Φάκελος : Αποτοξίνωση


΄Αρθρο της δρ. Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής Ματίνας Χρονοπούλου στο “Vita”


Τι αναζητάτε από την αποτοξίνωση; Ενέργεια που διαρκεί; Λάμψη και νεανικό δέρμα; Απώλεια βάρους; Όποιος κι αν είναι ο στόχος σας, τα διατροφικά προγράμματα που σας προτείνουμε θα σας βοηθήσουν να τον κατακτήσετε μέσα σε 7 ημέρες.

Τι είναι η τοξίνωση;
Η συσσώρευση στον οργανισμό βλαβερών για την υγεία ουσιών ονομάζεται τοξίνωση. Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται κυρίως στο λιπώδη ιστό μας, αλλά είναι παρούσες σε όλους τους ιστούς. Το σώμα μας, για να απαλλαγεί από αυτές, αποτοξινώνεται διαρκώς μέσα από τα διάφορα απεκκριτικά όργανα (κυρίως το συκώτι, το έντερο, τα νεφρά και το δέρμα) και τους μηχανισμούς που διαθέτει. Σήμερα, όμως, λόγω της κακής διατροφής, της ρύπανσης, του αυξημένου στρες, των τοξικών που υπάρχουν στο περιβάλλον και της ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης, η φυσική αυτή διαδικασία του οργανισμού επιβραδύνεται. Μάλιστα, τα τελευταία 130 χρόνια έχουν δημιουργηθεί 100.000 νέα συνθετικά χημικά, από τα οποία μόνο τα 25.000 θεωρούνται σχετικά ασφαλή.
Η συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό ουσιαστικά μπλοκάρει το μεταβολισμό και μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα και δυσάρεστα συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, κούραση, κακή διάθεση, πονοκέφαλο, τριχόπτωση, παχυσαρκία, κυτταρίτιδα, ή ακόμα και να επιβαρύνει ορισμένες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ο διαβήτης.

Γιατί χρειαζόμαστε αποτοξίνωση;
Η αποτοξίνωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται οι συσσωρευμένες τοξίνες στο σώμα μας μέσα από αλλαγές στον τρόπο διατροφής, αλλά και στον τρόπο ζωής μας (π.χ. περιορισμός του στρες, περισσότερη άσκηση). Τα διατροφικά προγράμματα αποτοξίνωσης είναι μια ευκαιρία να αποφύγουμε την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης (π.χ. κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων), ώστε να βελτιώσουμε το λιπιδαιμικό μας προφίλ. Ωστόσο, ακριβώς επειδή αυτές οι τροφές παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, η αποτοξίνωση δεν πρέπει να γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, τα διατροφικά προγράμματα αποτοξίνωσης δεν ενδείκνυνται για εγκύους, γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί, μητέρες που θηλάζουν, ασθενείς, ανθρώπους που νιώθουν αδυναμία ή που βρίσκονται σε περίοδο ανάρρωσης.

Το δικό σας πρόγραμμα
Παρακάτω, θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε και να ολοκληρώσετε με επιτυχία ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Αρχίστε με το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου, ώστε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να συνηθίσει στα νέα διατροφικά δεδομένα, και συνεχίστε με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα που σας ταιριάζει (για απώλεια βάρους ή αντιγήρανση). Οι δύο εισαγωγικές ημέρες θα σας βοηθήσουν να μπείτε σταδιακά στη λογική της αποτοξίνωσης. Άλλωστε, έχετε στο μυαλό σας ότι προκειμένου να κάνετε αποτοξίνωση για διάστημα 7 ημερών, θα πρέπει να πίνετε 1,5-2 λίτρα νερό την ημέρα και να σταματήσετε την κατανάλωση καφεΐνης.

1η ενότητα:Το αποτοξινωτικό πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου
Πόσες φορές δεν έχετε δοκιμάσει να αποτοξινωθείτε, αλλά τελικά τα παρατήσατε μετά από λίγες ημέρες εξαιτίας έντονων πονοκεφάλων ή επειδή δεν αντέχατε την πείνα; Για να σας κινητοποιήσουμε να κάνετε την αρχή, αλλά και για να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες (π.χ. πονοκέφαλος, αίσθημα κόπωσης), ετοιμάσαμε για εσάς αυτό το ήπιο μίνι πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Θα τρώτε διαφορετικά και λιγότερο από ό,τι συνηθίζετε, χωρίς όμως να αισθάνεστε πείνα. Επίσης, το να ξεκινήσετε το πρόγραμμα αποτοξίνωσης το Σαββατοκύριακο σημαίνει ότι ακόμα κι αν υπάρξουν ενοχλητικά συμπτώματα, θα βρίσκεστε στην άνεση του σπιτιού σας.
Ακολουθήστε αυτό το πρόγραμμα όποτε νιώσετε την ανάγκη για μια «ένεση» ενέργειας ή χρησιμοποιήστε το ως ένα ομαλό πέρασμα στα επόμενα 2 αποτοξινωτικά προγράμματα που σας προτείνουμε. Μέσα σε αυτό το διήμερο μπορείτε να τρώτε όσα λαχανικά θέλετε, θυμηθείτε όμως ότι είναι απαραίτητη και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες, αλλά και υδατάνθρακες, ώστε να πετύχετε ήπια αποτοξίνωση, διατηρώντας σε εγρήγορση το μεταβολισμό σας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ
Βραδινό
Σοτάρετε σε μεγάλο τηγάνι φασολάκια, μπρόκολο, τζίντζερ, 1-2 σκελίδες σκόρδο, λεμόνι και μπαχαρικά της αρεσκείας σας. Προσθέστε 1/2 χούφτα αμύγδαλα για να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με την απαραίτητη πρωτεΐνη και πασπαλίστε με λίγο κόλιαντρο πριν σερβίρετε. Πρωινό
Μούσλι, το οποίο μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας από το προηγούμενο βράδυ (βλ. διπλανή συνταγή).Μεσηµεριανό
1 μερίδα φακές.Βραδινό
Ψητό φιλέτο σολομού και μια σαλάτα που περιλαμβάνει παντζάρι, 1/2 αβοκάντο και κρεμμύδι. Πρωινό
Μούσλι ή 1 φρυγανισμένη φέτα ψωμί ολικής άλεσης, πάνω στην οποία έχετε βάλει 2 κουταλιές πάστα ελιάς, λίγο σπανάκι και 2 φέτες ντομάτα.Μεσηµεριανό
Ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα, μαζί με βραστά πράσινα λαχανικά, καρότα και 1 μικρή πατάτα.Βραδινό
Μια εύκολη σούπα, που θα τη φτιάξετε ως εξής: Σιγοβράζετε πατάτες, φρέσκα κρεμμυδάκια, κολοκυθάκια, σέλινο, καρότο, πράσο (τα οποία έχετε κόψει σε κομμάτια) μέχρι να μαλακώσουν. Σερβίρετε, ραντίζοντας με λίγο λεμόνι.

5 σνακ
Μέσα στη μέρα θα χρειαστείτε ένα μικρό σνακ για να ανεβάσετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αντί για 1 κομμάτι γλυκό, επιλέξτε ανάμεσα στις παρακάτω προτάσεις:
1/2 αβοκάντο και 4 μικρά παξιμάδια
1 εποχικό φρούτο και 4-5 αμύγδαλα
1 εποχικό φρούτο και 2 καρύδια
1 εποχικό φρούτο και 1 κουταλιά κολοκυθόσπορο
1 κουταλιά πάστα ελιάς με 1 φέτα ψωμί σίκαλης ή 1 παξιμάδι

Μούσλι

Υλικά για 4 μερίδες
❚ 40 γρ. νιφάδες βρόμης
❚ 1 κουτάλι λιναρόσπορο
❚ 50 ml νερό
❚ 1/2 μήλο (τριμμένο)
❚ 30 ml γιαούρτι (προαιρετικά)
❚ 1/2 κουταλάκι κανέλα
❚ 1 κουταλιά σταφίδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλτε τις νιφάδες βρόμης, το λιναρόσπορο και το νερό σε ένα μπολ, ανακατέψτε καλά, καλύψτε το μείγμα με μια διάφανη μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ.
Την επομένη, προσθέστε στο μείγμα τριμμένο μήλο, γιαούρτι και κανέλα και πριν σερβίρετε ρίξτε τις σταφίδες.
Top tip
Ξεκινήστε την ημέρα με ένα υγιεινό πρωινό, το οποίο θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό σας για το υπόλοιπο της ημέρας και θα καταπολεμήσει τις απότομες πτώσεις του σακχάρου, που ευθύνονται για την έντονη επιθυμία για ζάχαρη.

Τι να πιείτε το Σαββατοκύριακο
Αν καταναλώνετε πολλή καφεΐνη καθημερινά, είναι προτιμότερο για τον οργανισμό σας να τη μειώσετε σταδιακά παρά να την κόψετε απότομα. Έτσι, αν πίνετε καθημερινά περισσότερα από 2 φλιτζάνια καφέ ή πάνω από 2 αναψυκτικά τύπου κόλα, προσπαθήστε να μην καταναλώνετε πάνω από 2 ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Η καφεΐνη προκαλεί εθισμό, οπότε είναι πιθανό το σώμα σας να χρειαστεί λίγο χρόνο μέχρι να συνηθίσει την απουσία της. Μπορεί, δηλαδή, να νιώθετε κουρασμένοι και κακοδιάθετοι για λίγες ημέρες, η σταδιακή όμως μείωση της καφεΐνης θα περιορίσει την εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων.
Ενυδατώνετε συχνά τον οργανισμό σας. Αν πίνετε καθημερινά λιγότερο από 1 λίτρο νερό, ξεκινήστε αυξάνοντας την ποσότητα στο 1,5 λίτρο. Προσπαθήστε να πίνετε 1 φυσικό χυμό την ημέρα και 1-2 φλιτζάνια τσάι του βουνού.
Εντάξτε τις παρακάτω υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητά σας (κατά τη διάρκεια των αποτοξινωτικών προγραμμάτων, αλλά και μετά). Θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το στρες, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα του σώματός σας να τονωθεί και να ανακάμψει.
Τι να αποφύγετε
➜ Τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα πρόσθετα σάκχαρα, όπως τα συσκευασμένα μπισκότα, τα γλυκά, τα ζυμαρικά, οι ντοματοχυμοί, τα δημητριακά που περιέχουν ζάχαρη, τα αναψυκτικά που είναι πλούσια σε ζάχαρη.
➜ Τις τροφές με ανθυγιεινό λίπος, όπως τα πατατάκια, η μαγιονέζα, οι κρεμώδεις σάλτσες, τα τηγανητά φαγητά (κυρίως όσα δεν τηγανίζονται με ελαιόλαδο), το κόκκινο κρέας και τα πλούσια σε λιπαρά τυριά.
➜ Τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μια μικρή αποχή από το γάλα και το τυρί θα αποτοξινώσει τον οργανισμό σας, αφού τέτοιου είδους προϊόντα δυσκολεύουν την πέψη. Μπορείτε, ωστόσο, να συνεχίσετε να καταναλώνετε γιαούρτι, αλλά και εναλλακτικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως είναι τα πράσινα λαχανικά, τα φασόλια, το σουσάμι και οι σαρδέλες.
Top tip
Καθώς κοιμάστε, οι τοξίνες του σώματός σας συσσωρεύονται στην επιφάνεια της γλώσσας. Τα προϊόντα καθαρισμού της γλώσσας που κυκλοφορούν στην αγορά θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε όχι μόνο από τις τοξίνες, αλλά και από τη δυσάρεστη αναπνοή, που οφείλεται συνήθως στα βακτήρια που δημιουργούνται από τα υπολείμματα των τροφών. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κοίλη (εσωτερική) πλευρά ενός κουταλιού για να ξύσετε ελαφρά τη γλώσσα σας. Μπορεί να σας φαίνεται λίγο παράξενο, είναι όμως ένας πραγματικά εύκολος τρόπος να διώξετε τις τοξίνες από το σώμα σας.

Ξεγλιστρήστε από το στρες
Πηγαίνετε για ύπνο όχι αργότερα από τις 11 το βράδυ. Όσο κοιμάστε, το σώμα ξεκουράζεται και ο εγκέφαλος δημιουργεί χώρο για νέα δεδομένα. Ξυπνώντας από έναν καλό ύπνο, θα νιώθετε γεμάτοι ευεξία, απαλλαγμένοι από το στρες. Οι ιδανικές ώρες ύπνου είναι διαφορετικές για τον καθένα, οι ειδικοί όμως συστήνουν τις 7-8 ώρες καθημερινά. Ο αρκετός και ποιοτικός ύπνος βοηθά επίσης όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού ρυθμίζει την όρεξη και συμβάλλει στη μείωση της επιθυμίας για ζάχαρη και καφεΐνη.

Βουρτσιστείτε
Κάθε πρωί, αφιερώστε λίγα λεπτά για να τρίψετε το σώμα σας με μια βούρτσα σώματος (αγοράστε μια καλής ποιότητας με σκληρές τρίχες) πριν το ντους. Τρίψτε όλο το σώμα με μεγάλες κυκλικές κινήσεις, με φορά προς την καρδιά, ξεκινώντας από τις πατούσες και ανεβαίνοντας προς τα πάνω. Έτσι, θα βοηθήσετε το δέρμα σας να καθαρίσει, ενισχύοντας παράλληλα την κυκλοφορία του αίματος.

Αποκτήστε έξτρα ενέργεια
Ξαπλώστε στο πάτωμα με τα πόδια (τις γάμπες και τους μηρούς) τεντωμένα στον τοίχο (να δημιουργούν ορθή γωνία με το πάτωμα) και ενωμένα μεταξύ τους, αφού τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι κάτω από τη λεκάνη σας (όχι κάτω από τη μέση). Προσπαθήστε να κρατήσετε τους γλουτούς κοντά στον τοίχο. Τα χέρια να βρίσκονται μακριά από το σώμα και οι παλάμες να κοιτάζουν προς το ταβάνι. Αναπνεύστε ήρεμα από τη μύτη για 10΄. Όταν τα πόδια βρίσκονται πάνω από το ύψος του κεφαλιού, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος στον κορμό και στον εγκέφαλο, ενώ η αναπνοή από τη μύτη είναι πιο αποτελεσματική για την οξυγόνωση και τη χαλάρωση του σώματος.

Top tip
Προσπαθήστε να καταναλώνετε 2 μερίδες φρούτων την ημέρα (η μερίδα αντιστοιχεί σε 1 μεγάλο φρούτο ή σε 1 χούφτα, όταν πρόκειται για μικρότερα). Προτιμήστε όσα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα οποία βοηθούν στον κορεσμό, στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα, όπως είναι τα μήλα, τα αχλάδια, τα ακτινίδια και τα ροδάκινα.

2η ενότητα: Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα αποτοξίνωσης για απώλεια βάρους
Αν νιώθετε ότι δεν είναι δυνατό να ξεφορτωθείτε τα τελευταία κιλά που σας απέμειναν ή αν απλώς αισθάνεστε νωθροί και βαρείς, αυτό το πρόγραμμα είναι ιδανικό για εσάς! Θα σας βοηθήσει να χάσετε περίπου 1 κιλό και να νιώσετε ελαφρύτεροι. Ουσιαστικά, βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, ενώ συστήνει την εξαίρεση της ζάχαρης, η οποία μετατρέπεται σε λίπος και επιβαρύνει τη λειτουργία του συκωτιού, δυσκολεύοντας την πέψη. Το «κλειδί» της επιτυχίας είναι να μην παραλείπετε γεύματα, βοηθώντας τον οργανισμό σας να κάψει λίπος.

ΠΡΩΙΝΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΑ ΒΡΑΔΙΝΑ
280 ml smoothie από βρόμη που έχετε μουλιάσει προηγουμένως, λίγα αλεσμένα αμύγδαλα, 1/2 αβοκάντο και λίγες φράουλες, μαζί με 100 ml νερό και 100 ml χυμό μήλου.
1 μεγάλο κριθαροκούλουρο μαζί με 2 κουταλιές ταχίνι ή 2 κουταλιές τυρί τύπου cottage ή 25 γρ. κατσικίσιο τυρί. Συνοδέψτε το με σπανάκι, ντομάτες ή αγγούρι.
Σαρδέλες ή τόνο, μαζί με πράσινη σαλάτα ή παντζάρια, καρότα και κολοκυθάκια, αλλά και
1 μικρή ψητή πατάτα.
Φασολάκια μαγειρεμένα με καρότο, μάραθο, σέλερι και μαϊντανό. Σερβίρετε με λίγο κατσικίσιο τυρί, το οποίο έχετε πασπαλίσει με κόλιαντρο.
Φιλέτο σολομού ή μπακαλιάρο ψητό με σκόρδο και χυμό λεμονιού, σερβιρισμένο με σπαράγγια, μπρόκολο και πράσινα φασολάκια, τα οποία έχετε σοτάρει σε ένα τηγάνι με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο, λίγο σκόρδο και τζίντζερ. Πριν σερβίρετε, πασπαλίστε με λίγο μαϊντανό.
Φιλέτο γαλοπούλας με ψητά λαχανικά (βλ. διπλανή συνταγή).
Η γαλοπούλα είναι ιδανική επιλογή όταν θέλετε να κρατήσετε χαμηλά την περιεκτικότητα της δίαιτάς σας σε λίπος, αφού είναι από τα πιο άπαχα κρέατα. Μια καλή επιλογή είναι να ψήσετε τα λαχανικά (όπως δείχνει η διπλανή συνταγή) και να προσθέσετε λίγα κάστανα, 5΄ πριν τα βγάλετε από το φούρνο.

5 σούπερ τρόφιμα
Όλα τα παρακάτω τρόφιμα καθαρίζουν τον οργανισμό σας και σας βοηθούν να μειώσετε τις τοξίνες που αναστατώνουν την ισορροπία του σακχάρου του αίματος, περιορίζοντας έτσι την κατακράτηση υγρών, ενώ παράλληλα τονώνουν το μεταβολισμό, ώστε ο οργανισμός να κάψει ευκολότερα το λίπος.
Μαϊντανός
Σπαράγγια
Αγγούρι
Γκρέιπφρουτ
Κρεμμύδι
Γαλοπούλα µε ψητά λαχανικά

Υλικά για 4 μερίδες
❚ 4 φιλέτα γαλοπούλας χωρίς πέτσα (περίπου 115 γρ. το καθένα)
❚ 4 σκελίδες σκόρδο
❚ 1 κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
❚ 1 κολοκυθάκι (περίπου 175 γρ., κομμένο σε φέτες)
❚ 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι (ψιλοκομμένη)
❚ 1 κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε φέτες)
❚ 1 κίτρινη πιπεριά (κομμένη σε φέτες)
❚ 225 γρ. ντοματίνια
❚ 1 κουταλιά φρέσκο βασιλικό (ψιλοκομμένο)
❚ 280 γρ. ταλιατέλες
❚ 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
❚ Λίγο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190° C. Αφού ξεπλύνετε και στεγνώσετε τη γαλοπούλα, ψιλοκόψτε την πιπεριά τσίλι, πολτοποιήστε τις 2 σκελίδες σκόρδο, ανακατέψτε καλά τα 2 υλικά και απλώστε το μείγμα στη γαλοπούλα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τη σε πιάτο, το οποίο θα καλύψετε με διάφανη μεμβράνη και θα το τοποθετήσετε στο ψυγείο για 30΄.
Κόψτε τις άλλες 2 σκελίδες σκόρδο στη μέση και ρίξτε τις σε τηγάνι με 1 κουταλιά λάδι, μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά (εκτός από τα ντοματίνια). Πασπαλίστε με πιπέρι.
Μαγειρέψτε για 15΄, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Τοποθετήστε πάνω στα λαχανικά τα φιλέτα και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 15΄. Έπειτα, προσθέστε και τα ντοματίνια και αφήστε το φαγητό στη φωτιά για άλλα 10΄ (μέχρι να ψηθεί η γαλοπούλα). Πασπαλίστε με βασιλικό και σερβίρετε μαζί με ταλιατέλες.

Ροφήματα για απώλεια βάρους
Τα παρακάτω ροφήματα θα βοηθήσουν στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος. Δεν αποτελούν, όμως, από μόνα τους αδυνατιστικά προϊόντα.
Ζεστό νερό με λεμόνι και 1/2 κουταλάκι κανέλα, που βοηθά την ισορροπία του σακχάρου του αίματος.
Εγχύματα από βότανα (1-2 φλιτζάνια την ημέρα):
Πικραλίδα: Ρυθμίζει την όρεξη, ενώ αποτοξινώνει το συκώτι και τα νεφρά. Ρίχνετε 1-2 κουταλάκια από το βότανο σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό.
Μάραθο: Δρα ρυθμιστικά στην όρεξη, έχει διουρητικές και εφιδρωτικές ιδιότητες και αντισπασμωδική δράση. Ρίχνετε 1-2 κουταλάκια σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό.
Λουίζα: Βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού, στη ρύθμιση της όρεξης και στη διούρηση, γι’ αυτό και θεωρείται ιδανική για όσους ταλαιπωρούνται από κατακράτηση υγρών. Δεν συστήνεται σε όσους έχουν υπόταση, γιατί ρίχνει την πίεση. Ρίχνετε μέχρι 3 κουταλάκια σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό.

Top tip
Στην αρχή του προγράμματος ίσως νιώσετε ορισμένα ενοχλητικά συμπτώματα (π.χ. πονοκέφαλο, κόπωση, ναυτία), τα οποία όμως θα υποχωρήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Θυμηθείτε μόνο ότι απέχετε μόλις
7 ημέρες από τον καινούργιο σας εαυτό!
Μπείτε σε κίνηση
Κάντε καθημερινά μια βόλτα με γρήγορο ρυθμό, κατά προτίμηση πριν φάτε το πρωινό σας. Έτσι, θα κινητοποιηθεί ο μεταβολισμός σας πριν ακόμα ξεκινήσετε να καταναλώνετε θερμίδες.
Τονώστε το μεταβολισμό σας ανεβοκατεβαίνοντας τις σκάλες της πολυκατοικίας σας. Ξεκινήστε με 3΄ την ημέρα και φτάστε προοδευτικά τα 15΄.
Αν έχετε καλή φυσική κατάσταση, δοκιμάστε να κάνετε επιτόπου πηδηματάκια, συνεχόμενα για 1΄. Κάντε διάλειμμα για 1΄ και συνεχίστε τη διαδικασία για άλλα 10-15΄. Καθώς πηδάτε, ανοίγετε τα χέρια και τα πόδια σας στο πλάι και φέρνετέ τα πίσω στη θέση τους καθώς προσγειώνεστε στο έδαφος.
Μην υποτιμάτε τη δύναμη της «συμπτωματικής» άσκησης. Τι σημαίνει αυτό; Χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, πηγαίνετε με τα πόδια στο περίπτερο, κατεβείτε από το λεωφορείο λίγες στάσεις πριν τη δική σας και περπατήστε – κάθε μικρή ευκαιρία για κίνηση πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη!

Η θεραπεία σας
Ένα καλό μασάζ μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας και να διευκολύνει την κίνηση του αίματος σε περιοχές όπου έχουν συσσωρευτεί οι τοξίνες, ιδιαίτερα σε «δύσκολα» σημεία, όπως οι γοφοί, οι γλουτοί και οι μηροί. Για ένα εναλλακτικό μασάζ στο σπίτι, τρίψτε με ένα σκληρό γάντι την εξωτερική πλευρά των μηρών, τους γλουτούς, τα χέρια και την κοιλιά με αμυγδαλέλαιο. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε αιθέριο έλαιο άρκευθου (γνωστός και ως άγριο κυπαρίσσι) για έξτρα αποτοξίνωση, αφού έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί την κυκλοφορία της λέμφου και του αίματος, συμβάλλοντας στη μείωση της κυτταρίτιδας.

3η ενότητα: Το εβδομαδιαίο αποτοξινωτικό πρόγραμμα αντιγήρανσης
Το μπάνιο σας είναι γεμάτο ακριβές κρέμες που υπόσχονται να διατηρήσουν το δέρμα σας νεανικό, αλλά προς το παρόν δεν έχετε δει καμία διαφορά; Ίσως έφτασε η στιγμή να προσφέρετε στο δέρμα σας μια «ένεση» αναζωογόνησης από μέσα προς τα έξω.
Η γήρανση του δέρματος είναι φυσιολογική. Το στρες, όμως, επιφέρει πρόωρη γήρανση, με ορατές συνέπειες στην ελαστικότητα και την υφή του δέρματος. Το δέρμα είναι το δεύτερο όργανο -μετά το συκώτι- που χρειάζεται αποτοξίνωση. Οτιδήποτε δεν μπορεί να διαχειριστεί το συκώτι σας, συσσωρεύεται στο δέρμα, δημιουργώντας θαμπάδα, κηλίδες, ρυτίδες και σακούλες κάτω από τα μάτια.
Η αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά είναι το «κλειδί» σε αυτό το αναζωογονητικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Η αποτοξίνωση κατά της γήρανσης ουσιαστικά βοηθά τα κύτταρά σας να απαλλαγούν από τις τοξίνες και να απορροφήσουν τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν διάφορες τροφές όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, οι σπόροι, τα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια και τα μπαχαρικά. Όλα αυτά προστατεύουν το δέρμα από τις φθορές που προκαλεί ο ήλιος, η ρύπανση, η ζάχαρη, το κάπνισμα, τα τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα. Σκεφτείτε τα αντιοξειδωτικά που εισχωρούν στο σώμα σας σαν μια δικλείδα ασφαλείας απέναντι στα σημάδια του χρόνου. Θα νιώθετε νεότεροι, πιο φρέσκοι και ζωντανοί μέσα σε μόλις 7 ημέρες.
ΠΡΩΙΝΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΑ ΒΡΑΔΙΝΑ
1 γιαούρτι (με χαμηλά λιπαρά) με 2 κουταλάκια αλεσμένο λιναρόσπορο και 1 μικρό παξιμάδι.
1 αυγό βραστό ή scrambled eggs, μαζί με 1 παξιμάδι.
Ψάρι ψητό (π.χ. σαρδέλες) με πράσινη σαλάτα (π.χ. ρόκα, μαρούλι) και βραστό μπρόκολο.
3 κομμάτια κοτόπουλο ή γαλοπούλα, μαζί με σπανάκι, ρόκα, 1/2 αβοκάντο, ντοματίνια και παξιμάδια κρίθινα.
Ψάρι στο φούρνο, μαζί με φέτες λεμονιού, κόλιαντρο, τζίντζερ και σκόρδο, σερβιρισμένο με φύτρα φασολιών στον ατμό.
Κοτόπουλο Τhai (βλ. διπλανή συνταγή).
5 σούπερ τροφές κατά της γήρανσης
Κανέλα
Σπανάκι
Μούρα
Ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια)
Σπόροι (π.χ. κολοκυθόσποροι)
Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία θεωρούνται το «κλειδί» για την εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, το μεγαλύτερο εχθρό της νεότητας.
Top tip
Το στρες και η κακή διατροφή (πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά) είναι ένας από τους παράγοντες που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Το δέρμα συσσωρεύει τις τοξίνες, με αποτέλεσμα να χάνει την ελαστικότητα και τη λάμψη του. Ακολουθώντας ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης και μειώνοντας το στρες, βοηθάτε το δέρμα σας να ξαναβρεί τη χαμένη του φρεσκάδα.

Κοτόπουλο Thai
Υλικά για 4 μερίδες
❚ 3 σκελίδες σκόρδο
❚ 4 στήθη κοτόπουλου (περίπου 140 γρ. το καθένα) ή 1 πακέτο τυρί τoφού σε κομμάτια
❚ 1 ποτήρι γάλα καρύδας
❚ 2 στικ λεμονόχορτο
❚ 6 φέτες φρέσκο τζίντζερ
❚ 2 κουταλιές χυμό λάιμ
❚ 2 μικρές πράσινες πιπεριές τσίλι
❚ 6 μερίδες ψιλοκομμένων λαχανικών (επιλέξτε ανάμεσα σε σπανάκι, καλαμπόκι, καρότα, φασόλια, μπρόκολο και κουνουπίδι)
❚ 2 κουταλιές φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο (για πασπάλισμα)
❚ Λίγο ρύζι (προαιρετικά για συνοδευτικό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε γουόκ σοτάρετε το σκόρδο, προσθέτετε το κοτόπουλο και το μαγειρεύετε μέχρι να ροδίσει και από τις 2 πλευρές.
Στη συνέχεια, προσθέτετε το γάλα καρύδας και κατόπιν όλα τα υπόλοιπα υλικά. Κλείνετε το γουόκ με καπάκι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράζει για περίπου 20΄.
Όταν σιγουρευτείτε ότι το κοτόπουλο έχει μαγειρευτεί μέσα και έξω, κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά και σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγο κόλιαντρο. Αν θέλτε, μπορείτε να συνοδεύσετε το κοτόπουλο με καστανό ρύζι.

Ένα φύκι κατά της γήρανσης
Ένα φύκι -γνωστό ως σπιρουλίνα- που κατανάλωναν πριν από αιώνες οι Αζτέκοι επιστρέφει σήμερα στο πιάτο μας, αφού θεωρείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, μία από τις πιο θρεπτικές τροφές του κόσμου. Μάλιστα, λόγω των 100 πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που περιέχει, αποτελεί καθημερινό γεύμα των αστροναυτών στο διάστημα! Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες καταπολεμούν την πρόωρη γήρανση. Θα τη βρείτε σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε διάφορες μορφές (π.χ. σε σκόνη, σιρόπι, κάψουλες). Ρίξτε ένα κουταλάκι σκόνη σπιρουλίνας για να δώσετε γεύση στις σάλτσες των ζυμαρικών σας ή στις κρασάτες σουπιές, ή διαλύστε τη σε χυμούς. Σε μορφή σιροπιού, μπορείτε να την αναμείξετε με νερό, χυμούς ή αφεψήματα.

Μπείτε σε κίνηση
Πηγαίνετε μια βόλτα με γρήγορο ρυθμό στο κοντινότερο πάρκο και οξυγονώστε το σώμα σας αναπνέοντας βαθιά.
Η στάση της γιόγκα που είναι γνωστή ως «Ο σκύλος που κοιτάει προς τα κάτω» (Downward Facing Dog) είναι ιδανική για όλους, ακριβώς επειδή το κεφάλι βρίσκεται χαμηλότερα από το ύψος της καρδιάς, με αποτέλεσμα να στέλνονται καινούργια αποθέματα αίματος στο κεφάλι και το πρόσωπο. Γονατίστε στα τέσσερα (τα χέρια να βρίσκονται στο άνοιγμα των ώμων και τα γόνατα στο άνοιγμα των γοφών). Στη συνέχεια, βάζοντας δύναμη στα δάχτυλα των ποδιών σας, ανασηκωθείτε, σχηματίζοντας ένα «Λ» με το σώμα σας. Τώρα, τα χέρια και τα πόδια σας είναι τεντωμένα, οι παλάμες σας ακουμπούν κάτω και το κεφάλι είναι ανάμεσα στα χέρια και κοιτάει προς τα κάτω. Μην κατεβάσετε τις φτέρνες σας μέχρι να τεντωθεί καλά η σπονδυλική σας στήλη. Βεβαιωθείτε ότι αναπνέετε βαθιά σε όλη τη διάρκεια της άσκησης. Επιστρέψτε αργά στην προηγούμενη θέση σας.

Στιγμή χαλάρωσης
Βρείτε λίγο χρόνο για ένα ατμόλουτρο προσώπου. Γεμίστε το νιπτήρα με ζεστό νερό, προσθέστε 20 σταγόνες λάδι λεβάντας και βουτήξτε μέσα στο νερό μια πετσέτα. Κρατήστε την κοντά στο πρόσωπό σας (το οποίο έχετε καθαρίσει προηγουμένως καλά) για λίγα λεπτά και στη συνέχεια κάντε μασάζ σε όλο το πρόσωπο με κυκλικές κινήσεις ή με μικρά τσιμπηματάκια. Στο τέλος, ρίξτε άφθονο κρύο νερό στο πρόσωπό σας, για να ενισχυθεί η κυκλοφορία του αίματος και να κλείσουν οι πόροι.
Για να απομακρύνετε τις τοξίνες από τον οργανισμό σας και να αποκτήσετε απαλό και λαμπερό δέρμα, ακολουθήστε την παρακάτω συμβουλή. Αφού τρίψετε το σώμα σας με μια βούρτσα σώματος (βλ. Αποτοξινωτικό πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου) και ξεπλυθείτε, απλώστε στο σώμα σας λάδι από λιναρόσπορο, κάνοντας ελαφρύ μασάζ με μεγάλες κυκλικές κινήσεις.
Η σάουνα βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το δέρμα, επιτρέποντας την ελεύθερη κυκλοφορία του αίματος και γεμίζοντας τα κύτταρα με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, διατηρώντας τα έτσι νέα. Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας είναι ιδανική για την αποτοξίνωση του σώματος, μετά όμως από την άσκηση ή στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας θα αισθανθείτε πραγματικά τα αγχολυτικά της οφέλη. Αν είστε υγιής και έχετε καλή φυσική κατάσταση, μπορείτε να κάνετε σάουνα όσο συχνά θέλετε, αρκεί να βοηθήσετε το σώμα σας να συνηθίσει σε αυτού του είδους την αποτοξίνωση. Ξεκινήστε με 10-15΄ και φτάστε σταδιακά τη 1 ώρα. Μην παραλείπετε να τελειώνετε πάντα με ένα κρύο ντους. Φροντίστε, επίσης, να πίνετε αρκετό νερό πριν μπείτε στη σάουνα, αλλά και αφού βγείτε από αυτήν.

Το άρθρο γράφτηκε σε συνεργασία με τη δημοσιογράφο Μυρτώ Αντωνοπούλου.
http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/14053/fakelos-apotoksinwsh/

Από  τη  σελίδα   naturopathyingreece