Τα σημάδια του θυμού στο σώμα


«Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι», «Μου έπρηξες το συκώτι». Το πόσο κυριολεκτικές είναι οι λαϊκές αυτές ρήσεις πιθανότατα δεν το έχουμε σκεφτεί. Ο θυμός, που σε μικρές δόσεις είναι απαραίτητος στη ζωή μας, όταν γίνεται καθημερινό φαινόμενο έχει αρνητικές συνέπειες για το σώμα μας. Και μπορεί εμείς να μη μοιάζουμε στα καρτούν που βγάζουν καπνούς από τα αφτιά και το κεφάλι τους γυρίζει σαν σβούρα, ωστόσο όταν η οργή σωματοποιείται προκαλεί αλλαγές στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Ποιες είναι αυτές;

  1. Μνήµη Όταν χάνουμε την ψυχραιμία μας, καταστέλλεται η δραστηριότητα περιοχών στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου οι οποίες αφορούν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη συγκέντρωση, την αναστολή και την ορθολογική σκέψη. Η αλλαγή αυτή μας επιτρέπει να αντιδρούμε γρήγορα, αλλά ταυτόχρονα παρεμβαίνει και στην ικανότητά μας να εκτελούμε δύσκολες πνευματικές εργασίες και να προσαρμοζόμαστε σε κοινωνικές συμπεριφορές. Αυτός είναι και ο λόγος που μερικές φορές τα ξεσπάσματα του θυμού είναι άγρια

 2. Καρδιά Κάθε φορά που βρισκόμαστε εκτός εαυτού, οι παλμοί της αυξάνονται και η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει κατακόρυφα. Οι παράγοντες αυτοί βλάπτουν το καρδιαγγειακό σύστημα και αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, που ενοχοποιείται για την πρόκληση εγκεφαλικού. Ωστόσο, εξίσου αρνητικό είναι και το να μην εκφράζουμε τον θυμό μας, καθώς έρευνα σουηδών επιστημόνων έδειξε ότι όσοι απέφευγαν τη σύγκρουση αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σχέση με εκείνους που εκδήλωναν ελεύθερα τον θυμό τους. Υπεύθυνες για το γεγονός αυτό θεώρησαν οι ερευνητές τις επανειλημμένες αυξήσεις της πίεσης, που σταδιακά επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα.

 3. Πνεύµονες Οι εκρήξεις θυμού κάνουν κακό στους πνεύμονες, ισχυρίζονται ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Οι ειδικοί εξέτασαν τα επίπεδα θυμού και τη δύναμη των πνευμόνων σε εθελοντές και τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι είχαν υψηλότερη «βαθμολογία» στην κλίμακα θυμού παρουσίαζαν περισσότερα ή πιο έντονα αναπνευστικά προβλήματα. Εκτιμούν δε ότι αυτό ίσως να οφείλεται στις ορμόνες του στρες, που πιθανότατα αυξάνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό, προκαλώντας ακόμα και βλάβες στους ιστούς.

 4. Δέρµα Ο θυμός μπορεί να έχει ως συνέπεια την υπερβολική λιπαρότητα του δέρματος ή ακόμα και την εμφάνιση εξανθημάτων. Επίσης, αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσουμε δερματίτιδα, με κοκκινίλες και ξεφλούδισμα γύρω από τη μύτη ή ανάμεσα στα φρύδια.

 5. Ανοσοποιητικό Ο θυμός -ένα είδος στρες για τον οργανισμό- καταστέλλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σε μεγάλο βαθμό και τα υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, επηρεάζουν την ικανότητα αντίστασής μας σε μολύνσεις. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες του Χάρβαρντ, που ζήτησαν από υγιείς ανθρώπους να επικεντρωθούν σε δύο συναισθήματα, τον θυμό και τη συμπόνια, και στη συνέχεια μέτρησαν τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης (η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού) στο αίμα τους. Στην πρώτη περίπτωση παρατηρήθηκε καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ αντίθετα στη δεύτερη τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης αυξήθηκαν σημαντικά.

  6. Στοµάχι Τα συναισθήματά μας συνδέονται στενά με το στομάχι μας και δεν είναι μόνο ο έρωτας που περνάει από αυτό, αλλά και ο θυμός. Όταν θυμώνουμε, οι συσπάσεις στο στομάχι αυξάνονται, με αποτέλεσμα να πονάμε, ενώ αντίθετα περιορίζεται η κινητικότητα του εντέρου, που οδηγεί σε δυσκοιλιότητα.  

7. Ήπαρ Από την αρχαιότητα το ήπαρ θεωρείται η έδρα του θάρρους, του θυμού και του φόβου και στην κινεζική ιατρική συνδέεται με την ευερεθιστότητα και τον θυμό. Αν και σαφής σύνδεση ανάμεσα στα δύο δεν έχει ακόμα αποδειχτεί, εντούτοις φαίνεται ότι ο θυμός μπορεί να προκαλέσει αύξηση των ηπατικών ενζύμων.

 Θυµός & πληγές Κάθε φορά που θυμώνουμε επιβραδύνουμε τους επουλωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο ζήτησαν από 98 υγιείς εθελοντές να υποστούν μικρά εγκαύματα για να εξεταστεί ο χρόνος επούλωσής τους. Όπως αποδείχτηκε, η πληγή όσων δεν μπορούσαν να ελέγξουν τον θυμό τους επουλωνόταν πιο αργά σε σχέση με όσους μετά από ένα άσχημο γεγονός ήταν και πάλι αισιόδοξοι.

  Δρ ΟΡΕΣΤΗΣ ΓΙΩΤΑΚΟΣ, ψυχίατρος, διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, επιστημονικός υπεύθυνος της Διεπιστημονικής Εταιρείας Ψυχολογικής Παρέμβασης «Ομπρέλα». Σημείωση Εναλλακτικής Δράσης: Παρόλες τις παραπάνω τρομακτικές περιγραφές των συνεπειών του θυμού στο σώμα μας, πιστεύουμε ότι ο θυμός είναι πολλές φορές χρήσιμος και ευεργετικός. Το ζητούμενο είναι να μην παραμένει μέσα μας χωρίς να βρίσκει μια ισορροπημένη διέξοδο εκτόνωσης.  

Από το Ιστολόγιο   ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Δείτε τη ζωή με… θετική ματιά!

 «Φορέστε» τα γυαλιά της αισιοδοξίας και αντιμετωπίστε την καθημερινότητά σας, αλλά και τις δυσκολίες που προκύπτουν, με μια πιο ευχάριστη προοπτική.

 Δείτε το ποτήρι μισογεμάτο... και όχι μισοάδειο! Η αισιοδοξία είναι ικανή να «χαλιναγωγήσει» το άγχος σας στη δουλειά και να «ανοίξει» την πόρτα σε μια καινούρια ζωή. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλείνετε τα μάτια μπροστά στις δυσκολίες... αλλά ότι θα τις αντιμετωπίζετε με μια πιο ευχάριστη προοπτική.

 Τα οφέλη της θετικής σκέψης στην υγεία Ακόμα και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί η θετική σκέψη κάνει καλό στην υγεία, αλλά το σίγουρο είναι ότι την ωφελεί! Μια θεωρία αναφέρει ότι η θετική προοπτική της ζωής καλμάρει τον οργανισμό μπροστά στο στρες, ειδικά αν το άτομο τρέφεται σωστά, δεν καπνίζει και δεν πίνει αλκοόλ. Παρόλα αυτά, έχουν διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι με θετική σκέψη έχουν τα παρακάτω οφέλη: αυξημένη διάρκεια ζωής, χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, λιγότερο στρες, δυνατή αντίσταση στο κρυολόγημα, ψυχολογική και σωματική ευεξία και μείωση του κινδύνου για θάνατο από καρδιά.  

Εντοπίστε τις αρνητικές σκέψεις σας - Έχετε σκεφτεί ότι συχνά μεγεθύνετε τις αρνητικές πλευρές μιας κατάστασης και παραμερίζετε τις θετικές; Εκείνη τη στιγμή, όλος ο αρνητισμός διαπερνά το σώμα σας. - Πολλοί, όταν συμβαίνει κάτι κακό, κατηγορούν αυτόματα τον εαυτό τους. Αν χαλάσει μια σχέση... δεν σημαίνει ότι φταίτε αποκλειστικά εσείς! - Αν μια ημέρα ξεκινήσει λίγο στραβά, δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιπες ώρες του 24ωρου θα είναι άσχημες. - Δεν χρειάζεται να βρίσκεστε, είτε στο μαύρο και το κακό, είτε στο άσπρο και το καλό. Υπάρχει και η μέση λύση, το γκρι.  

Δώστε σημασία στην θετική σκέψη σας Αλλάξτε τη στάση ζωή σας και μετατρέψτε τις αρνητικές σκέψεις... σε θετικές! Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος και αρκετή άσκηση, αλλά η νέα συνήθεια δεν θα σας απογοητεύσει. Εδώ βρίσκονται μερικοί τρόποι για να συμπεριφέρεστε πιο αισιόδοξα.  

Μιλήστε στον εαυτό σας... κάνει καλό! Δεν είναι λίγες οι σιωπηλές σκέψεις που περνούν στο μυαλό σας καθημερινά! Εάν, οι σκέψεις σας είναι ως επί το πλείστον θετικές, τότε το πιο πιθανό είναι να έχετε λιγότερο άγχος και μιζέρια στη ζωής σας. Μιλήστε με τον εαυτό σας και πείστε τον να βλέπει πιο θετικά τη ζωή.  

Βρείτε ό,τι σας οδηγεί προς τον αρνητισμό Εάν θέλετε να γίνετε πιο αισιόδοξοι, αναγνωρίστε εκείνα που σας κάνουν να σκέφτεστε αρνητικά. Στην αρχή, εστιάστε σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως είναι η δουλειά ή η σχέση σας, και στη συνέχεια «ανοίξτε» τους ορίζοντες της αναζήτησης.

Κάντε ένα τεστ στον εαυτό σας Μέσα στη διάρκεια της ημέρας, καθίστε λίγο με τον εαυτό σας και διαπιστώστε τις αρνητικές σκέψεις που έχετε μέσα στο μυαλό σας. Προσπαθήστε να βρείτε έναν τρόπο να τις μετατρέψετε σε θετικές!

  Χρησιμοποιήστε το χιούμορ σας Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να γελάσει, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους. Μπείτε σε αστεία site και συμμετέχετε σε αισιόδοξες εκδηλώσεις. Άλλωστε, το χιούμορ μειώνει το άγχος και τη δυστυχία.

 Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής Η άσκηση για τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεση σας και να μειώσει το άγχος. Συνδυάστε την με υγιεινή διατροφή και θα παρατηρήσετε μεγάλες διαφορές στη διάθεση σας.

 Συναναστραφείτε με... θετικούς ανθρώπους Βεβαιωθείτε ότι έχετε γύρω σας θετικούς ανθρώπους... και όχι μίζερους και απαισιόδοξους! Οι συμβουλές τους θα μπορούν να σας γεμίζουν με αισιοδοξία και όμορφες ιδέες, χωρίς να αυξάνουν τα επίπεδα του άγχους σας...


Από το Ιστολόγιο The fun of   lifesharing

Θεραπεύστε τα χαλασμένα σας δόντια με... ΔΙΑΤΡΟΦΗ







Σφραγίσματα Τέλος! 
Θεραπεύστε τα χαλασμένα σας δόντια με... ΔΙΑΤΡΟΦΗ
 Άλλο ένα ανατρεπτικό άρθρο για το πως μπορούμε να διατηρήσουμε την υγεία των δοντιών μας αλλά και να θεραπεύσουμε.... τα χαλασμένα δόντια!

Κάντε  κλικ  πάνω στην εικόνα  για να οδηγηθείτε  στις  πληροφορίες που δίνει  το Ιστολόγιο diadrastiko.gr

Τρεις απολαυστικοί χυμοί που σας χαρίζουν υγεία


Το καλοκαίρι πλησιάζει και η ανάγκη για κάτι δροσερό αυξάνεται μαζί με τη θερμοκρασία. Πολλοί στρέφονται στα αναψυκτικά για να σβήσουν τη δίψα τους. Αυτός, όμως, ίσως δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεδιψάσετε. Σύμφωνα με έρευνες, η κατάχρηση ζαχαρούχων αναψυκτικών αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη. Αλλά μην ανησυχείτε, το νερό δεν είναι η μοναδική εναλλακτική λύση. Μελέτες δείχνουν ότι τα παρακάτω ροφήματα έχουν εκπληκτικά οφέλη για τον οργανισμό μας.  

Χυμός σταφυλιών Πρόκειται για μια καλή πηγή ανθοκυανινών, αντιοξειδωτικά που φαίνεται ότι ενισχύουν την εγκεφαλική μας λειτουργία. Σε μία μελέτη, ενήλικες που έπιναν χυμό σταφυλιών καθημερινά για δώδεκα εβδομάδες επέδειξαν σημαντική βελτίωση σε τεστ μνήμης στο οποίο τους υπέβαλλαν οι ερευνητές.

 Χυμός πορτοκαλιού Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, δύο ποτήρια χυμού πορτοκάλι την ημέρα εμποδίζουν τη δημιουργία φλεγμονών στον οργανισμό στην εκδήλωση των οποίων συμβάλλουν, σύμφωνα με έρευνες, τα πρωινά τύπου  fast food. Η ιδιότητα αυτή του συγκεκριμένου χυμού περιορίζει τις πιθανότητες ζημιάς στα αιμοφόρα αγγεία. Τα προστατευτικά αποτελέσματα οφείλονται, μάλλον, στα υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών -αντιοξειδωτικές ουσίες με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες- του χυμού.

  Λεμονάδα Η λεμονάδα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της πέτρας από τα νεφρά, ένα επίπονο πρόβλημα που παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, υποστηρίζουν αρκετές μελέτες. Αν υποφέρατε στο παρελθόν από πέτρα στα νεφρά, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο επανεμφάνισης της μέχρι και 90% με μια γερή ημερήσια δόση λεμονάδας: Αναμίξετε 120 ml χυμού από λεμόνια με 2 λίτρα νερού , προτείνει ο Roger Sur, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Πέτρα στα Νεφρά, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Αν βέβαια έχετε ευαίσθητο στομάχι, θα πρέπει να προσέχετε γιατί ο χυμός αυτός είναι όξινος.

 pathfinder.gr 
Από το Ιστολόγιο ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Κατάθλιψη; 12 «κόλπα» για να την καταπολεμήσετε


Ακολουθούν μερικές  απλές  συμβουλές  για να σταματήσετε να  σκέφτεστε  αρνητικά  και  να  καταπολεμήσετε  την κατάθλιψη .


Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη. Αλλά ένα είδος θεραπείας που ονομάζεται Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) -η οποία επικεντρώνεται στην αλλαγή της συμπεριφοράς, αντί για συνομιλίες σχετικά με την παιδική ηλικία, για παράδειγμα- μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό ενισχυτικό ή ακόμη και να υποκαταστήσει τα φάρμακα.
Η θεραπεία αυτή εστιάζεται σε αυτό που φαίνεται να κάνετε και να σκέφτεστε και το οποίο σας δημιουργεί κατάθλιψη. Μερικές από τις πρακτικές της μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι, χωρίς ειδική εκπαίδευση.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να σταματήσετε να σκέφτεστε αρνητικά…

Μην καταστροφολογείτε
Ένας τρόπος για να σαμποτάρετε τον εαυτό σας είναι να πάρετε ένα μόνο συμβάν και να το αντιμετωπίσετε ως μια συνεχή πηγή αρνητικότητας. Αυτό το συνηθίζουν πολλοί άνεργοι που, ενώ μπορεί να έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω της κρίσης, προσωποποιούν το γεγονός.
Είναι επίσης ανθυγιεινό να καταστροφολογείτε και να επικεντρώνεστε πάντα στα αρνητικά που έχουν συμβεί ή πρόκειται να συμβούν. Για παράδειγμα, μην αφήνετε τις ανησυχίες για τα οικονομικά σας να σας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι σύντομα θα είστε άστεγοι.
Αντί να σκέφτεστε, «δε θα βρω ποτέ άλλη δουλειά», προσπαθήστε να πείτε στον εαυτό σας: «Θα ξαναβρώ σύντομα άλλη δουλειά. Απλά μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο».

Σταματήστε να μουρμουρίζετε

Μαλώνετε με κάποιον συνάδελφο ή διαφωνείτε με έναν φίλο και μετά το σκέφτεστε συνεχώς, μεγεθύνοντας το θυμό, το άγχος και τη λύπη σας που σχετίζεται με τη μνήμη; Το να σκέφτεστε και να ξανασκέφτεστε τα αρνητικά γεγονότα, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσετε ή να παραμείνετε σε κατάθλιψη.
Προσπαθήστε να αποσπάσετε τη σκέψη σας από αρνητικά γεγονότα, βάζοντας στο μυαλό σας κάτι πιο ευχάριστο.

Ξεκουράστε την… κρυστάλλινη σφαίρα σας
Πολύ λίγοι (αν υπάρχουν) από εμάς μπορούν να… προβλέψουν το μέλλον. Όμως, οι καταθλιπτικοί είναι συχνά πεισμένοι πως ξέρουν τι θα συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Και είναι συνήθως κακό, αν όχι εντελώς καταστροφικό. Ευτυχώς, οι ολέθριες προβλέψεις τους, σπάνια γίνονται πραγματικότητα.
Προσπαθήστε να μείνετε στο παρόν. Είναι πολύ πιο εύκολο να το διαχειριστείτε και λιγότερο πιθανό να χάσετε τον έλεγχο.

Μην «κολλάτε» στο παρελθόν
Δεν έχει κανένα νόημα να λέτε στον εαυτό σας ότι θα έπρεπε να είχατε κάνει αυτό ή θα έπρεπε να είχατε κάνει το άλλο. Δεν μπορείτε να αλλάξετε το παρελθόν, αλλά μπορείτε να ζήσετε στο παρόν.
Δεχτείτε ότι έχετε πάρει τις καλύτερες αποφάσεις που θα μπορούσατε, δεδομένων των καταστάσεων τότε που τις πήρατε. Εκ των υστέρων τα πράγματα δείχνουν πάντα διαφορετικά, οπότε καλύτερα να προσπαθήσετε να το αφήσετε και να μην μετανιώνετε. Το να σκέφτεστε αρνητικά για το παρελθόν, μπορεί να σας δημιουργήσει άγχος, όπως ακριβώς και για το μέλλον.

Μιλήστε με άλλους ανθρώπους

Ένα χαρακτηριστικό της κατάθλιψης είναι η απομόνωση. Και μπορεί να συμβεί εύκολα, αν δεν εργάζεστε, ή αποφεύγετε τους ανθρώπους επειδή είστε πιεσμένοι. Αλλά το να έχετε έναν κοινωνικό κύκλο, είναι μια ευκαιρία για να λάβετε υποστήριξη, ίσως ακόμα και από ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια ή σε παρόμοια κατάσταση.
Μόλις αρχίσετε να ξαναβρίσκεστε με ανθρώπους, θα δείτε ότι μπορούν να σας καταλάβουν ή να σας ενθαρρύνουν. Η παραμονή στο σπίτι θα μεγεθύνει την κατάθλιψή σας.

Μείνετε σε μια ρουτίνα
Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει ιδιαίτερα, φροντίστε να ξυπνάτε μια συγκεκριμένη ώρα, να τρώτε την ίδια ώρα κάθε μέρα (ακόμα κι αν δεν πεινάτε) και αποφύγετε να χαλαρώνετε στον καναπέ κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μπορείτε να κοιμάστε καλά τη νύχτα.
Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη τείνουν να τρώνε ή να κοιμούνται άστατες ώρες. Ακόμα και αν είστε άνεργοι ή αισθάνεστε άσχημα, είναι πολύ σημαντικό να καθιερώσετε μια καθημερινή ρουτίνα όσο καλύτερα μπορείτε. Αυτό θα σας δώσει μια αίσθηση κανονικότητας που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Εάν μπορείτε να συμπεριλάβετε την κοινωνικοποίηση στη ρουτίνα σας, τόσο το καλύτερο.

Αποφύγετε τις ακραίες σκέψεις
Το μαύρο και το άσπρο είναι καλά για τις… ζέβρες, αλλά όχι για τις σκέψεις. Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται ακραία: «Είμαι χαμένος», «Κανείς δεν μ 'αγαπάει», «Ποτέ δεν θα βρω δουλειά». Αλλά τέτοιες σκέψεις μπορεί να σας κάνουν πολύ κακό.
Προσπαθήστε να σκεφτείτε σε αποχρώσεις του… γκρι, λένε οι ειδικοί. Αντί του «κανείς δεν με αγαπάει», προσπαθήστε να σκεφτείτε: «πολλοί άνθρωποι, (αν όχι όλοι) με αγαπούν».

Η πραγματικότητα ελέγχει τις σκέψεις σας
Εάν είστε καταθλιπτικοί, θα έχετε σίγουρα αρνητικές σκέψεις. Ωστόσο αυτές, σπάνια συμβαίνουν στην πραγματικότητα.
Μόλις εντοπίσετε μια αρνητική σκέψη, ρωτήστε τον εαυτό σας, «Πού είναι η απόδειξη ότι είμαι ο χειρότερος άνθρωπος στη γη;» Μάλλον δεν θα υπάρχει. Δεν μπορείτε να φέρνετε συνεχώς στο μυαλό σας τέτοιες σκέψεις και να πιστεύετε πως είναι αληθινές. Θα πρέπει να καταλήξετε σε κάποια αδιάσειστα στοιχεία. Και αν ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σας, τότε αυτό που έχετε να κάνετε είναι να τους ρωτήσετε.

Βάλτε έξυπνους στόχους
Επιλέξτε μερικoύς απλούς, σαφείς στόχους που μπορείτε εύκολα να ρυθμίσετε και να ακολουθήσετε. Οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να είναι «έξυπνοι», που σημαίνει «συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, περιορισμένης χρονικής διάρκειας και να περιλαμβάνουν επιβράβευση.
Έτσι, για παράδειγμα, το να αποφασίσετε ότι θα έχετε βρει δουλειά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δεν είναι ρεαλιστικό. Αλλά το να αποφασίσετε ότι θα στείλετε 10 βιογραφικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, είναι «έξυπνος» στόχος.

Προσποιηθείτε λίγο
Γράψτε όλα τα πράγματα που σας αρέσουν, αλλά έχετε σταματήσει να τα κάνετε γιατί είστε λυπημένοι και έχετε κατάθλιψη. Αυτά μπορεί να είναι το να πηγαίνετε σινεμά, να έχετε κοινωνικές συναναστροφές με φίλους, ή απλά για καφέ και εφημερίδα.

Στη συνέχεια, προσπαθήστε να επανεντάξετε τις εν λόγω δραστηριότητες στη ζωή σας, ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε καμία όρεξη. Επίσης, επικεντρωθείτε σε εργασίες που μπορεί να σας δώσουν μια αίσθηση κυριαρχίας ή ολοκλήρωσης, είτε πρόκειται για την τακτοποίηση του σπιτιού σας ή την πληρωμή των λογαριασμών.

Μην αρνείστε την κατάθλιψη
Εάν δεν είστε καλά, το να το αρνείστε, θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Μερικοί άνθρωποι δεν δέχονται ότι είναι καταθλιπτικοί και τιμωρούν τον εαυτό τους νομίζοντας ότι είναι τρελοί ή αδύναμοι. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει μόνο βαθύτερα στην κατάθλιψη, ενώ η αποδοχή μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο.
Σε γενικές γραμμές, γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας ότι έχετε κατάθλιψη, μπορεί να σας επιτρέψει να λάβετε μέτρα για να είστε καλύτερα ή να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία, παρά να προσποιείστε ότι όλα είναι καλά.

Φερθείτε καλά στον εαυτό σας
Αναλογιστείτε τι εικόνα έχετε, όταν κάνετε σκέψεις ή μιλάτε για τον εαυτό σας και συγκρίνετέ την με τον τρόπο που μιλάτε για όλους τους άλλους. Αν υπάρχει αναντιστοιχία, προσπαθήστε να είστε πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας.
Συχνά είμαστε καλοί για όλους τους άλλους, αλλά όχι για εμάς του ίδιους. Θα ήταν προτιμότερο λοιπόν να χρησιμοποιούμε ένα ενιαίο πρότυπο.

Από  το  Ιστολόγιο  Click@life

Έρευνα : Από τι κινδυνεύουν οι γυναίκες που καπνίζουν έστω κι ένα τσιγάρο την ημέρα ;


ΕΡΕΥΝΑ : Από τι κινδυνεύουν οι γυναίκες που καπνίζουν έστω και ένα τσιγάρο την ημέρα;
   
Οι γυναίκες που καπνίζουν έστω και λίγο – μόλις ένα τσιγάρο την ημέρα – διατρέχουν… αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν ξαφνικά από έμφραγμα ή άλλο καρδιολογικό πρόβλημα, προειδοποιούν επιστήμονες από τον Καναδά.
Όπως διαπίστωσαν αναλύοντας στοιχεία από 101.000 γυναίκες, ο κίνδυνος για όσες καπνίζουν 1 έως 14 τσιγάρα την ημέρα είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που διατρέχουν οι γυναίκες οι οποίες ουδέποτε κάπνισαν.
Τα καλά νέα είναι πως ο κίνδυνος επιστρέφει στα επίπεδα εκείνου των μη καπνιστριών μέσα σε 5 χρόνια από την στιγμή που μια καπνίστρια πάψει εντελώς να καπνίζει – αρκεί να μην έχει αναπτύξει ακόμα καρδιολογικές βλάβες εξαιτίας του τσιγάρου, διότι σε τέτοια περίπτωση χρειάζεται 15-20 χρόνια.
Οι ερευνητές από το Κέντρο Καρδιάς Mazankowski του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, εξέτασαν τα ποσοστά αιφνιδίου καρδιακού θανάτου μεταξύ των γυναικών που συμμετέχουν στην επονομαζόμενη Μελέτη για την Υγεία των Νοσηλευτριών (Nurses’ Health Study).
Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι ο ανεξήγητος θάνατος μέσα σε λίγα λεπτά από την εκδήλωση κάποιου καρδιολογικού προβλήματος, όπως το έμφραγμα και η καρδιακή αρρυθμία.

Από το  tsantiri.gr

Η δυνατή μουσική μας σπρώχνει στο ποτό!


Εάν λατρεύετε να πηγαίνετε σε μπαρ με εκκωφαντική μουσική, προσέξτε, μπορεί να σας ενθαρρύνει να πίνετε περισσότερο.

Το εύρημα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Αλκοολισμός: Κλινική & Πειραματική Έρευνα» (ΑCΕR) και προέρχεται από μελέτη που εκπόνησε ο δρ Νικολά Γκεγκέν, καθηγητής Συμπεριφορικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Βretagne Sud στη Γαλλία.
Ο δρ Γκεγκέν παρακολούθησε 40 νεαρούς, ηλικίας 18 έως 25 ετών, οι οποίοι σύχναζαν σε δύο μπαρ, στέκια της γαλλικής νεολαίας. Επί τρία συνεχόμενα Σαββατόβραδα ο δρ Γκεγκέν παρακολουθούσε τους νεαρούς, δίχως αυτοί να το γνωρίζουν.
Σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των μπαρ, η ένταση της μουσικής αυξανόταν προοδευτικά στην πορεία κάθε βραδιάς (από τα 72 ντεσιμπέλ που θεωρούνται φυσιολογικά έως τα 88 ντεσιμπέλ που θεωρούνται ιδιαιτέρως δυνατά).
Αποτέλεσμα; Όσο δυνάμωνε η μουσική τόσο ταχύτερα άδειαζαν τα ποτήρια τους οι νεαροί και τόσο περισσότερα ποτά κατανάλωναν. Το γιατί δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα.[real]

Από  το  Ιστολόγιο  diaforetiko.gr

Αγχώδεις διαταραχές και πανικός . Πραγματικοί εχθροί ή μια ψευδαίσθηση;


don_t_panic_button

 Όχι όχι δεν είναι δυνατόν να βγω έξω… Έχει τόσο κόσμο…Και αν λιποθυμήσω; Και αν σταματήσει να χτυπάει η καρδιά μου ξαφνικά; Και αν πάθω ασφυξία και δεν μπορώ να αναπνεύσω; Κάποιες από τις ερωτήσεις που κάνει ένα άτομο με κρίσεις πανικού στον εαυτό του…Δεν πρόκειται για απλό φόβο…Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία οι φοβίες χτυπάνε κόκκινο…Τόσο κόκκινο που νομίζετε ότι θα πάθετε έμφραγμα! Αισθάνεστε όλα τα συμπτώματα, τα οποία αισθάνεται ένας άνθρωπος λίγο πριν το έμφραγμα, με τη μόνη διαφορά ότι εσείς ΔΕΝ υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να πάθετε έμφραγμα, γιατί πολύ απλά είναι ΟΛΑ στο μυαλό σας! Ξέρω…Είναι πολύ πιο δύσκολο να το κατοπολεμήσετε απ’ όσο φανταζόσασταν! Δεν είναι όμως ακατόρθωτο! Γυμνάζουμε το σώμα μας έτσι δεν είναι; Το μυαλό μας γιατί να το αφήνουμε αγύμναστο λοιπόν; Είμαι σίγουρη ότι νιώθετε ότι δεν μπορείτε με τίποτα να βγείτε έξω, να συναναστραφείτε με κόσμο…Ο πανικός σας και οι αλλόκοτες φοβίες σας δε σας αφήνουν να ανπνεύσετε, έχουν ζώσει την κυριολεξία το μυαλό σας! Σας έχουν αλυσοδεμένους…Γιατί; Αναρωτηθήκατε γιατί τις αφήνετε να κατακλύζουν τις σκέψεις σας; Αναρωτηθείτε… Μην κάθεστε παθητικοί μπροστά στις κρίσεις σας! Καταπολεμήστε το τέρας που ονομάζεται Πανικός με το μυαλό σας και προσπαθήστε να μην καταφύγετε σε φάρμακα! Θα σας πάρει καιρό μέχρι να τα καταφέρετε! Η θεραπεία χωρίς φάρμακα είναι δύσκολη, επίπονη πολλές φορές και χρονοβόρα, όμως έχει τα πιο μακροχρόνια αποτελέσματα!
Όταν το πρωτοαισθάνθηκα ήταν σαν να κατέρεε ο κόσμος γύρω μου! Δεν  ηξερα τι έπαθα… Πήγα να πάρω ένα παγωτό και ξαφνικά ένιωσα ότι ήθελα να φύγω… Οι άνθρωποι φάνταζαν στα μάτια μου ως απειλή! Άρχισα να τρέμω…Ζαλιζόμουν και ήθελα να λιποθυμήσω, αλλά το περίεργο ήταν ότι ΔΕΝ μπορούσα να λιποθυμήσω…Μα το νιώθω έλεγα από μέσα μου…Το νιώθω ότι τώρα θα πέσω κάτω…Παρ’ όλ’ αυτά δε συνέβη ποτέ αυτό! Βρισκόμουν εκεί όρθια, ιδρωμένη, ζαλισμένη, αλλά χωρίς να λιποθυμάω… Είχα το αίσθημα της αποπραγματοποίησης…’Ενιωθα δηλαδή ότι έβγαινα από το σώμα μου και παρακολουθούσα τον εαυτό μου απο έξω…Νόμιζα ότι τρελάθηκα…Το στομάχι μου είχε γίνει κόμπος, μέχρι που έκανα τον ένα εμετό με τον άλλο! Το περίεργο ήταν ότι δε σταματούσαν! Έτσι πήγα στο νοσοκομείο… Μου έκαναν εξετάσεις και μου επιβεβαίωσαν ότι δεν είχα απολύτως τίποτα παθολογικό! Τότε ήταν που συνήλθα! Ένιωσα αμέσως ότι τίποτα κακό δε θα μου συμβεί, γιατί είμαι σωματικά καλά!
Οι κρίσεις πανικού και γενικότερα οι αγχώδεις διαταραχές προσβάλλουν εκεί που κανείς δεν το περιμένει… Όταν κανείς έχει περάσει μια επώδυνη κατάσταση, ή ένα μεγάλο άγχος και μετά ηρεμεί από αυτό, τότε ελιναι που εμφανίζονται οι αγχώδεις διατα΄ραχές συνήθως και όχι κατά τη διάρκεια της δύσκολής φάσης όπως πιστεύουν πολλοί! Είναι εκείνη τη στιγμή που η καρδιά σας χτυπάει ασταμάτητα και νομίζετε ότι θα το παθετε το έμφραγμα! Μη φοβάστε! Εξασκείστε τον αυτό σας, ώστε να μην τον τρομοκρατούν οι σκέψεις του…Πώς; Μα με διάφορους τρόπους μπορείτε να το καταφέρετε! Ο Frankl έλεγε ότι αν εκείνη τη στιγμή που νιώθεις ότι φοβάσαι να βγεις έξω, λες στον αυτό σου ότι θα βγω για να νιώσω πανικό, δεν θα τον νιώσεις… Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας εκείνη τη στιγμή παίρνει μια διαφορετική εντολή από εκείνη που έλεγε: ωχ να μη βγω για να μην το νιώσω, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το προκαλέσει από μόνος του… Είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο να κατανοήσουμε όλοι μας τη δύναμη του μυαλού μας και του θέλω μας! Αν καταφέρουμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι το μυαλό μας ΜΠΟΡΕΙ να κάνει τα πάντα, τότε όλα θα λυθούν ως δια μαγείας! Είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει κάποιος να γυμνάσει το μυαλό του, το ξέρω, αλλά μέσα από την προσπάθεια εκγύμνασής του ακόμα το γυμνάζει χωρίς αν το καταλαβαίνει κι ας νομίζει ότι δεν τα κατάφερε!
Οι αγχώδεις διαταραχές δε φεύγουν εύκολα! Σε πολλές περιπτώσες   μπορεί να περάσουν και χρόνια, ειδικά αν το άτομο παλεύει μόνο του! Καλό θα ήταν λοιπόν να απευθυνθεί κανείς και σε έναν ειδικό! Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε τεράστιο βαθμό και ειδικά η γνωστική ψυχολογία μπορεί μέσα σε λίγες συνεδρίες να κάνει κάποιον να αναθεωρήσει τον τρόπο σκέψης του! Επίσης καλό θα ήταν να γίνει και ένας ιατρικός έλεγχος, προκειμένου να αποκλειστούν τυχόν προβλήματα υγείας που  ενδεχομένως προκαλούν παραπλήσια συμπτώματα, όπως ο θυροειδής κ.λ, ώστε να γνωρίζουμε 100% ότι το θέμα είναι καθαρά ψυχολογικό! Πολλοί από εμάς ίσως να μην έχουμε τη δυνατότητα όμως να απευθυνθούμε σε κάποιον ψυχολόγο λόγω οικονομικών… Υπάρχει και πάλι λύση…Βρείτε έναν ποιμαντικό σύμβουλο…Ο ποιμαντικός σύμβουλος είναι ο γνωστός σε όλυς μας πνευματικός! Η συμβουλευτική υφίσταται και στο χώρο της εκκλησίας και όχι μόνο στο γραφείο  ενός ψυχολόγου! Ο ίδιος θα σας βοηθήσει αρκετά να αναρωτηθείτε, αλλά δε θα βρει εκείνος για εσάς τη λυση σε αυτό που σας απασχολεί! Είναι σημαντικότερο να καλλιεργήσετε εσέις την ικανότητά σας να κρίνετε τι πρέπει κάθε φορά να κάνετε και πώς θα λύσετε το τυχόν πρόβλημα. το οποίο σας απασχολεί!
Το σημαντικότερο όλων είναι να βρείτε τρόπους να ηρεμείτε τον εαυατό σας! Μπορεί να είναι η μουσική, η γυμναστική, το περπάτημα, μια βόλτα στη θάλασσα για να ακούσετε τους παφλασμούς των κυμμάτων…Οτιδήποτε νομίζετε οτι σας ηρεμεί! Καλό θα ήταν ακομα να άποφεύγετε για ένα διάστημα ταινίες ή βιβλία που έχουν σχέση με θρίλερ ή οτιδήποτε σας χαλάει τη διάθεση και σας ρίχνει ψυχολογικά! Επίσης την ώρα που νομιζετε ότι σας κόβεται η αναπνοή πάρτε ένα σακουλάκι και αρχίστε να αναπνέετε μέσα σε αυτό. Έτσι η αναπνοή σας ρυθμίζεται γιατί ενώ εσείς νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε, στην ουσία ο οργανισμός σας οξυγωνόνεται πολύ περισσότερο απότο κανονικό γι’ αυτό νιώθετε έτσι.Οπότε θα πρέπει να μάθετε να ρυθμίζετε την αναπνοή σας! Το μικρόβιο που δίνει τροφή στον πανικό είναι να παραμελείτε τον ευατό σας και να κλείνεστε σε αυτόν και στο σπίτι! Την ώρα εκείνη βγείτε έξω…Ακόμα και αν νιώθετε ότι θα λιποθυμήσετε! Βγείτε και θα δείτε ότι τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί! Μπορεί για μερικά λεπτά ακόμα και για μια ώρα να αισθάνεστε ότι θέλετε να γυρίσετε σπίτι σας…Μην το κάνετε…Είναι ψευδαίσθηση… Μην την αφήνετε να ελέγχει τη ζωή σας! Ο χειρότερος εχθρός των κρίσεων πανικού και γενικότερα όλων των αγχωδών διαταραχών είναι η ΑΥΘΥΠΟΒΟΛΗ!!!!
Προσπαθήστε επίσης να εκλογικεύσετε αυτό το οποίο νιώθετε! Είναι θεωρώ το σημαντικότερο βήμα για τη λύση της κατάστασης! Προσπαθήστε δηλαδή να πείσετε τον εαυτό σας ότι πραγματικά είναι μια ψευδαίσθηση όλο αυτό και ότι τίποτα κακό δεν πρόκειται να σας συμβεί! Άλλωστε δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής κανένα περιστατικό ανακοπής, λιποθυμίας κ.λ. από κρίσεις πανικού. Κανένας δεν τρελάθηκε από κρίσεις πανικού μη φοβάστε! Έχουν γίνει πολλές έρευνες και κανείς με κρίσεις πανικού ΔΕΝ έχει πάθει το οτιδήποτε! Πρόκειται να τη γρίπη της ψυχολογίας όπως και η κατάθλιψη, αλλά εμείς δεν το βιώνουμε απλά ως μια γρίπη! Προσπαθήστε λοιπόν να το εκλογικεύσετε και θα δείτε ότι θα τα καταφέρετε σιγά σογά όμως! Μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα! Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα τα καταφέρετε ΜΟΝΟ ΑΝ το παλέψετε σκληρά και για μεγάλο χρονικό διάστημα!
Εγώ προσωπικά όταν με πιάνουν πλέον προσπαθώ να τις αγνοώ… Δεν τις θέλω στη ζωή μου και έχω αποφασίσει ότι δε θα αποτελούν και μέρος της! Υπάρχουν στιγμές που θα τις ξανανιώσετε, όμως το θέμα είναι όπως μου είπε και ένας ψυχολόγος καθηγητής μου,να καταφέρετε από το 10 στην κλίμακα της έντασης να καταφέρνετε να το μειώνετε στο 8, 7 και συνεχώς πιο κάτω, μέχρι να μην το νιώθετε πια με ένταση το 10 τις επόμενες φορές! Μου έχουν διδάξει πολλά και να σας πω την αλήθεια όσο επώδυνες και αν είναι ίσως και να αισθάνομαι ευγνώμων που μπήκαν στη ζωή μου! Έμαθα πολλά από αυτές ΄και είδα τη ζωή εντελώς διαφορετικά!
Οι αγχώδεις διαταραχές χρειάζονται ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ ΦΟΒΕΡΗ ΘΕΛΗΣΗ αν θέλετε να τις αντιμετωπίσετε! Γυμνάστε το μυαλό σας και βρείτε το δικό σας κλειδί για την αντιμετώπισή της! Αξιοποιήστε τες ΜΟΝΟ προς όφελός σας! Μάθετε από αυτές για εσάς και τη ζωή και ΜΗΝ τις αφήνετε να σας δένουν με αλυσίδες! Εύχομαι και ελπίζω να μπορέσω μέσα από το άρθρο αυτό να βοηθήσω πολλούς νέους ανθρώπους, παιδιά και εφήβους εκεί έξω με αγχώδεις διαταραχές! Θα ακολουθήσει και δεύτερο άρθρο με μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να γυμνάσετε το μυαλό σας! Θα σύστηνα σε όλους να δείτε την ταινία: Ένας υπέροχος άνθρωπος! Ίσως σας βοηθήσει να αγνοήσετε τις φοβίες σας!

Έλληνα Σεβαστή-Ειρήνη ( Φιλόλογος-Ειδική παιδαγωγός)

Από  το  Ιστολόγιο  Noimatiki

Συνταγή: Φτιάξτε άριστο σαμπουάν με χαμομήλι ή αιθέρια έλαια




Υλικά

* 3 σακουλάκια Χαμομήλι 
* 3 κουταλιές της σούπας αγνό σαπούνι σε νιφάδες 
*1 κουταλιά της σούπας γλυκερίνη


Εκτέλεση
Βάλτε το χαμομήλι σε 1 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό για 10 λεπτά. Αφαιρέστε τα σακουλάκια χαμομηλιού και προσθέστε το σαπούνι σε νιφάδες. 
Αφήστε το μέχρι να μαλακώσει το σαπούνι. 
Ανακατέψτε σε γλυκερίνη μέχρι το μείγμα να είναι καλά αναμεμειγμένο.
Ρίξτε σε ένα μπουκάλι. 
Καλό είναι να φυλάσσεται σε σκοτεινό μέρος.


Φτιάξτε μόνοι σας σπιτικό σαμπουάν με αιθέρια έλαια! 

Υλικά
* Μια πλάκα τριμμένο πράσινο σαπούνι
* 300 ml νερό ή καλύτερα όσο πάρει για να γίνει όχι πολύ παχύ το μείγμα, γιατί όσο θα κρυώνει θα πήζει... 
* Αιθέρια έλαια, όπως άρκευθος-δεντρολίβανο-τσαγιόδεντρο (μερικές σταγόνες μόνο από το καθένα π.χ. από 20 σταγόνες για 300ml τελικού μείγματος.)
* 4-5 κουταλιές σούπας υγρή γλυκερίνη

Εκτέλεση
Βάζουμε το σαπούνι, τη γλυκερίνη και το νερό σε σκεύος, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. 
Όταν γίνει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αιθέρια έλαια. 
Αφήνουμε να κρυώσει και είναι έτοιμο!!!

proionta-tis-fisis.blogspot.com 

                                           Από  το  Ιστολόγιο  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ  ΔΡΑΣΗ 




17 τροφές- εχθροί του καρκίνου του μαστού



Συγκεκριμένα, υπάρχουν 17 τροφές, οι οποίες συμβάλουν στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού, αλλά βοηθούν και στον περιορισμό των μεταστάσεων, εφόσον έχετε ήδη εμφανίσει τη νόσο.


Κουρκουμάς
Σε μία μελέτη που έγινε σε ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι ο κουρκουμάς συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και ειδικά μάλιστα όταν υπάρχουν περιπτώσεις εξάπλωσης στους πνεύμονες.
Μούρα
Σύμφωνα με μια μελέτη, τα φυτοχημικά που βρίσκονται στα μουρα βοηθούν να σταματήσει η ανάπτυξη και η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, περιορίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων μορφών καρκίνου.
Ντομάτες
Οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, το οποίο σύμφωνα με έρευνες μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.
Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι πλούσια πηγή ελαϊκού οξέος, το οποίο, όπως αναφέρουν διάφορες μελέτες, αποτελεί βασικό σύμμαχο στη μάχη για την πρόληψη του καρκίνου.
Κόκκινο κρασί
Όταν καταναλώνεται με μέτρο, το κόκκινο κρασί θεωρείται «ευεργετικό» για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, περισσότερα από δύο ποτήρια την ημέρα, ενδέχεται να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα.
Το κόκκινο κρασί μάλιστα φαίνεται πως βοηθά να μειωθούν οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας σε γυναίκες, που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο, ενώ μία μελέτη αποκάλυψε ακόμη, ότι η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί καθιστά τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στη θεραπεία ακτινοβολίας, προστατεύοντας παράλληλα τα υγιή κύτταρα από ενδεχόμενες βλάβες.
Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια Βρυξελλών και όλα τα άλλα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν γλυκοσινολάτες, ουσίες που είναι ισχυροί «μαχητές» στον πόλεμο κατά του καρκίνου. Μάλιστα, φαίνεται να έχουν τον πιο επωφελή συνδυασμό των γλυκοσινολατών, όταν πρόκειται για την αποτροπή του καρκίνου του μαστού και άλλων τύπων καρκίνου.
Χυμός ροδιού
Πολλά υποσχόμενη έρευνα στο Ισραήλ δείχνει, ότι ο χυμός ροδιού καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού, αφήνοντας μόνο τα υγιή κύτταρα ενώ μπορεί να εμποδίσει τη διαμόρφωση νέων καρκινικών κυττάρων.
Πράσινο τσάι
Αρκετές μελέτες δείχνουν, ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και εμποδίζει την εξάπλωσή του σε γυναίκες που έχουν ήδη νοσήσει. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη της επιγαλλοκατεχίνης (EGCG), μια ένωσης με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Λάδι από λιναρόσπορο
Το λάδι που προέρχεται από λιναρόσπορο, περιέχει υψηλά επίπεδα σε λιγνάνες, μία από τις κύριες κατηγορίες των φυτοοιστρογόνων (χημικά όμοια με τα οιστρογόνα που επίσης δρουν ως αντιοξειδωτικά), που μπορούν να προστατεύσουν από τα καρκινικά κύτταρα, που εξαρτώνται από τα οιστρογόνα.
Σκόρδο
Σύμφωνα με μελέτες, μία ακόμη ευεργετική ιδιότητα του σκόρδου είναι, ότι εξαλείφει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού, όταν καταναλώνεται σε συνδυασμό με κρέας. Συγκεκριμένη έρευνα, έδειξε, ότι το σκόρδο μειώνει τις καρκινογόνες χημικές ουσίες (του μαγειρεμένου κρέατος), που μπορεί να συνδεθούν με τον καρκίνο του μαστού.
Μπρόκολο-κουνουπίδι
Το μπρόκολο περιέχει ινδολο-3-καρβινόλη (I3C), μία μεγάλης βιολογικής σημασίας ένωση, η οποία βρίσκεται κυρίως στα σκουροπράσινα λαχανικά (αλλά και αλλού) και καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού, μετατρέποντας τον τύπο των οιστρογόνων, που προκαλούν καρκίνο σε οιστρογόνα πιο ήπιας μορφής. Πλούσια πηγή ινδόλης-3-καρβινόλης είναι επίσης το κουνουπίδι.
Σπανάκι
Μια μελέτη αποκάλυψε ότι, οι γυναίκες που έτρωγαν σπανάκι, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν τις μισές πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με όσες δεν επέλεγαν το σπανάκι στο εβδομαδιαίο τους μενού.
Γκρέιπ φρουτ
Το γκρέιπ φρουτ εκτός των άλλων ευεργετικών ιδιοτήτων του, είναι, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, κυρίαρχος παράγοντας αναστολής εμφάνισης και πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.
Κεράσια
Μελέτες σε αρουραίους διαπίστωσαν, ότι συγκεκριμένες ενώσεις που περιέχονται στα κεράσια και μάλιστα τα σκουρόχρωμα, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην παρεμπόδιση της εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Φαιοφύκη (είδος από θαλάσσιο φύκι)
Μια διατροφή πλούσια σε κατανάλωση φυκιών, σύμφωνα με μια μελέτη στο UC Berkeley, παρέχει φυτοοιστρογονικές ιδιότητες στον γυναικείο οργανισμό ενώ παράλληλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα οιστραδιόλης ορού. Επιπλέον, τα φύκια περιέχουν χλωροφύλλη και λιπαρά οξέα, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, αλλά και φουσοϊδάνη, που διεγείρει την απόπτωση, δηλαδή τον κυτταρικό θάνατο, των καρκινικών κυττάρων.
Αγκινάρες
Σύμφωνα με μελέτες, το εκχύλισμα των φύλλων της αγκινάρας, συμβάλλει επίσης στον κυτταρικό θάνατο και μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε πολλούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Μια ιταλική μελέτη, αποκάλυψε ότι τα φλαβονοειδή στις αγκινάρες μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

ofono.gr 

Από το Ιστολόγιο    Hygeianews.gr

Συνταγές για γαλάκτωμα ντεμακιγιάζ ανάλογα με τον τύπο δέρματος


Συνταγές για γαλάκτωμα ντεμακιγιάζ

Είναι γνωστό πως δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε το πρόσωπο σας με το μακιγιάζ και ότι για την αφαίρεση του πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδικά μαλακά προϊόντα που όχι μόνο αφαιρούν οτιδήποτε άχρηστο έχει το δέρμα σας (μακιγιάζ και ρύπους), αλλά παράλληλα το θρέφουν. Για τον λόγο αυτό σας παρουσιάζουμε τρεις τρόπους για να φτιάξετε ένα υπέροχο, απλό και οικονομικό γαλάκτωμα ντεμακιγιάζ ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σας.

Γαλάκτωμα για ντεμακιγιάζ (για λιπαρά δέρματα)
Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού βρώμη με 30 γραμμάρια γιαούρτι. Αυτό το μείγμα το ετοιμάζετε το βράδυ και το πρωί το χρησιμοποιείτε, αφού πρώτα ρίξετε μέσα ένα κουταλάκι λεμόνι. Στη συνέχεια ξεπλένετε το πρόσωπο σας με ζεστό νερό.
Προσοχή όμως, το γαλάκτωμα αυτό αν μείνει, χαλάει.

Γαλάκτωμα για ντεμακιγιάζ (για ξηρά δέρματα)
Θα χρειαστείτε:
- 25 γραμμάρια γιαούρτι
- 1 κρόκο αυγού
- 1 κουταλάκι αμυγδαλέλαιο
- 1 κουταλάκι μέλι
- μερικές σταγόνες εσάνς από μάραθο.
Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί και βάλτε το μείγμα στο ψυγείο. Προσοχή, διατηρείται μόνο για μια βδομάδα.
Απλώστε το γαλάκτωμα στο πρόσωπο σας και αφήστε το 3 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλυθείτε με ζεστό νερό.

Γαλάκτωμα για ντεμακιγιάζ (για ξηρά δέρματα)
Θα χρειαστείτε:
- 1 κουτάλι βούτυρο κακάο
- 1 κουτάλι λανολίνη
- 1 κουτάλι αφέψημα χαμομηλιού
- μισό φλιτζάνι λάδι από αβοκάντο.
Ανακατέψτε το βούτυρο, τη λανολίνη και το λάδι και λιώστε τα σε μπεν μαρί. Απομακρύνετε το μείγμα από τη φωτιά και προσθέστε το αφέψημα. Ανακατέψτε μέχρι να κρυώσει.

Από  το  Ιστολόγιο  Οικογένεια 

Ροχαλίζεις; Πιες μια γουλιά λάδι!



Το ροχαλητό είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα, που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα – τόσο υγείας όσο και… συναισθηματικά. Αν υποφέρεις κι εσύ, υπάρχει ένας φυσικός τρόπος να το μειώσεις ή ακόμα και να το εξαλείψεις (εφόσον η αιτία που το προκαλεί δεν είναι σοβαρή): 
Δοκίμασε λοιπόν λίγο πριν πέσεις για ύπνο να πεις μια γουλιά ελαιόλαδο. Αυτό ενδέχεται να σε σώσει, όπως εξηγούν οι ειδικοί, καθώς το ελαιόλαδο βοηθάει τους μαλακούς ιστούς στο εσωτερικό του λαιμού να παραμείνουν ελαστικοί όλο το βράδυ (και τον αέρα να κυκλοφορεί πιο αθόρυβα ανάμεσά τους) μειώνοντας το ροχαλητό.* 

Και  για  τον ερεθισμενο λαιμο 
Το ελαιόλαδο θα κάνει ένα επιπλέον καλό σε περίπτωση που ο λαιμός σου είναι ερεθισμένος και έχεις την αίσθηση ότι σε γδέρνει: Θα καταπραΰνει τον ερεθισμό και θα σε ανακουφίσει. Το πρωί θα ξυπνήσεις με πολύ καλύτερη αίσθηση. Και αυτό είναι φυσικό, αφού το ελαιόλαδο, εκτός των άλλων, είναι ένα αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες φάρμακο.


Απο  το  Ιστολόγιο  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ  ΔΡΑΣΗ 

Τα κρεμμύδια είναι ένας τεράστιος μαγνήτης για τα βακτήρια, ιδιαίτερα άψητα κρεμμύδια.



Το 1919, όταν η γρίπη σκότωσε 40 εκατομμύρια ανθρώπους υπήρχε ένας γιατρός που επισκεπτόταν τους αγρότες για να δει αν θα μπορούσε να τους βοηθήσει να καταπολεμήσουν την γρίπη. Πολλοί αγρότες με τις οικογένειές τους είχαν πεθάνει από αυτή τη γρίπη. Κάποια μέρα που ο γιατρός επισκέφτηκε το σπίτι ενός αγρότη είδε προς μεγάλη του έκπληξη, πως όλοι ήταν πολύ υγιείς. Όταν ο γιατρός τους ρώτησε τι διαφορετικό χρησιμοποιούσαν από τους υπόλοιπους και η γυναίκα απάντησε ότι είχε τοποθετηθεί ένα ακαθάριστο κρεμμύδι σε ένα πιάτο σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, ο γιατρός δεν μπορούσε να το πιστέψει και ρώτησε αν θα μπορούσε να πάρει ένα από αυτά τα κρεμμύδια να το εξετάσει στο μικροσκόπιο του. Εκείνη του έδωσε ένα και όταν το εξέτασε στο μικροσκόπιο ανακάλυψε τον ιό της γρίπης στο κρεμμύδι. Δηλαδή το κρεμμύδι είχε απορροφήσει τα βακτήρια της γρίπης και επομένως η οικογένεια ήταν υγιείς.Η δεύτερη ιστορία μιλάει για μία κομμώτρια η οποία παρατήρησε μια χρονιά ότι πολλοί από τους υπαλλήλους της ήταν μονίμος άρρωστοι με γρίπη καθώς πολλοί άρρωστοι πελάτες πηγαίνανε εκεί. Την επόμενη χρονιά έβαλε διάφορα κύπελλα με κρεμμύδια γύρω από το κατάστημά της. Προς έκπληξή της, κανένας από το προσωπικό της δεν αρρώστησε.
Μια Τρίτη ιστορία αφηγείται κάποιος που αρρώστησε με πνευμονία βαριάς μορφής όταν έπεσε στα χέρια του ένα άρθρο που έλεγε “κόβουμε τις δύο άκρες από ένα κρεμμύδι, το βάζουμε σε ένα άδειο βάζο τοποθετώντας το βάζο δίπλα στο άρρωστο ασθενή τη νύχτα. Το πρωί το κρεμμύδι θα είναι μαύρο από τα μικρόβια ....” Το δοκίμασε και συνέβη έτσι απλά .... Το κρεμμύδι ήταν χάλια, και ο ασθενής άρχισε να αισθάνεται καλύτερα. Κάτι άλλο που έγραφε το άρθρο, ήταν ότι τα κρεμμύδια και τα σκόρδα τα τοποθετούσαν γύρω από τα δωμάτια και έτσι σώθηκαν πολλοί από τη πανούκλα. Έχουν ισχυρές αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές ιδιότητες. Επίσης πολλές φορές, όταν έχουμε προβλήματα με το στομάχι και δεν ξέρουμε τι φταίει… Ίσως είναι τα κρεμμύδια που ευθύνονται.

Τα κρεμμύδια απορροφούν βακτήρια γι’ αυτό και δεν πρέπει να τρώμε ένα κρεμμύδι που έχει κοπεί και έχει μείνει για αρκετή ώρα ανοιχτό! ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ!!!
Τέλος μιλάει κάποιος χημικός που εργάζεται σε εταιρεία που φτιάχνει μαγιονέζες και τέτοιου τύπου σάλτσες. Αυτός λοιπόν λέει ότι κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του, κάποιος τον ρώτησε αν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την μαγιονέζα. Οι άνθρωποι πάντα ανησυχούν ότι θα χαλάσει η μαγιονέζα. Η απάντηση θα σας εκπλήξει. Είπε ότι όλες οι εμπορικές μαγιονέζες είναι απολύτως ασφαλείς. "Δεν χρειάζεται καν να είναι στο ψυγείο.." Εξήγησε ότι το PH στη μαγιονέζα έχει οριστεί σε ένα σημείο ώστε τα βακτήρια δεν μπορούσαν να επιβιώσουν στο περιβάλλον αυτό. Στη συνέχεια μίλησε για την πατατοσαλάτα που κάθεται στο τραπέζι και το πώς ο καθένας κατηγορεί τη μαγιονέζα, όταν κάποιος αρρωσταίνει. Είπε λοιπόν ότι όταν αναφερθεί τροφική δηλητηρίαση, το πρώτο πράγμα που εξετάζουν είναι αν το «θύμα» έφαγε πολλά κρεμμύδια από την πατατοσαλάτα. Γιατί όπως εξηγεί τα κρεμμύδια είναι ένας τεράστιος μαγνήτης για τα βακτηρίδια, ειδικά όταν είναι άψητα.Ποτέ δεν πρέπει να φυλάγετε κομμένο τμήμα κρεμμυδιού ακόμη και αν είναι να φυλαχτεί σε σακούλες που κλείνουν αεροστεγώς (συγκεκριμένα το γράφει zip-lock τσάντα ).. Λέει ότι δεν είναι ασφαλές ακόμη και αν το βάλουμε στο ψυγείο. Μεγάλη προσοχή στα κρεμμύδια που βάζουν στα χοτ ντογκ (και στα σουβλάκια προσθέτω εγώ) που αγοράζουμε έτοιμα απ’ έξω! ). Επίσης, τα σκυλιά δεν πρέπει ποτέ να τρώνε κρεμμύδια. Το στομάχι τους δεν μπορεί να μεταβολίσει τα κρεμμύδια.
Να θυμάστε λοιπόν ότι είναι επικίνδυνο να κοπεί ένα κρεμμύδι και να χρησιμοποιηθεί την επόμενη μέρα, γίνεται εξαιρετικά δηλητηριώδες σε μία και μόνο νύχτα και δημιουργεί τοξικά βακτήρια που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες λοιμώξεις του στομάχου λόγω της υπερβολικής έκκρισης  της χολής, ακόμη και τροφική δηλητηρίαση!

Από  το  Ιστολόγιο   Οικογένεια 

Ο χυμός που καίει το λίπος στην κοιλιά: φτιάξ’ τον



Ο διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης εμφανίστηκε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου «Μίλα» και προτείνει έναν εύκολο στην παρασκευή χυμό με τον οποίο μπορείς να κάψεις το λίπος στην κοιλιά.

Ο χυμός αυτός καίει το λίπος καθώς είναι εξαιρετικά ενεργειακός και ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Ο χυμός καίει το λίπος εκεί που το συσσωρεύουμε. Αν εσύ συσσωρεύεις το λίπος στην κοιλιά, θα κάψεις λίπος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τα υλικά που θα χρειαστείς:
Φουντούκια – σούπερ αντιοξειδωτικά και πλούσια σε βιταμίνη E
Χυμός πορτοκάλι – πλούσιος σε βιταμίνη C
Μήλο- Πλούσιο σε πηκτίνη και φυτικές ίνες
Μπανάνα- πλούσια σε κάλιο
Μέλι- χαρακτηρίζεται ως αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο
Κανέλλα- αντιοξειδωτικό με μηδέν θερμίδες
Πάγος
Ο χυμός δεν υπερβαίνει τις 150 θερμίδες/ ποτήρι. Δοκίμασέ τον ως πρωινό ή δεκατιανό γεύμα


Δειτε  στο  shape.gr  και  το  βιντεο  απο  την  εκπομπη της Τατιανας  Στεφανη  Μιλα  .

Από  το  Ιστολόγιο  Lookabout.gr


Δείτε  μια  ακόμη συνταγή  για  επίπεδη  κοιλιά  στο   enter2life.gr

Συνταγή: Υπέροχος χυμός από Αλόη για το πρόσωπο και την επιδερμίδα



Ακολουθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή από την Στέλλα Καμπίτση για τους αναγνώστες της Εναλλακτικής Δρασης!

Θα  ηθελα να μοιραστω μαζι σας μια συνταγη που πηρα απο την κρητη για ενα χυμο με αλοη πραγματικα θαυματουργο....μετα απο λιγο καιρο βλεπεις τα αποτελεσματα στο προσωπο σου.

Το φτιαχνω καθε 2-3 μερες γι αυτο φτανει ενα μεσαιου μεγεθους φύλλο αλοης.

Φιλεταρουμε το φυλλο (οπως κανουμε με τα ψαρια) βγαζουμε με ενα κουταλακι το ζελε απο μεσα ,το βαζουμε στο μπλεντερ με μια κουταλια μελι χυμο απο ενα πορτοκαλι και λιγο νερο το βαζω στο ψυγειο και πινω ενα σφινακι πρωι-βραδυ.
....καντε το!!!! Εγω εχω γεμισει γλαστρες στο μπαλκονι με αλοη!!!!

Κυριως για την επιδερμιδα βλεπεις τα αποτελεσματα μέσα σε μια βδομαδα αλλά τα θετικά του χυμού δεν σταματούν εδώ:  χαρίζει ενεργητικότητα, αντιμετωπίζει τα φουσκώματα, βοηθάει όσους έχουν αιμοροϊδες  και καταπολεμά την ακμή!

Καλή επιτυχία


Από  το  Φιλικό   Ιστολόγιο  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ  ΔΡΑΣΗ 



Τα τρόφιμα που αυξάνουν το στρες



 

Υπάρχουν τρόφιμα που μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε το στρες αλλά επίσης και τρόφιμα που μπορούν να μας αυξήσουν το στρες. 
Όπως δείχνουν αρκετές έρευνες, ειδικά όταν αγχωνόμαστε καταλήγουμε να τρώμε τις πιο ακατάλληλες τροφές, εκείνες δηλαδή που αυξάνουν την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη.

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε είναι:
-Τα energy drinks
Αυτά τα ροφήματα μπορεί να περιλαμβάνουν τόση καφεΐνη όση τρία φλιτζάνια καφέ.
Η καφεΐνη μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ύπνο, προκαλώντας μέχρι και αϋπνία και άρα αυξάνοντας το στρες.
-Πικάντικες τροφές
Εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πέψη εξαιτίας του στρες είναι καλύτερο να αποφεύγουν τις πικάντικες τροφές οι οποίες επιδεινώνουν την κατάσταση.
-Γλυκά
Οι αγχωμένοι συνήθως καταφεύγουν στα γλυκά.
Ωστόσο, η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα, κι έτσι τα αποτελέσματα είναι ακριβώς τα αντίθετα από τα επιθυμητά.
-Αλκοόλ
Αν νομίζετε ότι ένα ποτήρι κρασί σας χαλαρώνει, κάνετε λάθος.
Το αλκοόλ αυξάνει την κορτιζόλη, σύμφωνα με αρκετές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο.
-Επεξεργασμένες τροφές
Οι τροφές που περιέχουν λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι σε υψηλές συγκεντρώσεις επιδρούν αρνητικά στον ανθρώπινο οργανισμό, αυξάνοντας τα επίπεδα του στρες, σύμφωνα με τους ειδικούς.
-Τηγανιτές πατάτες
Πλούσιες σε υδατάνθρακες και λιπαρά, οι τηγανιτές πατάτες απαλλάσσουν μόνο προσωρινά από το άγχος...


ΠΗΓΗ : PERIERGAA

Άδραξε τη μέρα!



Μόλις μπήκε η άνοιξη -έστω κι ανεπίσημα-. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό ε; Δράση… επίσημα!
Η άνοιξη είναι η αγαπημένη μου εποχή. Συμβολίζει τη νέα αρχή κι αυτός είναι αρκετός λόγος για έναν “λάτρη της εκκίνησης”! Όλα “φτιάχτηκαν” ιδανικά αυτή την εποχή. Άνετη θερμοκρασία, στεγνά πεζοδρόμια, ανθισμένη φύση, ευέλικτο ντύσιμο, περισσότερος χρόνος, ευχάριστη διάθεση… κι ενώ οι καιρικές συνθήκες ευνοούν μέρα με τη μέρα την επιστροφή σου στο εαρινό πρόγραμμα, εσύ βουλιάζεις ακόμα στον καναπέ. Σήκω κι εκμεταλλέψου το!   

Αθλήσου

Περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο ή κάποιο σπορ; Ελεύθερο το “θέμα”, αρκεί να φορέσεις τα αθλητικά σου παπούτσια. Θα τα λέμε συχνά στο κεφάλαιο ‘Αθλητισμός’ από σήμερα, ή που ξέρεις, μπορεί να τα πούμε και στο...
γήπεδο!   

Βρες ένα καινούριο hobby

Βρες κάτι καινούριο να σε εκφράζει! Τόλμα το διαφορετικό ή εκείνο που μέχρι τώρα δε βρήκες την ευκαιρία να ακολουθήσεις. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις… είναι κρίμα να μένεις στα ίδια!

Συνάντησε φίλους

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στη ζωή σου, που όλον τον χειμώνα είδες 5, άντε 10 φορές. Ε! Αυτοί οι άνθρωποι ονομάζονται φίλοι κι αν ψάξεις λίγο στο κινητό σου θα βρεις και τα τηλέφωνά τους. Χρησιμοποίησε τα! Κανείς δε σε παρεξηγεί… εξάλλου όλοι μας έχουμε την τάση να κλεινόμαστε σπίτι τον χειμώνα… όμως αυτό, πάει τέλειωσε πια. Η καλοκαιρία θα σου δώσει την ευκαιρία να απολαύσεις περισσότερους καφέδες με τα φιλαράκια σου! 

Ταξίδεψε

Δε χρειάζεται να πας και στα Νησιά του Πάσχα, ούτε βεβαίως να περιμένεις μέχρι το Πάσχα για να κάνεις μια εκδρομή. Οργάνωσε μονοήμερα ταξιδάκια εδώ τριγύρω. Αυτή η μικρή απόδραση απ’ τα συνηθισμένα θα σε γεμίσει ενέργεια και φρέσκο αέρα! 

Ανανεώσου

Δώσε μια νέα οπτική στη καθημερινότητά σου. Ανακαίνισε τον χώρο σου, άλλαξε την εμφάνισή σου, διόρθωσε τις διατροφικές σου συνήθειες. Το πώς βλέπουμε τη ζωή μας, ξεκινάει από το πώς βλέπουμε τη καθημερινότητά μας. Ακόμα και οι μικρές αλλαγές, όπως ένα νέο χρώμα στον τοίχο του γραφείου ή ένα καινούριο κούρεμα, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη καλή μας ψυχολογία.

Από  το  Ιστολόγιο  Νο  Excuse

Κεράσια: Γλυκά, τραγανά και ευεργετικά σαν φάρμακο



Διαθέτουν τόσα αντιοξειδωτικά, όσα κανένα άλλο φρούτο

Όταν ήμασταν παιδιά, τα κάναμε…σκουλαρίκια. Κόκκινα και λαχταριστά, τα κεράσια συνδυάζουν υψηλή διατροφική αξία και γευστική απόλαυση, είναι άλλωστε τα φρούτα που υπερτερούν σε αντιοξειδωτικά. 

 Θησαυρός για την υγεία
Σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ, τον Μάιο θα βρείτε πρώιμες ποικιλίες (Precoce Bernard, Bigarreau Burlat, Larian), συνήθως λεπτόφλουδα και ευαίσθητα κεράσια εξαιτίας των βροχοπτώσεων που επικρατούν κατά τη συγκομιδή τους.
Οι όψιμες ποικιλίες (π.χ. Εδέσσης, Βόλου, πετροκέρασα Τριπόλεως) κυκλοφορούν τον Ιούνιο: συνήθως είναι τραγανά, σκληρόφλουδα, πιο ανθεκτικά και μεγαλύτερα σε μέγεθος κεράσια.

Θησαυρός για την υγεία, τα κεράσια περιέχουν ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες στις οποίες οφείλουν άλλωστε και το ζωηρό κόκκινο χρώμα τους. Οι ανθοκυανίνες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση προστατεύοντας τα κύτταρα του οργανισμού.
Επίσης είναι πλούσια σε β - καροτένιο, αντιοξειδωτικό που θεωρείται ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Τα κεράσια είναι μάλιστα πλουσιότερα σε β - καροτένιο συγκριτικά με το καρπούζι, τα ροδάκινα και τις φράουλες.

Διαθέτουν όσο κανένα άλλο φρούτο φλαβονοειδή, έχοντας ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση, ενώ αποτελούν πηγή φυτικών ινών, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου.

Το κάλιο ανιχνεύεται επίσης σε σημαντική ποσότητα στα κεράσια, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της πίεσης.
Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση και τη συμβολή της στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού.

Περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις μελατονίνης, που έχει συσχετιστεί με την αντιμετώπιση της αϋπνίας.
Θεωρείται ότι καταπολεμούν τις φλεγμονές. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, η κατανάλωση κερασιών συμβάλλει στη μείωση συγκέντρωσης της C - αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα, η οποία και αποτελεί παράγοντα φλεγμονής.
Μειώνουν το ουρικό οξύ
Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Ιατρικής του «Wood Johnson» Medical School, τα κεράσια ανήκουν στα φρούτα που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος στο αίμα.
Δρουν κατά της αρθρίτιδας και των όγκων
Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κερασιών σχετίζεται με τη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων στις περιπτώσεις αρθρίτιδας, καθώς και των όγκων του γαστρεντερικού συστήματος.
Βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ
Έρευνα που παρουσιάστηκε σε Συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ έφερε στο φως πείραμα που έγινε σε ποντίκια, τα οποία έτρωγαν σκόνη κερασιού αναμεμειγμένη με πολύ λιπαρές τροφές.

Τα συγκεκριμένα ποντίκια αύξησαν το βάρος και τον λιπώδη ιστό τους σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με εκείνα που δεν κατανάλωναν σκόνη κερασιού. Παράλληλα, εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερες τιμές χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα τους.
Προστατεύουν τους μυς από τη φθορά
Ερευνητικά δεδομένα του Πανεπιστημίου του Βερμόντ έδειξαν ότι η κατανάλωση χυμού κερασιών επηρέασε θετικά ομάδα εθελοντών, μειώνοντας σημαντικά τον βαθμό πόνου και μυϊκής βλάβης, κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.
Η διατροφική αξία τους
Περίπου 15 κεράσια, δηλαδή 100 γραμμάρια, έχουν 63 θερμίδες, 2,1 γρ. φυτικές ίνες, 12,8 γρ. σάκχαρα, βιταμίνη C 7 mg, κάλιο 222 mg.


Από  το  Ιστολόγιο  Πράσινο  Χαμομηλάκι 

Αποτοξίνωση με 1 ευρώ





Ξεκίνησα χθες  (3 Απριλίου 2013) και κάνω την θεραπεία καθαρισμού των νεφρών με μαϊντανό.Είναι ένας πανεύκολος τρόπος να καθαρίζουμε τα νεφρά μας, τα οποία φιλτράρουν το αίμα αφαιρώντας δηλητήρια και με τον καιρό χρειάζονται καθαρισμό.

Το άρθρο που βρήκα και με ενέπνευσε να ξεκινήσω την θεραπεία το βρήκα στο Η τροφή μας το φάρμακό μας 

Περνούν τα χρόνια και τα νεφρά μας φιλτράρουνε το αίμα αφαιρώντας
άλατα, δηλητήρια και κάθε τι ανεπιθύμητο , που μπαίνει στο σώμα μας.

Με την πάροδο του χρόνου τα άλατα συσσωρεύονται και αυτό απαιτεί
θεραπευτική αγωγή καθαρισμού.

Πως γίνεται αυτό;

Είναι πολύ εύκολο. Πρώτα πάρε ένα μάτσο μαϊντανό και πλύνε το για να καθαρίσει.

Ύστερα ψιλόκοψέ το και βάλτο σε μια κατσαρόλα, ρίξε καθαρό νερό,βράσε το για ένα δεκάλεπτο, άφησέ το να κρυώσει , κατόπιν φιλτράρισέ
το , άδειασέ το σε ένα καθαρό μπουκάλι και βάλε το μέσα στο ψυγείο να
κρυώσει.

Πίνε ένα ποτήρι την ημέρα και θα διαπιστώσεις πως όλα τα άλατα και
άλλα δηλητήρια να φεύγουν από τα νεφρά σου.

Επίσης θα νοιώσεις την διαφορά που ποτέ πριν δεν είχες νοιώσει.

Ο μαϊντανός είναι γνωστός σαν το καλύτερο καθαρτικό για τα νεφρά και
είναι φυσικό.

AΠO ΚΥΡΙΑ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΜΠΑΛΤΑΡΕΤΣΟΥ ΙΑΤΡΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ, Δ/ΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΤΗΝΟΥ - ΚΥΚΛΑΔΩΝ. 


Από  το  Ιστολόγιο     psoriasi-me

Αγριμόνιο. Ένα θεραπευτικό τσάι που το ξέρουν πολύ λίγοι και βρίσκεται παντού!




Το αγριμόνιο είναι ένα από τα αγαπημένα μου βότανο-τσάι. Στην κυριολεξία το λατρεύω. Οι ειδικοί μάλιστα πολλές φορές λένε ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι είναι ισχυρότερο από την εχινάκεια! Επίσης ρυθμίζει καταπληκτικά το ζάχαρο χωρίς να το ρίχνει στα βάθη και σε υπογλυκαιμίες. Και αυτό το ξέρω εκ πείρας καθ' ότι όπως ξέρουν οι αναγνώστες μου, είμαι διαβητική. Όμως έχει και άλλες ιδιότητες.

Ανακουφίζει από τον πόνο και ρίχνει τον πυρετό ενώ παρέχει και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες.
Χρόνια οι βοτανολόγοι το συστήνουν για την αντιμετώπιση κρυολογημάτων γρίπης και άλλων παθήσεων. Το ίδιο μπορώ να σας διαβεβαιώσω κι εγώ προσωπικά, καθώς είμαι ευαίσθητη στις ιώσεις και το χρησιμοποιώ συχνά. Οι παθήσεις στις οποίες συστήνεται είναι αυτές που προκαλούν πυρετό και πόνους.

Ενισχύει τα λευκά αιμοσφαίρια για να αντιμετωπίσει τα μικρόβια καμία φορά μάλιστα όπως δείχνουν οι μελέτες και προσημειώσαμε καλύτερα και από την εχινάκεια γεγονός που δεν μπορεί κανείς να το περάσει απαρατήρητο. 

Θεωρείται επίσης πολύ αποτελεσματικό στους πόνους της περιόδου. Ανακουφίζει σε βρογχίτιδες ή τραχειίτιδες, καταρροή, ενώ είναι εφιδρωτικό και μαλακώνει τον ξεραμένο λαιμό.
Σύμφωνα με τον Stephen H. Buhner,συγγραφέα του βιβλίου "Φυτικά Αντιβιοτικά: Φυσικές Εναλλακτικές για την Αντιμετώπιση των Βακτηριδίων που Αντιστέκονται στα Φάρμακα, "οι συνεχώς αυξανόμενες εκθέσεις των βοτανολόγων αναφέρουν την αποτελεσματικότητα του βοτάνου, ιδίως σε λοιμώξεις που εμμένουν"

Συνταγή: 1 κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Το αφήνουμε να μουλιάσει 10 λεπτά, το σκεπάζουμε και μετά αφού το σουρώσουμε το πίνουμε. Ποτέ καυτό αλλά χλιαρό. Μπορούμε να πίνουμε μέχρι και τέσσερα φλυτζάνια την ημέρα.

Tip: Μερικά φύλλα αγριμονίου στο νερό του μπάνιου, ανακουφίζουν τα πονεμένα μέλη από την μεγάλη κούραση του κορμιού!

πηγή:wraiazwi

Από  το  Ιστολόγιο  26ecopages

Βρέθηκαν 400 επικίνδυνα κραγιόν με μόλυβδο- Δείτε τη λίστα



Ανησυχία έχει προκαλέσει έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτει ότι βρέθηκαν ίχνη μολύβδου σε 400 κραγιόν, μεταξύ άλλων και του παγκοσμίου φήμης οίκου Yves Saint Laurent. Ο μόλυβδος είναι μία χημική ουσία, η οποία προκαλεί καρκίνο.

Οι πρώτες αναφορές για μόλυβδο στα κραγιόν χρονολογούνται από τη δεκαετία του ΄90, ενώ έκτοτε κατά διαστήματα δημοσιεύονται νέες. Το 2007, η Campaign for Safe Cosmetics έλεγξε 33 κόκκινα κραγιόν, διαπιστώνοντας ότι τα δύο τρίτα περιείχαν μόλυβδο, με ένα από αυτά να υπερβαίνει το όριο που έχει θέσει η FDA για τον μόλυβδο στις καραμέλες.
Η FDA ακολούθησε το 2008 με τη δημοσίευση ελέγχου που η ίδια πραγματοποίησε σε 20 κραγιόν, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της νέα ανάλυση σε 400 μάρκες και αποχρώσεις κραγιόν.
Η Υπηρεσία γράφει στην ιστοσελίδα της πως είναι άδικο να συγκρίνονται τα κραγιόν με τις καραμέλες.

Οι μάρκες οι οποίες περιέχουν μόλυβδο είναι:
1. Christian Dior
2. LANCOME
3. CLINIQUE
4. Y.S.L
5. ESTEE LAUDER
6. SHISEIDO
7. RED EARTH (Lip Gloss)
8. CHANEL (Lip Conditioner)
9. Market America-Motives lipstick

Όσο περισσότερο μόλυβδο περιέχουν τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο. Προσέξτε ιδιαίτερα τα κραγιόν που κατασκευάστηκαν για να διαρκούν περισσότερο. Εάν το κραγιόν σας διατηρείται πιο πολύ από τα συνηθισμένα, οφείλεται στο ότι περιέχει υψηλό ποσοστό μόλυβδου.

Δοκιμάστε αυτό το τεστ μόνες σας:
1. Βάλτε λίγο κραγιόν στο χέρι σας.
2. Με ένα χρυσό δαχτυλίδι τρίψτε το χρώμα.
3. Αν το χρώμα του κραγιόν γίνει μαύρο, τότε ξέρετε ότι περιέχει μόλυβδο.


Από  το  Ιστολόγιο  AlfaVita.gr

Σιδηροπενική αναιμία-διατροφή και βότανα



Φωτογραφία

Η σιδηροπενική αναιμία αποτελεί ένα πρόβλημα της εποχής μας και είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους αλλά οι κυριότεροι είναι απώλεια αίματος λόγω εμμήνου ρήσεως (μεγάλη αιμορραγία και για αρκετές μέρες), άλλου είδους απώλεια αίματος (π.χ. από το εντερικό σύστημα) και κακής διατροφής. Ο σίδηρος γενικά απορροφάται δύσκολα, έχει δηλαδή μικρή βιοδιαθεσιμότητα.

Τα κύρια συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας είναι: αίσθημα κόπωσης, απώλεια μαλλιών, ωχρότητα προσώπου, χαμηλή φεριττίνη και αιματοκρίτης.

Οι κύριες πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι (ιδιαίτερα το χοιρινό) το αυγό και σε μικρότερες ποσότητες τα όσπρια (π.χ. φακές) ,κάποια λαχανικά (π.χ. σπανάκι) καθώς και κάποια τρόφιμα εμπλουτισμένα με σίδηρο (π.χ. δημητριακά πρωινού). Το κλειδί για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου είναι ο συνδυασμός των παραπάνω τροφών (ιδιαίτερα όσο αφορά τα λαχανικά και τα όσπρια) με βιταμίνη C η οποία αυξάνει την απορρόφησή του. Επίσης καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ασβέστιο ταυτόχρονα με αυτές που περιέχουν σίδηρο γιατί έτσι μειώνεται η απορρόφησή του.

Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με μια ορθή διατροφική παρέμβαση.

Όσο αφορά τα βότανα ,η θεραπεία μπορεί να ενισχυθεί με ένα έγχυμα που περιέχει πολλά ανόργανα άλατα. Ένα τέτοιο μίγμα αποτελείται από φύλλα τσουκνίδας (2 μέρη) και από ένα μέρος φύλλων συμήδας, καρυδιάς και φασκόμηλου. Ρίχνουμε σε ένα κουταλάκι του τσαγιού ξηρό μίγμα ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 5-10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε ανάμεσα στα γεύματα. Τέλος εξαιρετικά θεωρούνται τα φύλλα του αγριμόνιου για την αντιμετώπιση της αναιμίας.

Από  την  σελίδα  στο  facebook    Παραδοσιακά  Προϊόντα  Ρόδου  Μπονιάτης 

Για ποιους λόγους ΔΕΝ πρέπει να πίνουμε ζεστό νερό από τη βρύση ;



Για ποιους λόγους ΔΕΝ πρέπει να πίνουμε ζεστό νερό από τη βρύση;;;
Η συμβουλή «μην πίνετε ζεστό νερό από τη βρύση» έχει όλα τα στοιχεία ενός μύθου, αλλά επιστήμονες εξειδικευμένοι σε θέματα περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι έχει βάση...

Το ζεστό νερό διαλύει τις μολυσματικές ουσίες πιο γρήγορα απ΄ όσο το κρύο νερό και υπάρχουν σπίτια με σωληνώσεις από μόλυβδο, ο οποίος μπορεί να διαρρεύσει στο νερό.

Εάν καταναλωθεί ο μόλυβδος, ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα, ιδίως στα μικρά παιδιά. Ο μόλυβδος σπανίως ανευρίσκεται στις πηγές του νερού, αλλά μπορεί να εισβάλλει στο πόσιμο νερό μέσω των διαβρωμένων υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) των ΗΠΑ λέει ότι τα παλιά σπίτια είναι πιθανότερο να έχουν σωληνώσεις από μόλυβδο, αλλά ακόμα και σε νεώτερες κατασκευές μπορεί να υπάρχουν σωληνώσεις με περιεκτικότητα σε μόλυβδο έως 8%.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2002 στην «Επιθεώρηση Περιβαλλοντικής Υγείας» έδειξε πως το πόσιμο νερό βρύσης αντιπροσωπεύει το 14% έως 20% της συνολικής εκθέσεώς μας σε μόλυβδο.

Οι επιστήμονες τονίζουν με έμφαση ότι ο εν λόγω κίνδυνος είναι μικρός.

Για να περιορισθεί στο ελάχιστο, όμως, η ΕΡΑ συνιστά να χρησιμοποιείται αυστηρά κρύο νερό για την παρασκευή του φαγητού ή του παιδικού γάλακτος- και βεβαίως να πίνουμε μόνο κρύο νερό από τη βρύση.

Προειδοποιεί επίσης ότι το βράσιμο του νερού δεν αφαιρεί τον μόλυβδο, αλλά αντιθέτως μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωσή του.

Συνεπώς, το ζεστό νερό της βρύσης ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μαγείρεμα ή ως πόσιμο, για παν ενδεχόμενο.

Από  το  Ιστολόγιο  Parapona  Rodou

Γιατροσόφια και βότανα για πόνους και προβλήματα σε διάφορα μέρη του σώματος , από την Κρήτη.



Η φίλη Ευαγγελία Κ. που κατάγεται από το πανέμορφο νησί, μας έχει διασώσει μια πληθώρα συνταγών από τη λαϊκή ιατρική του τόπου της και μας μεταφέρει ότι : “…
Οι άνθρωποι των χωριών της Κρήτης είναι από τη φύση τους σκληραγωγημένοι και αντιμετωπίζουν ορισμένες αρρώστιες με ψυχραιμία και ίσως και με κάποια αδιαφορία.”

«Με γιατρικά από βότανα που ’χομε διαλεγμένα
Γιατρεύουμε τσι αρρώστιες μας, είναι ευλογημένα.»

ΑΓΧΟΣ
- Να τρίψουμε φύλλα φασκομηλιάς σ’ ένα ποτήρι κρασί και να το πιούμε.

ΑΔΕΝΟΠΑΘΕΙΑ
- Παίρνουμε 100γρ. λιναρόσπορο, δεμένο σε πανί, 100γρ. γλυκάνισο και 50γρ. κύμινο. Τα βράζουμε όλα μαζί σ’ ένα κιλό νερό. Από αυτό το ρόφημα πίνουμε ένα ποτήρι του κρασιού πρωί και βράδυ.
- Γίνονται και επαλείψεις με αμυγδαλόλαδο στο μέρος που είναι ο πόνος.
- Παίρνουμε 50γρ. γόμα κερασιάς, 50γρ. μαστίχα, 50γρ. κανέλα, 100γρ. ζάχαρη κι ένα κυπαρισσόμηλο. Τα βράζουμε σε 2 ½ κιλά μαύρο κρασί, ώσπου να μείνει το 1 ½ κιλό και πίνουμε ένα κρασοπότηρο πριν από το φαγητό.

ΑΙΜΑ ΣΤΑ ΟΥΡΑ
- Σε ένα κιλό νερό, μέσα σε πήλινο τσουκάλι, βράζουμε 10-15 γραμμάρια δροσερά φύλλα κουμαριάς και πίνουμε 1-2 φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ
- Βράζουμε 50γρ. αχλαδόριζα, λίγα κρεμμυδότσουφλα και 1 κιλό μαύρο κρασί και πίνουμε ένα ποτήρι του κρασιού κάθε μέρα.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ
- Παίρνουμε μερικά χαρούπια, τριαντάφυλλα και βάλσαμο και τα βράζουμε όλα μαζί με κρασί. Αν πιούμε μερικές φορές θα σταματήσει η αιμορραγία.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ (εσωτερικές και εξωτερικές)
- Σε 1 κιλό νερό βράζουμε 30-50 γραμμάρια δροσερά φύλλα καστανιάς και πίνουμε 1-2 φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα, μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία.
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 5-10 γραμμάρια φύλλα μυρτιάς και πίνουμε 1-2 φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα.
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 5-10 γραμμάρια ξερό φλοιό κανέλλας και πίνουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού τη μέρα.
- Βγάζουμε το χυμό 5-6 λεμονιών και το πίνουμε σε τρεις δόσεις τη μέρα (πρωί-μεσημέρι-βράδυ), μετά το φαγητό.
- Μπορούμε να φάμε από 1 πιατάκι φράουλες, πρωί-μεσημέρι-βράδυ ή να πιούμε 3-4 φλιτζάνια τσαγιού χυμό φράουλας τη μέρα.

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ
- Παίρνουμε από μια δρακοντιά τους σπόρους και καταπίνουμε από έναν πρωί-μεσημέρι-βράδυ και θα γίνουμε καλά.
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 20-30 γραμμάρια δροσερά φύλλα βάτου και πίνουμε 1-2 φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα πριν από το φαγητό.
- Ξεραίνουμε τα κοτσάνια (ποδίσκους) από τους καρπούς της μελιτζάνας, τους κοπανίζουμε στο γουδί και χρησιμοποιούμε αυτή τη σκόνη, για τοπική χρήση πάνω στις αιμορροΐδες.
- Παίρνουμε δροσερές, ανθισμένες κορυφές δενδρολίβανου, τις κοπανίζουμε στο γουδί μέχρι να γίνουν πολτός. Τον πολτό αυτό τον 2-3 φορές τη μέρα ή και τη νύκτα σαν κατάπλασμα εξωτερικά.
- Μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 50-60 γραμμάρια σπόρους κυδωνιού και κάνουμε πάνω στις αιμορροΐδες τοπικές πλύσεις.
- Παίρνουμε φύλλα φλώμου 10-15 γραμμάρια τα βράζουμε μέσα σε μισό κιλό γάλα και μετά τα βάζουμε σαν μαλακτικά επιθέματα πάνω στις αιμορροΐδες.

ΑΚΜΗ
- Μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 30-50 γραμμάρια φύλλα, βλαστούς ή και άνθη μαϊντανού. Με αυτό το υγρό πλένουμε καλά-καλά το πρόσωπό μας πρωί-μεσημέρι-βράδυ, καθημερινά, μέχρι να καθαρίσει το πρόσωπό μας από την ακμή.

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ
- Πίνουμε ρόφημα από γάλλιο ή μπελαντόνα.

ΑΛΑΤΑ
- Βράζουμε σέλινο σε νερό και πίνουμε κάθε μέρα ένα ποτήρι του νερού.

ΑΜΟΙΒΑΔΕΣ
- Να τρώμε αντράκλα, ή μαϊντανό, ή ρόδια, ή σκόρδα, χωρίς να κάνουμε κατάχρηση.
- Να πάρουμε λουμπούνια ξερά και να καταπίνουμε από ένα κάθε πρωί-μεσημέρι-βράδυ, αφού πρώτα τους βγάλουμε μ’ ένα μαχαίρι το ματάκι. Σε κάμποσες μέρες θα αφοδεύσουμε τις αμοιβάδες.

ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ
- Αν πονάει ο λαιμός και αν είναι ερεθισμένες οι αμυγδαλές ψήνουν λιναρόσπορο κοπανισμένο και τον βάζουν κατάπλασμα εξωτερικά στο λαιμό, τυλίγοντας τον μ’ ένα μάλλινο ύφασμα.
- Για τις ερεθισμένες αμυγδαλές κάνουν γαργάρες με λεμόνι και αλατόνερο.
- Βουτούν, επίσης, ένα βρεγμένο δάχτυλο του χεριού στο αλάτι και τις τρίβουν ελαφρά με αυτό.
- Βράζουμε φύλλα αγκινάρας και κάνουμε κατάπλασμα στο λαιμό.

ΑΝΟΡΕΞΙΑ
- Βράζουμε κάθε πρωί 3 κλωνιά ύσωπο. Βάζουμε ζάχαρη και το πίνουμε ως ρόφημα.

ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ή ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (Εμμηνόρροια)
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 10-20 γραμμάρια ανθισμένες κορυφές θυμαριού και πίνουμε 1-2 φλιτζάνια του τσαγιού τη μέρα, μέχρι να τακτοποιηθεί ή περίοδος.
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 30-50 γραμμάρια δροσερά ή ξερά φύλλα, βλαστούς ή και άνθη φασκομηλιάς. Πίνουμε 1-3 φλιτζάνια του τσαγιού, τη μέρα, ανάλογα με την ανωμαλία της περιόδου.
- Μέσα σε 1κιλό νερό βράζουμε 20-30 γραμμάρια δροσερά ή ξερά φύλλα, βλαστούς ή και άνθη από δίκταμο. Πίνουμε 2-3 φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα.

ΑΡΘΡΙΤΙΚΑ
- Παίρνουμε 1 κιλό σκόρδα καθαρισμένα. 100γρ. λάδι, 50γρ. λουλάκι μπουγάδας και μ’ αυτό κάνουμε επαλείψεις στις αρθρώσεις.
- Παίρνουμε 12 κοκκινοπιπεράκια, 2 κρασοπότηρα ακάθαρτο πετρέλαιο, 1 κρασοπότηρο οινόπνευμα, 4 κλωνιά φασκόμηλο. Τα αφήνουμε τρεις νύχτες έξω και μ’ αυτί κάνουμε εντριβές στα πόδια.
- Τρώμε βραστή τσουκνίδα με λάδι και λεμόνι, χωρίς αλάτι.

ΑΡΡΩΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ (ΑΛΩΠΕΚΙΑ)
- Παίρνουμε χυμό από δροσερά παντζάρια, βάζουμε μέσα και λίγο χυμό φρέσκου λεμονιού και πίνουμε πρωί-μεσημέρι-βράδυ, καθημερινά, από ένα φλιτζάνι τσαγιού.
- Καθαρίζουμε τα μαλλιά μας καλά με λούσιμο, μία φορά την εβδομάδα, και μετά κάνουμε μασάζ στη ρίζα της τρίχας επί 15-20 λεπτά με καθαρό λάδι ελιάς. Την ίδια θεραπεία μπορούμε να κάνουμε με δαφνόλαδο ή ρυζέλαιο ή με μυαλό από βοδινά κόκαλα.

ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΩΣΗ
- Βοηθούν οι αγκινάρες, ή ο ιβίσκος, ή το τίλιο, ή τα πράσα, ή τα κρεμμύδια ή και τα σκόρδα.

ΑΫΠΝΙΑ
- Πίνουμε ρόφημα από θυμάρι ή χαμομήλι ή λεβάντα.

ΒΗΧΑΣ
-Βράζουμε καλά σκορπιδόχορτο και πίνουμε κάθε πρωί 1 φλιτζάνι.

ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ
- Βράζουμε λιναρόσπορο, αρμπαρόριζα και μήλα. Τα σουρώνουμε και πίνουμε 1 νεροπότηρο μεσημέρι και βράδυ.

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
- Κοπανίζουμε φύλλα από ροδάκινα. Ύστερα, τα στρώνουμε πάνω σε ένα ζεστό τούβλο ή πάνω σ’ ένα ζεστό κρεμμύδι και τα βάζουμε πάνω σε όποιο μέρος πονάει.

ΔΑΓΚΩΜΑ ΣΚΥΛΟΥ
- Παίρνουμε φύλλα αγριοσυκιάς και τα κοπανίζουμε, τα ανακατεύουμε με μέλι και το μείγμα αυτό το βάζουμε πάνω στην πληγή.
- Κοπανίζουμε το σπόρο της τσουκνίδας, με λίγο αλάτι και το βάζουμε πάνω στην πληγή.
- Κοπανίζουμε καρύδια με αλάτι και μέλι και τα βάζουμε πάνω στην πληγή.

ΔΥΝΑΜΩΤΙΚΑ
- Ωφελούν πολύ τα μπιζέλια, ή τα φρέσκα φασόλια, ή το σπανάκι.
- Τρώμε μαϊντανό, ή ωμό φρέσκο αυγό, ή ανθόγαλο.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
- Κοπανίζουμε καλά ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο, ένα κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλα κι ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλλα. Βάζουμε αυτή τη σκόνη μέσα σε ζεστό νερό, την πίνουμε και θα ενεργηθούμε.
- Κόβουμε κάθε μέρα λίγες κορυφές από βασιλικό και βάζουμε και λίγο λάδι ελιάς και τις τρώμε σαν σαλάτα.
- Τρώμε, καθημερινά, το φλοιό 1-2 πορτοκαλιών ή να τον βράζουμε μέσα σε 2 φλιτζάνια νερό και να το πίνουμε σαν τσάι.
- Πίνουμε, κάθε μέρα, 2-3 φλιτζάνια του καφέ χυμό φρέσκιας ντομάτας ή να τρώμε 400-500 γραμμάρια φρέσκιες ντομάτες.
- Τρώμε, καθημερινά, 3-4 δροσερά αγγούρι ή να πίνουμε το χυμό τους.
- Τρώμε, καθημερινά, πολλά φρέσκα ή ξερά σύκα.
- Παίρνουμε σπόρους από αραβόσιτο (καλαμπόκι), τους καβουρδίζουμε στο τηγάνι, τους κοπανίζουμε στο γουδί καλά-καλά μέχρι να γίνουν σκόνη. Αυτή τη σκόνη κάνουμε καφέ 2-3 φορές τη μέρα.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΡΗΣΗ
- Καβουρντίζουμε στο τηγάνι 100γρ. κανναβούρι, το κοπανίζουμε καλά, το δένουμε σ’ ένα μαντήλι και το βυθίζουμε σε 1 κιλό νερό, Το νερό θ’ ασπρίσει σαν το γάλα. Απ’ αυτό πίνουμε 1 ποτήρι το πρωί και 1 το βράδυ.
- Βράζουμε σκορπιδόχορτο και πίνουμε 1 ποτήρι το πρωί και 1 το βράδυ.

ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 15 γραμμάρια ανθισμένες κορυφές μέντας και πίνουμε 2 φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα.
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 100 γραμμάρια πικραμύγδαλα, φλοιό και ψίχα μαζί, και πίνουμε 2 φλιτζάνια τσαγιού ημερησίως.
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 10 γραμμάρια άνθη χαμομηλιού και πίνουμε 3 φλιτζάνια του τσαγιού τη μέρα.
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 10-20 γραμμάρια απήγανο και πίνουμε 2 φλιτζάνια του καφέ τη μέρα.

ΕΓΚΑΥΜΑ
- Βράζουμε σε ½ κιλό μαύρο καρσί ½ κιλό κερασόφυλλα. Αφού βράσουν καλά, βγάζουμε τα φύλλα και τα βάζουμε πάνω στο έγκαυμα.
- Βράζουμε καλά 4 αυγά, παίρνουμε τους κρόκους και τους τηγανίζουμε. Με το λάδι, που θα βγάλουν κάνουμε επαλείψεις.

ΕΜΕΤΟΙ
- Τρώμε μια κουταλιά της σούπας πετιμέζι, φτιαγμένο από σταφύλια.

ΕΡΠΗΣ
- Παίρνουμε χυμό από άνθη του πανσέ και τον βάζουμε πολλές φορές τη μέρα πάνω στον έρπη.
- Παίρνουμε χυμό από κοπανισμένους σπόρους δάφνης και μ’ αυτόν κάνουμε πάνω επαλείψεις πάνω στο δέρμα με τον έρπη.
- Παίρνουμε χυμό λεμονιού και κάνουμε, καθημερινά και πολλές φορές τη μέρα, επαλείψεις στο δέρμα με τον έρπη.

ΕΥΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
- Ζυμώνουμε 1 κρόκο αυγού με λίγο καφέ και κάνουμε χάπια στο μέγεθος του ρεβιθιού. Από αυτά παίρνουμε 3 την ημέρα (πρωί-μεσημέρι-βράδυ).
- Ξεραίνουμε φύλλα συκιάς, τα κάνουμε σκόνη και την πίνουμε με νερό.
- Παίρνουμε μια κουταλιά μέλι με μοσχοκάρυδο μέσα σε λίγο τσάι.
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 10-20 γραμμάρια φύλλα βάτου και πίνουμε 2 φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα.
- Κοπανίζουμε μοσχοκάρυδο, κανέλλα, μαστίχα, γαρύφαλλα, σκόρδο, πιπέρι και μαύρη σταφίδα και τρώμε από λίγο, κάθε μέρα.
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 15-20 γραμμάρια άνθη αλθαίας και πίνουμε 2 φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα.
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 15-20 γραμμάρια φύλλα γερανιού και πίνουμε 3 φλιτζάνια του τσαγιού τη μέρα.
- Πίνουμε 1 ποτήρι του νερού χυμό φράουλας, 2 φορές τη μέρα.
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 10-20 γραμμάρια ρίζες μαϊντανού και πίνουμε 4 φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα.
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 15 γραμμάρια φύλλα και βλαστούς από δροσερό σέλινο και πίνουμε 3 φλιτζάνια του τσαγιού ημερησίως.
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 1-2 κυδώνια καθαρισμένα σε φέτες, μέχρι να πολτοποιηθούν από το βράσιμο. Πίνουμε από τον πολτό αυτό 1 φλιτζάνι του τσαγιού τη μέρα.
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 10-20 γραμμάρια φύλλα κουμαριάς και πίνουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού τη μέρα.
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 10-15 γραμμάρια φλοιό ή φύλλα καστανιάς δροσερά και πίνουμε 2-3 φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα.

ΖΑΛΑΔΕΣ
- Αν κάποιος έχει αδυναμία, ζαλάδες και νιώθει εξάντληση σωματική του δίνουν να τρώει μέλι και ανθόγαλο και ένα ωμό αυγό κάθε μέρα.
Μέλι, αυγά κι ανθόγαλο αν τρώγεις κάθε μέρα
Γιατρούς κι αρρώστιες σίγουρα όλους τους κάνεις πέρα.
- Χτυπάμε λίγο ζαχαροκάντιο με αυγό. Βράζουμε λίγο βασιλικό και ρίχνουμε το νερό μέσα στο μίγμα. Πίνουμε κάθε μέρα 1 ποτήρι του κρασιού.

ΖΑΧΑΡΟ
- Για το σάκχαρο είναι καλό το ζουμί από τις φρέσκιες κορυφές της ελιάς που βράζουμε σε νερό. Πίνουμε τρεις φορές την ημέρα ένα ποτήρι του κρασιού.

ΙΛΑΡΑ
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 12-15 γραμμάρια ρίζες από μάραθο και πίνουμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού, καθημερινά.
- Παίρνουμε δροσερές ρίζες από άνηθο, τις κοπανίζουμε καλά-καλά στο γουδί να πολτοποιηθούν και πίνουμε, καθημερινά, 3 κουταλιές της σούπας από αυτόν τον πολτό.
- Πάνω στα εξανθήματα της ιλαράς βάζουμε, εναλλάξ, πολλές φορές τη μέρα δροσερά φύλλα λάχανο.

ΚΟΨΙΜΟ ΑΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ
- Άμα κοπούμε από μαχαίρι παίρνουμε φρέσκο ψωμί ή ξερό, το βρέχουμε με κρασί και το δένουμε πάνω στην τομή και θα γιάνουμε.
- Παίρνουμε ξερά φύλλα φασκομηλιάς και δενδρολίβανου (αρισμαρί), τα καίμε να γίνουν στάχτη. Από αυτή τη στάχτη βάζουμε πάνω στην πληγή, την δένουμε και θα γίνουμε καλά.

ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ
- Ωφελούν τα πολλά βραστάρια από φασκόμηλο ή τσάι του βουνού, ή δίκταμο, ή τίλιο ή και βασιλικό.
- Οι άντρες ζεσταίνουν μαύρο κρασί με μαυροπίπερο και το πίνουν ή ζεσταίνουν ρακή με ζάχαρη.
- Σε περιπτώσεις σοβαρού κρυολογήματος με πόνους στην πλάτη και το στήθος και ακροαστικά κάνουν εντριβές με πρωτόρακη και παίρνουν βεντούζες κούφιες ή κοφτές (σε σοβαρότερες καταστάσεις), για να ξεθυμάνει το κρύο.
- Βράζουν ξινόχοντρο και πίνουν (αλεσμένο σιτάρι και ξινισμένο γάλα).
- Παίρνουμε 1 πλάκα καμφορά, την κάνουμε σκόνη και την ρίχνουμε μέσα σ’ ένα αδειανό μπουκάλι. Ρίχνουμε, επίσης, 1 κουταλιά μαύρο πιπέρι τριμμένο και 300γρ. ρακή και τα ανακατεύουμε. Μ’ αυτό κάνουμε εντριβές εκεί που πονάμε.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ
- Η τσουκνίδα εντείνει την κυκλοφορία του αίματος και ωφελεί στις παραλύσεις γενικότερα. – Βραστή τσουκνίδα με λάδι και λεμόνι είναι ευεργετική στην υγεία του σώματος και στην κυκλοφορία του αίματος.

ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 25-30 γραμμάρια φύλλα μέντας και πίνουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού τη μέρα.
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 25-30 γραμμάρια τσουκνίδας και πίνουμε 2 φλιτζάνια του καφέ τη μέρα.
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 10-20 γραμμάρια ρίζες από αγριάδα. Πίνουμε 2 φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα.
- Να τρώμε, καθημερινά, πολύ πεπόνι ή να πίνουμε 1-2 ποτήρια του νερού χυμό πεπονιού.

ΛΕΙΧΗΝΕΣ
- Παίρνουμε 1 κουταλιά κατράμι, 50γρ. κερί και 50γρ. λάδι. Τα βράζουμε και κάνουμε αλοιφή. Μ’ αυτή αλείφουμε το μέρος όπου υπάρχει η λειχήνα.

ΛΕΥΚΩΜΑ ΝΕΦΡΩΝ
- Παίρνουμε ½ κιλό πατάτες, 1 κιλό αγριάδα, ½ κιλό μαϊντανό και 100γρ. σκορπιδόχορτο. Τα βράζουμε σε 2 κιλά νερό και πίνουμε 1 νεροπότηρο το πρωί και 1 το βράδυ.

ΜΑΓΟΥΛΑΔΕΣ (ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑ)
- Αν το παιδί έχει μαγουλάδες του ζωγραφίζουν με μαύρο μολύβι ένα αστέρι στο κάθε μάγουλο.

ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ
- Ωφελούν το σκόρδο, ή το κρεμμύδι, ή το φασκόμηλο.

ΜΑΛΑΘΡΑΚΑΣ (ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ)
- Ψήνουμε ξερό κρεμμύδι στη χόβολη, το κοπανίζουμε ζεστό όπως είναι και το βάζουμε επάνω στο σπυρί.

ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΠΥΡΙΑ
- Παίρνουμε λίγη χιώτικη μαστίχα και θειάφι μασούρι. Τα κοπανίζουμε να γίνουν σκόνη κι έπειτα τα ρίχνουμε σε 100γρ λάδι και τα χτυπούμε ώσπου να γίνουν αλοιφή. Μ’ αυτήν κάνουμε επαλείψεις.
- Μπορούμε να κάνουμε αλοιφή με λάδι και θειάφι.

ΜΥΡΜΗΓΚΙΕΣ
- Παίρνουμε λάδι της ελιάς και αλείφουμε τα χέρια μας και από πάνω πασπαλίζουμε, πολλές φορές, κοπριά προβάτου. Οι μυρμηγκιές θα μαραθούν και θα πέσουν.

ΟΡΜΗΓΚΟΙ (ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ)
- Παίρνουμε βασιλικό ξερό, μυρτιά και φασκομηλιά και τα βράζουμε καλά , για μία ώρα, με κρασί ίσαμε να μείνει το ένα τέταρτο του κρασιού. Από αυτό δίνουμε στον άρρωστο να πίνει μια φλυτζάνα πρωί-βράδυ και σε λίγες ημέρες θα αφοδεύσει τα σκουλήκια.
- Κάθε πρωί νηστικός να τρώμε λίγες σκελίδες σκόρδο και σε λίγες μέρες θα φύγουν τα σκουλήκια.
- Κοπανίζουμε βάλσαμο και ροδακινόφυλλα, τα βράζουμε με ξύδι. Τα βάζουμε πάνω στον ομφαλό και τα σκουλήκια θα φύγουν.
- Να κοπανίσουμε καλά-καλά ροδακινόφυλλα και να τα βάλουμε σε ίση ποσότητα λάδι και σε ίση ποσότητα κρασί και να τα βράσουμε καλά-καλά όλα μαζί. Έπειτα, να βάλουμε το κατάπλασμα στο στομάχι και θα γίνουμε καλά.
- Παίρνουμε καρύδια και σύκα και απίγανο και τα τρώμε και τα τρία μαζί, πολλές φορές τη μέρα.

ΟΥΛΙΤΙΔΑ
- Ωφελούν τα ραπανάκια ή πορτοκάλια

ΠΑΡΩΝΥΧΙΔΕΣ
- Βράζουμε 1 κιλό κάστανα και στο ζεστό νερό βυθίζουμε τα δάκτυλά μας και οι παρωνυχίδες πέφτουν.

ΠΕΤΡΕΣ ΚΥΣΤΕΩΣ
- Ωφελεί πολύ η βρασμένη τσουκνίδα.

ΠΕΤΡΕΣ ΝΕΦΡΩΝ
- Ωφελούν οι αγκινάρες, ή οι τσουκνίδες βρασμένες.
- Να βράσουμε ασκρολύμπους (γούλες), να φάμε τα χόρτα και το ζουμί τους να το πίνουμε τρία πρωινά νηστικοί και οι πέτρες θα φύγουν με τα ούρα.

ΠΕΤΡΕΣ ΧΟΛΗΣ
- Βράζουμε 100γρ. σκορπιδόχορτο μαζί με ½ κιλό μαϊντανό με ρίζες και προσθέτουμε 10 ρεβίθια με ανάλογο νερό. Πίνουμε 1 κρασοπότηρο το πρωί και 1 το βράδυ.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΟΠΩΣΗ
- Ρόφημα από δεντρολίβανο.1 ποτήρι του νερού κάθε φορά που νιώθουμε κόπωση.
- Ενδείκνυται ρόφημα από βρασμένες τσουκνίδες.

ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΣ
- Κάνουμε γαργάρες με ρακή, κι αν κουνάει το δένουμε με μεταξωτή κλωστή και με απότομο τράβηγμα το ξεριζώνουνουμε.
- Βράζουμε μέλι, αλάτι και άγριο δαδί και μ’ αυτό κάνουμε γαργάρες.
- Βράζουμε ξύδι, αλάτι και μέλι και μ’ αυτό κάνουμε γαργάρες.
- Κοπανίζουμε βάλσαμο ξερό, μέχρι να γίνει σκόνη, ανακατεύουμε την βαλσαμόσκονη με δυνατό ξύδι και δίνουμε στον ασθενή να πιει μερικές φορές, το πρωί, νηστικός.
- Βράζουμε τη ρίζα του σπαραγγιού με ξύδι και με αυτό το ζουμί κάνουμε πλύσεις στο στόμα πολλές φορές, για αρκετή ώρα.
- Παίρνουμε σκόρδο και το ψήνουμε στα κάρβουνα. Ύστερα, πιάνουμε μια σκελίδα ζεστή και την βάζουμε πάνω στο πονεμένο δόντι. Αν είχε μέσα μικρόβιο θα ψοφήσει.
- Κοπανίζουμε φύλλα κολοκυθιάς, βάζουμε και λίγο δυνατό ξύδι και όλα μαζί τα βάζουμε πάνω στο πονεμένο δόντι.
- Ξεραίνουμε στο φούρνο αρισμαρί (δεντρολίβανο) και φύλλα τσουκνίδας. Τα κοπανίζουμε όλα μαζί, μέχρι να γίνουν σκόνη. Με αυτή τη σκόνη τρίβουμε δόντια και ούλα και θα γίνουμε καλά.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ
- Πίνουμε ρόφημα από θυμάρι και μέντα.
- Βράζουμε σε ένα τσικάλι μπόλικο ξύδι, ύστερα βουτάμε μέσα στο ζεστό ξύδι μια μαντήλα τση κεφαλής και τυλίζουμε με το ζεστό ξύδι το κεφάλι όποιου πονεί.

ΠΟΝΟΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ
- Βράζουμε μαγιάτικα τριαντάφυλλα με κρασί και μ’ αυτό κάνουμε πλύσεις.
- Δένουμε σ’ ένα μαντήλι βρασμένα τριαντάφυλλα στο κρασί και πολύ χλιαρά τα βάζουμε πάνω στο μάτι.
- Παίρνουμε ροδοπέταλα, τα κοπανίζουμε καλά και τα σφίγγουμε. Το ζουμί τους το ανακατεύουμε με μητρικό γάλα και βάζουμε μέσα στα πονεμένα μάτια μερικές σταγόνες απ’ αυτό.
- Παίρνουμε δροσερά πλατανόφυλλα, τα βρέχουμε με κρασί και τα βάζουμε πάνω στα πονεμένα μάτια.
- Παίρνουμε χαμομήλι και το κοπανίζουμε, το ανακατεύουμε με έναν κρόκο αυγού. Έτσι, φτιάχνουμε μια αλοιφή και τη βάζουμε στο κούτελο εκείνου που πονούνε τα μάτια του.

ΠΟΝΟΣ ΣΤΑ ΝΕΦΡΑ
- Αν μας πονάνε τα νεφρά μας θα πρέπει να κοπανίσουμε ραπανόσπορο (σπόρο από ραπανάκια) μέχρι να γίνει αλεύρι. Τον ανακατεύουμε με ξύδι και μέλι και πίνουμε μερικές φορές, μέχρι να γίνουμε καλά.

ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ
- Ζεσταίνουν στην χόβολη ένα βίσσαλο (πυρότουβλο), το τυλίγουν σ’ ένα μάλλινο ύφασμα και το βάζουν εκεί που πονούν.

ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ
- Κατάπλασμα με κοπανισμένο λιναρόσπορο.

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ
- Παίρνουμε δυνατό ξύδι, το βράζουμε καλά και ύστερα ρίχνουμε μέσα αλεύρι και το ανακατεύουμε ίσαμε να γίνει χυλός. Αυτό το ζεστό χυλό βάζουμε τριγύρω στο λαιμό μας κι από πάνω ένα πανί.

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ
- Παίρνουμε αλάτι και πιπέρι, τα κοπανίζουμε καλά μέχρι να γίνουν σκόνη και κάθε πρωί με λίγες σταγόνες λεμόνι τρώμε από λίγο, για 40 ημέρες.

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ
- Σβήνουμε μέσα σε 2 κιλά νερό ένα ζεστό κομμάτι ατσάλι βάρους ½ κιλού περίπου. Αυτό επαναλαμβάνεται τρεις φορές, δηλαδή τρεις φορές θερμαίνεται το ατσάλι και τρεις φορές σβήνεται στο νερό. Από αυτό το νερό πίνουμε 1 κρασοπότηρο τρεις φορές την ημέρα, πριν από το φαγητό, και για όσο χρόνο υπάρχει το πρόβλημα.
- Ωφελούν, επίσης, οι σπόροι κολοκύθας, τα κρεμμύδια, τα αυγά, τα καρύδια, τα μπιζέλια, τα κουκιά, το συκώτι του βοδιού και ο μαϊντανός.

ΠΥΡΕΤΟΣ
- Βάζουμε πάνω στο κούτελο (μέτωπο) ένα βρεγμένο μαντήλι με ξύδι και ρακή.

ΡΕΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ
- Βοηθούν τα βλαστάρια με μαντζουράνα.

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
- Να τρώμε σέλινο 100-300 γραμμάρια ημερησίως ή να βράζουμε μέσα σε 1 κιλό νερό 30 γραμμάρια ρίζες από σέλινο και να πίνουμε 1 φλιτζάνι του καφέ τη μέρα.
- Να τρώμε καρότο 300-400 γραμμάρια ή να πίνουμε 2 φλιτζάνια από το χυμό του ημερησίως.
- Να τρώμε καρπούζι, ή γεράνιο, ή βατόμουρα, ή βατόριζα.
- Με φύλλα ευκαλύπτου και καρυδιάς κάνουμε ρόφημα και πίνουμε 1 ποτήρι την ημέρα.
- Βράζουμε 100 κορφές βάτου τρυφερές, σε 1 κιλό νερό, και πίνουμε κάθε πρωί νηστικοί 1 ποτήρι του κρασιού. Αποφεύγουμε καθετί γλυκό και τρώμε το μαύρο ψωμί.
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 40-50 γραμμάρια φύλλα με άνθη αψιθιάς και πίνουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού τη μέρα.

ΣΚΑΣΙΜΟ ΧΕΙΛΙΩΝ
- Επάλειψη από ψημένο κυδώνι.

ΣΠΥΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
- Κάνουμε επάλειψη του προσώπου με νερό, που μέσα σ’ αυτό έχουν σβηστεί καμένα σίδερα.

ΣΤΡΑΜΠΟΥΛΗΓΜΑ
- Το στραμπούληγμα στο πόδι αντιμετωπίζεται με ζεστό ποδόλουτρο με σαπούνι και ειδικό μασάζ. Έπειτα, δένει μ’ ένα χοντρό ύφασμα το σημείο εκείνο και ο παθών μένει για μερικές ημέρες σε ακινησία και γίνεται καλά.

ΣΥΝΑΧΙ
- Πίνουμε ρόφημα από άγριο τριαντάφυλλο.

ΤΟΝΩΣΗ ΟΡΑΣΗΣ
- Ωφελούν πολύ τα καρότα ή ο άνηθος.

ΤΟΝΩΤΙΚΑ ΜΑΛΛΙΩΝ
- Βράζουμε φασκόμηλο, ή δεντρολίβανο, ή τσουκνίδα, ή φύλλα καρυδιάς και μ’ αυτό το νερό ξεπλένουμε τα μαλλιά μας μετά το λούσιμο.

ΤΡΕΜΟΥΛΑ
- Πίνουμε ρόφημα από φασκόμηλο.

ΤΡΙΧΟΦΥΪΑ
- Πλύσιμο με νερό, που έχουμε βράσει με δενδρολίβανο.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ
- Αν μυρίζει το στόμα μας παίρνουμε τριαντάφυλλα ξερά, τα κοπανίζουμε ώστε να γίνουν σκόνη και τρίβουμε με αυτή τη σκόνη τα δόντια μας. Έτσι, το στόμα μας θα μυρίζει όμορφα.
- Επίσης μπορούμε να μασήσουμε γαρύφαλλο (μπαχαρικό) ή δυόσμο φρέσκο.

ΦΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ
- Κάνει καλό ζεστή ρακή με ζάχαρη.
- Ωφελεί το αγριμόνιο, ή το πράσο ή και το σκόρδο.

ΧΙΟΝΙΣΤΡΕΣ
- Παίρνουμε χυμό από ξυσμένη πατάτα, τον ανακατεύουμε με αλάτι και μ΄ αυτό το μίγμα κάνουμε μασάζ κι επαλείψεις πάνω στις χιονίστρες.
- Μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 10-20 γραμμάρια φύλλα από σέλινο και ρίζες. Πίνουμε 2 φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα.
- Παίρνουμε ένα βολβό από κρεμμύδι και τον ξύνουμε καλά. Το ξύσμα αυτό το βάζουμε πάνω στις χιονίστρες και κάνουμε μασάζ, για αρκετή ώρα.

ΨΕΙΡΕΣ
- Βράζουμε νερό της θάλασσας και λουμπούνια μαζί και με αυτό το νερό λουζόμαστε πολλές φορές και θα ψοφήσουν οι ψείρες.
- Παίρνουμε τη χολή του προβάτου, την ανακατεύουμε με κρασί και με αυτό αλείφουμε το κεφάλι μας.
- Παίρνουμε δροσερά φύλλα κισσού, τα κοπανίζουμε και τα σφίγγουμε. Το ζουμί αυτό το αναμιγνύουμε με μέλι και αλείφουμε το κεφάλι μας, για να ψοφήσουν οι ψείρες.

ΨΩΡΑ
- Παίρνουμε θειάφι, αλάτι και μπλε (μπλάβη) πέτρα σε ίση ποσότητα. Τα κοπανίζουμε όλα μαζί καλά καλά. Τα ανακατεύουμε με λάδι και τα βάζουμε να βράσουν σε φωτιά, τόσο ώστε να γίνουν πηχτή αλοιφή. Με αυτή την αλοιφή αλείφουμε το ψωριασμένο μέρος και θα γιάνει.
- Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 10-15 γραμμάρια ανθισμένα φύλλα φασκομηλιάς και πίνουμε 2 φλιτζάνια του τσαγιού ημερησίως.

ΩΤΑΛΓΙΑ
- Ρίχνουμε μέσα 1-2 σταγόνες ποντικόλαδο.
- Παίρνουμε φύλλα ελιάς, τα κοπανίζουμε και τα σφίγγουμε. Το ζουμί αυτό το ανακατεύουμε με μέλι και φτιάχνουμε μια αλοιφή. Από αυτή την αλοιφή να στάζουμε κάθε τόσο λίγο μέσα στο πονεμένο αυτί και θα γιάνει.
- Ανακατεύουμε καλά κρασί με μέλι ζεστό και βάζουμε στο αυτί που πονάει.
- Κοπανίζουμε καλά φύλλα κολοκυθιάς, τα σφίγγουμε και παίρνουμε το ζουμί τους. Από αυτό το ζουμί στάζουμε λίγο στο πονεμένο αυτί.
- Αν έχει μπει μέσα στο αυτί κανένα ζωύφιο ή ψύλλος κοπανίζουμε φύλλα από κάπαρη και στάζουμε το ζουμί αυτό μέσα στο αυτί. Το μαμουνάκι θα βγει αμέσως.


Από  τη  σελίδα  στο  facebook  Το Φαρμακείο του Θεού+Γιατροσοφια θεραπειες λυσεις για ολα