~ σε υπερβολική αύξηση του σωματικού λίπους
πρακτικές συμβουλές:
1) στύβουμε ένα λεμόνι και πίνουμε το χυμό του σκέτο ή αραιωμένο σε νερό κάθε πρωί αυτό
ενισχύει τα αγγεία και τα κάνει λιγότερο εύθραυστα ενώ παράλληλα
έχει αντιπηκτική και αντιθρομβωτική δράση
2) σε καθημερινή βάση -για δύο με τρεις εβδομάδες το πρωί λαμβάνουμε λίγες σταγόνες λεμονιού διαλυμένες σε λίγο  χλιαρό νερό αυτό βοηθά
τα αγγεία του σώματός μας να παραμένουν υγιή
3) σε περίπτωση πυρετού χρησιμοποιούμε  φέτες λεμονιού σε νερό με λίγο μέλι η ανακούφιση είναι άμεση
ένα ρόφημα με
χυμό λεμονιού
μέλι
κανέλα και
όλα μαζί σε χλιαρό νερό μας θωρακίζει έναντι της γρίπης
4) το λεμόνι έχει αιμοστατικές ιδιότητες και για αυτό μπορούμε  να το  χρησιμοποιούμε για να σταματήσουμε αιμορραγίες δοντιού από εξαγωγή ή ρινικές αιμορραγίες
5) το λεμόνι καταπολεμά τις καταστάσεις οξύτητας στον οργανισμό γι αυτό μπορούμε  να το χρησιμοποιούμε σε μασάζ
για
αρθρίτιδα
ρευματισμούς
κυτταρίτιδα
παχυσαρκία
6) ο χυμός του μειώνει
το ουρικό οξύ στο αίμα
την υψηλή  χοληστερόλη  και
την αρτηριοσκλήρωση
αυτές είναι κάποιες από τις πάρα πολλές σπουδαίες ιδιότητες του λεμονιού οι οποίες
το καθιστούν απαραίτητο στην καθημερινή μας διατροφή εμείς
φροντίζουμε να υπάρχει κάθε μέρα -μα κάθε μέρα-ένα λεμόνι στο τραπέζι μας και ας
μην είσαστε καθόλου φειδωλοί όταν το χρησιμοποιούμε στις σαλάτες μας και
ΠΡΟΣΟΧΗ
ποτέ δεν πίνουμε τον χυμό του λεμονιού με ζάχαρη ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΈΦΟΥΜΕ
περισσότερες πληροφορίες για το λεμόνι: εδώ και εδώ 
όλοι μπορούμε να είμαστε υγιείς!!!!!!!!!!!!! 


Από  το  Ιστολόγιο    ΒΟΤΑΝΑ  ΚΑΙ  ΥΓΕΙΑ 

Σπιρουλίνα: τι ακριβώς είναι και πόσο μας ωφελεί;



«Υπερτροφή» ή «τροφή του μέλλοντος» είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που θα συναντήσετε για τη σπιρουλίνα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τα… «πάνω» της. Ποια, όμως, είναι τα οφέλη της στον οργανισμό μας και σε ποιες περιπτώσεις δεν ενδείκνυται η κατανάλωσή της;

Μια βόλτα σε ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων θα σας πείσει ότι το κυανοπράσινο αυτό φύκι που ονομάζεται σπιρουλίνα κατέχει περίοπτη θέση στα ράφια με τα συμπληρώματα κι όχι αδίκως, μιας και αποτελεί έναν «δυναμίτη» βιταμινών και πρωτεϊνών. Περιέχει και τα 8 σημαντικά αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας, ενώ οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι είναι τόσο πλούσια σε βιταμίνη Β12, που ένα κουταλάκι του γλυκού μπορεί να μας προμηθεύσει με περίπου 2μιση φορές τη συνιστώμενη ημερήσια δόση της βιταμίνης και σε σύγκριση με το συκώτι, περιέχει διπλάσια ποσότητα της Β12.

Τι ακριβώς είναι η σπιρουλίνα

Ενδεχομένως να την έχετε συνηθίσει σε μορφή χαπιού, στην πραγματικότητα, όμως, η σπιρουλίνα είναι ένα μικροφύκι του γλυκού νερού, το κυανοπράσινο χρώμα του οποίου οφείλεται στη χλωροφύλλη (πράσινο) και στη φυκοκυανίνη (μπλε). Η επιστημονική της ονομασία είναι Arthrospira Plantensis και το φυσικό της περιβάλλον είναι οι αλκαλικές λίμνες που είναι πλούσιες σε μέταλλα – η Ελλάδα είναι μάλιστα μεταξύ των χωρών που παράγουν σπιρουλίνα και μάλιστα η περιοχή Θερμά της Νιγρίτας στις Σέρρες θεωρείται ιδανική για την παραγωγή της. Το θαυματουργό αυτό φύκι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και θρεπτικά φυτικά συστατικά, ενώ περιέχει σπάνια καλά λιπαρά οξέα όπως γ-λινολενικό οξύ (GLA), πολυσακχαρίδες, σουλφολιπίδια και γλυκολιπίδια. Ακόμη, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις διάφορες βλάβες.

Χλωροφύλλη: το πιο βασικό συστατικό της

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η χλωροφύλλη για τα φυτά και τα θρεπτικά συστατικά τους – επιστήμονες μάλιστα την παρομοιάζουν με το ανθρώπινο αίμα, με τη διαφορά ότι στο κέντρο του μορίου της χλωροφύλλης συναντάμε μαγνήσιο, ενώ στο ανθρώπινο αίμα σίδηρο. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χλωροφύλλη βοηθά στην ανάπτυξη και στην αναδόμηση των ιστών του ανθρώπινου σώματος και λόγω του ότι η σπιρουλίνα αποτελεί μια καλή πηγή της, παρουσιάζει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας.

Πώς βοηθά τον οργανισμό μας

Πέραν του ότι τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα κι έτσι δεν είμαστε ευάλωτοι σε κάθε είδους ασθένεια που μπορεί να μας προσβάλλει και να μας ρίξει στο κρεβάτι, η σπιρουλίνα μας παρέχει πλήθος ευεργετικών για τον οργανισμό μας δράσεων. Συγκεκριμένα:

-Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εμποδίζοντας τη δημιουργία και τη δράση των ελεύθερων ριζών που επιτίθενται στα κύτταρα και δρώντας κατά του καρκίνου.

-Μας αποτοξινώνει και διεγείρει ιστούς και όργανα του ανθρώπινου σώματος, απαραίτητα για την αποβολή των τοξινών.

-Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, αλλά και του σακχάρου του αίματος.

-Δρα αποτρεπτικά ως προς την εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας.

-Κάνει καλό στην καρδιά μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από καρδιακές παθήσεις, εμποδίζοντας τη συγκέντρωση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία.

-Μειώνει τις επιπτώσεις τις αρθρίτιδας.

-Αποτρέπει την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.

-Δρα θετικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης.

-Καταστέλλει την όρεξη και βοηθά στον έλεγχο του βάρους.


Πότε δεν συνιστάται η κατανάλωσή της

Αν και η σπιρουλίνα είναι αποδεδειγμένα ασφαλής και παράγεται με φυσικό τρόπο, υπάρχει περίπτωση να φέρει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα όταν δεν λαμβάνεται σωστά με επαρκή λήψη νερού ή να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Για το λόγο αυτό συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν προχωρήσετε στη λήψη της και έχετε υπόψη ότι:

-Όσοι πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, όπως για παράδειγμα φαινυλκετονουρία, δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη φαινυλαλανίνη. Λόγω του ότι η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε αμινοξέα, καλό θα είναι να την αποφύγουν.

-Αυτοί που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα όπως λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ο.κ., θα πρέπει επίσης να αποφύγουν τη λήψη της, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, λόγω του ότι τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

-Οι γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού, θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν ξεκινήσουν τη λήψη σπίρουλίνας.


Σε τι μορφή θα τη βρείτε στην αγορά

Η σπιρουλίνα βρίσκεται στα φαρμακεία και σε  καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε μορφή χαπιού, σκόνης και νιφάδων. Η σκόνη και οι νιφάδες μπορούν να προστεθούν σε σούπες, σαλάτες, χυμούς κ.ο.κ., ενώ αν την αγοράσετε σε κάψουλες, την καταναλώνετε με ένα ποτήρι νερό πριν από τα κυρίως γεύματα. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 1 με 5 γραμμάρια.

click@life

Pilates: Fitness και για το νου, χωρίς... ιδρώτα



 
Ποιος είπε ότι η σωματική εξάσκηση απαιτεί απαραίτητα τρέξιμο, καταπόνηση των μυών και λίτρα από αίμα, δάκρυα και ιδρώτα; Τα τελευταία 10 –περίπου- χρόνια μία καινούργια μέθοδος σωματικής εξάσκησης, εφαρμόζει αυτό που μέχρι πρόσφατα φάνταζε ακατόρθωτο: Να γυμνάζει το σώμα χωρίς να το εξαντλεί.
Πρόκειται για τη μέθοδο Pilates, έναν σύνολο ισομετρικών ασκήσεων, η επιτυχία των οποίων έγκειται στο ότι δημιουργήθηκαν –στο αρχικό τους στάδιο- ως τεχνικές αποκατάστασης των τραυματισμένων αθλητών. Η ιδέα λοιπόν είναι οι ασκήσεις αυτές να είναι ασφαλείς, ακολουθώντας ένα λογικό σύστημα εξάσκησης, με τη χρήση ενός στρώματος γυμναστικής, ή άλλων, εύχρηστων οργάνων (μπάλες, όργανα για stretching), που σκοπό έχουν δυναμώσουν το σώμα ομοιόμορφα, με έμφαση ωστόσο στον κορμό: την πλάτη, τη μέση και την κοιλιά.
Τα οφέλη των ασκήσεων Pilates είναι σημαντικά, τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό, αφού έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν το άγχος. Πιο συγκεκριμένα, για τις ασκήσεις αυτές απαιτείται αυτοσυγκέντρωση και σωστές αναπνοές, με αποτέλεσμα το σώμα και το μυαλό να εξισορροπούνται, και να λειτουργούν σαν ένα. Έτσι, δίνεται έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των κινήσεων, που είναι ομαλές και συγχρονισμένες.
Ανταποκρίνονται στους άνδρες και τις γυναίκες κάθε ηλικίας -όχι όμως σε παιδιά- που επιθυμούν να συσφίξουν το σώμα τους χωρίς να ”φουσκώσουν”. Μετά τα πρώτα μαθήματα, λοιπόν, δε θα νιώσετε τόσο έντονα το γνωστό ”πιάσιμο” στους μύες, που συνήθως μας ταλαιπωρεί μετά το γυμναστήριο, ούτε θα σας εντυπωσιάσουν τα φουσκωμένα σας ”ποντίκια”. Θα ενθουσιαστείτε όμως με την ελαστικότητα και την ευκινησία του σώματός σας.
Αυτό φυσικά δεν μειώνει τον παράγοντα πρόκληση. Οι ασκήσεις Pilates πραγματοποιούνται σε κλιμακούμενα, μικρά γκρουπ ασκούμενων, που ξεκινούν από αρχάριους και φτάνουν τους πλέον έμπειρους, που προετοιμάζονται για πιστοποίηση κατάρτισης και διδασκαλίες. Οι ασκήσεις, λοιπόν, από στάδιο σε στάδιο δυσκολεύουν, και απαιτούν όλο και περισσότερη αυτοσυγκέντρωση και μυϊκή δύναμη. Θα έλεγε κανείς πως στο ανώτατο στάδιο οι Pilates, που πλέον λέγονται Power Pilates, θυμίζουν κάπως την Power Yoga.

Έχοντας χαρακτηριστεί ως το ασφαλέστερο σύστημα εξάσκησης, οι ασκήσεις Pilates είναι οι πλέον εγκεκριμένες για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Βοηθάει τις μέλλουσες μαμάδες να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους, να αντιμετωπίσουν τις ανασφάλειες και τους φόβους, να διατηρηθούν σε καλή φυσική κατάσταση αποφεύγοντας τα πιασίματα και τα πρηξίματα, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονται για τη μεγάλη στιγμή με μαθήματα ανώδυνου τοκετού και αναπνοών.
Όσο για το αν θα χάσετε γρήγορα βάρος, αυτό είναι σχεδόν απίθανο σε κάθε μορφή γυμναστικής που δε συνοδεύεται από σωστή διατροφή. Μετά από μερικά μαθήματα όμως θα παρατηρήσετε πως το σώμα συσφίγγεται και φαίνεται λεπτότερο, ακόμα και αν στην πραγματικότητα δεν έχετε χάσει κιλά. Ο ίδιος ο δημιουργός της μεθόδου, Joseph Pilates, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, ”Μετά από 10 μαθήματα θα αντιληφθείτε τη διαφορά στο σώμα σας, μετά από 20 μαθήματα θα δουν και οι άλλοι τη διαφορά, μετά από 30 μαθήματα θα έχετε ένα ολοκαίνουργιο σώμα”.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι η μέθοδος αυτή έχει κατακτήσει εδώ και χρόνια σπουδαίους χορευτές και χορογράφους, όπως η Μάρθα Γκράχαμ και ο Ζορζ Μπαλανσίν, αλλά και αθλητές, και τις περισσότερες διασημότητες του Χόλυγουντ, όπως η Madonna, η Sarah Jessica Parker, ο Hugh Grant και ο Rod Stewart.

in2life.gr

Καθαρίστε το σπίτι με τα δικά σας φυσικά καθαριστικά!


Καθαρίστε το σπίτι σας με τα δικά σας φυσικά καθαριστικά!


Μάθετε πως θα καθαρίστε το σπίτι σας  και τον αέρα που αναπνέετε γρήγορα και αποτελεσματικά με οικολογικά καθαριστικά που θα φτιάξετε μόνοι σας


ΜΟΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΧΑΛΙΑ
Ο συχνός καθαρισμός των χαλιών και της μοκέτας είναι σημαντικός ιδιαίτερα αν έχετε αλλεργίες. Τα χαλιά και οι μοκέτες αποτελούν το αγαπημένο μέρος των ακάρεων, μικροοργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για πολλές αλλεργίες.
*Χρησιμοποιήστε έναν ατμοκαθαριστή, γιατί ο ατμός σκοτώνει τα ακάρεα. Αφού καθαρίσετε τα χαλιά και τις μοκέτες με ατμό, χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα, ώστε να απορροφήσετε τα νεκρά ζωύφια.
*Ο πιο οικολογικός τρόπος να καθαρίσετε τα χαλιά είναι το ξύδι. Προσθέστε σε 2 λίτρα νερό,  1/6 ποτηριού  άσπρο ξίδι και 1/3 του ποτηριού σαπούνι πλυντηρίου.
*Διαλέξτε ένα βιοδιασπώμενο απορρυπαντικό και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σαπούνι, διαβάζοντας προσεκτικά τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία του.
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Για να καθαρίσετε ή να ξεβουλώσετε την αποχέτευση ρίξετε 1/4 ποτηριού μαγειρική σόδα, μετά 3/4 ποτηριού ξίδι και στη συνέχεια να ξεπλύνετε με βραστό νερό.
ΚΟΥΖΙΝΑ
Βάλτε 1/4 ποτηριού αμμωνία σε ένα τηγάνι που δεν έχει αντικολλητική επίστρωση και προσθέσετε λίγο νερό. Ζεστάνετε το φούρνο για 15 λεπτά και βάλτε μέσα το τηγάνι. ‘Έπειτα καθαρίστε το φούρνο με σόδα και βούρτσα. Για το ψυγείο χρησιμοποιήστε ένα απλό πράσινο σαπούνι, και έπειτα ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
ΠΑΤΩΜΑΤΑ
Φτιάξτε ένα καθαριστικό γενικής χρήσης διαλύοντας σε 2 λίτρα ζεστό νερό 1/6 ποτηριού ξίδι, 1/6 ποτηριού αμμωνία και 1/3 ποτηριού μαγειρική σόδα. Ξεπλένετε με νερό. Προσοχή:  μην προσθέσετε σ' αυτό το μίγμα απορρυπαντικά που περιέχουν χλώριο.


ΕΠΙΠΛΑ
Χρησιμοποιήστε φυσικό κερί μέλισσας που θα βρείτε στα κηροποιεία και τα φαρμακεία.
ΜΠΑΝΙΟ
Το μπάνιο μας είναι εστία μικροβίων για πολλούς λόγους. Εκτός από τους προφανείς, στο μπάνιο συσσωρεύονται πλήθος μικροβίων κυρίως λόγω της υγρασίας που ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας και μυκήτων.  Διαβάστε παρακάτω πως μπορείτε να καθαρίσετε το μπάνιο σας έξυπνα, φυσικά και οικονομικά, αντικαθιστώντας τα απορρυπαντικά του εμπορίου με φυτικά καθαριστικά, που θα φτιάξετε μόνοι σας με βότανα, αλλά και με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.
Διώξτε τη μούχλα και τους μύκητες από το μπάνιο
Το παράθυρο, η κουρτίνα και τα πλακάκια λόγω του ατμού από το ντους είναι πηγή μικροβίων και μυκήτων. Καλό είναι η κουρτίνα να είναι υφασμάτινη και το μπάνιο να αερίζεται αρκετές φορές την ημέρα.
Για να φτιάξετε απολυμαντικό θα χρειαστείτε 12 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού και 400 γραμμάρια ζεστό νερό.
Εκτέλεση: Βάλτε τα υλικά σε ένα μπουκάλι με το οποίο μπορείτε να ψεκάσετε. Καθαρίστε με αυτό τον τρόπο τις επιφάνειες και μετά από 2 λεπτά ξεβγάλτε με ένα πανί που έχετε βρέξει με νερό.
Καθαριστικό για το πουρί με άρωμα λεμόνι
Για να φτιάξετε σκόνη καθαρισμού θα χρειαστείτε  200 ml μαγειρική σόδα, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλας  και λίγα λιωμένα αποξηραμένα φύλλα μελισσόχορτου.
Εκτέλεση: Αναμείξτε τα υλικά σε ένα δοχείο με τρύπες στο πάνω μέρος του. Ανακινήστε και μετά ρίξτε την σκόνη στην επιφάνεια , τρίψτε με ένα υγρό πανί και μετά ξεβγάλτε.
Καθαριστικό για τη λεκάνη
Φτιάξτε το εύκολα:  Μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα, λίγο ξύδι και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο τειόδενδρου.
Εκτέλεση: Ανακατέψτε καλά τα υλικά, ρίξτε τα στη λεκάνη και τρίψτε με μια βούρτσα. Πατήστε το καζανάκι και...τελειώσατε.
Καθαριότητα σε καθρέφτες και βρύσες
Γυαλίστε τις επιφάνειες και εμποδίστε τη θαμπάδα με την παρακάτω συνταγή: 1 φλιτζάνι ξύδι, μισό φλιτζάνι νερό και 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού.
Εκτέλεση: Ανακατέψτε τα υλικά σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα. Ψεκάστε τις επιφάνειες και σκουπίστε με μια στεγνή πετσέτα.
 ΑΕΡΑΣ ΣΠΙΤΙΟΥ
Αιθέρια έλαια σε κεραμική συσκευή
Φτιάξτε ένα απολυμαντικό για το σαλόνι η το υπνοδωμάτιο σας χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια τα οποία θα τα βάλετε στην κεραμική συσκευή και με τη βοήθεια του ρεσώ θα αρωματίσετε, αλλά και θα απολυμάνετε την ατμόσφαιρα.

Τα αιθέρια έλαια: Ευκάλυπτος (3 σταγόνες), λεβάντα(3 σταγόνες), αγριοκυπάρισσο (3 σταγόνες). Βάλτε τα παραπάνω αιθέρια έλαια στην κεραμική συσκευή και ανάψτε το ρεσώ αφού πρώτα έχετε προσθέσει λίγη ποσότητα νερού.
Κερί για τους καπνιστές
Αν δεν έχετε κεραμική συσκευή τότε αρκεί και ένα κερί. Ανάψτε ένα μεσαίο ή μεγάλο κερί και αφήστε το να κάψει για λίγα λεπτά. Αφού δημιουργηθεί μια κοιλότητα υγρού, βάλτε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο ή 3 σταγόνες νεράντζι. Με αυτόν τον τρόπο θα φρεσκάρετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού που είναι «βαριά» λόγω του τσιγάρου. Αν τώρα δεν έχετε αιθέρια έλαια βάλτε στο κερί μια τριμμένη φλούδα λεμονιού. Όσοι δεν είναι καπνιστές μπορούν να βάλουν στο κερί οποιοδήποτε άλλο αιθέριο έλαιο (ιδανικά για απολύμανση της ατμόσφαιρας είναι η λεβάντα και ο ευκάλυπτος) ή να βάλουν ξύσματα λεμονιού.
Τα φυτά που απολυμαίνουν
Τα παρακάτω φυτά εκτός από διακοσμητικά μπορούν να παράγουν οξυγόνο αλλά και να απολυμάνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας:
*H Δράκαινα: Υπάρχουν πολλά είδη που τα περισσότερα διαθέτουν πολλά χρωματιστά φύλλα. Η Δράκαινα χρειάζεται σκιά και δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένη στον ήλιο.
*Η φτέρη: Στο μπάνιο αλλά και στην κουζίνα που υπάρχει αρκετή υγρασία μπορείτε να βάλετε το συγκεκριμένο φυτό που του αρέσει το νερό και είναι ανθεκτικό σε τέτοιες συνθήκες. Προσέξτε όμως, η φτέρη αγαπάει και το φως επομένως θα πρέπει να την έχετε κοντά σε παράθυρο.
*Ο κάκτος είναι μια καλή επιλογή για το σπίτι σας και το σπαθίφυλλο είναι ιδανικό αφού είναι γνωστό ότι μπορεί να καθαρίσει την ατμόσφαιρα. Το συγκεκριμένο φυτό θα το βρείτε και σε πολλά γραφεία καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν την ιδιότητα του και για αυτό το έχουν σε περίοπτη θέση στο γραφείο τους. Τέλος ο κισσός και ο πόθος είναι φυτά που έχουν την ιδιότητα να απολυμαίνουν την ατμόσφαιρα.

lifezone.gr

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος που πρέπει να τρώμε;




Τα 20 σημαντικά λεπτά για τη τροφή μας. Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται 20 λεπτά από την έναρξη του γεύματος για να ανασχέσει το αίσθημα της πείνας. Συνήθως, σταματάμε το φαγητό όταν το στομάχι μας δεν χωράει άλλη τροφή. Για να καταλάβει ο εγκέφαλος ότι έχει χορτάσει το σώμα, πρέπει να περάσουν περίπου 20 λεπτά, ώστε να ανέβει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα (προκαλείται από τη διάσπαση των τροφών).

Αν, λοιπόν, σε αυτά τα 20 λεπτά έχουμε καταφέρει να αδειάσουμε ό,τι υπάρχει στο τραπέζι, τότε σίγουρα θα έχουμε καταναλώσει πολύ περισσότερα απ’ αυτά που χρειαζόμαστε.

Πρέπει να θυμάστε ότι το μεγαλύτερο μέρος της περίσσειας ποσότητας που καταναλώνουμε, ο οργανισμός μας το αποθηκεύει σε λίπος.

Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε αργά και ήρεμα, μασώντας καλά την τροφή μας, ώστε να εξασφαλίζουμε το βέλτιστο θρεπτικό αποτέλεσμα.

Χρήσιμες συμβουλές

• Να τρώτε με ηρεμία, τουλάχιστον το κυρίως γεύμα.
• Να τρώτε πρώτα τη σαλάτα σας και μετά το κυρίως γεύμα.
• Να μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση και, γενικότερα, να μην αποσπάστε από άλλες δραστηριότητες.
• Να μασάτε καλά το φαγητό σας, σε μικρές ποσότητες.
• Να αφήνετε συχνά το πιρούνι ανάμεσα στις μπουκιές.
• Να μην τρώτε σε μεγάλα πιάτα, γιατί σας προδιαθέτουν να καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ αυτήν που χρειάζεστε.

Γιατί είναι σημαντικό το καλό μάσημα;

Είναι πολύ σημαντικό να μασάμε καλά την τροφή, διότι η χώνεψη ξεκινάει από το στόμα. Το στόμα εκκρίνει, μέσω των σιελογόνων αδένων, το σάλιο. Αυτό συμβαίνει γιατί το τελευταίο συνδράμει στη χώνεψη ως εξής:
• Βοηθάει στην εύκολη κατάποση της τροφής.
• Περιέχει ειδικές ουσίες (διάφορα ένζυμα, όπως η αμυλάση, η οποία συμβάλλει στη διάσπαση των τροφών που περιέχουν άμυλο) που προετοιμάζουν και διευκολύνουν τη διάσπαση κάθε μπουκιάς από τα υγρά του στομάχου, απελευθερώνοντας τα θρεπτικά συστατικά της.

Όταν καταπίνουμε αμάσητη και βιαστικά την τροφή μας, συμβαίνουν τα εξής:
• Δυσχεραίνεται η χώνεψη.
• Δημιουργούνται αέρια στο έντερο και φούσκωμα στο στομάχι.
• Δυσχεραίνεται η διάσπαση της τροφής στα θρεπτικά συστατικά της, με αποτέλεσμα να χάνονται από τον οργανισμό μας βιταμίνες και μέταλλα.
• Ελαχιστοποιείται ο χρόνος του γεύματος και δεν χορταίνουμε.

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε μπροστά στην τηλεόραση;

Όταν η προσοχή μας είναι στραμμένη σε αυτό που παρακολουθούμε, χάνουμε το γευστικό αποτέλεσμα, δηλαδή δεν απολαμβάνουμε την τροφή που τρώμε, με άμεση συνέπεια να ξαναπεινάμε πολύ σύντομα.

Όταν τρώμε και δεν είμαστε συγκεντρωμένοι στο φαγητό μας, κινδυνεύουμε να τρώμε απορροφημένοι και να μην σταματάμε έως ότου τελειώσει το πρόγραμμα που παρακολουθούμε.

Και όσο παρακολουθούμε το αγαπημένο μας πρόγραμμα, τόσες περισσότερες θερμίδες παίρνουμε.


Η σημασία ενός όμορφου περιβάλλοντος.

Επειδή το φαγητό δεν μας προσφέρει μόνο γευστικές, αλλά και αισθητικές απολαύσεις, το να φάμε, για παράδειγμα, σε μιαν ακατάστατη κουζίνα, γεμάτη άπλυτα πιάτα, δεν θα μας ικανοποιήσει απόλυτα, όσο νόστιμο κι αν είναι το φαγητό.
Κι αυτή η αίσθηση του «ανικανοποίητου» μπορεί να μας οδηγήσει σύντομα στο ν’ ανοίξουμε ξανά το ψυγείο!

Πηγή : diatrofi.gr

pinnokio.gr

Κούμαρο, ένα άγριο φρούτο της Ελληνικής χλωρίδας με ιαματικές ιδιότητες




Οικογένεια: Ericaceae
Γένος: Arbutus
Είδος: Κουμαριά (Arbutus Unedo)
Έξω, το δέντρο είναι γνωστό ως: Strawberry Tree
Η κουμαριά είναι ένα από τα ωραιότερα φυτά της ελληνικής χλωρίδας. Είναι μεσογειακό είδος , αρκετά διαδεδομένο σε όλες τις χώρες της μεσογείου . Ακόμη υπάρχει στην Ιρλανδία ως ιθαγενές φυτό, (άλλα όχι στην Αγγλία).
Η κουμαριά αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα στην ζώνη των αείφυλλων – πλατύφυλλων, που εκτείνεται μέχρι 1.000 μ. υψόμετρο. Την συναντάμε σε θαμνώνες και δάση, σε ξηρές και πετρώδεις πλαγιές. Επειδή θεωρείτε άριστο καλλωπιστικό φυτό έχει μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο. (Αμερική , Αυστραλία κ.λ.π.)
Είναι αειθαλές φυτό (δεν ρίχνει ποτέ τα φύλλα της) στην Ελλάδα είναι συνήθως θάμνος που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 μέτρα, αλλά στις άλλες χώρες γίνεται δέντρο-ειδικά αυτά που χρησιμοποιούν ως καλλωπιστικό φυτό- που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα ύψος.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρους που πέφτουν από τους καρπούς της στο έδαφος.
Γι αυτό θα παρατηρήσει κανείς ότι σε σημεία που είναι κουμαριές γύρω από το φυτό υπάρχουν πολλά μικρά φυτά. Για να αναπτυχθεί χρειάζεται ήλιο.Tα κούμαρα ωριμάζουν ένα περίπου χρόνο μετά την ανθοφορία τους. Έτσι μπορούμε να δούμε πάνω στο δέντρο την ίδια στιγμή άγουρους και ώριμους καρπούς, αλλά και λουλούδια (σε πολύ λίγα φυτά ή δέντρα συμβαίνει αυτό).
Ένα εσπεριδοειδές που το κάνει αυτό είναι η πορτοκαλιά, ποικιλία Valencia.
Τα άνθη της είναι συνήθως λευκά και πιο σπάνια κόκκινα, τα οποία κρέμονται σε ταξιανθίες. Μοιάζουν με καμπανούλες, και ανθίζουν δύο φορές το χρόνο (Μάιο και Σεπτέμβριο). Γονιμοποιούνται από μέλισσες και το μέλι της κουμαριάς είναι συνήθως πικρό.
Ο καρπός της είναι σαρκώδης ρόγα –δρυπη-, μεγέθους 1-2 εκατοστά , ο οποίος, πριν ωριμάσει είναι κίτρινος και σιγά σιγά με την ωρίμανση μετατρέπεται σε κατακόκκινο.
Η επιφάνεια του καρπού είναι άγρια-κοκκώδης θα έλεγα- και θα ωριμάσει (φθινόπωρο) στη στιγμή που αρχίζει η ανθοφορία για την επόμενη καρποφορία.
Περιέχουν αρκετή ποσότητα σπόρων στο εσωτερικό τους.

Βασικό: Τρώγονται, αφού ωριμάσουν καλά. (έχει σημασία, θα το εξηγήσω παρακάτω).
Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο γευστικά φρούτα της φύσης. Αν και οι γνώμες διίστανται για την γεύση των κούμαρων, από αρχαιοτάτων χρόνων.
Άλλοι νομίζουν ότι δεν είναι καν φαγώσιμοι οι καρποί.
Οι αρχαίοι έλληνες δεν τα προτιμούσαν ιδιαίτερα. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ο Ρωμαίος επιστήμονας (φυσικός φιλόσοφος) και ιστορικός, περίφημος κυρίως από το έργο του «Φυσική Ιστορία» (Naturalis Historia) , έδωσε το λατινικό όνομα της κουμαριάς. Το όνομα «unedo» προέρχεται από το λατινικό «unum edo» που σημαίνει «τρώω ένα, μόνο».
Εδώ να πω δυο λόγια για το πότε πρέπει να τρώγονται τα κούμαρα. Δεν πρέπει να καταναλώνονται όταν δεν έχουν ωριμάσει πλήρως. Δηλ. για να καταναλωθεί, θα πρέπει να είναι κατακόκκινος ο καρπός και πολύ μαλακός στην αφή. Ακόμη πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε υπερώριμους καρπούς.
Επειδή το κούμαρο υπερωριμαζει πολύ γρήγορα, μπορεί να ξινίσει (να γίνει ζύμωση της σάρκας και να σχηματισθεί αλκοόλη) στο δέντρο, χωρίς εξωτερικά να δούμε κάτι ιδιαίτερο. Αν φάμε αρκετούς τέτοιους καρπούς, κινδυνεύουμε σοβαρά από δηλητηρίαση. Αν δεν έχει ωριμάσει πλήρως το κούμαρο, θα πρέπει να αποφεύγουμε να το τρώμε γιατί κατανάλωση αρκετών καρπών μπορεί να προκαλέσει τάση για εμετό και αναγούλα.
Το φυτό μας προειδοποιεί πλήρως για το πότε πρέπει να τρώμε ένα κούμαρο.
Αν δεν έχει ωριμάσει αρκετά είναι αρκετά στυφό και άγευστο, αν δε έχει ωριμάσει πάρα πολύ, έχει άσχημη γεύση.
Αλλά, στην πλήρη ωρίμανση του είναι ένας πολύ εύγεστος και εκλεκτός καρπός.
Και βέβαια , επειδή δεν αντέχει καθόλου μετά τη συγκομιδή , ο καλύτερος τρόπος να τα φάει κάποιος είναι κατευθείαν από το δέντρο.
Είναι η αγαπημένη τροφή των πουλιών, χαρακτηριστικά οι κότσυφες τρελαίνονται να τα τρώνε, (κουμαροφάγα τα αναφέρει ο Αριστοφάνης στους «Όρνιθες») αλλά και του αγριογούρουνου , των αρκούδων κ.α.
Παράλληλα από τα κούμαρα φτιάχνονται , εξαιρετικό τσίπουρο –σε πολλές περιοχές της Ελλάδας στα χρόνια του μεσοπολέμου και νωρίτερα έφτιαχναν και μάλιστα τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές αρχίζουν πάλι να το φτιάχνουν ), λικέρ, κονιάκ, (στην Πορτογαλία κάνουν ένα δυνατό κονιάκ με το όνομα medronho) καθώς και γλυκά του κουταλιού ή μαρμελάδα.

Ακόμη η κουμαριά είναι γνωστή για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, (σηπτικές και διουρητικές).
Ο Iπποκράτης χρησιμοποιούσε τα κούμαρα για την αντιμετώπιση της θρομβοφλεβίτιδας. Πριν από 60 χρόνια απομονώθηκαν από τα κούμαρα οι πρώτες κουμαρίνες, τα σημερινά αντιπηκτικά που δίνονται σε θρομβώσεις.
Τα φύλλα και ο τραχύς φλοιός της κουμαριάς χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στη φαρμακευτική και στη Βαφική.
Στην αρχαιότητα, επίσης, την κουμαριά την χρησιμοποιούσαν για τις αιμοστατικές της ιδιότητες.
Ο φλοιός της κουμαριάς περιέχει δεψικές ουσίες και αρβουτίνη, ενώ τα φύλλα περιέχουν κουμαρίνη και οι καρποί πηκτίνες.
Τα φύλλα της Κουμαριάς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις φλεγμονές του εντέρου, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Έχουν αντισηπτικές, διουρητικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και αιμοστατικές ιδιότητες.
Τα ώριμα κούμαρα συνιστώνται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας και αεροφαγίας.
Αφέψημα από φύλλα κουμαριάς χρησιμοποιείται σε φλεγμονές και άλλες παθήσεις των ουροφόρων οδών (κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, ενούρηση, δυσουρία κ.α.), σε αιματουρίες και αιμορραγίες της μήτρας. Βράζουμε δυο γραμμάρια φύλλα σε 100 ml νερού. Δύο- τρία φλυτζάνια την ημέρα, βοηθούν και αυξάνουν και τη διούρηση.
Για εξασθενισμένους οργανισμούς, διαλύουμε ώριμα κούμαρα σε κρασί χωρίς συντηρητικά και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό στο οποίο έχουμε βράσει κανέλα και ζάχαρη.
Τα κούμαρα τρώγονται, αλλά χρησιμοποιούνται και για την παρασκευή ποτών και οινοπνεύματος.
Από κούμαρα φτιάχνεται δυνατό ρακί, ενώ στην ευρώπη παρασκευάζουν κρασί, κονιάκ και ένα ηδύποτο γνωστό ως κουμαρόκρεμα (creme d' arbouse) που διευκολύνει την πέψη.
Το ρακί από κούμαρα, που φτιάχνεται στην περιοχή του Πλαταμώνα ανακατεμένο με ζάχαρη και κανέλα, χρησιμοποιείται σε γρίπη ως ρόφημα ή σε εντριβή και ανακουφίζει από τον πυρετό.
Ολόκληρο το φυτό έχει ωραία εμφάνιση, το ξύλο του χρησιμοποιείται στην ξυλουργικά και για την παραγωγή ξυλοκάρβουνου.
Επίσης, το μέλι από άνθος κουμαριάς βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης, στις κεφαλαλγίες και τον στομαχόπονο (Διοσκουρίδης).

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις, επιγραμματικά:
Το βότανο δρα ως αντισηπτικό, διουρητικό, αντιφλεγμονώδες, στυπτικό και αιμοστατικό. Τα ώριμα κούμαρα συνιστώνται σε δυσκοιλιότητα και αεροφαγία. 
Βοηθά σε προβλήματα φλεγμονών και άλλες παθήσεις των ουροφόρων οδών όπως κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, ενούρηση, δυσούρηση, σε αιματουρίες και αιμορραγίες της μήτρας. 
Είναι τονωτικό για τους εξασθενισμένους οργανισμούς στους οποίους χορηγείται μαζί με κρασί, κανέλα και ζάχαρη. 

Η κουμαριά είναι ανθεκτική στη φωτιά και αυτό της δίνει ένα πλεονέκτημα να χρησιμοποιηθεί σε αναπλάσεις εκτάσεων.
Oι κουμαριές είναι φυτά που αντέχουν στις πυρκαγιές. Mετά τη φωτιά πετούν αμέσως νέα άφθονα βλαστάρια κι έτσι προστατεύονται τα εδάφη από τη διάβρωση της βροχής.
Τελειώνοντας, η κουμαριά είναι ένα πολύ ενδιαφέρον, αλλά και όμορφο φυτό που στολίζει με το εντυπωσιακό χρώμα της και τους λαμπερούς καρπούς της το σπίτι μας και μας θυμίζει τα Χριστούγεννα και το χειμώνα!

Από  το  Ιστολόγιο   Η  τροφη μας το φαρμακο μας 

Το μπέικον εχθρός των αγγείων




Τι διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά

Τα λιπαρά δρουν επιβαρυντικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και μακροπρόθεσμα σχετίζονται με την εναπόθεση λίπους στις αρτηρίες και την πρόκληση αρτηριοσκλήρυνσης. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά ωστόσο θέλησαν να διαπιστώσουν την άμεση επίδραση ενός και μόνο λιπαρού γεύματος στα αγγεία μας.

Η ομάδα του ερευνητή Dr Todd Anderson ζήτησε από μια ομάδα υγιών, μη καπνιστών φοιτητών να ξεκινήσουν την ημέρα τους είτε χωρίς πρωινό, είτε έχοντας φάει δυο σάντουιτς με μπέικον του εμπορίου χάρη στα οποία προσέλαβαν 900 θερμίδες συνολικά, καθώς και 50 γρ. λίπους.

Ο δείκτης βάσει του οποίου οι ερευνητές εκτίμησαν την επίδραση του πρωινού γεύματος ήταν η μέτρηση της ταχύτητας μικροκυκλοφορίας του αίματος στο μπράτσο των συμμετεχόντων - οι υψηλές τιμές της οποίας σημαίνουν ότι τα μικρά αγγεία του μπράτσου διαστέλλονται ικανοποιητικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δυο ώρες μετά το λιπαρό πρωινό ο εν λόγω δείκτης είχε μειωθεί κατά 15% έως 20%.

Αν και η επίδραση ενός μεμονωμένου γεύματος δεν επαρκεί για τη εξαγωγή συμπερασμάτων εντούτοις η έρευνα δείχνει ότι ένα λιπαρό γεύμα μπορεί να είναι πολύ πιο βλαβερό – και πολύ πιο γρήγορα – από όσο πιστεύουμε.

Vita.gr

20 Τρόποι για να Ξαναβρείτε το Δρόμο σας Σήμερα




Μην απομακρύνεστε από τους στόχους σας!

Πριν από λίγο καιρό, είσασταν αποφασισμένοι να ξεκινήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ξεκινώντας με ενθουσιασμό και ελπίδα, προσέχατε επιμελώς την κατανάλωση του φαγητού σας, κάνατε άσκηση συστηματικά και επιπλέον αποφεύγατε τους πειρασμούς που κρύβονταν σε κάθε γωνιά. Είσασταν σίγουροι ότι θα φτάνατε στον στόχο σας μια και καλή!

Και μετά ηρθε η καταστροφή!

Φάγατε ένα παραπάνω κομμάτι τούρτα. Συνειδητοποιώντας ότι χαλάσατε τη δίαιτά σας, φάγατε κι άλλο (…και ακόμα ένα) και δεν μπορέσατε να συμμαζευτείτε ούτε την επόμενη μέρα. Ή ακόμα χειρότερα, χάσατε μία μέρα γυμναστηρίου και αυτό μετατράπηκε στη συνέχεια σε βδομάδα αποχής. Μετά από αυτό, η παρόρμηση να ξαναξεκινήστε έφυγε, και ο σάκος της γυμναστικής παραμένει στην ντουλάπα από τότε.

Κάθε φορά που βγαίνετε από την δρόμο της υγιεινής ζωής, έχετε 2 επιλογές: να συνεχίσετε να οδεύετε με όπισθεν, που είναι σίγουρο ότι θα σας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τους στόχους σας,  ή να δεχτείτε την έλλειψη τελειότητας ως κάτι φυσιολογικό και συγχωρητό, και να κανετε όχι ένα, αλλά δύο θετικά βήματα στο δρόμο που σας φέρνει πιο κοντά στο μέλλον που εσείς θέλετε.

Εάν το διαβάζετε αυτό, μπορεί να περπαπάτε ήδη με την οπισθεν εδώ και λίγο καιρό. Αλλά αντί να περιμένετε την επόμενη μέρα, βδομάδα, μήνα ή ακόμα και χρόνο για να διορθώσετε τις συνήθειές σας, ξεκινήστε ΣΗΜΕΡΑ. Και ξεκινήστε με μικρά βήματα. Δεν μπορείτε να πάτε κατευθείαν από τον καναπέ στο τρέξιμο ή από τα σουβλάκια στα λαχανάκια Βρυξελλών αυτό το απόγευμα. Αλλά μπορείτε να κάνετε ένα, δύο ή μία χούφτα από μικρά πράγματα που θα σας βοηθήσουν να ξανααποκτησετε την χαμένη σας ορμή.

Όταν αισθάνεστε ότι είναι δύσκολο να ξαναρχίσετε, δοκιμάστε ένα (ή όλα) από τα παρακάτω βήματα κάθε μέρα.

1. Κάνετε μία σύντομη άσκηση.  Ακόμα και πέντε λεπτά είναι καλύτερο από το τίποτα. Μία καλή ιδέα είναι κάποιο dvd γυμναστικής που κυκλοφορούνε με περιοδικά και προτείνουνε εύκολες ασκήσεις μέσα στο σπίτι.

2. Δοκιμάστε μία καινούργια συνταγή. Το μαγείρεμα υγιεινών πιάτων μπορεί να είναι διασκεδαστικό και δεν είναι απαραίτητα άνοστο το φαγητό. Ανατρέξτε στις συνταγές που είναι αναρτημένες στο blog για ιδέες. 

3. Καταναλώστε ένα υγιεινό πρωινό. Το πρωινό γεύμα καθορίζει την εξέλιξη της υπόλοιπης ημέρας, γι’αυτό ξεκινήστε με το σωστό τρόπο! 

4. Πιείτε νερό. Βάλτε στόχο τα 8 ποτήρια την ημέρα και θα νιώστε τη διαφορά! 

5. Ψάξτε στο ιντερνετ για αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που προσπαθούν να χάσουν βάρος.  Διαβάζοντας το πως άλλοι κατάφεραν να ξεπεράσουν παρόμοια εμπόδια και προβληματισμούς είναι μία πολύ ωραία πηγή κινητοποίησης.

6. Καταγράψτε την κατανάλωση φαγητού σας για μία βδομάδα. Θα μάθετε πολλά από αυτό. 

7. Μοιραστείτε τους στόχους σας. Είτε  κάνετε μία συζήτηση με έναν καλό φίλο, είτε αποφασίσετε να τους μοιραστείτε ανώνυμα σε κάποιο forum, οι έρευνες δείχνουν ότι όταν μιλάμε για κάτι υπάρχουν περισσότερες πιθανότηταες να το πετύχουμε.  Είναι σημαντικό να έχετε σε κάποιον να μιλήσετε και να σας υποστηρίξει στον δύσκολο δρόμο σας.

8. Κάντε έναν περίπατο . Μην ανησυχείτε για το πόσο μακρία ή για πόση ώρα – απλά βγείτε από το σπίτι και κάντε το! 

9. Δημιουργήστε ένα κολλάζ με θέμα τον στόχο σας. Συμπεριλάβετε φωτογραφίες από τον τελικό στόχο (είτε παλιές δικές σας, είτε φωτογραφέις από περιοδικά) και γράψτε στιχάκια με τους λόγους που θέλετε να φτάσετε εκεί. Κρεμάστε το στο δωμάτιό σας ή στο εσωτερικό μέρος της ντουλάπας εάν δεν θέλετε να φαίνετε στους άλλους. Αρκεί να το βλέπετε εσείς καθημερικά και να θυμάστε που θέλετε να φτάσετε και γιατί.

10. Ψωνίστε υγιεινά. Να πηγαίνετε πάντα στο σουπερ μάρκετ με γεμάτο στομάχι για να μην καταλήξτε να ψωνίσετε τρόφιμα που αργότερα θα το μετανιώσετε. Εάν δεν μπούν οι πειρασμοί στο σπίτι είναι πιο εύκολο να αντισταθείτε.

11. Εάν έχετε κανονίσει να δειπνήσετε σε κάποιο εστιατόριο, τσεκάρετε το μενού από πριν και αποφασίστε με την ησυχία σας και με καθαρό μυαλό τι θα επιλέξτε να φάτε. Έτσι θα είναι πιο συνειδητοποιημένη η επιλογή σας. 

12. Κάντε ποδήλατο. Πέρα από τους οικονομικούς λόγους, μία χαλαρή βόλτα με το ποδήλατο ωφελεί το σώμα και το μυαλό.

13. Ασχοληθείτε με την κηπουρική. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αυξήσετε τη δραστηριότητα της ημέρας.

14. Προτιμείστε τις σκάλες. Ακόμα και αν είναι το μόνο πράγμα που θα επιλέξτε να κάνετε την ημέρα, θα νίωσετε πιο δυνατοί. 

15. Φτιάξτε ένα playlist με τραγούδια που σας τονώνουν το ηθικό και όποτε δεν νιώθετε καλά βάλτε το να παίξει. 

16. Μετρήστε τις μερίδες σας. Εϊναι ένας απλός τρόπος για να μάθετε πόσο τρώτε.

17. Φάτε ένα κομμάτι φρούτου. Ακόμα κι αν 5-9 μερίδες φρούτων και λαχανικών σας φαίνονται αδύνατον, το ένα σας είναι εφικτό.

18. Επιβραδύνετε κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Είναι πιο απίθανο να υπερκαταναλώσετε και πιο πιθανό να απολαύστε το γεύμα σας.

19. Παίξτε! Αυτό που τα παιδιά αποκαλούν «παιχνίδι», εμείς το ονομάζουμε «άσκηση». Παίξτε ένα ομαδικό παιχνίδι (π.χ. μπάσκετ ή ποσόσφαιρο), ένα παιδικό παιχνίδι (π.χ. μήλα ή κουτσό) ή εκμεταλλευτείτε την παιδική χαρά και ξαναφέρτε τη διασκέδαση στην γυμναστική σας.

20. Μάθετε κάτι καινούργιο. Μερικές φορές απλά να κάνετε ένα τεστ γνώσεων ή να διαβάστε ένα αρθρο σχετικά με διατροφή, ασκηση ή την υγεία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε και να σας επαναφέρει στο δρόμο σας.

Στο τένις, το να χάσει ένας παίκτης έναν πόντο δεν σημαίνει και το τέλος του κόσμου. Συμβαίνει ακόμα και στους καλύτερους. Στην πραγματικότητα, εάν καταφέρετε να κερδίσετε με συνέπεια μερικούς ακόμα πόντους έναντι αυτών που χάνετε, μπορεί να καταλήξετε με τον τίτλο του πρωταθλητή. Σχετικά με την υγιεινή διατροφή και άσκηση, εφ 'όσον συνεχώς κάνετε περισσότερα βήματα μπροστά από ότι πίσω, είστε μπροστά από το παιχνίδι. Αν περιμένετε την τελειότητα (και πολλοί από εμάς αυτό κάνουμε), προετοιμάζετε τον εαυτό σας για απογοήτευση και ενοχή.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ να ξαναβρείτε το δρόμο σας σήμερα. Ακόμα κι αν πάτε με αργά βήματα, πηγαίνετε προς τη σωστή κατεύθυνση!


Από  το  Ιστολόγιο  Just  Nutrition

Γκότζι Μπέρι



Συντάκτης  : ΚΡΙΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Έχετε ακούσει ποτέ για τον Li Qing Yuen; Είναι αυτός που έζησε μέχρι την ηλικία των 252 χρόνων! Η ζωή του δάσκαλου Li Qing Yuen, που έζησε μεταξύ 1678-1930 είναι μία από τις καλύτερα καταγεγραμμένες. Και ξέρετε κάτι; Έχει καταγραφεί ότι κατανάλωνε Γκότζι μπέρι κάθε μέρα.


Τα Γκότζι μπέρι λέγονται αλλιώς «μούρα της ευτυχίας» και η επιστημονική ονομασία είναι Lycium barbarum. Αυτό το φρούτο θεωρείται ότι αυξάνει τη διάρκεια ζωής και ότι βελτιώνει την υγεία. Είναι ένα από τα πιο πλούσια τρόφιμα σε φυσικά θρεπτικά συστατικά. Λέγεται ότι οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το Γκότζι μπέρι, ως τρόφιμο και ως φάρμακο, για περισσότερο από 5000 χρόνια.

Θρεπτικά Αξία των Γκότζι μπέρι
Το Γκότζι μπέρι είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και αμινοξέων. Περιέχει 18 αμινοξέα, 21 ιχνοστοιχεία και μερικές βιταμίνες και μέταλλα. Έχει 6 φορές περισσότερα αμινοξέα από την γύρη μελισσών, 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C ανά βάρος από τα πορτοκάλια, περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, και περισσότερη βήτα καροτίνη από τα καρότα. Το Γκότζι μπέρι περιέχει μέταλλα όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο και βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και βιταμίνη Ε, το οποίο συνήθως συναντάμε στα σιτηρά και τους σπόρους και σπάνια στα φρούτα.  Άλλα χαρακτηριστικά είναι τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης (το 13% των μούρων είναι πρωτεΐνη – περισσότερο από προϊόντα ολικής άλεσης) και υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Επιπλέον τα Γκότζι μπέρι περιέχουν βητα- σιτοστερόλη, βηταίνη και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Με όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί έχουν τόσο σημαντική αξία για την υγεία και την φαρμακευτική.

Οφέλη Των Γκότζι μπέρι
Τα Γκότζι μπέρι έχουν χρησιμοποιηθεί σε παραδοσιακές μεθόδους ιατρικής για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων όπως είναι η αναιμία, ο κοινός βήχας και η φλεγμονή. Επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη προστασία του ήπατος και τη βελτίωση της όρασης. Πέρα από τις θεραπευτικές ιδιότητες, το Γκότζι μπέρι πιστεύεται ότι έχει θετική επίδραση στη υγεία και ευεξία των ατόμων που το καταναλώνουν και προσφέρει στον καταναλωτή μακροζωία, ζωτικότητα και σεξουαλική ικανότητα.

Ηλικιωμένα άτομα στους οποίους έχει δοθεί Γκότζι μπέρι τρεις φορές τη βδομάδα ανέφεραν μερικά οφέλη,όπως βελτίωση του ύπνου, καλύτερη όρεξη και ανάρρωση από σεξουαλική δυσλειτουργία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τα αντιοξειδωτικά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καταστροφή κυττάρων και DNA (γενετικού υλικού), αυξάνοντας τις πιθανότητες καρκίνου και επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης. Η υψηλή περιεκτικότητα των Γκότζι μπέρι σε αντιοξειδωτικά εξασφαλίζει ότι η διαδικασία γήρανσης επιβραδύνεται. Πιστεύεται ότι τα Γκότζι μπέρι έχουν συνεισφέρει στην μειωμένη εμφάνιση ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση,οι καρδιαγγειακές ασθένειες, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η νόσος Αλτσχαίμερ, σε άτομα που κατοικούν στην Ασία και καταναλώνουν μακροχρόνια αυτό το φρούτο.

Το φυτό
Το Γκότζι μπέρι μεγαλώνει σε προστατευμένες κοιλάδες με κληματαριές που φτάνουν μέχρι και τα 4 μέτρα σε ύψος. Το φυτό μεγαλώνει σε αμμώδες ή αργιλώδες έδαφος σε ημισκιά ή χωρίς σκιά. Τα φρούτα δεν συλλέγονται ποτέ με το χέρι καθώς είναι πολύ ευαίσθητα και μπορεί να καταστραφούν εάν τα ακουμπήσει χέρι σε αυτό το στάδιο. Αντ’ αυτού για τη συλλογή των φρούτων πραγματοποιείται βίαιο τράνταγμα ώστε να πέσουν τα φρούτα στο έδαφος πάνω σε στρώμα και μετά να αποξηρανθούν σε σκιά.

Δοσολογία και Κατανάλωση
Τα Γκότζι μπέρι μοιάζουν στη γεύση με τις σταφίδες. Μπορούν να καταναλωθούν από μόνα τους ή να αναμειχθούν με άλλα συστατικά. Η καθημερινή δοσολογία είναι 10-30 γραμμάρια. Ο καλύτερος τρόπος να τα καταναλώσετε είναι να τα πλύνετε με νερό και να τα μουλιάστε για λίγο πριν τα καταναλώσετε

Από  το  Ιστολόγιο   Just  Nutrition

Τροφές που ομορφαίνουν: Βάλτε τις στο πιάτο σας και δείτε τη διαφορά.



Η ομορφιά σας δεν εξαρτάται μόνο από ό,τι περιέχει το νεσεσέρ με τα καλλυντικά σας, αλλά και από ό,τι περιέχει το πιάτο σας. Τυχόν ελλείψεις σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσουν σε θαμπά μαλλιά, σε ξηρό δέρμα ή σε νύχια που σπάνε εύκολα. Ειδικότερα το καλοκαίρι, όπου ο υδράργυρος ανεβαίνει κατακόρυφα και ο κίνδυνος της αφυδάτωσης είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, η κατάλληλη διατροφή καθίσταται ακόμη πιο σημαντική για την υγεία του δέρματος.
Ποιες τροφές μπορούν βρίσκονται στην υπηρεσία της ομορφιάς μας και με ποιον τρόπο μας βοηθάει η κάθε μια; Ποια είναι τα συστατικά εκείνα που ισοδυναμούν με τον καλύτερο πλαστικό χειρουργό; Διαβάστε ποιες είναι οι τροφές που μας ομορφαίνουν και λάμψτε με τον πιο απολαυστικό τρόπο, δηλαδή τρώγοντας!

Ξεκινήστε από το Α 
Η βιταμίνη Α είναι από τις σημαντικότερες βιταμίνες για το φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του δέρματος. Η έλλειψή της μπορεί να κάνει το δέρμα ξηρό, με μειωμένη ελαστικότητα. Περιέχεται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το συκώτι.

ο Σολομός Πρωταγωνιστεί στα πιάτα των σταρ 
Η Uma Thurman εμπιστεύεται με κλειστά μάτια το δερματολόγο δρ. Nicholas Perricone (site: www.perriconemd.com), που προτείνει τη συστηματική κατανάλωση ψητού σολομού σε όποιον θέλει να δει ουσιαστική διαφορά στο δέρμα του. Ο σολομός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Ε, που συμβάλλει στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και ενισχύει την ανθεκτικότητά του. Επίσης, είναι πηγή των πολυακόρεστων ω-3 λιπαρών οξέων, που συμμετέχουν στη σύνθεση της προστατευτικής κεράτινης στιβάδας του δέρματος. Μπορείτε να τον καταναλώνετε 1-2 φορές την εβδομάδα.

Πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα 
Εντάξτε στο καθημερινό σας ­διαιτολόγιο πηγές πρωτεΐνης, όπως το άπαχο κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, το ασπράδι του αυγού και το τυρί με χαμηλά λιπαρά. Οι ζωικές πρωτεΐνες παρέχουν τα απαραίτητα συστατικά (αμινοξέα) για τη σύνθεση του κολλαγόνου, της ελαστίνης και της κεράτινης στιβάδας - της βασικής ασπίδας προστασίας του δέρματος.

Magic 9 
Τα αντιοξειδωτικά είναι το «κλειδί» της αντιγήρανσης. Γι’ αυτό και συνιστάται η αύξηση της πρόσληψης των φρούτων και των λαχανικών -που είναι πηγές αντιοξειδωτικών- σε 6-9 μικρομερίδες την ημέρα. Το μυστικό είναι να προσθέσετε μία δόση αντιοξειδωτικών σε ό,τι τρώτε. Βάλτε π.χ. ντομάτα στο σάντουιτς, πιείτε ένα φρέσκο χυμό στο πρωι­νό σας και προσθέστε κομμάτια είτε μήλου είτε δαμάσκηνου στο γιαούρτι σας.

Προτιμήστε το καστανό 
Δεν εννοούμε το χρώμα των μαλλιών, αλλά του ρυζιού! Το καστανό ρύζι αποτελεί πλούσια πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β3, Β6, φυλλικό οξύ), οι οποίες συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων, που αποτελούν τα βασικά δομικά υλικά της τρίχας και συμβάλλουν στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.

Πιείτε κράνμπερι 
Ο χυμός αυτών των πλούσιων σε αντιοξειδωτικά φρούτων φαίνεται ότι αποτελεί έναν καλό σύμμαχο των δοντιών, επειδή συμβάλλει στην πρόληψη της οδοντικής πλάκας. Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, βοηθά και στη διατήρηση των ούλων σε καλή κατάσταση.

Βάλτε χαλκό στο πιάτο σας 
Ο χαλκός είναι ένα ιχνοστοιχείο που συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου της επιδερμίδας, αλλά και της μελανίνης. Η τελευταία ανευρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση στα σκουρόχρωμα μαλλιά, ενώ εκτιμάται ότι αν η πρόσληψη χαλκού είναι μειωμένη, τα μαλλιά γίνονται πιο θαμπά. Το συκώτι, τα θαλασσινά, τα κάσιους, το σουσάμι, τα καρύδια και οι ηλιόσποροι είναι καλές πηγές χαλκού.

Καταπολεμά και την κυτταρίτιδα 
Το νερό είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας ενυδάτωσης του δέρματος. Μάλιστα, η δερματολόγος κ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου επισημαίνει ότι «μία από τις αιτίες για την εμφάνιση κυτταρίτιδας είναι η μικρή κατανάλωση νερού». Ένας ακόμη λόγος, λοιπόν, για να πίνετε 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως.

Αναρριχηθείτε στην... O.R.A.C. 
Πρόκειται για μία από τις πλέον έγκυρες κλίμακες μέτρησης της περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά (Oxygen Radical Absorbance Capacity) 326 τροφίμων. Στα ψηλότερα σκαλοπάτια της βρίσκονται τα φρούτα με βαθύ σκούρο χρώμα, όπως τα δαμάσκηνα, τα μούρα και οι σταφίδες. Στην κορυφή της κλίμακας βρίσκεται το μούρο Acai της Βραζιλίας.

Ρίξτε λάδι 
Όχι στη φωτιά, αλλά στο πιάτο σας! Το ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και φαινόλες, δηλαδή πολύτιμα αντιοξειδωτικά που προστα­τεύουν το δέρμα από την επίθεση της ηλιακής ακτινοβολίας και τη γήρανση. Ωστόσο, αρκεστείτε σε 2-3 κουταλιές ημερησίως, γιατί είναι αρκετά θερμιδογόνο (135 θερμίδες η κουταλιά).

Ποντάρετε στο κόκκινο 
Όσο πιο κόκκινο είναι το φρούτο (π.χ. κεράσια, φράουλες, κόκκινα μούρα και σταφύλια), τόσο πλουσιότερο είναι σε ανθοκυάνες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του δέρματος.

Επιστρατεύστε τα μυρωδικά 
Και τα μυρωδικά προσθέτουν στην ομορφιά σας, αλλά και στην υγεία σας, λόγω των πολύτιμων αντιοξειδωτικών τους ουσιών. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, τη ρίγανη στην ντοματοσαλάτα, καθώς και τα φρέσκα μυρωδικά, όπως είναι ο μαϊντανός, ο δυόσμος και ο άνηθος.

Παίξτε άμυνα 
Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και μειώνει την καταστροφική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα. Καλές πηγές σεληνίου είναι οι γαρίδες, τα μύδια, τα στρείδια, ο σολομός, η πέστροφα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το συκώτι και το κοτόπουλο.

Go green 
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι και το λάχανο, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β που συμμετέχει στη διαδικασία του πολλαπλασιασμού των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του δέρματος. Επίσης, θεωρείται σημαντικό για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, καθώς και των εύθραυστων νυχιών.

Γεμίστε τις αποθήκες 
Οι άδειες αποθήκες σιδήρου (δηλαδή η χαμηλή φεριτίνη στις εξετάσεις αίματος) είναι ένα από τα αίτια για την εμφάνιση τριχόπτωσης και εύθραυστων νυχιών. Αυτό μπορεί να συμβεί σε όσους ακολουθούν μια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή ή κάνουν εξαντλητικές δίαιτες. Φροντίστε, λοιπόν, να τρώτε 2 φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας, που αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου.

Ξεχάστε τα λευκά 
Προτιμήστε τα σκούρα δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια) και όχι τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με βάση το λευκό αλεύρι (άσπρο ψωμί, αρτοσκευάσματα κλπ.), ιδιαίτερα εάν παρουσιάζετε έντονη έκκριση σμήγματος στο δέρμα σας. Αυτή η αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει και σε μείωση της σμηγματόρροιας.

Ανακαλύψτε το λιναρόσπορο 
Φροντίστε να ρίχνετε 1 κουταλιά λιναρόσπορο σε ό,τι τρώτε, π.χ. στη σαλάτα, το γιαούρτι ή τα δημητριακά πρωινού. Ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία φαίνεται ότι συμβάλλουν και στην καταπολέμηση των δερματικών φλεγμονών.

Φάτε το αυγό σας 
Έτσι θα δώσετε στον οργανισμό σας την πολύτιμη βιοτίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που «συμμετέχει» στη σύνθεση του στελέχους και του θύλακα των τριχών, καθώς και στην ενδυνάμωση των νυχιών. Επίσης, τα αυγά περιέχουν βιταμίνη Α - τη «βιταμίνη της αντιγήρανσης».

Δροσιστείτε με καρπούζι 
Το καρπούζι παρέχει στον οργανισμό σας λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που έχει φανεί ότι προστατεύει την επιδερμίδα από τον ήλιο. Εναλλακτικά, καταναλώστε ντομάτες - από τις πλουσιότερες και πλέον γνωστές πηγές λυκοπενίου. Ωστόσο, για να προσλάβει ο οργανισμός σας το απαραίτητο λυκοπένιο από τις ντομάτες, είναι προτιμότερο να τις καταναλώνετε ψητές ή ως σάλτσα.

Ώρα για σαρδέλες 
Τα παχιά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, το σκουμπρί, οι ρέγγες και ο σολομός, είναι πλούσιες πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων. Προσπαθήστε να τα καταναλώνετε 2-3 φορές την εβδομάδα, όχι μόνο για το καλό του δέρματός σας, αλλά και για τα πολυάριθμα οφέλη τους στην υγεία, όπως η προστασία της καρδιάς, η ενδυνάμωση της μνήμης και η τόνωση της διάθεσης.

Πείτε «ναι» στα πορτοκάλια 
Τα πορτοκάλια, καθώς και όλα τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, γκρέιπφρουτ κλπ.), είναι πηγές της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, που είναι απαραίτητη στη διαδικασία αναγέννησης των κυττάρων του δέρματος και των μαλλιών. Επίσης, συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.

Ανακαλύψτε τον πράσινο θησαυρό 
Ραδίκια, αντίδια, πράσα, βρούβες, μάραθο, βλίτα… Αυτό το καλοκαίρι μη χάσετε την ευκαιρία να τρώτε χόρτα, ακόμη και καθημερινά. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, μια κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που προστατεύουν τα κύτταρα όχι μόνο του δέρματος, αλλά και όλου του οργανισμού.

Βάλτε... σούπερ 
Ο ψευδάργυρος θεωρείται «σούπερ» ιχνοστοιχείο με επουλωτική δράση, γι’ αυτό και περιέχεται συχνά σε κρέμες κατά της ακμής και σε σαμπουάν. Επίσης, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου σχετίζεται με την εμφάνιση άσπρων στιγμάτων στα νύχια. Καλές πηγές ψευδαργύρου είναι τα στρείδια, τα μύδια, το κρέας, τα μανιτάρια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

Φάτε το... αντιηλιακό σας 
Τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, όπως τα καρότα, τα βερίκοκα, το μάνγκο και η παπάγια, είναι πηγές της β-καροτίνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού με φωτοπροστατευτική δράση. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα φυσικό αντιηλιακό που τρώγεται!

1. Φράουλες
Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, δηλαδή τη βιταμίνη που αγαπάει το δέρμα σας. Η συγκεκριμένη βιταμίνη φαίνεται ότι δρα προστατευτικά για το δέρμα μας και αποτελεί απαραίτητο συστατικό για τη φροντίδα του ιδιαίτερα αν καπνίζετε ή εκτίθεστε πολύ στον ήλιο. Επειδή η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος και δημιουργούνται από το κάπνισμα και τον ήλιο. Μπορείτε να τις απολαύσετε με γιαούρτι και δημητριακά πρωινού ή ακόμη και σκέτες. Κάντε λοιπόν το δέρμα σας να δείχνει καλύτερο και ανανεωμένο μέχρι να πείτε… φράουλα.

2. Μήλα
Αρκεί να μην τα ξεφλουδίσετε όμως. Η φλούδα του μήλου περιέχει κερσετίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει και από τον καρκίνο του δέρματος. Τα μήλα είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, που σημαίνει ότι θα αισθάνεστε χορτάτοι για ώρες μετά το φαγητό.

3. Καρύδια
Οι Ξηροί καρποί, κυρίως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά που είναι πολύτιμα για το δέρμα σας καθώς το προστατεύουν από την ξηρότητα. Τα ω-3, μεταξύ άλλων, δρουν ευεργετικά στα μαλλιά, συμβάλλοντας στη διατήρηση της φυσικής υγρασίας και λάμψης τους.
Οι ξηροί καρποί έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αργινίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά να κάψετε λίπος. Ρίξτε τριμμένα καρύδια στο γιαούρτι, τη φρουτοσαλάτα σας ή τρώτε καθημερινά 4-5 καρύδια για σνακ.

4. Πιπεριές
Οι μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές από τις οποίες γίνεται το τσίλι περιέχουν καψαϊκίνη, μια ουσία η οποία προσδίδει στην πιπεριά την καυτερή της γεύση, αλλά μειώνει παράλληλα και το αίσθημα της πείνας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο "European Journal of Nutrition» το 2009. Μια καυτή μπουκιά λοιπόν θα μπορούσε να αξίζει τον κόπο…

5. Μαρούλι
Η βιταμίνη Α και το κάλιο μπορούν να κάνουν το δέρμα σας να λάμπει. Και τα δύο βρίσκονται στο μαρούλι και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που επειδή περιέχουν αντιοξειδωτικά βοηθούν το δέρμα σας να προλάβει ή να καταπολεμήσει τη φθορά, που προκαλεί ο ήλιος, τις ρυτίδες και τον καρκίνο του δέρματος.

6. Τσάι
Το τσάι είναι μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν τασημάδια της γήρανσης. Το πράσινο τσάι είναι επίσης γνωστό για μια ένωση που περιέχει (EGCG) και η οποία βοηθάει στην ανάπλαση των κυττάρων της επιδερμίδας.

Από  το  Ιστολόγιο    Η  τροφη μας το φαρμακο μας