Χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα τάπερ "νεκρώνει" τον εγκέφαλο.



Έχει κατηγορηθεί ότι επηρεάζει τις ορμόνες του ανθρώπινου οργανισμού, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και καρκίνο. Πρόσφατα, νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ έδειξε ότι είναι πιο επικίνδυνη απ' ό,τι γνώριζαν οι επιστήμονες, καθώς μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου!

Ο λόγος για τη δισφαινόλη Α, τη χημική ουσία που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα πλαστικά αντικείμενα για να τα κάνει πιο σκληρά, αλλά και στις επενδύσεις των κονσερβών, σε διάφορα καλλυντικά, καθώς και σε βρεφικά είδη. Η χρήση της στα τελευταία, όπως στα μπιμπερό, έχει απαγορευτεί σε Ευρώπη και Αμερική, όμως η ουσία εξακολουθεί να υπάρχει σε άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Ντιουκ, η συγκεκριμένη χημική ουσία καταστέλλει την έκφραση των γονιδίων που παίζουν βασικό ρόλο στη λειτουργία των νεύρων και συγκεκριμένα στους φλοιώδεις εγκεφαλικούς νευρώνες, τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο! Οπως εξηγεί ο βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης δρ Βόλφγκανγκ Λίντκε, η μελέτη έδειξε ότι η δισφαινόλη Α μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, γεγονός που δείχνει ότι η έκθεση σ' αυτήν προκαλεί προδιάθεση για νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δισφαινόλη Α διαταράσσει την ικανότητα των κυττάρων να ρυθμίζουν τα επίπεδα του χλωρίου στο εσωτερικό των κυττάρων των νευρώνων, τόσο στις καλλιέργειες των κυττάρων των ποντικιών όσο και σε εκείνες των ανθρώπινων. «Τα ευρήματα αυτά βελτιώνουν την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η περιβαλλοντική έκθεση στη δισφαινόλη Α μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση του γονιδίου Kcc2» ανέφερε ο δρ Λίντκε, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής, Νευρολογίας και Νευροβιολογίας στο πανεπιστήμιο του Ντιουκ. «Ωστόσο, περιμένουμε τη διεξαγωγή μελλοντικών μελετών, οι οποίες θα εστιάσουν σε όλους τους “στόχους” που επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη ουσία. Πρόκειται μόνο για ένα κεφάλαιο σε ένα ολόκληρο βιβλίο».

Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευτεί στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αμερικής.

Πηγή :  alttherapy.blogspot.gr

Από  το  Ιστολόγιο    Η  τροφή  μας  το  φάρμακο μας 

Για πάντα νέοι


http://healthandcare.in/wp-content/uploads/2010/06/healthy_food.jpg

Το µυστικό της αντιγήρανσης, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να το πιστεύουν και να πείσουν κι εµάς γι’ αυτό, δεν βρίσκεται κρυµµένο ούτε σε πανάκριβα µπουκαλάκια, ούτε σε µαγικά χαπάκια, ούτε σε πολυτελή ιατρεία, ούτε σε τροφές µε εξωτική προέλευση. Μπορούµε να παραµείνουµε νέοι, δηλαδή, µε τρόπους απλούς και φυσικούς. Είναι άραγε εφικτό; Ναι, αν ακολουθήσουµε τις συµβουλές που ακολουθούν, κατευθείαν από τη φύση, την κουζίνα µας και βέβαια τη γνώση και την πείρα των ειδικών. Έτσι, τη νεότητα µπορούµε να τη διατηρήσουµε αν αποφασίσουµε να υιοθετήσουµε και από την άλλη πλευρά να αλλάξουµε κάποιες συνήθειες στην καθηµερινότητα και τη ζωή µας. Ο νέος χρόνος, λοιπόν, είναι η καλύτερη ευκαιρία. 

1η ενότητα: Με φυσικούς τρόπους 

«Χρωματίζουμε» τη διατροφή μας 
Στο ιαπωνικό νησί Οκινάουα, στον νότο της Ιαπωνίας, οι άνθρωποι που φτάνουν τα 100 είναι περισσότεροι από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Οι ειδικοί αποδίδουν τη μακροζωία τους στον τρόπο διατροφής τους. Οι εν λόγω Ιάπωνες δίνουν χρώμα στο φαγητό τους, βάζουν δηλαδή καθημερινά στο πιάτο τους φρούτα και λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων. Είναι γνωστό ότι τα έντονα χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά μαρτυρούν την ύπαρξη αντιοξειδωτικών, που είναι αντιγηραντικά. Γι' αυτό επιλέγουμε πορτοκάλια, ακτινίδια, ροδάκινα, φράουλες, κεράσια, μούρα διαφόρων ειδών, ντομάτες, πιπεριές, σταφύλια, κόκκινο λάχανο.

«Ναι» στα καλά λιπαρά 
Τα καλά λιπαρά είναι τα περιβόητα ω-3, τα πολυακόρεστα λιπαρά που επειδή δεν τα συνθέτει ο οργανισμός μας πρέπει να τα παίρνουμε από τη διατροφή μας. Τα ω-3 φαίνεται ότι συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, προστατεύουν την καρδιά (χάρη στην αντιθρομβωτική τους δράση), ρυθμίζουν την πίεση και το σάκχαρο του αίματος, τονώνουν τη μνήμη, τους αποδίδονται αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, δρουν αντικαρκινικά (κυρίως όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη), καταπολεμούν τις φλεγμονές (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα) και είναι ευεργετικά και για το άσθμα. Πού θα τα βρούμε; Στα ω-3 λιπαρά οξέα ανήκουν το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), που βρίσκονται κυρίως σε ψάρια και θαλασσινά (κυρίως στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, ο γαύρος, το σκουμπρί, η σαρδέλα), και το α-λινολενικό οξύ (ALA), που περιέχεται σε σπόρους, χόρτα και λαχανικά, όπως ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο, τα καρύδια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. το σπανάκι).

«Ταΐζουμε» το δέρμα μας 
Με βιταμίνη C, της οποίας καλές πηγές είναι τα εσπεριδοειδή και οι φράουλες, καθώς και τα ακτινίδια, τα μούρα και τα μύρτιλα. Επίσης, με βιταμίνη Ε, που παίρνουμε κυρίως από το ελαιόλαδο και τις ελιές. Ακόμη, με καροτένια, που υπάρχουν κατεξοχήν στα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν έντονο κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα, όπως είναι τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα καρότα, οι κόκκινες πιπεριές κ.ά. Τέλος, με φλαβονοειδή, που τα βρίσκουμε κυρίως στο τσάι, το κόκκινο κρασί, τα σταφύλια, τα μήλα και τα κρεμμύδια, αλλά και στα βερίκοκα, τα πορτοκάλια, τα ρόδια και τα κεράσια.

Περπατάμε ή τρέχουμε για μακρύτερη ζωή 
Η άσκηση -το ξέρουμε όλοι- είναι βασικός παράγοντας διατήρησης της νεότητας και επίτευξης της μακροζωίας. Καταφέρνει αποδεδειγμένα να μας διατηρεί νέους, υγιείς και σε φόρμα τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα, αλλά και να βελτιώνει τη διάθεσή μας. Μέσω της άσκησης εκκρίνονται ενδορφίνες, οι «ουσίες της χαράς», που εκτός των άλλων φαίνεται ότι συμβάλλουν και στη μακροζωία. Με ποιον τρόπο; Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα τελομερή, οι απολήξεις των χρωμοσωμάτων, που κάποιοι παρομοιάζουν με τα πλαστικά προστατευτικά των κορδονιών των παπουτσιών μας και το μήκος των οποίων πολλές έρευνες θεωρούν δείκτη μακροζωίας (όσο πιο μακριά, τόσο πιο πολύ θα ζήσουμε), έχουν πιο μικρό μήκος στους καταθλιπτικούς ανθρώπους. Επιπλέον, οι ειδικοί εξηγούν πως δεν γνωρίζουν ακριβώς τους μηχανισμούς, αλλά σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλων επιδημιολογικών ερευνών φαίνεται πως η σωματική δραστηριότητα (χωρίς να είναι υπερβολική), σε συνδυασμό με πλήρη διατροφή, παίζει σημαντικό ρόλο στη μακροζωία. Μάλιστα, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Ουψάλα διαπίστωσαν ότι σε ανθρώπους μέσης ηλικίας η συστηματική σωματική άσκηση παρατείνει τη ζωή τους όπως ακριβώς θα συνέβαινε αν ήταν καπνιστές και έκοβαν το κάπνισμα.

Ισιώνουμε την πλάτη 
Οι περισσότεροι είχαμε βαρεθεί να ακούμε τη συμβουλή αυτή όταν ήμασταν παιδιά και έφηβοι. Τι θα λέγαμε όμως αν την επαναλαμβάναμε στον εαυτό μας και στη μέση ή και την τρίτη ηλικία; Η στάση του σώματος παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσο νέοι φαινόμαστε. Μια ίσια πλάτη παραπέμπει σε μια νεανική σιλουέτα. Για να το πετύχουμε, μπορούμε να ασκηθούμε στο να περπατάμε με τα χέρια δεμένα πίσω από τη μέση μας. Έτσι, θα μάθουμε να κρατάμε ίσια την πλάτη και να «ανοίγουμε» τις ωμοπλάτες μας. Μια καλή άσκηση ακόμη είναι το «βουνό» («dog face down») από τη γιόγκα, όπου κρατώντας ίσια τα πόδια μας σκύβουμε μέχρι να ακουμπήσουμε με τα χέρια μας το πάτωμα, ενώ οι πιο «προχωρημένοι» μπορούμε να σηκώνουμε εναλλάξ τα πόδια μας (και πάλι τεντωμένα).

Ισορροπούμε 
Η καλή ισορροπία είναι πολύ σημαντική για να διατηρήσουμε τη στάση του σώματός μας, αλλά και για να αποφύγουμε τις πτώσεις σε μεγαλύτερη ηλικία. Η καλή ισορροπία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και είναι κάτι που μπορούμε να «δουλέψουμε». Και πάλι μπορούμε να δανειστούμε ασκήσεις από τη γιόγκα: Στεκόμαστε όρθιοι με τα πόδια ενωμένα, κλείνουμε τα μάτια μας, ανοίγουμε τα χέρια μας στη έκταση και σηκώνουμε σιγά-σιγά εναλλάξ τα πόδια μας, είτε προς τα μπροστά, είτε προς τα πίσω, είτε προς τα πλάγια. Στην αρχή μπορεί να δυσκολευτούμε, αλλά με λίγη προσπάθεια θα τα καταφέρουμε.

Η δύναμη της μεζούρας 
Μετά την ηλικία των 40 ετών, εξαιτίας των ορμονών, που τα επίπεδά τους σταδιακά μεταβάλλονται, και του μεταβολικού ρυθμού, που μειώνεται, το σώμα αρχίζει να αλλάζει και αν δεν προσέξουμε κινδυνεύουμε να βλέπουμε την ένδειξη της ζυγαριάς μας να αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 1 κιλό και τη μεζούρα μας να δείχνει 1 εκ. περισσότερο κάθε 12 μήνες. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε προσεκτικοί με τη διατροφή μας και να μην αμελούμε την άσκηση, έτσι ώστε να διατηρήσουμε τον μυϊκό μας ιστό και να αποτρέψουμε την εναπόθεση λίπους, ειδικά στην περιοχή της μέσης, όπου είναι και το πιο επικίνδυνο (αυξάνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος).

Λέμε αντίο στις ρυτίδες με βελονισμό 
Μία νέα τάση στον δυτικό κόσμο είναι το σβήσιμο των ρυτίδων με τη βοήθεια του βελονισμού. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία του κοσμητικού βελονισμού φτάνουν μέχρι το χόριο, το κατώτατο στρώμα του δέρματος. Έτσι, τονώνεται το κυκλοφορικό και το λεμφικό σύστημα και με τη βοήθεια και των μικροτραυματισμών αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Ο βελονισμός απαλύνει τις ρυτίδες, συντελεί στη σύσφιγξη και τη θρέψη του δέρματος, μειώνει τις σακούλες και τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και επαναφέρει την υγιή όψη της επιδερμίδας.

2η ενότητα: Τα µυστικά των δερµατολόγων 

Καθαρίζουμε το δέρμα μας 
Χρειάζεται να καθαρίζουμε καλά το δέρμα μας δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, ακόμα κι αν δεν έχουμε βαφτεί, γιατί έτσι αφαιρούμε το σμήγμα και τη σκόνη που μαζεύεται στα πρόσωπό μας. Όταν το δέρμα μας είναι λιπαρό, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα ήπιο σαπούνι σε στερεή ή υγρή μορφή και πάντα προϊόντα που είναι oil free, και όταν είναι ξηρό ένα γαλάκτωμα. Σε κάθε περίπτωση, είναι σκόπιμο να χρησιμοποιούμε στο τέλος μία λοσιόν με οινόπνευμα (ή ακόμα και σκέτο οινόπνευμα διαλυμένο σε νερό) όταν το δέρμα μας είναι λιπαρό και μία λοσιόν χωρίς οινόπνευμα όταν είναι ξηρό. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να πλένουμε καλά το πρόσωπό μας με άφθονο νερό κάθε φορά που το καθαρίζουμε.

Βοήθεια από το φαρμακείο 
Μπορούμε να συμπληρώσουμε την αντιγηραντική φροντίδα του δέρματός μας με τη χρήση του ρετινοϊκού οξέος, που είναι συνθετικό παράγωγο της βιταμίνης Α και κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές (π.χ. σε κρέμα), ακόμα και από τα 25 μας και μετά. Οι περιορισμοί είναι ότι δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά ούτε και όταν πρόκειται να εκτεθούμε στον ήλιο, γιατί μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία αν έρθουμε σε επαφή με το φως της ημέρας (γι' αυτό και κάποιοι ειδικοί συστήνουν να το σταματάμε τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια). Έτσι, μπορούμε να βάζουμε το ρετινοϊκό οξύ το βράδυ, στη συνέχεια την κρέμα μας και την επόμενη ημέρα να φοράμε βέβαια αντιηλιακό.

Μικρά μυστικά 
Βάζουμε κάθε μέρα στα χέρια μας ενυδατική κρέμα και χρησιμοποιούμε γάντια κάθε φορά που κάνουμε δουλειές στο σπίτι (για να μην έρχονται σε επαφή με νερά και απορρυπαντικά), τα σκουπίζουμε καλά κάθε φορά που τα πλένουμε και δεν τα εκθέτουμε απευθείας σε πολύ ακραίες θερμοκρασίες, αλλά ούτε και στον ήλιο και το χιόνι. Δυστυχώς, από μία ηλικία και έπειτα (μετά τα 50) τα χέρια μπορούν να μαρτυρήσουν την ηλικία μας.
Βάζουμε κρέμα σώματος 2 φορές καθημερινά, επειδή το δέρμα των ποδιών λεπταίνει όσο περνά ο καιρός, ενώ ο ήλιος και οι μέθοδοι αποτρίχωσης επιβαρύνουν την κατάσταση.
Χρησιμοποιούμε σωστά την κρέμα μας (τόσο της ημέρας όσο και της νύχτας). Αν και θεωρείται πως η κρέμα έχει την ιδιότητα να ενυδατώνει το δέρμα, η αλήθεια είναι πως η ενυδάτωση επιτυγχάνεται κατά πολύ χάρη στα υγρά που καταναλώνουμε. Η κρέμα, όταν περιέχει ceramides, λειτουργεί ως φραγμός, ώστε να μη φεύγει το νερό που διαθέτει το δέρμα μας. Οι κρέμες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ μικρού μοριακού βάρους ή ουρία καταφέρνουν να ενυδατώνουν το δέρμα.
Επιλέγουμε υποαλλεργικά καλλυντικά, ώστε να προστατεύουμε το δέρμα μας από τις αλλεργίες.
Φροντίζουμε το σχήμα των φρυδιών μας (αν είναι απαραίτητο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μόνιμο μακιγιάζ), καθώς με την πάροδο της ηλικίας έχουν την τάση να «πέφτουν» και να φαινόμαστε γερασμένοι.

3η ενότητα: Από τις επιστηµονικές έρευνες 

Βρίσκουμε ταίρι 
Σύμφωνα με έρευνες, οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο τόσο από τους ανύπαντρους όσο και από τους χωρισμένους ή τους χήρους. Γιατί; Σίγουρα παίζει ρόλο ότι οι παντρεμένοι έχουν πιο σταθερή ζωή, τρώνε πιο υγιεινά και πιο προσεγμένα, φροντίζουν περισσότερο την υγεία τους (πάνε πιο συχνά στον γιατρό και κάνουν τακτικές εξετάσεις), έχουν καλύτερη κοινωνική και σεξουαλική ζωή. Σύμφωνα μάλιστα με νέα μελέτη του Σουηδικού Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών στη Στοκχόλμη, οι άνδρες που είναι παντρεμένοι με μορφωμένες γυναίκες ζουν ακόμα περισσότερο. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνδρες των οποίων οι σύζυγοι δεν έχουν φοιτήσει σε πανεπιστήμιο αντιμετωπίζουν κατά 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίς, σε σχέση με εκείνους που οι γυναίκες τους έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση.

Ακονίζουμε το μυαλό μας 
Εκτός από ένα νεανικό σώμα, χρειάζεται και ένα κοφτερό και καλοδιατηρημένο μυαλό για να αντισταθούμε στη γήρανση. Άλλωστε και οι νοητικές μας ικανότητες εξασθενούν καθώς περνούν τα χρόνια, γι’ αυτό και χρειάζεται να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε ώστε να τις κρατάμε σε εγρήγορση. Επιπλέον, έχει βρεθεί από επιστημονικές έρευνες πως οι άνθρωποι ανώτερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου ζουν περισσότερο και καλύτερα από τους άλλους, ίσως επειδή έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται, να φροντίζουν για την πρόληψη, να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε γιατρούς κ.λπ. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι γενικά οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν πολύ το μυαλό τους έχουν πιθανότητες να ζήσουν πολύ. Όπως κάθε σωματική έτσι και κάθε νοητική δραστηριότητα συμβάλλει στην αντιγήρανση και τη μακροζωία. Μάλιστα, έχει βρεθεί πως ακόμα και το ενδιαφέρον να αθληθεί κανείς, έστω κι αν τελικά δεν τα καταφέρνει, ή η επιθυμία να κάνει καινούργια πράγματα, συντελούν στο να διατηρείται νέος και να ζήσει πολλά χρόνια.

Με όπλο την αισιοδοξία 
Ακόμα η επιστήμη δεν έχει να μας δώσει μία σαφή απάντηση σχετικά με το γιατί οι αισιόδοξοι, οι ήρεμοι, όσοι σκέφτονται θετικά και παίρνουν τα πράγματα ελαφρά διατηρούνται νεότεροι, υγιέστεροι και ζουν περισσότερα χρόνια. Σίγουρα το στρες παίζει σημαντικό ρόλο, αφού έχει υπολογιστεί ότι το χρόνιο στρες βλάπτει την υγεία (σχετίζεται με την κατάθλιψη, την παχυσαρκία, καθώς και με μεταβολικά νοσήματα, καρδιαγγειακά κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση, οι αισιόδοξοι, ακόμα και αν δεν ζουν περισσότερο, ζουν σίγουρα καλύτερα.

Ύπνος, ο ευεργετικός
Ο ύπνος είναι ένα από τα καλύτερα αντιγηραντικά. Διατηρεί το δέρμα νεανικό, την ενέργειά μας στα ύψη και τη διάθεσή μας καλή. Χάρη στον ύπνο μπορούμε να αποφύγουμε την παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, τον διαβήτη, την κατάθλιψη, ακόμα και τα αυτοκινητικά ατυχήματα. Οι γενικές οδηγίες λένε πως πρέπει να κοιμόμαστε 7 ή 8 ώρες, όχι όμως περισσότερο. Επιπλέον, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, ο μεσημεριανός ύπνος βοηθά στην προοπτική της μακροζωίας.

Για τα μάτια μας μόνο 
Δεν είναι τυχαίο που τα γυαλιά ηλίου γίνονται όλο και περισσότερο της μόδας. Η μόδα στην προκειμένη περίπτωση ακολουθεί αυτά που επιτάσσει η υγεία. Έτσι, θα πρέπει να φοράμε σκούρα γυαλιά όποτε βρισκόμαστε σε ανοιχτό χώρο, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία είναι βλαβερή ακόμα και όταν δεν γίνεται αντιληπτή, όταν υπάρχουν σύννεφα για παράδειγμα. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει πρόωρο καταρράκτη και βλάβες στην ωχρά κηλίδα (το πιο πολύτιμο κομμάτι του ματιού, που βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή). Ουσιαστικά, οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου γερνάνε τον φακό του ματιού πιο γρήγορα από το κανονικό και έτσι είναι πιθανό να εμφανιστούν νωρίτερα στη ζωή μας αλλοιώσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως είναι ο καταρράκτης. Αλλά πριν τα επιλέξουμε θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι φακοί τους είναι κατάλληλοι για να απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες (UVA και UVB) και ότι φέρουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό από τον κατασκευαστή. Το χρώμα των φακών δεν παίζει ρόλο. Η διαφορά είναι πως τα σκουρόχρωμα γυαλιά μάς απαλλάσσουν και από τη λάμψη και τις αντανακλάσεις του ήλιου, από το ορατό φάσμα που μας θαμπώνει δηλαδή (όχι όμως απαραίτητα και από τις υπεριώδεις ακτίνες, αν δεν έχουν 99% έως 100% αντι-UV προστασία). Αν δεν είμαστε βέβαιοι για την ποιότητα των φακών των γυαλιών μας, μπορούμε να επισκεφτούμε ένα κατάστημα οπτικών και να ζητήσουμε να μας μετρήσουν το ποσοστό προστασίας από τις υπεριώδεις που προσφέρουν, στο ειδικό μηχάνημα που διαθέτουν όλα αυτά τα μαγαζιά.

Λαμπερό χαμόγελο
Για να το πετύχουμε, θα πρέπει σίγουρα να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο. Αλλά δεν ισχύει ένας κανόνας για όλους. Υπάρχουν πολλές διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο όσον αφορά τους παράγοντες που επηρεάζουν τα δόντια μας, όπως είναι το σάλιο, γενετικοί παράγοντες και η διατροφή. Αυτές τις διαφορές λαμβάνει υπόψη του ο οδοντίατρος όταν διαμορφώνει ένα προληπτικό πρόγραμμα. Αυτό διαφοροποιείται σε 3 μήνες, 6 μήνες ή και 1 χρόνο. Επίσης, το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο. Χρειάζεται να βουρτσίζουμε όλες τις επιφάνειες των δοντιών (εξωτερικές, εσωτερικές και μασητικές), τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ), και επίσης να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα, καθώς η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να καθαρίσει τα σημεία ανάμεσα στα δόντια. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατανάλωση πολλών γλυκών, το κάπνισμα, τα σκουρόχρωμα ποτά (π.χ. καφές, κόκκινο κρασί, αναψυκτικά τύπου κόλα), καθώς και οι όξινες τροφές (π.χ. το πορτοκάλι), κάνουν κακό στα δόντια μας.

Γνωστά, αλλά χρήσιμα 
Πρόκειται για κάποιες συμβουλές αντιγήρανσης που τις έχουμε ακούσει πολλές φορές, αλλά η αξία τους παραμένει σταθερή.
Δεν πρέπει να καπνίζουμε, γιατί ο καπνός γερνάει το δέρμα, προκαλεί ρυτίδες, αυξάνει τις πιθανότητες να νοσήσουμε από διάφορες ασθένειες και τελικά μας στερεί χρόνια από τη ζωή μας.
Πρέπει να φοράμε αντιηλιακό ακόμα και όταν έχει συννεφιά, καθώς ο ήλιος αποτελεί τον νού-μερο 1 παράγοντα γήρανσης του δέρματός μας.
Χρειάζεται να πίνουμε πολύ νερό, καθώς ενυδατώνει το δέρμα μας, απομακρύνει πιθανά προβλήματα υγείας, ευνοεί τη διούρηση και άρα εμποδίζει τις κατακρατήσεις, και συντελεί στη νεανική μας εμφάνιση.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗ δρ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, τον κ. ΠΕΤΡΟ ΣΜΑΧΛΙΟΥ, χειρουργό οφθαλμίατρο, την κ. ΑΘΗ- ΝΑ ΤΑΧΜΙΝΤΖΟΓΛΟΥ, βιολόγο, χειρουργό οδοντίατρο, και τον κ. ΧΑΡΗ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟ, MMedSci.SRD, κλινικό διαιτολόγο-βιολόγο, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν, www.dimosthenopoulos.gr). 

ANNA ΔΑΛΛΑ 

Πηγή : Vita.gr

Aπό  το  Ιστολόγιο   tosokaki

Αλοιφή για το κρύωμα και τους μυϊκούς πόνους




Μια πολύ καλή λύση τώρα το χειμώνα που όλοι υποφέρουμε από πιασίματα, κρυώματα και μυϊκούς πόνους είναι να φτιάξουμε μια αλοιφή με ελάχιστα συστατικά, η οποία έχει την ίδια δράση με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για αυτή τη χρήση. 

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
½ κούπα λάδι καρύδας 
2 κουταλάκια του γλυκού κερί μέλισσας 
5-10 drops αιθέριο έλαιο καμφορά* 
5-10 drops αιθέριο έλαιο μέντα* 
5 drops αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου 

*5 drops το ελάχιστο και 10 drops το μέγιστο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. 

Παρασκευή
Λιώνουμε το λάδι καρύδας και το μελισσοκέρι, σε bain marie όπως πάντα. Μόλις λιώσει αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε 1-2 λεπτά να κρυώσει ελαφρά. Έπειτα προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια που προαναφέραμε και ανακατεύουμε καλά με ένα κουταλάκι.

Ο λόγος που αφήνουμε το μείγμα λάδι-κερί να κρυώσει λίγο είναι για να μην εξατμιστούν τα αιθέρια έλαια, μόλις έρθουν σε επαφή με το ζεστό λάδι. 
Ρίχνουμε το μείγμα σε κατάλληλο και αποστειρωμένο βαζάκι (με μεγάλο στόμιο για να μπορούμε να παίρνουμε αλοιφή με το χέρι εύκολα) και το αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί. Άμα βιάζεστε μπορείτε να το βάλετε 5 λεπτά στο ψυγείο για να επιταχύνετε τη διαδικασία.
Η αλοιφή που μόλις φτιάξαμε είναι άριστο γιατρικό για μυαλγίες από κρυώματα, για πιασίματα και για πονεμένες αρθρώσεις. Χρησιμοποιήστε το άφοβα και με όση συχνότητα επιθυμείτε. Διατηρείται σε δροσερό μέρος, όπως όλα τα σκευάσματα τέτοιου τύπου, για 6 μήνες. Μετά απλά εξασθενεί η δράση των αιθέριων ελαίων. Η αλοιφή μας δεν έχει την υφή των αλοιφών του εμπορίου. Είναι κάπως πιο σκληρή, αλλά μόλις έρθει σε επαφή με τη θερμοκρασία του σώματος λιώνει και μπορούμε να την επαλείψουμε. Επίσης δεν έχει και τα χημικά των αλοιφών του εμπορίου... 

Σημειώσεις
Μην αυξάνετε την ποσότητα των αιθέριων ελαίων της συνταγής, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα. 
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο έλαιο της αρεσκείας σας, αρκεί να γνωρίζετε τις ιδιότητες του. 
Αποφύγετε τη χρήση σε εγκύους και μωρά. 

Πηγή:  oliviart-gr.blogspot.gr

Από  το  Ιστολόγιο  Η  Τροφή μας  το  φάρμακο  μας

Αγριάδα (Ζιζάνιο, Cynodon dactylon)



Είναι από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά και συμπεριλαμβάνεται σε πολλούς συνδυασμούς για τη θεραπεία του προστάτη. Φυσικό αντιβιοτικό και από τα πιο φημισμένα διουρητικά. Είναι μαλακτικό χωρίς παρενέργειες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος. Βοηθά ενάντια στους κολικούς του συκωτιού, στις πέτρες στη χολή, στη χρυσή και την κυτταρίτιδα. Δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες σε ουρικές λοιμώξεις, όπως κυστίτιδα, ουριθρίτιδα, προστατίτιδα (σε άριστο συνδυασμό με Αχιλλαία), στον
ρευματισμό και τα αρθριτικά τις ασθένειες του δέρματος και την ηπατίτιδα. Είναι ωφέλιμο για νεφρόλιθους και ψαμμίαση (άμμο στα νεφρά).
Κάνει καλό για κυστίτιδες, ίκτερο, ηπατίτιδα, αρθριτικά, πέτρες των νεφρών. Καθαρίζει το αίμα.

Χρήση:
Βράζουμε 30 γρ. ριζώματα σε 1 λίτρο νερό. Αφού το αφήνουμε να κρυώσει το σουρώνουμε και πίνουμε από ένα ποτήρι πρωί – μεσημέρι – βράδυ με άδειο στομάχι

Πηγή:kalloni.net

Από  το  Ιστολόγιο  -   e-shop MotherNature.gr

Φοιτητής ανακάλυψε πρωτοποριακή λύση για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης




Τη λύση για την απομάκρυνση εκατομμυρίων τόνων πλαστικών απορριμμάτων από τις θάλασσες και τους ωκεανούς ισχυρίζεται ότι βρήκε ένας φοιτητής  Αεροδιαστημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Ντελφτ, στην Ολλανδία.

Η τεχνολογία του 19χρονου Boyan Slat συνίσταται στην ανάπτυξη ενός «δικτύου» από εξέδρες επεξεργασίας και φράγματα, τα οποία θα σχηματίζουν ένα γιγάντιο χωνί.

Τα φράγματα θα σπρώχνουν τα απορρίμματα προς τις εξέδρες επεξεργασίας, όπου τα πλαστικά θα διαχωρίζονται από το πλαγκτόν, θα φιλτράρονται και θα αποθηκεύονται μέχρι να ανακυκλωθούν.

Το πρωτοποριακό στοιχείο της τεχνολογίας του είναι ότι τα απορρίμματα θα καταλήγουν στις εξέδρες επεξεργασίας χάρη στον σχηματισμό (χωνί) που θα δημιουργούν τα φράγματα, αποκλειστικά με τη δύναμη των ρευμάτων της θάλασσας.

Ο 19χρονος φοιτητής εμπνεύστηκε τη Συστοιχία Καθαρισμού των Ωκεανών, όπως ονομάζεται το φιλόδοξο πρότζεκτ, μετά από μια σχολική εργασία για τα πλαστικά απορρίμματα στις «χωματερές» των ωκεανών.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Boyan συνέχισε να επεξεργάζεται το σχέδιό του, το οποίο βραβεύτηκε από το πανεπιστήμιο Ντελφτ, και τελικά δημιούργησε τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ίδρυμα για τον Καθαρισμό των Ωκεανών», η οποία εργάζεται για την ανάπτυξη και υλοποίηση των τεχνολογιών του.

Οι «χωματερές» είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που μαστίζουν τους ωκεανούς, καθώς τα σκουπίδια εκτείνονται σε τεράστιες εκτάσεις, εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Εκτιμάται ότι Συστοιχία Καθαρισμού των Ωκεανών θα μπορούσε να απομακρύνει από το νερό, εντός πενταετίας, μέχρι και 7.250.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων, προστατεύοντας τα θαλάσσια θηλαστικά και μειώνοντας τους ρυπαντές που επιμολύνουν την τροφική αλυσίδα.

Εκτός αυτού, θα συνέβαλε στην εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από την περικοπή των εξόδων για θαλάσσιους καθαρισμούς και την ενίσχυση του τουρισμού.

thestival.gr

Από  το  Ιστολόγιο  ΕΔΩ  ΠΙΕΡΙΑ 

7 χρήσεις για τα αιθέρια έλαια




Τα αιθέρια έλαια είναι η ζωτική ενέργεια της φύσης.

Προέρχονται από αρωματικά φυτά μέσω απόσταξης και έχουν ευχάριστη μυρωδιά και τεράστια οφέλη στην ψυχική και σωματική μας υγεία.
Παρακάτω  θα δούμε 7 τρόπους για να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια και να κάνετε την καθημερινότητα σας πιο όμορφη.

1. Αναμείξτε 2-3 σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο με την καθημερινή σας κρέμα και κάντε ένα ευεργετικό μασάζ στο δέρμα σας. Το πρόσωπο σας θα αποκτήσει μαλακή υφή, θα ενυδατωθεί και θα δείχνει υγιές και λαμπερό. Από τα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια για απαλό δέρμα, είναι της λεβάντας και της μαργαρίτας.

2. Αρωματίστε τον χώρο του σπιτιού σας προσθέτοντας νερό και μερικές σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας σε ένα μπουκαλάκι με σπρέι.  Το αιθέριο έλαιο λεβάντας θα διώξει το στρες και θα σας χαλαρώσει, ενώ αν προτιμήσετε το πορτοκάλι ή το λεμόνι, θα ανανεώσει την ατμόσφαιρα και θα σας γεμίσει ενέργεια.

3. Κρατήστε τα κουνούπια και τις μύγες μακριά με αιθέρια έλαια. Το άρωμα του ευκαλύπτου, του σανταλόξυλου, της σιτρονέλας, του δυόσμου και πολλών άλλων φυτών είναι εντομοαπωθητικά. Σε ένα μπολ με νερό ρίξτε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου και περάστε τα κουφώματα  ή το κιόσκι στον κήπο για να κρατήσετε τα ενοχλητικά έντομα μακριά. Αλείψτε με λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου το λουρί του σκύλου σας για να απωθήσετε τους ψύλλους και τα παράσιτα.

4. Φτιάξτε ποτ πουρί με αποξηραμένα λουλούδια που θα έχετε αρωματίσει με το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο και βάλτε τα στη ντουλάπα ή στα συρτάρια σας. Μόλις ανοίγεται τη ντουλάπα θα σας περιμένει ένα ευχάριστο άρωμα και τα ρούχα θα είναι πάντα φρέσκα. Επιπρόσθετα θα κρατήσετε το σκώρο μακριά από τα μάλλινα σας.

5. Καθαρίστε και φροντίστε πληγές και καψίματα με αιθέριο έλαιο tea tree ή λεβάντα. Σε ένα βαμβάκι ρίξτε μερικές σταγόνες και περάστε το απαλά και ευγενικά πάνω από την πληγή για να την καθαρίσετε. Έχουν αντισηπτικές ιδιότητες και θα βοηθήσουν το δέρμα να αποκατασταθεί γρήγορα και ανώδυνα.

6. Τέλος στα βρωμερά παπούτσια με λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου δυόσμου ή μέντας. Ρίξτε 2-3 σταγόνες πάνω σε ένα βαμβάκι και ταμπονάρετε το παπούτσι εσωτερικά. Ειδάλλως ψεκάστε με αραιωμένο με νερό αιθέριο έλαιο τις κάλτσες σας.


7. Ηρεμήστε και αποκοιμίστε το μωρό σας με αρωματοθεραπεία. Τα μωρά είναι ευαίσθητα στις μυρωδιές γιαυτό μην υπερβάλλεται με την δόση και προτιμάτε να τα αραιώνεται με νερό. Το χαλαρωτικό άρωμα της λεβάντας, το απαλό άγγιγμα του λαδιού καρύδας και η γλυκιά μυρωδιά του βερίκοκου είναι μερικά από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά συστατικά για ένα χαλαρωτικό μασάζ πριν τον ύπνο, που θα φέρει όνειρα γλυκά στο αγγελούδι σας.

πηγή:monoprasino.gr

Από  το  Ιστολόγιο  26ecopages

10 πλεονεκτήματα του χυμού αλόη βέρα



Τα οφέλη του χυμού αλόης βέρα κάνει αυτό το φυτό ένα μια ισχυρη θεραπεία απαραίτητη στο κάθε σπίτι.  Ο οργανικός χυμός αλόης βέρα μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε φυτό ή aloe μπορεί επίσης να γίνει μόνο από το πράσινο μέρος του φυτού. Το πράσινο τμήμα του φυτού ονομάζεται λάτεξ, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά ως καθαρτικό.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές δίαιτες για να χάσετε βάρος εχει χρησιμοποιεί σαν καθαρτικά για να χάσουν βάρος.

 10 σημαντικότερα πλεονεκτήματα του χυμού Aloe Vera:

1. Ανακουφίζει από δυσκοιλιότητα - Aloe χυμός χαλαρώνει τα κοιλιακά τοιχώματα, ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και διατηρεί τακτική κινητικότητα του εντέρου.

2. Καταπολέμηση του καρκίνου - Αντιοξειδωτικά στο χυμό αλόης βέρα ωφελεί τον οργανισμό να αποβάλλει τον καρκίνο-που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

3. Ο διαβήτης Υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η χυμό αλόης μπορεί να μειώσει το σακχάρο στο αίμα.

4. Μειώνει τις ρυτίδες - ο χυμός αλόης είναι μια αποτελεσματική ενυδατική κρέμα και μπορεί να αναμιχθεί με έλαια και βιταμίνες και να εφαρμόζετε τοπικά στις ρυτίδες.

5. Λαμπερά μαλλιά - τα οφέλη Aloe vera χυμό μαλλιά με τη μείωση της απώλειας των μαλλιών που δίνει υγρασία

6. Μειώνει την ακμή - ο χυμός αλόης μπορεί να ελέγξει την ακμή και τα σπυράκια για να ηρεμήσει την φλεγμονή και να μειώσουν την δραστηριότητα των βακτηρίων στους πόρους.

7. Επουλώνει τις πληγές – Μπορεί να ενισχύσει την επούλωση των πληγών, βελτιώνοντας την κυκλοφορία, περιορίζοντας την βακτηριακή δράση και προστατεύει τα περιβάλλοντα υγιή κύτταρα.

8. Δρα ως αντι-γήρανση - επιταχύνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος και επηρεάζουν την παραγωγή κολλαγόνου, έτσι ώστε να βοηθά στη διατήρηση της νεανικής επιδερμίδας.

9. Η απώλεια βάρους - Λαμβάνοντας χυμό αλόης με μέτρο μπορεί να καθαρίσει το πεπτικό σύστημα, βοηθώντας στην πέψη και την απώλεια βάρους.

10. Η καταπολέμηση της μόλυνσης - Η αλόη μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα από την αφαίρεση των τοξινών και τον περιορισμό της μικροβιακής δραστηριότητας στο σώμα.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά οφέλη του χυμού Aloe Vera, aloe λατέξ αν λαμβάνονται σε χαμηλες δόσεις μπορεί να είναι ασφαλές.  Μερικές από τις παρενέργειες του χυμού αλόης βέρα, μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κράμπες στην κοιλιά, χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και διαταραχές ηλεκτρολυτών.

Προετοιμασία

Τοποθετήστε σε ένα μπλέντερ κουταλιά της aloe vera πολτό κρυσταλλική ή άλλως ασπόνδυλος πρώτων φύλλων.
Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας μέλι ή βασιλικό πολτό.
Ενσωματώστε 1 φλιτζάνι νερό.
Ανακατέψτε.

Παρατηρήσεις

Αντί της προσθήκης ένα ποτήρι νερό, μπορείτε να προσθέσετε ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι , γκρέιπφρουτ, βατόμουρα ή άλλα φρούτα που είναι στην προτίμησή σας.
Αυτό το ποτο, ο χυμός  αλόης βέρα μπορεί να καταναλωθεί σε  νηστείες, να καθαρίσει και να αποτοξινώσει το σώμα με φυσικό τρόπο.

Από  το  Ιστολόγιο  bioathens.gr

Θαυματουργό ποτό σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα




                              Αυτό το ποτό ΘΑΥΜΑ κυκλοφορεί εδώ και πολύ καιρό. 

Υπάρχει μια προσωπικότητα, ο κ. Seto, που ορκίζεται γι αυτό. Θέλει να το δημοσιοποιήσει για να επιστήσει την προσοχή των ανθρώπων που έχουν καρκίνο. Αυτό είναι ένα ποτό που μπορεί να σας  προστατεύσει απο τα μολυσμένα κύτταρα που σχηματίζονται στο σώμα σας, ή να περιορίσει την ανάπτυξη τους! Ο κ. Seto είχε καρκίνο του πνεύμονα. 

Του σύστησε να πίνει αυτό το ποτό ένας διάσημος βοτανολόγος από την Κίνα. Επαιρνε αυτό το ποτό επιμελώς για 3 μήνες, τώρα η υγεία του έχει αποκατασταθεί, και ο ίδιος είναι έτοιμος να κάνει ένα ταξίδι αναψυχής. Χάρη σε αυτό το ποτό! Δεν βλάπτει σε τίποτα να δοκιμάσετε. 

Είναι σαν ένα ποτό θαύμα! Είναι απλό. 

Χρειάζεται μία ρίζα τεύτλων (δηλαδή των παντζαριών), ένα καρότο και ένα μήλο, που θα τα συνδυάσετε μαζί για να κάνουν το χυμό! 
Πλύνετε τα παραπάνω, τα κόβεται με τη φλούδα σε κομμάτια - τα βάζετε στον αποχυμωτή, και αμέσως πίνετε το χυμό. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο λεμόνι ή λάιμ για περισσότερο δροσιστική γεύση. 

Αυτό το ποτό θαύμα είναι αποτελεσματικό για τις ακόλουθες παθήσεις:

1. Αποτρέπει τα καρκινικά κύτταρα που αναπτύσσονται, και συγκρατεί τα καρκινικά κύτταρα να μην αναπτυχθούν.

2. Αποτρέπει την ασθένεια του ήπατος, νεφρού, πάγκρεας, καθώς και να θεραπεύσει το έλκος.

3. Ενίσχύει τον πνεύμονα, την πρόληψη καρδιακής προσβολής και την υψηλή αρτηριακή πίεση. 

4. Ενίσχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

5. Καλό για την όραση, τα κόκκινα και τα κουρασμένα μάτια ή την ξηροφθαλμία 

6. Βοηθάει στην εξάλειψη του μυϊκού πόνου

7. Αποτοξινώνει, βοηθόντας την κινητικότητα του εντέρου, και εξαλείφει την δυσκοιλιότητα. Επομένως θα κάνει το δέρμα σας πιό υγιές και να φαίνεται πιο λαμπερό. Σαν να το έστειλε ο Θεός για το πρόβλημα της ακμής.

8. Βελτιώνει την κακοσμία του στόματος, που οφείλεται στην δυσπεψία, και την λοίμωξη του λαιμού.

9.Βελτιώνει τους πόνους.

10. Βοηθάει τον πάσχων απο αλλεργική ρινίτιδα (πυρετός εκ χόρτου). 

Δεν υπάρχει απολύτως καμία παρενέργεια. Ιδιαίτερα θρεπτικό και απορροφάται εύκολα. Πολύ αποτελεσματικό αν χρειαστεί να χάσετε βάρος.Θα παρατηρήσετε ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα βελτιωθεί μετά από 2 εβδομάδες.

Φροντίστε να το πίνετε αμέσως από τον αποχυμωτή για καλύτερο αποτέλεσμα.

Πηγή :  atheatignosi

Από  το  Ιστολόγιο  triklopodia 


8 πράγματα που μας ξυπνάνε το πρωί – εκτός του καφέ


wake1 180x180 8 πράγματα που μας ξυπνάνε το πρωί   εκτός του καφέ!

Μπορεί ο παραδοσιακός πρωινός καφές να είναι αξεπέραστος, αλλά ευτυχώς υπάρχουν και άλλα –υγιεινότερα- τρόφιμα και  τεχνικές που μπορούν να μας ξυπνήσουν για τα καλά.

Ένα μήλο την ημέρα
Το μήλο δεν κάνει μόνο τον γιατρό πέρα αλλά και την υπνηλία. Οι θρεπτικές του ουσίες είναι εκπληκτικές, καθώς η γλυκόζη που περιέχει μπορεί, όχι μόνο να δώσει ένα καλό έναυσμα στον οργανισμό για να ξεκινήσει τη μέρα του, αλλά και να του προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεται για να συνεχίσει.
Καθώς κινείται αργά στο σώμα, η γλυκόζη, φτάνει σε μέρη, που μπορεί να μην ξυπνήσουν αμέσως αλλά όταν το κάνουν, σε συνδυασμό με τους υδατάνθρακες που υπάρχουν στο μήλο, «κρατούν» τον οργανισμό σε εγρήγορση.

Μμμμ, γλυκό πρωινό
Εάν ξεμείνετε από καφέ, μια απλή σοκολάτα έχει όλα τα «μέσα» για να σας ξυπνήσει. Ανεβάζει την ενέργεια, η οποία δυστυχώς δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ. Είναι μία ριζοσπαστική λύση για άμεσο και γρήγορο ξύπνημα.
Η ζεστή σοκολάτα θα μπορούσε να είναι μια καλή εναλλακτική λύση, ενώ ο συνδυασμός της με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 βοηθά το πεπτικό σύστημα και συμβάλει στην ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου.

Μυρωδάτο πρωινό
Η μυρωδιά ενός ζεστού και πλούσιου πρωινού γεύματος ξυπνάει στην κυριολεξία όλες τις αισθήσεις. Όταν μάλιστα οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες εισχωρήσουν στο οργανισμό, τότε θα έχετε ξυπνήσει για τα καλά.
Τροφές όπως είναι τα αυγά, περιέχουν βιταμίνη B, ενώ αν τα συνοδεύσετε με προϊόντα ολικής αλέσεως, θα αντιληφθείτε ότι ο καφές είναι ίσως …περιττός.

Αλάτι;
Αν πάλι δεν έχετε κανέναν να σας ετοιμάσει το μυρωδάτο αυτό και λαχταριστό πρωινό, μπορείτε να αρκεστείτε στο …αλάτι. Αν και αρχικά χρησιμοποιούνται από αμερικανούς αστυνομικούς για να επαναφέρουν λιπόθυμες γυναίκες (κάτι σαν το άρωμα που χρησιμοποιούμε εμείς), έχει αποδειχθεί σωτήριο σε περιπτώσεις που χρειάζεται να ξυπνήσετε άμεσα. Ωστόσο, προσοχή με το αλάτι γιατί μπορεί να βλάψει τα ιγμόρεια σας και μερικές φορές το… μυαλό σας, εάν γίνει κατάχρηση.

Αχ, ξεδίψασα
Οι περισσότεροι λογικά θα απορείτε «μα καλά, πως μπορεί το νερό να με ξυπνήσει;». Εκτός από τον προφανή τρόπο, να ρίξετε ( ή ακόμα καλύτερα να σας ρίξουν) νερό στο πρόσωπο, μία μέθοδος που είναι ευεργετική εάν θέλετε να ξυπνήσετε άμεσα, η αλήθεια είναι ότι πίνοντας ένα ποτήρι νερό ο οργανισμός αρχίζει να ξυπνά, καθώς μετά από έναν 8ωρο ύπνο κατά μέσο όρο, το σώμα χρειάζεται ενυδάτωση.
Το νερό αυτό θα «ξυπνήσει» τα κύτταρα του οργανισμού κάνοντας όλο σας το σώμα να μοιάζει πανέτοιμο για την καινούργια μέρα. Για πιο δραστικές λύσεις, προτιμήστε να κάνετε και ένα πρωινό ντους.

Ανάταση, επίκυψη
Ένα ελαφρύ τζόκινγκ, έστω και αν είναι μόνο γύρω από το τετράγωνο της διπλανής πολυκατοικίας είναι αρκετό για να δώσει το έναυσμα στον οργανισμό να ξυπνήσει για τα καλά. Μεγάλη βοήθεια σε αυτό, είναι αν ξεκινήσετε με ένα «γενναίο» stretching, έστω και αν αισθάνεστε ότι η νύστα σας καταβάλει.
Όλα αφορούν στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν σηκωθείτε από το κρεβάτι, το αίμα αρχίζει να ρέει σε ολόκληρο το σώμα. Η άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία και έτσι ξυπνάτε. Θυμηθείτε όμως, ότι και μετά το τέλος της άσκησης, πρέπει να παραμείνετε σε κίνηση για να διατηρήσετε τον οργανισμό σε εγρήγορση. Μία καλή τακτική είναι να κάνετε ένα ντους μετά την άσκηση.

Music to my ears
Βάλτε το ξυπνητήρι σας να χτυπήσει στους ρυθμούς της αγαπημένης σας ροκ (για ευνόητους λόγους) μπάντας. Η μουσική ξυπνά τις αισθήσεις και φυσικά προσφέρει καλή διάθεση ειδικά μάλιστα, εάν δεν είστε πρωινός τύπος.
Αφήστε τη μουσική να παίζει και αφού έχετε σηκωθεί, για να σας φτιάξει τη διάθεση. Μόλις θα ξεκινήσετε να τραγουδάτε και να χορεύετε, μάλλον θα ξεχάσετε τον καφέ. Προσοχή όμως, γιατί μαζί με εσάς μπορεί να ξυπνήσουν και οι…γείτονες.

Φως και ήλιος
Η προφανής λύση του ήλιου να πλημμυρίζει το δωμάτιο, σίγουρα χαρίζει μία ευχάριστη αίσθηση και διάθεση να σηκωθείτε. Εφόσον φυσικά αυτό γίνεται ηθελημένα (να έχετε αφήσει τις κουρτίνες ανοιχτές από το βράδυ, δηλαδή) και όχι βάρβαρα, από όποιον αποφασίσει να σας ξυπνήσει ανοίγοντας τα παραθυρόφυλλα.
Ωστόσο, επειδή υπάρχει και ο…χειμώνας και οι λιγότερο φωτεινές μέρες, μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αποδοτικός ο τρόπος αυτός. Βέβαια, όταν ο οργανισμός αισθανθεί, ότι λαμβάνει φως, μειώνει την έκκριση μελατονίνης, της ορμόνης που βοηθά τον οργανισμό, να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι η ώρα για να ξυπνήσετε.
Bonus: Να θυμάστε, ότι το πρωινό ξύπνημα εξαρτάται από την ποιότητα του ύπνου το περασμένο βράδυ. Αν για παράδειγμα έχετε καταναλώσει λιπαρά τρόφιμα ή αλκοόλ, ο οργανισμός δεν έχει απολαύσει έναν ξεκούραστο ύπνο, άρα το πρωινό ξύπνημα δεν θα είναι ευχάριστο


Από  το  Ιστολόγιο   diaforetiko.gr
.

Αντιμετώπιση της ψωρίασης με Ηφαιστειακή Μάσκα


Κάντε  κλικ  πάνω  στην   εικόνα   
 για  να  οδηγηθείτε  σε  εξωτερικό  σύνδεσμο
αλλά  και  εδώ 


Η λίστα με τις εταιρείες νερού στις οποίες βρέθηκε εξασθενές χρώμιο



Στη δημοσιότητα έδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, τα ονόματα των εταιρειών εμφιαλωμένων νερών στα οποία, σύμφωνα με μετρήσεις που έκαναν με δική τους πρωτοβουλία, εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις του άκρως τοξικού εξασθενούς χρωμίου. 
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους προέβησαν στη γνωστοποίηση των εταιρειών γιατί αν και τα στοιχεία βρίσκονται από τις 23 Δεκεμβρίου στη διάθεση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου δεν ασχολήθηκε, όπως λένε, με το θέμα.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν «τη στιγμή, όπου η πολιτεία δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, εμείς δεν μπορούμε να κρατήσουμε μυστικά τα αποτελέσματα των δικών μας, έστω μη εξαντλητικών, ερευνών».

Δείτε τους πίνακες απο κάτω..

 


Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανέθεσαν σε ιδιωτικό εργαστήριο την εξέταση 9 εμφιαλωμένων νερών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πρόβλημα εντοπίστηκε στο εμφιαλωμένο νερό 3 εταιρειών. Σε μια μάλιστα περίπτωση η συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου ήταν 22ppb «χίλιες φορές υψηλότερη από το στόχο ασφαλείας της ανθρώπινης υγείας (0,02 ppb) που έθεσε τον Ιούλιο η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας στην Καλιφόρνια και δέκα φορές υψηλότερη από το όριο των 2ppb που έθεσε η πρόσφατη δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας αποκλειστικά και μόνον όμως για τον πρώην Δήμο Μεσσαπίας».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πάντως ότι η έρευνα δεν ήταν εξαντλητική καθώς και ότι «όλες οι μάρκες (και αυτές που βρέθηκαν θετικές στο εξασθενές) βρίσκονται εντός των υφιστάμενων ορίων για ολικό χρώμιο (50ppb), συνεπώς η κυκλοφορία τους είναι νόμιμη».
Το θέμα του εξασθενούς χρωμίου έθεσε πρόσφατα και ο ΕΦΕΤ, ο οποίος με ανακοίνωσή υπογράμμισε ότι αναγνωρίζει τον κίνδυνο από το εξασθενές χρώμιο στα εμφιαλωμένα και την ανάγκη θεσμοθέτησης ορίου, αλλά παράλληλα ξεκαθάρισε πως τέτοιους ελέγχους δεν ενεργεί.

Από  το  Ιστολόγιο    ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ  ΔΡΑΣΗ


Οι τροφές που «σκοτώνουν» το λίπος



Γιατί μερικές τροφές ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας..

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρείτε το βάρος σας και να έχετε ένα υγιές σώμα.

Φυσικά καλό θα ήταν να  γνωρίζετε και μερικά tips, τα οποία θα σας βοηθήσουν στην μάχη σας με τα κιλά.

Υπάρχουν τροφές, οι οποίοι σας βοηθάνε να καίτε λίπος. Αυτές οι τροφές ενεργοποιούν το μεταβολισμό σας, με αποτέλεσμα να γίνονται καλύτερες καύσεις.
Πάμε να τις δούμε:

1. Κανέλα: Πρόσφατες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κανέλα ενεργοποιεί το μεταβολισμό μας και βοηθάει στις καύσεις. Μήπως να ρίχνατε στον καφέ σας ή να την προσθέτατε στο γιαούρτι σας; Λέγεται ακόμη ότι κοντρολάρει την λαιμαργία.

2. Ελαιόλαδο: Μπορεί να φωνάζουμε να μην το παρακάνετε με το ελαιόλαδο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να το κόψετε και τελείως. Αν μαθαίνατε ότι σας βοηθάει στη διάσπαση του λίπους, θα το αποφεύγατε; Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βοηθά τη διάσπαση λίπους στα λιποκύτταρα

3. Τζίντζερ: Το τζίντζερ κερδίζει όλο και περισσότερο την εκτίμησή μας τον τελευταίο καιρό. Είτε φρέσκο, είτε αποξηραμένο, βοηθά στην καύση θερμίδων. Αναγκάζει τον οργανισμό μας να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια. Αποτέλεσμα; Να καίγονται περισσότερες θερμίδες.

4. Πορτοκάλια: Φάτε τα άφοβα! Εκτός του ότι είναι πλούσια σε βιταμίνη C, περιέχουν μεγάλη ποσότητα φλαβόνων. Οι ουσίες αυτές βοηθούν στο να μην αυξάνεται εύκολα το λίπος στο σώμα σας. Την επόμενη φορά ξέρετε, παραγγείλετε φυσικό χυμό πορτοκαλιού όταν βγείτε, ή καθαρίστε και φάτε ένα στο σπίτι σας.

5. Καυτερές πιπεριές: Πείτε ναι στο chilli. Οι κόκκινες ξερές πιπερίτσες, περιέχουν την ουσία καψαικίνη,η οποία έχει τη μαγική ιδιότητα να μειώνει την όρεξη. Επιπλέον, βοηθάει στην αναστολή σχηματισμού λιποκυττάρων, ενισχύοντας το μεταβολισμό σας

6. Χυμός λεμονιού: Ένας απλός και εύκολος χυμός, ο οποίος θα σας αποτοξινώσει και θα σας βοηθήσει στη μάχη σας με τον αιώνιο εχθρό

Υλικά
Ένα ποτήρι κρύο νερό
2 κ.σ φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι
1 κ.σ πιπέρι καγιέν

Πηγή: http://tsekouratoi20133.blogspot.com

Από  το  Ιστολόγιο  " Ξυπνήστε  ρε " 

Οικονομικά μυστικά ομορφιάς



Συμβουλές περιποίησης της επιδερμίδας χωρίς κόστος
Τα οικονομικά σας δεν σας επιτρέπουν να κάνετε έξοδα για την περιποίηση του προσώπου και...
του σώματός σας; Μην ανησυχείτε, παρακάτω θα βρείτε τρόπους περιποίησης που δεν θα σας κοστίσουν τίποτα.

Μαγειρική σόδα για τα μαλλιά και το πρόσωπο: Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται η σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σαμπουάν. Ρίξτε 2-3 κουταλιές μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι με νερό και απλώστε το αφού έχετε λουστεί με το κανονικό σας σαμπουάν. Μετά ξεβγάλετε με χλιαρό νερό. Με αυτό τον τρόπο τα μαλλιά σας αναζωογονούνται και δεν θαμπώνουν.

Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν scrub. Ανακατέψτε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, στο σαπούνι που χρησιμοποιείτε για το πρόσωπο και κάντε απαλό μασάζ στο πρόσωπό σας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος λοιπόν να ξοδεύετε λεφτά για scrub.

Υδροθεραπεία στο ντους: Φροντίστε κάθε φορά που κάνετε ένα ζεστό ντους να το γυρίζετε στο κρύο για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε τη διαδικασία για 2 λεπτά. Αυτή η διαδικασία θα αναζωογονήσει την επιδερμίδα σας και θα της δώσει λάμψη.

Φράουλες για την καταπολέμηση της ακμής: Λιώστε ¼ της κούπας φράουλες και ¼ της κούπας γιαούρτι. Ανακατέψτε τα και απλώστε το μείγμα στην επιδερμίδα σας. Οι φράουλες είναι φυσική πηγή σαλικυλικού οξέος, το οποίο είναι βασικό συστατικό στα προϊόντα ακμής.

Πηγή: myworld.gr

Από  το  Ιστολόγιο    "  Ξυπνήστε  ρε " 


9 «αντίδοτα» για την κακοσμία σώματος και στόματος



Δεν είναι πάθηση, οφείλεται όμως συχνά σε οργανικά αίτια. Η κακοσμία του σώματος προκαλεί δυσαρέσκεια και μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για τους φορείς της.
Δεν είναι πάθηση, οφείλεται όμως συχνά σε οργανικά αίτια. Η κακοσμία του σώματος προκαλεί δυσαρέσκεια και μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για τους φορείς της. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της αυξημένης εφίδρωσης οι πιθανότητες εκπομπής δυσάρεστων οσμών γίνονται περισσότερες, με το πρόβλημα να επικεντρώνεται κυρίως στα πόδια και στις μασχάλες.
Οι συνηθέστερες αιτίες κακοσμίας του στόματος είναι η ελλιπής καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας, η ουλίτιδα και η ξηροστομία -η ύπαρξη των οποίων ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων-, η κατανάλωση κρεμμυδιού, σκόρδου, αλκοόλ, η χρήση καπνού και η μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων. Ενίοτε η δυσάρεστη μυρωδιά του στόματος αποτελεί ένδειξη παθήσεων του στομαχιού -όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση-, προβλημάτων του συκωτιού ή των νεφρών και του σακχαρώδους διαβήτη.
Η σωστή διατροφή, η καλή ενυδάτωση της στοματικής κοιλότητας, η σχολαστική καθαριότητα, η αποτρίχωση και η χρήση αποσμητικού συμβάλλουν στην πρόληψη των δυσάρεστων μυρωδιών που μερικές φορές να αναδύει το ανθρώπινο σώμα. Πλύσεις με βότανα μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν, ενώ την κακοσμία του στόματος καταπολεμά και η μάσηση συγκεκριμένων βοτάνων.

Μαϊντανός
Η μάσηση μαϊντανού ειδικά μετά από ένα γεύμα που περιλαμβάνει έντονες γεύσεις καταπολεμά τη δυσοσμία του στόματος. Επίσης συμβάλλει στην πέψη των τροφών. Τις ιδιότητες αυτές του μαϊντανού είχαν αναγνωρίσει οι Ρωμαίοι, οι οποίοι τον χρησιμοποιούσαν για να εξαφανίζουν τη μυρωδιά του αλκοόλ και του σκόρδου. Οι αρχαίοι Ελληνες μασούσαν μαϊντανό επειδή πίστευαν ότι το άρωμά του τόνωνε τον εγκέφαλο και ότι ενεργοποιούσε τη δημιουργικότητά τους.

Λεμονιά
Σύμφωνα με την πρακτική ιατρική, το λεμόνι είναι ένα από τα σημαντικότερα βότανα κατά της κακοσμίας, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης ευρέως ως αρωματικό. Χυμός μισού ή ενός λεμονιού διαλυμένος σε νερό (αναλογία λεμονιού προς νερό 1:3) καταπολεμά την κακοσμία του στόματος όταν καταναλώνεται κάθε πρωί με άδειο στομάχι. Επίσης, μασάζ με λεμόνι στα πόδια τα απαλλάσσει από τις δυσάρεστες οσμές.

Θυμάρι
Το ποδόλουτρο με αφέψημα θυμαριού θεωρείται ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπιστεί η κακοσμία των ποδιών. Οι βοτανολόγοι συνιστούν να βράσετε δυο κουταλάκια του γλυκού θυμάρι σε 1/2 λίτρο νερό και να κάνετε ποδόλουτρο επαναλαμβάνοντας για αρκετό χρονικό διάστημα τη διαδικασία. Το θυμάρι οφείλει τη δυνατή, ευχάριστη μυρωδιά του στο θυμέλαιο, το αιθέριο έλαιο που περιέχει, ενώ ο Διοσκουρίδης το ανέφερε το φυτό ως άρωμα και φάρμακο.

Κανέλα
Συνηθίζεται ευρέως στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι το πρωί κάνουν γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό, προκειμένου να διατηρούν φρέσκια την αναπνοή τους καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το αιθέριο έλαιο της κανέλας, το οποίο περιέχει κατά 65-75% κινναμική αλδεΰδη, είναι πολύ αρωματικό, ενώ τα φύλλα της έχουν έντονη μυρωδιά ευγενόλης. Η φλούδα της έχει μυρωδιά μεθυλαμυλικής κετόνης, η οποία χαρίζει αίσθηση φρεσκάδας.

Βελανιδιά
Ευεργετικό ρόλο στην καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας και των ποδιών έχει το αφέψημα και το έγχυμα της φλούδας της βελανιδιάς. Γαργάρες με έγχυμα από τη φλούδα των κλαδιών της, ανακουφίζει από τις ερεθισμένες αμυγδαλές και ωφελούν άτομα με χαλάρωση των ούλων και στοματίτιδα. Το ίδιο αφέψημα χρησιμοποιείται και ως αντισηπτικό σε πληγές. Ενα ζεστό ποδόλουτρο για 20 λεπτά έως μισή ώρα συμβάλλει στη μείωση της δυσοσμίας των ποδιών.
Η βελανιδιά ή δρυς είναι γένος φυτών της οικογένειας των φυγιδών με 200 περίπου είδη. Είναι ψηλό και αιωνόβιο δένδρο και ο καρπός του είναι το βελανίδι. Αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς και ζει πολλά χρόνια. Για να μεγαλώσει και να φτάσει στην πρώτη της καρποφορία χρειάζεται να περάσουν έως και 60 χρόνια. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν βελανιδιές των οποίων η ηλικία μπορεί να φτάνει και τα 800 έτη!
Χάνει το φύλλωμά του σταδιακά από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ομαλή αποικοδόμηση των οργανικών ουσιών που περιέχονται στα φύλλα του. Συμβάλλει, έτσι, στον εμπλουτισμό του εδάφους με θρεπτικά συστατικά, βοηθώντας στην ανάπτυξη και άλλων φυτών.

Ανηθος
Από την αρχαιότητα είναι γνωστές οι αρωματικές ιδιότητες του άνηθου. Η πιο γνωστή του χρήση είναι η αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος, η οποία επιτυγχάνεται με το μάσημα των σπόρων του. Η αποξήρανσή του πρέπει να γίνεται πριν ανθίσει το φυτό.
Οι αρχαίοι Eλληνες έφτιαχναν άρωμα από τα λουλούδια του (άνηθο μύρο), ενώ με τους σπόρους του αρωμάτιζαν το κρασί. Με το αιθέριο έλαιο των καρπών του άλειφαν το σώμα τους οι αθλητές, καθώς θεωρούνταν χαλαρωτικό και τονωτικό. Το ανηθέλαιο χρησιμοποιείται ως αντιβηχικό, σπασμολυτικό και γαλακταγωγό. Το άρωμα του άνηθου είναι παρόμοιο με εκείνο του γλυκάνισου και χρησιμοποιείται στη μαγειρική για να αρωματίζει τα φαγητά.
Το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιία και στην παρασκευή ποτών. Εκτός από την αρωματική του δράση, το αφέψημα των σπόρων του άνηθου έχει ορεκτικές, χωνευτικές και διουρητικές ιδιότητες. Ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές, κυρίως των μικρών παιδιών και τους κολικούς, ενώ συμβάλλει στην ανακούφιση παιδιών που έχουν προσβληθεί από ιλαρά και ανεμοβλογιά. Το αφέψημα του άνηθου πρέπει να αποφεύγεται από τις έγκυες, καθώς μπορεί να προκαλέσει αποβολή.

Ευκάλυπτος
Το ξύλο του ευκαλύπτου χρησιμοποιείται κατά κόρον στη ναυπηγική και σε οικοδομικές εργασίας, λόγω της υψηλής του αντοχής.
Το δένδρο, ωστόσο, είναι γνωστό κυρίως για τη θεραπευτική του δράση. Το ευκαλυπτέλαιο, που περιέχεται στα φύλλα του ευκαλύπτου, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ρινικής καταρροής. Ο ευκάλυπτος είναι αντισηπτικός των πνευμόνων, ενώ χρησιμοποιείται κατά του έρπητα και των σπυριών. Χρησιμοποιείται, επίσης, για τη δυσοσμία του στόματος, την έντονη δυσπεψία, ενώ φέρεται να επουλώνει και αιματώματα που προκαλεί η ουλίτιδα. Το αιθέριο έλαιο καθαρίζει την ατμόσφαιρα και διεγείρει το μυαλό
.
Δυόσμος
Το μάσημα φρέσκων φύλλων δυόσμου καταπολεμά τη δυσοσμία του στόματος. Επιπρόσθετα, συμβάλλει στην εξαφά­νιση του λόξυ­γκα. Για τις ιδιότητές του αυτές ο δυόσμος χρησιμοποιείτο από τα αρχαία χρόνια, με τον Διοσκουρίδη να τον ονομάζει ηδύοσμο τον ήμερο και τον Θεόφραστο να τον αναφέρει ως μίνθη. Πρόκειται για ένα φυτό τονωτικό, με διεγερτικές ιδιότητες, που αντιμετωπίζει τη δυσπεψία, τους πόνους του στομαχιού και τις νευρικές διαταραχές.

Δενδρολίβανο
Το μάσημα φρέσκου δενδρολίβανου είναι ένας φυσικός τρόπος για καθαρή αναπνοή. Είναι ό,τι πρέπει για να αποφύγουμε δυσάρεστες οσμές έπειτα από ένα βαρύ γεύμα. Είναι αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας, εξουδετερώνοντας τη δυσοσμία που προκαλείται από τον πονόλαιμο, τα ούλα και τις πληγές. Καταπολεμά τα βακτηρίδια και τους μύκητες.
Το δενδρολίβανο είναι ένας αρωματικός, αειθαλής θάμνος. Οι αρχαίοι Ελληνες τον χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και γιορτές, σε στολισμούς κτιρίων, ναών και ως καύσιμο για θυμίαμα. Περιέχει τανίνη και αιθέριο έλαιο, το οποίο εξάγεται με απόσταξη, κυρίως από τις κορυφές των ανθοφόρων βλαστών. Τα άνθη του προτιμώνται από τις μέλισσες και αποτελούν πηγή για την παραγωγή μελιού.
Το δενδρολίβανο είναι ένα ανθεκτικό φυτό, το οποίο προσαρμόζεται εύκολα στο περιβάλλον, ενώ αντέχει και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας με τη καταλληλότερη περίοδο καλλιέργειας τους μήνες της άνοιξης.

ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ ΣΠΡΕΪ ΠΟΔΙΩΝ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ
Υλικά - Βότανα
1 κουταλάκι του γλυκού δενδρολίβανο
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού μέντα
1 κουταλάκι του γλυκού ευκάλυπτος
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμος
1 κουταλάκι του γλυκού λεβάντα
1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικός
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο κανέλα
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree
1 κουταλάκι της σούπας γλυκερίνη

Εκτέλεση
Ρίχνουμε βραστό νερό στα βότανα και φτιάχνουμε έγχυμα. Το αφήνουμε για 15 λεπτά ώστε να απελευθερωθούν οι δραστικές ουσίες των βοτάνων και προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια και τη γλυκερίνη.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα και το ανακινούμε καλά πριν από τη χρήση. Ψεκάζουμε με το μείγμα τα πόδια, τις παπούτσια και τις παντόφλες.

 http://users.sch.gr/babaroutsoup/index.htm

Από  το  Ιστολόγιο  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ  ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ  ΚΑΙ  ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ

Η τέχνη του να είσαι καλά



Αν  δεν  θέλεις  να  είσαι  άρρωστος

…Εξέφραζε τα Συναισθήματά σου 

Συναισθήματα και αισθήσεις που είναι κρυμμένα, καταπιεσμένα, καταλήγουν σε ασθένειες όπως : γαστρίτιδα, έλκος, οσφυϊκούς πόνους, νωτιαίους. Με το πέρασμα του χρόνου, η καταπίεση των συναισθημάτων εκφυλίζεται σε καρκίνο. Τότε, πάμε σε έναν έμπιστο φίλο ή φίλη, να μοιραστούμε με οικειότητα το «μυστικό» μας, τα λάθη μας! Ο διάλογος, η ομιλία, οι λέξεις, είναι μία δυναμική και εξαιρετική θεραπεία!

…Παίρνε Αποφάσεις 

Το αναποφάσιστο άτομο παραμένει μέσα στην αμφιβολια, στο άγχος, στην αγωνία. Η αναποφασιστικότητα συσσωρεύει προβλήματα, ανησυχίες και επιθέσεις. Η ανθρώπινη ιστορία είναι φτιαγμένη από αποφάσεις. Το να αποφασίζεις είναι το να ξέρεις να αποκηρύσεις, να γνωρίζεις να χάνεις πλεονεκτήματα και αξιώσεις του να κερδίζεις τους άλλους. Οι αναποφάσιστοι άνθρωποι είναι θύματα γαστρικών παθήσεων, νευρικών πόνων και δερματικών προβλημάτων.

…Βρίσκε Λύσεις 

Οι αρνητικοί άνθρωποι δεν βρίσκουν λύσεις και μεγενθύνουν τα προβλήματά τους. Προτιμούν να θρηνούν, να κουτσομπολεύουν και να είναι απαισιόδοξοι. Είναι προτιμότερο να ανάψεις ένα σπίρτο από το να λυπάσαι που είσαι στο σκοτάδι. Μία μέλισσα είναι μικρή, αλλά παράγει ένα από τα πιο γλυκά πράγματα που υπάρχουν. Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Η αρνητική σκέψη δημιουργεί αρνητική δόνηση που μεταμορφώνεται σε ασθένεια.

…Μη Ζεις για το Φαίνεσθαι 

Αυτός ο οποίος κρύβει τη πραγματικότητα, προσποιείται, ποζάρει και πάντα θέλει να δίνει την εντύπωση ότι είναι καλά. Θέλει να δείχνει τέλειος, ξέγνοιαστος, κλπ. Ένα χάλκινο άγαλμα με πόδια από πηλό. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για την υγεία από το να ζει κανείς με το φαίνεσθαι και με προσωπεία. Αυτοί είναι οι άνθρωποι με πολύ βερνίκι και λίγες ρίζες. Ο προορισμός τους είναι το φαρμακείο, το νοσοκομείο και ο πόνος.

…Αποδέξου 

Η άρνηση της αποδοχής και η έλλειψη της αυτο-εκτίμησης, μας αποξενώνουν από τους εαυτούς μας. Το να είμαστε ένα με τον εαυτό μας είναι ο πυρήνας της υγιούς ζωής. Όσοι δεν το αποδέχονται αυτό, φθονούν, ζηλεύουν, μιμούνται, υπερ-ανταγωνίζονται, καταστρέφουν. Γίνε αποδεκτός, αποδέξου ότι είσαι αποδεκτός, αποδέξου τις επικρίσεις. Αυτό είναι σοφία, καλή αίσθηση και θεραπεία..


…Εμπιστεύσου 

Αυτός ο οποίος δεν εμπιστεύεται, δεν επικοινωνεί, δεν είναι ανοιχτός, δεν είναι συνδεδεμένος, δεν δημιουργεί βαθιές και σταθερές σχέσεις, δεν ξέρει να κάνει αληθινές φιλίες. Χωρίς εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει σχέση. Η δυσπιστία είναι έλλειψη πίστης σε εσένα και στην ίδια την πίστη.


…Μη Ζεις τη Ζωή Λυπημένα 

Καλό χιούμορ. Γέλιο. Ηρεμία. Ευτυχία. Αυτά συμπληρώνουν την υγεία και φέρνουν μακροζωϊα. Το ευτυχισμένο άτομο έχει το δώρο να βελτιώνει το περιβάλλον στο οποίο ζεί. «Το καλό χιούμορ μας σώζει από τα χέρια του γιατρού.» Η ευτυχία είναι υγεία και θεραπεία.
 επιμέλεια παρουσίασης και συλλογή πληροφόρησης: Ευαγγέλου Χρυσάνθη πηγή: http://www.mepsychi.com/


Από  το  Ιστολόγιο   ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ  ΔΡΑΣΗ

Βότανα για την αλλεργική ρινίτιδα



Η αλλεργική καταρροή και η αλλεργική ρινίτιδα είναι παθήσεις που προκαλούνται από συγκεκριμένους εισπνεόμενους παράγοντες. Η αλλεργική καταρροή εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας σε γύρη. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι το φτέρνισμα, η εμφάνιση φλεγμονών στα ιγμόρεια και η επιπεφυκίτιδα στα μάτια. Οι εποχιακοί παράγοντες, όπως η γύρη από τα φυτά κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού και τα σπόρια κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, είναι προφανείς παράγοντες εμφάνισης αλλεργικής καταρροής. Αντιθέτως η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εμφανιστεί καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου και τα συμπτώματα της εντείνονται από παράγοντες όπως, η σκόνη, το τρίχωμα των ζώων, ο καπνός του τσιγάρου και άλλα αιωρούμενα σωματίδια. 
Οι τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες μπορεί να επιδεινώσουν και τις δύο καταστάσεις, ενώ είναι πιθανό να υπάρχει ιστορικό άσθματος ή εκζέματος. 

Αν και οι δύο παραπάνω καταστάσεις δεν θεωρούνται σοβαρές, ταλαιπωρούν ιδιαιτέρα τα άτομα που εμφανίζουν έξαρση των συμπτωμάτων τους. Άτομα ηλικίας από 10 έως 40 ετών είναι πολύ πιθανό να προσβληθούν από αλλεργική καταρροή, κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ( από Μάιο έως Σεπτέμβρη), με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε άτομα που δίνουν εξετάσεις, οδηγούς ή άτομα που βρίσκονται συνεχώς σε εξωτερικούς χώρους ή στην ύπαιθρο.

Πολλοί παράγοντες συμβάλουν στην αύξηση κρουσμάτων αλλεργικής καταρροής και πιο συγκεκριμένα:

1) η αύξηση της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, κυρίως από τα καυσαέρια των κινητήρων,
2) οι γονείς που κρατούν τα παιδιά μακριά από κάθε είδους μόλυνση, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών να μην μπορεί να αναπτύξει άμυνα ενάντια σε κοινούς αλλεργιογόνους παράγοντες,
3) η έλλειψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών από την καθημερινή διατροφή. Πέντε μερίδες την ημέρα είναι η ελάχιστη ποσότητα για να εφοδιαστεί ο οργανισμός με τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει διάφορους εξωγενείς παράγοντες,
4) η αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα που εγκλωβίζει τη γύρη και τα αιωρούμενα σωματίδια.

Η αντίδραση του οργανισμού στις παραπάνω καταστάσεις περιλαμβάνει την παραγωγή ισταμίνης στο άνω αναπνευστικό σύστημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει παραγωγή υγρών στην περιοχή και η παρουσία συμπτωμάτων όπως φτέρνισμα, καταρροή και η επιπεφυκίτιδα. Χαρακτηριστικά συμπτώματα της αλλεργικής καταρροής είναι το αίσθημα κνησμού στη μύτη, τα μάτια και τον λαιμό. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει θεραπεία για την αλλεργική καταρροή ή την αλλεργική ρινίτιδα, ενώ οι θεραπείες που εφαρμόζονται έχουν στόχο τα συμπτώματα. Οι θεραπείες συνήθως περιλαμβάνουν την αναγνώριση των αλλεργιογόνων ουσιών και την αποφυγή όσο γίνεται αυτών, και τη χορήγηση αντισταμινικών φαρμάκων ή κορτικοστεροειδών για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων.

Συμπληρώματα & Βότανα που μπορούν να βοηθήσουν

Έχει βρεθεί ότι αλλεργικά άτομα έχουν έλλειψη βιταμινών Β12 και Β6. Η επίδραση της βιταμίνης C ως φυσικού αναστολέα της ινσταμίνης έχει δείξει σε ερευνητικό επίπεδο ότι βοηθά σημαντικά. Επιπλέον, η δράση των βιοφλαβονοειδών μπορεί να βοηθήσει την απορρόφηση και τη δράση της βιταμίνης C, συνεπώς είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο αυτοί που πάσχουν συχνά από αλλεργία να λαμβάνουν σε συνδυασμό βιοφλαβονοειδή και βιταμίνη C καθ' όλη τη διάρκεια των περιόδων που η εμφάνιση αλλεργιών είναι σε έξαρση.

Τα ιχθυέλαια και το λάδι νυχτολούλουδου μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και να εξουδετερώσουν την φλεγμονώδη δράση των λιπών από ζωικές πηγές.

Οι πολυβιταμίνες που περιέχουν καλές ποσότητες αντιοξειδωτικών μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μην υπάρχουν κενά στη διατροφή, κυρίως στα άτομα που δεν καταναλώνουν καθημερινά πέντε μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Ένα από τα βότανα που βοηθά το ανοσοποιητικό να καταπολεμήσει τους αλλεργιογόνους εισβολείς είναι η Echinacea. Το εκχύλισμα σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης ενισχύει τη δράση των κυττάρων που λειτουργούν ως «φυσικοί δολοφόνοι» στον οργανισμό, ενώ παράλληλα υποστηρίζει πολύπλευρα το ανοσοποιητικό, γεγονός που το κάνει ιδιαιτέρα ωφέλιμο για την υγεία του αναπνευστικού και των βλεννογόνων υμένων.

Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη ψευδαργύρου δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

http://www.eimastegynaikes.gr/

Από  το  Ιστολόγιο  bioathens.com

Βιταμίνες: η έλλειψη τους με εμφανή σημάδια στο σώμα μας


vitamin

Πολλές φορές ο σύγχρονος τρόπος ζωής που απαιτεί πολλές ώρες εργασίας και γρήγορες λύσεις φαγητού και μάλιστα στο πόδι δε βοηθά καθόλου για να έχουμε καθημερινά το σωστό συνδυασμό βιταμινών που χρειαζόμαστε και μάλιστα στις σωστές ποσότητες. Η έλλειψη μιας ή περισσότερων βιταμινών είναι σύνηθες φαινόμενο και μπορεί να πάρει καιρό για να εκδηλωθεί. Εδώ θα μάθουμε μερικά μικρά μυστικά που όταν τα διαπιστώσουμε να μας συμβαίνουν δεν πρέπει να τα αγνοήσουμε.

vitamin omorfia Βιταμίνες: η έλλειψη τους με εμφανή σημάδια στο σώμα μας
Αδύναμα μαλλιά που πέφτουν πέρα του κανονικού και ξηρό δέρμα του τριχωτού της κεφαλής. Αυτό μπορεί να σημαίνει έλλειψη της βιταμίνης Α και Β. Τη βιταμίνη Α θα βρείτε στο συκώτι, ραδίκια, καρότα, μαϊντανό, σπανάκι, βερίκοκα, μπρόκολο, ροδάκινα, αρακά, μπάμιες, κα. Τη βιταμίνη Β μπορούμε να τη βρούμε στους ξηρούς καρπούς, ωμά αμύγδαλα, κάστανα, ακατέργαστο ρύζι, κουάκερ, σταρένιο ψωμί, καλαμπόκι, κα.

Ούλα που ματώνουν. Αν παρά την καθημερινή καθαριότητα συνεχίζουν να ματώνουν τότε μπορεί να σημαίνει έλλειψη βιταμίνης C. Βρίσκεται στα λεμόνια, τριαντάφυλλο, μαύρες σταφίδες, μαϊντανός, πορτοκάλια, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, κουνουπίδι, φράουλες, κα.

Μπιμπίκια πάνω στη γλώσσα ή αλλαγή του χρώματος της. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β.

Σκασμένες άκρες των χειλιών. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με βιταμίνες της οικογένειας Β.

Πόνοι στις κλειδώσεις, που δεν οφείλονται σε αρθριτικά. Η εμφάνιση τέτοιων πόνων μπορεί να σημαίνει έλλειψη των βιταμινών B,C και D. Καταναλώστε λεμόνια, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδι και για βιταμίνη D αυγά, γάλα, σαρδέλες, τόνο, μανιτάρια, ηλιόσπορους.

Συχνά κρυολογήματα. Αυξήστε την άμυνα του οργανισμού σας με βιταμίνες A και C.

Δυσκολία όρασης στο σκοτάδι. Η δυσκολία προσαρμογής της όρασης από το  σκοτάδι στο φως και αντίστροφα μπορεί να δηλώνει έλλειψης βιταμίνης Α.

Πηγή  :   about-woman.gr

To  βρήκα  στο  ιστολόγιο    glikiazoi.gr

Μίγματα αιθέριων ελαίων για τις ημικρανίες



Τι είναι η ημικρανία;

Πολλοί άνθρωποι έχουν συχνούς πονοκεφάλους, αλλά δεν είναι ημικρανίες, αν και μπορούν να ονομαστούν κι έτσι. Η ημικρανία είναι απαίσια, καθώς οι πάσχοντες λένε, εκτός κι αν ήδη πάσχετε απ’ αυτή, ότι είναι δύσκολο να κατανοηθεί πόσο διαφορετική είναι απ’ τον  συνηθισμένο πονοκέφαλο.

 Υπάρχουν μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν την ημικρανία απ’ τους άλλους πονοκεφάλους:

Είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Συχνα συνδέεται με τον εμηνορροιϊκό κύκλο.
Οι πονοκέφαλοι έχουν συχνά μια αύρα. Μια προειδοποίηση κατά κάποιο τρόπο 2-3 μέρες νωρίτερα.
Αισθητηριακές επιδράσεις. Μεγαλύτερη ευαισθησία στον θόρυβο, το φως, τις μυρωδιές και τη γεύση.
Οπτικές διαταραχές. Τρύπες στο όραμα, ακανόνιστα φώτα γύρω απ’ τα πράγματα ακόμα κι όταν τα μάτια είναι κλειστά.
Μπορεί να κρατήσει μέχρι και τρεις μέρες.
Μπορεί να εμφανιστούν ναυτία, εμετός, ευερεθιστότητα και διάροια.
Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος μέχρι σοβαρός και βασανιστικός.

Ποιός έχει ημικρανία;

Απολύτως όλοι μπορούν να υποφέρουν απ’ αυτή ανεξάρτητα απ’ τον πολιτισμό, την ηλικία ή την κοινωνική τάξη. Κάτω των δεκατριών ετών και άνω των εβδομήντα, περίπου ο ίδιος αριθμός αρσενικών και θηλυκών είναι επιρρεπείς στην πάθηση, αλλά στις ενδιάμεσες ηλικίες επηρρεάζονται ιδιαίτερα οι γυναίκες.

Μέσα απ’ την ιστορία, πολλοί γνωστοί πάσχουν από ημικρανία: ο Έλβις, η Ελ ΜακΦέρσον, ο Βαν Γκονγκ και ο Φρόυντ είναι μερικά ονόματα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου 10%  του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει απ’ αυτή την εξουθενωτική κατάσταση.

Τι προκαλεί την ημικρανία;

Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα και υπάρχουν εκατοντάδες θεωρίες, καμία απ’ τις οποίες δεν ισχύει για όλους. Φαίνεται ότι τα άτομα έχουν διαφορετικά ερεθίσματα κι αυτό κάνει τη θεραπεία πιο πολύπλοκη. Το άγχος, οι διαταραχές ύπνου, η ευαισθησία σε τροφές και οι διακυμάνσεις των ορμονών συνδέονται συχνά με αυτή την πάθηση, αλλά αυτό που

φαίνεται να είναι το έναυσμα τη μια φορά δεν φαίνεται να αποδεικνύεται αιτία την επόμενη φορά.

Θεραπεία της ημικρανίας

Σχεδόν όλα τα μέτρα προσφέρουν βοήθεια, παρόλο που σπάνια είναι η θεραπεία. Είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει η ημικρανία απ΄τη στιγμή που θ’ αρχίσει κι αυτό που μπορείτε να κάνετε μόνο είναι να βρείτε κάτι για ν’ ανακουφίσετε τον πόνο και τη ναυτία αφήνοντάς τη να κάνει τον κύκλο της.

Πολλά άτομα διαπιστώνουν ότι δεν ανέχονται το άγγιγμα και συχνά δεν μπορούν ν’ αντέξουν τις μυρωδιές, ακόμα κι αυτές που συνήθως βρίσκουν ευχάριστες. Πάρα πολλές θεραπείες εστιάζουν στην πρόληψη.

Μίγματα αιθέριων ελαίων για την ημικρανία

ž   Μέντα και λεβάντα. Άμεση εισπνοή μείγματος 2 σταγόνων απ’ το καθένα. Στα πρώτα στάδια, αυτά τα αιθέρια έλαια μερικές φορές ματαιώνουν την επίθεση.

ž   Μέλισσα (αλοιφή λεμονιού): 2 σταγόνες σ’ ένα μαντίλι για εισπνοή. Το έλαιο μπορεί να είναι χρήσιμο απ’ τη στιγμή που θ’ αρχίσει η ημικρανία. Είναι ένα ευέλικτο έλαιο πολύ χαλαρωτικό και για το πνεύμα και για το σώμα, και συμβάλλει επίσης και στους σπασμούς. Είναι ακριβό έλαιο και συνήθως διατίθεται ως διάλυμα 3% σε έλαιο μεταφοράς.

ž   Μια σταγόνα ευκάλυπτου, δυο σταγόνες φασκόμηλο και τρεις σταγόνες τζίντζερ: εισπνεύστε το μίγμα. Το τζίντζερ βοηθάει στη ναυτία, ο ευκάλυπτος στην κυκλοφορική συμφόρηση και το φασκόμηλο κατά κάποιο τρόπο προκαλεί ευφορία. Η γήινη μυρωδιά αυτού του μίγματος μπορεί να γίνει σε μεγάλο βαθμό ανεκτή απ’ τους περισσότερους. Το φασκόμηλο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη.

ž   Μείγμα πονοκεφάλου για να είστε σ’ ετοιμότητα. Χρησιμοποιήστε το στο παραμικρό μηδαμινό σημάδι πρόκλησης πονοκεφάλου: 2ml δεντρολίβανο, 2ml λεβάντα, 1ml φασκόμηλο, 1ml μαντζουράνα.

Ανακατέψτε και φυλάξτε το σ’ ετοιμότητα για εισπνοή κατευθείαν απ’ το μπουκάλι.

Οι ημικρανίες είναι εξουθενωτικές και πού συνηθισμένες. Ενώ ενδέχεται να μην μπορείτε να τις σταματήσετε, οι αλλαγές του τρόπου ζωής μπορούν συχνά να είναι ένας μακρύς δρόμος για την μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητάς τους. Κάντε κάθε δυνατή προσπάθεια για μια ομαλή ζωή με διαλογισμό, μασάζ κι άσκηση μαζί με μια υγειινή διατροφή.

Τα αιθέρια έλαια λειτουργούν καλά για τη βελτίωση της πνευματικής και σωματικής χαλάρωσης. Μπορείτε να τα ενσωματώσετε στη ζωή σας όταν κάνετε μπάνιο, μασάζ στον εαυτό σας και με ψεκαστήρα. Οι τακτικές επαγγελματικές θεραπείες από κάποιον αρωματοθεραπευτή θα μπορούσαν να έχουν μεγάλη επίπτωση στον βαθμο της έντασης των ημικρανιών σας δεδομένου ότι αυτοί μπορούν να επιλέξουν αιθέρια έλαια για τις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Όμως, ωστόσο, όπως κι αν τα χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια θα κανουν μια πολύ ευχάριστη διαφορά στην ποιότητα της ζωής σας.

Aπό  το  Ιστολόγιο  glikiazoi.gr

Πείτε " Όχι " στα σφολιατοειδή



 Ορίστε 5 λόγοι για να πείτε όχι στα σφολιατοειδή:

1)      Περιέχουν τουλάχιστον 20-30% ζωικό ή φυτικό βούτυρο και η γέμιση τους μόνο άπαχη δεν είναι (τυρί φέτα, γραβιέρα, μπεσαμέλ, μπέικον…..) πράγμα που σημαίνει ότι μια τυρόπιτα μπορεί να φτάσει και τις 700 θερμίδες!! Περιττό να σας πω ότι με λιγότερες θερμίδες τρώτε μια μπριζόλα με σαλάτα και 2-3 πατάτες βραστές με 2 κς λάδι συν ένα γιαούρτι άπαχο με 1 κγ μέλι!

2)      Όπως είπαμε και πιο πάνω οι σφολιάτες περιέχουν πολλές θερμίδες σε μια μικρή ποσότητα φαγητού ή οποία σε καμία περίπτωση δεν θα σας χορτάσει για πάνω από μια ώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξαναφάμε πολύ σύντομα και να πάρουμε και άλλες θερμίδες!

3)      Οι σφολιάτες είναι ότι καλύτερο για να «φράξουμε» τις αρτηρίες μας λόγω  της ποσότητας των λιπαρών αλλά και της ποιότητας τους. Είναι αλήθεια πως περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά τα οποία έχουν την τάση να πηγαίνουν στις αρτηρίες μας και να ανεβάζουν την χοληστερίνη!

4)      Η ποιότητα της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείτε για την παρασκευή των αγοραστών σφολιάτων είναι από τις χειρότερες όσο αφορά τα τυριά, τα κρέατα αλλά ακόμα και τα λάδια!

5)      Όλες αυτές οι πίτες περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού (μεγαλύτερη από την ημερήσια συνιστώμενη δόση) το οποίο τις νοστιμίζει και είναι ένας από τους λόγους που μας ελκύει η γεύση τους!

Εάν θέλετε να προστατέψετε τα παιδιά σας αλλά και τον εαυτό σας από την παχυσαρκία και τις ασθένειες που μπορεί να προκαλέσει αλλάξτε τον τρόπο διατροφής σας! Μια καλή λύση για τους λάτρες τις πίτας είναι να την φτιάξουν οι ίδιοι ώστε να μπορούν να ελέγξουν την ποσότητα λιπαρών, αλατιού αλλά και να χρησιμοποιήσουν αγνά υλικά!

Ντόρα Σιμιντζή

Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Σύμβουλος διατροφής CambridgeWeightPlan

cambridgeweightplan


Από  το  Ιστολόγιο  glikiazoi.gr

Φτιάξτε μόνο για κείνον after shave gel




Για τον αγαπημένο σας αφού ασχολείστε με τα φυσικά καλλυντικά αξίζει να του φτιάξετε ένα after shave gel. Είναι δροσιστικό και θα φρεσκάρει την επιδερμίδα του. Ιδανική για όλες τις επιδερμίδες προσφέρει θρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερη ανακούφιση από την διαδικασία του ξυρίσματος. Τολμήστε την.

Οι περισσότεροι άντρες λένε δεν χρησιμοποιούν καλλυντικά. Τα αντρικά καλλυντικά δεν έχουν καμμιά σχέση με τα γυναικεία. Έχουν πιο παχύ, περίπου 20% μεγαλύτερο πάχος, και πιο λιπαρό δέρμα. Αυτό συμβαίνει λόγω των μεγαλύτερων πόρων και των πιο ενεργών σμηγματογόνων αδένων σε σχέση με τις γυναίκες. 

Από τη στιγμή που ξυρίζονται χρησιμοποιούν χωρίς να το ξέρουν ένα καλλυντικό.
Οι κρέμες ξυρίσματος και τα after shave υπάγονται στην κατηγορία των αντρικών καλλυντικών.

Ως εκ τούτου, οι ανάγκες για περιποίηση είναι διαφορετικές.
Μια όμορφη συνταγή που βρήκα από την αισθητικό Δήμητρα Γούλα για το πως μπορείτε να φτιάξετε after shave gel. Αυτό που θα χρειαστείτε είναι:

60ml αλόη vera
1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καλέντουλας
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας 

Όλα μπορείτε να τα βρείτε από το φαρμακείο. Σας επισυνάπτω και το video που θα σας εξηγήσει και θα σας βοηθήσει να την ολοκληρώσετε.

Από  το  Ιστολόγιο    Η τροφή  μας  το  φάρμακο  μας 

Ιδιότητες της φυσικής μαστίχας Χίου στην υγεία μας



Φυσικές ιδιότητες
Η μαστίχα αμέσως μετά την έκκριση της σε φυσική κατάσταση και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος βρίσκεται σε μορφή υγρού, κολλώδους και διαυγούς ρευστού. Όταν μείνει στο δέντρο ή μετά την πτώση της στο έδαφος κατά τους μήνες Ιούνιο – Σεπτέμβριο, περίοδος συλλογής, στερεοποιείται σε 15 έως 25 μέρες σε μορφή σταγόνων ακανόνιστου σχήματος. Το χρώμα της ρητίνης είναι αρχικά υποκίτρινο ή ωχρό πράσινο καθώς περιέχει ίχνη χλωροφύλλης.
Με το πέρασμα του χρόνου χάνει το χρώμα αυτό και σε 12 με 18 μήνες γίνεται κιτρινωπή λόγω της οξείδωσης. Εξωτερικά δημιουργείται μια σκληρότερη κρούστα που προστατεύει τα εσωτερικά τοιχώματα από την περαιτέρω οξείδωση.
Η γεύση της μαστίχας στην αρχή του μασήματος είναι μάλλον πικρή στη συνέχεια όμως η πικράδα εξαφανίζεται και το ειδικό της άρωμα προσδίδει μια ιδιαίτερη μοναδικότητα. Ο βαθμός σκληρότητας της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία, ο χρόνος έκθεσης της μαστίχας καθώς και το μέγεθος που έχει το δάκρυ. Όταν η ροή είναι συνεχής το δάκρυ είναι μεγάλο και παραμένει σχετικά μαλακό, ενώ η μη συνεχής ροή αποδίδει μικρό δάκρυ αλλά μεγαλύτερης σκληρότητας. Η Μαστίχα είναι ένα προϊόν με ισχυρή κολλητική ικανότητα. Είναι διαλυτή σε αιθυλικό αιθέρα, αιθυλική αλκοόλη, ακετόνη, χλωροφόρμιο, τερεβινθέλαιο, ξυλόλη και σε άλλους οργανικούς διαλύτες. Το σημείο τήξης της είναι 96 0 C.

Χημικές ιδιότητες

Σε πρόσφατες αναλύσεις του όξινου κλάσματος της ρητίνης προσδιορίστηκαν πειραματικά δέκα τριτερπενικά οξέα με τη μορφή των μεθυλικών τους εστέρων. Σε πολλά άλλα γένη της οικογένειας Anacardiaceae το εκκρινόμενο υλικό από τους ρητινοφόρους αγωγούς αποτελείται από τερπένια, πολυσακχαρίτες και μικρά σταγονίδια λιπιδίων Όταν η μαστίχα βρίσκεται σε υγρή κατάσταση, την στιγμή της εκροής από το δένδρο, περιέχει 17-20% μαστιχέλαιο ενώ 3 ημέρες μετά από τη συλλογή το μαστιχέλαιο είναι περίπου 14%. Η ψυχρή συντήρηση της μαστίχας βοηθάει στη διατήρηση του μαστιχελαίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα η πλήρης χημική ανάλυση της ρητίνης του μαστιχόδενδρου φαίνεται στον Πίνακα 1    .
Η μεγάλη ποικιλία των τερπενίων και των άλλων χημικών ενώσεων που βρίσκονται στη ρητίνη της μαστίχας προϋποθέτει ένα τεράστιο αριθμό ενζύμων για την βιοσύνθεση τους γεγονός που καθιστά το μαστιχόδενδρο ένα μοναδικό παράδειγμα στο φυτικό βασίλειο. Ακόμα η βιοσύνθεση όλων αυτών των μορίων απαιτεί μεγάλα ποσά ηλιακής ενεργείας που εξασφαλίζονται επειδή ακριβώς το φυτό είναι εγκατεστημένο στο Μεσογειακό οικοσύστημα. Στην αρχαία Ελλάδα μασούσαν το αποξηραμένο ρητινώδες υγρό που ρέει από το φλοιό του μαστιχόδενδρου Σε ιατρικά κείμενα της ύστερης αρχαιότητας συναντάται πληθώρα ιατρικών συνταγών με κύριο συστατικό τη μαστίχα, την οποία θεωρούσαν ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία και της απέδιδαν πολλές ιδιότητες. Συνήθως τη χρησιμοποιούσαν σε συνδυασμό με άλλα φυσικά υλικά για τη θεραπεία πλήθους ασθενειών.
Πράγματι, λόγω της ισχυρής αντιφλεγμωνόδους δράσης του ελεανολικού και ολεανολικού οξέος (3-οξοτριτερπένιο), η μαστίχα δρα επουλωτικά λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων ξεκινώντας από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες. Επίσης αποτρέπει την στασιμότητα στις περιοχές αυτές εμποδίζοντας την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως δυσπεψία ή τυμπανισμός Επιπρόσθετα, η πέψη διευκολύνεται από την αντανακλαστική έκκριση σιέλου και γαστρικού υγρού κατά το μάσημα της μαστίχας.
Είναι γεγονός πως η μαστίχα χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για την αποσκλήρυνση όγκων στον πρωκτό, στο στήθος, στο ήπαρ, στις παρωτίδες, στη σπλήνα, στο στομάχι, στο έντερο και στον οισοφάγο, ακόμα και για διάρροιες των παιδιών. Επιπλέον, θεωρείται αναλγητικό, αντιβηχικό, ορεξιογόνο, αφροδισιακό, στυπτικό, ερυθροποιητικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό και αιμοστατικό. Η μαστίχα μνημονεύεται ως το παραδοσιακό αντίδοτο έναντι αποστημάτων, ακμής, καρκίνου, έλκους και καρκινωμάτων, κακοήθους φλύκταινας, καρδιοδυνίας, κονδυλώματος, ατονίας, ουλίτιδας, δυσοσμίας του στόματος, λευκόρροιας, μαστίτιδας, φυμάτων και αθηροσκλήρωσης.
Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι ακόμα και σε ελάχιστες δόσεις (1 mg την ημέρα για 2 εβδομάδες), η μαστίχα μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος για το οποίο ευθύνεται το βακτήριο Helicobacter pylori, λόγω της αντιμικροβιακής της δράσης, ενώ σημαντική είναι και η επίδρασή της στη λειτουργία του ήπατος, καθώς ενεργοποιεί την αποτοξινωτική του δραστηριότητα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, απορροφάται η χοληστερόλη της οποίας η συγκέντρωση στο αίμα μειώνεται, με συνέπεια την ελάττωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πίνακας 1. Χημική Ανάλυση της Ρητίνης του Μαστιχόδεντρου
Χημική Ανάλυση της Ρητίνης
μαστιχαδιενονικό οξύ
ισο- μαστιχαδιενονικό οξύ
ολεανονικό οξύ
τιρουκαλλόλη
(8R)-3β,8-διυδροξυ-πολυποδα-13Ε,17Ε 21-τριένιο
β-αμυρόνη
β- αμυρίνη
ολεανονική αλδεΰδη
γερμανικόλη
λουπεόλη
διπτεροκαπρόλη
3-οξυ-28-νορολεαν-12-ένη
3-οξυ-28-νορλουπ-20(29)-ένη
3-οξυ-δαμμαρα-20(21 ),24-διένη
(8R)-3-οξυ-8-υδροξυπολυποδα-13Ε,17Ε,21-τριένη
28-υδροξυ-β-αμυρόνη
(20S)-3β-ακετοξυ-20-υδροξυδαμμαρ-24-ένη
3β-υδροξυ-μαλαβαρικα-14(26),17Ε.21,τριένη
μορονικό οξύ
ολεανολικό οξύ

Αναφέρονται ακόμα και διουρητικές ιδιότητες, ενώ σημαντική είναι και η αναστολή της σύνθεσης λευκοτριενίων από τη δράση της μαστίχας. Άλλη σύγχρονη επιστημονική έρευνα που οδήγησε στην απομόνωση και ταυτοποίηση του ουρσολικού και ολεανολικού οξέος, αποκάλυψε και επιβεβαίωσε ότι πολλές από τις φαρμακευτικές δράσεις της μαστίχας, όπως η αντικαρκινική, η αντιφλεγμονώδης, αντιελκώδης, αντιμικροβιακή (έναντι πλήθους παθογόνων μικροοργανισμών όπως σταφυλόκοκκων και σαλμονέλας), αντιυπερλιπιδαιμική και αντιιική της δράση, μπορούν να αποδοθούν κυρίως στο ουρσολικό οξύ, αλλά και στο ισομερές του, ολεανολικό οξύ.
Η δεύτερη πιο συνηθισμένη χρήση της μαστίχας συνδέεται με την υγεία της στοματικής κοιλότητας. Είναι κατάλληλη για την παρασκευή οδοντόκρεμας πρόσφερε καθαρή αναπνοή και εκλύει την περιττή υγρασία του στόματος Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως η προσθήκη φυσικής μαστίχας Χίου σε οδοντόκρεμες, διαλύματα πλύσης και αποσμητικά στόματος οδηγεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ιστών μεταξύ των δοντιών και των ούλων,δρώντας έτσι ενάντια στο σχηματισμό πλάκας και άλλων περιοδοντικών παθήσεων.
Ο μηχανισμός δράσης περιλαμβάνει την αντίδραση των συστατικών της μαστίχας με τους πολυμορφικούς πυρήνες των κυττάρων στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας, προκαλώντας τη συσσώρευση λευκών αιμοσφαιρίων . Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η μαστίχα χρησιμοποιούνταν και για καλλωπισμό. Λειτουργούσε σαν αντηλιακό έναντι των εγκαυμάτων από την έκθεση στον ήλιο ενώ αποτελούσε κύριο συστατικό στην παραγωγή σαπουνιού και κρέμας ομορφιάς.
Στη σύγχρονη κοσμετολογία, το μαστιχέλαιο, λόγω του ουρσολικού οξέος και του ισομερούς του, ολεανολικού οξέος, χρησιμοποιείται σε σκευάσματα που προορίζονται για την ενίσχυση της τριχοφυίας και την προστασία από ερεθισμούς του τριχωτού της κεφαλής. Επιπλέον, οι εταιρείες καλλυντικών και αρωμάτων χρησιμοποιούν το μαστιχέλαιο, σαν αιθέριο έλαιο που είναι, στην Παρασκευή αρωμάτων και κρεμών προσώπου, καθώς το ουρσολικό οξύ, μεταξύ των άλλων, αποκαθιστά τις δομές κολλαγόνου και την ελαστικότητα του δέρματος, μειώνοντας έτσι το χρόνο γήρανσης του. Ακόμα, η μαστίχα χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική ως πρόσθετη ύλη στην Παρασκευή μεγάλου αριθμού γλυκών, ζαχαρωτών και αρωματικών αρτοσκευασμάτων, ενώ στη μαγειρική προσδίδει διακριτικό άρωμα στο κρέας, το τυρί ή και ως μπαχαρικό. Στην ποτοποιία, χρησιμεύει στην παρασκευή λικέρ και ούζου, καθώς με την προσθήκη μαστίχας το ποτό αποκτά το άρωμα της και περιορίζεται η βλαπτική δράση της αλκοόλης. Τέλος, η μαστίχα αποτελεί ιδανικό συντηρητικό τροφίμων, καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών σε αυτά, όπως Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus, Pseudomonas fragi, Candida albicans κ.ά.
Η βιολογική δράση της μαστίχας Χίου έχει εκτιμηθεί σε έρευνες in vitro σχετικές με την ικανότητα αναστολής της οξείδωσης της LDL (κακή χοληστερόλη), όπου και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με άλλες ρητίνες και κόμμεα, άρα και μεγαλύτερη προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Η ρητίνη της μαστίχας Χίου περιέχει αξιόλογες ποσότητες διαφόρων πολυφαινολών σε σχέση με άλλα φυσικά προϊόντα που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συστατικά της (π.χ. τριτερπενοειδή) αποκτά ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες. Μεταξύ των ιδιοτήτων αυτών, σημαντικό ρόλο παίζει η γενικότερη αντιοξειδωτική της δράση.

Από  το  Ιστολόγιο   mastihastories.gr

Κόκκινο κρασί: Προλαμβάνει τον καρκίνο του πνεύμονα στους καπνιστές. Μειώνει ζάχαρο.



 

Συχνά ακούμε πως 1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί την ημέρα κάνουν καλό στην καρδιά. Οι τελευταίες όμως έρευνες που έγιναν στις Η.Π.Α, με επικεφαλής τον δρ Τσουν Τσάο, δείχνουν πως, πέρα από το καλό που κάνουν στην καρδιά, βοηθούν και στην πρόληψη κατά του καρκίνου.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention» της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας Καρκίνου, διαπίστωσε ότι το κόκκινο κρασί βοηθάει τους καπνιστές, και κυρίως τους άνδρες, να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού τον μήνα μειώνει κατά 2% την πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου, ενώ η κατανάλωση 1-2 ποτήρια καθημερινά κατά 60%.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, η ουσία στην οποία οφείλεται η μείωση της πιθανότητας είναι η ρεσβερατρόλη, μία αντιοξειδωτική ουσία που εμπεριέχεται σε υψηλά επίπεδα στο κόκκινο κρασί. Η ουσία αυτή μειώνει το σάκχαρο του αίματος και προλαμβάνει τις φθορές από την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, ενώ φαίνεται να οφείλεται στην ενεργοποίηση του γονιδίου Sirt1 που έχει συνδεθεί με τη μακροζωία.

Στην έρευνα που διεξήχθη στην Καλιφόρνια μελέτησαν δείγματα πολλών ανθρώπων οι οποίοι ήπιαν κόκκινο και λευκό κρασί, μπίρα και άλλα αλκοολούχα ποτά. Τα αποτελέσματά της ήταν εμφανή μόνο στην επίδραση του κόκκινου κρασιού στον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ για τα υπόλοιπα ποτέ δεν υπήρχαν σαφή στοιχεία τα οποία να δείχνουν κάποιο συσχετισμό.

Προσοχή όμως μην το παρακάνουμε. Επιπλέον οι επιστήμονες, παρόλο που το θεωρούν λύση, δεν παύουν να πιστεύουν πως η καλύτερη πρόληψη κατά του καρκίνου είναι το σταμάτημα του καπνίσματος.

Πηγή: ygeianews.gr

Aπό  το  Ιστολόγιο  glikiazoi.gr

Μυστικό μακροζωίας ο ελληνικός καφές


1


Ο ελληνικός καφές "κλειδί" για την προστασία των αρτηριών και τη μακροζωία, σύμφωνα με νέα ελληνική έρευνα στην Ικαρία.
Η μακροζωία έχει διάφορα μυστικά και ένα από αυτά φαίνεται πως είναι τόσο απλό όσο ο ελληνικός καφές. Μια νέα έρευνα ελλήνων επιστημόνων, που εστιάστηκε ιδιαίτερα στα καρδιοαγγειακά μυστικά της μακροζωίας των κατοίκων της Ικαρίας, οι οποίοι φημίζονται διεθνώς για το μεγάλο προσδόκιμο ζωής τους (από τα μεγαλύτερα σε όλο τον κόσμο), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα φλιτζάνι βραστού ελληνικού καφέ κάθε πρωί παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία των ηλικιωμένων του νησιού.

Οι ερευνητές από την πρώτη καρδιολογική κλινική του Ιπποκράτειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο και με τη συμμετοχή του καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Vascular Medicine".
Μόνο το 0,1% των Ευρωπαίων ζουν πάνω από τα 90, όμως στην Ικαρία το ποσοστό είναι περίπου 1%, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Μάλιστα, οι Ικαριώτες φημίζονται ότι δεν ζουν μόνο πολλά χρόνια, αλλά και με καλή υγεία.
Οι έλληνες επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους στην επίπτωση που έχει η τακτική κατανάλωση του καφέ στην υγεία του ενδοθηλίου, του ζωτικού στρώματος των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων. Το ενδοθήλιο επηρεάζεται αρνητικά από τη γήρανση και άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα.
Οι ερευνητές έδωσαν έμφαση στον καφέ, επειδή άλλες πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει ελαφρά τον κίνδυνο παθήσεων της στεφανιαίας αρτηρίας, ενώ μπορεί και να λειτουργεί προστατευτικά για το ενδοθήλιο.
Η μελέτη αφορούσε ένα δείγμα 71 ανδρών και 71 γυναικών σε σύνολο 673 μονίμων κατοίκων της Ικαρίας ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι ερευνητές κατέγραψαν την υγεία αυτών των 142 κατοίκων και τη συσχέτισαν με τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους, μεταξύ των οποίων η κατανάλωση καφέ. Η μεγάλη πλειονότητα (87%) έπινε καθημερινά τον παραδοσιακό βραστό ελληνικό καφέ.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση βραστού ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών.
«Ο βραστός ελληνικός καφές, που είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και ο οποίος περιέχει μόνο μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να παρέχει περισσότερα οφέλη σε σχέση με άλλα είδη καφέ», σύμφωνα με τον Γεράσιμο Σιάσο.
Η νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει μια ακόμα ψηφίδα στο «παζλ» διατροφής - υγείας καρδιάς, αν και, σύμφωνα με τους έλληνες ερευνητές, χρειάζονται και άλλες μελέτες για να διευκρινιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων ο ελληνικός καφές ασκεί την προστατευτική δράση του για την καρδιαγγειακή υγεία.
Ο καφές επίσης απομακρύνει τα εγκεφαλικά και τα τροχαία
Δύο ακόμα νέες διεθνείς έρευνες αναδεικνύουν την αξία του καφέ (αν και όχι κατ’ ανάγκη του ελληνικού). Η πρώτη, που έγινε από ιάπωνες ερευνητές και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Stroke" του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, βρήκε ότι ο καφές και το πράσινο τσάι μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Η έρευνα -η μεγαλύτερη έως τώρα για το θέμα- έγινε σε πάνω από 83.200 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 74 ετών, τους οποίους παρακολούθησε επί 13 χρόνια.
Όσο περισσότερο καφέ και πράσινο τσάι έπιναν οι συμμετέχοντες, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Όσοι έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, είχαν περίπου 20% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό σε σχέση με όσους σπάνια έπιναν καφέ. Όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, ενώ όσοι έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο.
Η δεύτερη έρευνα από αυστραλούς ερευνητές, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ, δείχνει ότι ο καφές παρέχει σημαντική προστασία στους οδηγούς φορτηγών, κρατώντας τους ξύπνιους στα μακρινά ταξίδια.


Πηγή: diadrastiko