Επικίνδυνα πρόσθετα «Ε» στα τρόφιμα


Για τα επικίνδυνα πρόσθετα τροφίμων «Ε» ενημερώνει η Ένωση Καταναλωτών Βόλου τους πολίτες προκειμένου να ξέρουν τι να αποφεύγουν και τι να επιλέγουν για την υγιεινή διατροφή τους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «τρώμε καθημερινά πολλά... συνθετικά χρώματα, συντηρητικά και αρώματα. Όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, σνακ, σακχαρώδη, γλυκίσματα, ποτά, αναψυκτικά περιέχουν μεγάλο αριθμό πρόσθετων ουσιών, γνωστότερες ως «Ε».

Τα πρόσθετα τροφίμων ή ουσίες Ε είναι οι «φυσικές» ή «συνθετικές» χημικές ουσίες, που προστίθενται στις έτοιμες τροφές, με σκοπό την αύξηση του χρόνου διατήρησης και τη βελτίωση της γεύσης, της οσμής, της υφής, του χρώματος και της εν γένει εμφάνισης και ο αριθμός των ουσιών αυτών ξεπερνά τις 2.900.

Η χρήση των υψηλότερης επικινδυνότητας «συνθετικών» προσθέτων επιτρέπεται μόνο σε ορισμένα τρόφιμα, ενώ η χρήση των «φυσικών» υπόκειται σε λιγότερους περιορισμούς. Ένα πρόσθετο μπορεί να επιτρέπεται μέχρι μια καθορισμένη ποσότητα σε ένα τρόφιμο, σε διαφορετική ποσότητα σε άλλο ή να απαγορεύεται πλήρως η προσθήκη του σε κάποιο τρίτο.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες και έρευνες για τις βραχυπρόθεσμες, αλλά κυρίως τις μακροπρόθεσμες, πιθανές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Τα «Ε» χρησιμοποιούνται νόμιμα από τους κατασκευαστές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλα απολύτως ασφαλή για τον οργανισμό. Απλώς «υποθέτουμε» πως δεν βλάπτουν άμεσα, εφόσον δεν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες!

Πολλά πρόσθετα έχουν αποσυρθεί οριστικά. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων απαγόρευσε τη χρωστική Ε128 (ερυθρό 2G), η οποία κρίθηκε ύποπτη για καρκινογενέσεις. Σε πολλές χώρες επιτρέπονται ουσίες που σε άλλες είναι απαγορευμένες. Όμως μέχρι ένα πρόσθετο να κριθεί τελεσίδικα επιβλαβές και να αποσυρθεί, έχει ήδη καταναλωθεί για χρόνια. Πόσα ακόμα καταναλώνουμε χωρίς επαρκή γνώση για τις συνέπειες στην υγεία μας;

Επιστημονικές έρευνες ενοχοποιούν συγκεκριμένα πρόσθετα για διάφορες βλάβες της υγείας, σε παιδιά (υπερκινητικότητα, αλλεργίες, άσθμα, ερυθήματα) και σε ενηλίκους (αλλεργίες, άσθμα, κεφαλαλγίες, ιλίγγους, ταχυσφυγμία, ναυτία, έλκη εντέρου). Τα τελευταία χρόνια, με την ευρεία κατανάλωση έτοιμων φαγητών, έχουν παρουσιαστεί εξαιρετικά πολλά καινούρια πρόσθετα και συντηρητικά. Κάποια από αυτά ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις, νευρολογικές διαταραχές, καρδιακές παθήσεις και πολλές άλλες ασθένειες.

Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση συντηρητικών και προσθετικών τροφίμων κατά άτομο είναι 4-5 κιλά το χρόνο κατά μέσο όρο. Αν και οι αρνητικές επιδράσεις μεμονωμένων πρόσθετων θεωρούνται «γνωστές», κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ούτε τις συνέπειες της χρόνιας άθροισής τους στον οργανισμό ούτε με ποιον τρόπο αλληλεπιδρούν με άλλα πρόσθετα ή συστατικά.

Για τις βρεφικές και παιδικές τροφές ισχύουν άλλες αναλογίες και ποσοτικά όρια. Όμως τα παιδιά δεν τρώνε μόνο «παιδικές» τροφές αλλά καταναλώνουν καθημερινά πολλές συσκευασμένες τροφές και σνακ. Αυτό μπορεί να έχει άμεσες αλλά και μακροχρόνιες επιπτώσεις στον αναπτυσσόμενο παιδικό οργανισμό.

Πώς διαβάζουμε τις ετικέτες
Τα πρόσθετα που περιέχει ένα συσκευασμένο τρόφιμο αναγράφονται υποχρεωτικά στα «συστατικά». Πρώτα αναγράφεται η κατηγορία που ανήκει το πρόσθετο (π.χ. συντηρητικό) και ακολουθεί το πλήρες όνομά του (π.χ. βενζοϊκό νάτριο) ή ο κωδικός του (π.χ. Ε 211).
Οι εταιρίες αποφεύγουν πλέον να αναφέρουν τα πρόσθετα με τον κωδικό Ε αλλά χρησιμοποιούν τα πλήρη ονόματα, ώστε να αποπροσανατολίσουν τους καταναλωτές. Συνήθως οι αρωματικές ουσίες δεν αναφέρονται ονομαστικά στην ετικέτα, αλλά με τον αόριστο όρο «αρώματα». Αναγραφές τύπου «χωρίς συντηρητικά» ή «χωρίς χρωστικές» δεν σημαίνουν ότι το τρόφιμο δεν περιέχει άλλου είδους πρόσθετα.

Τα πιο επικίνδυνα πρόσθετα είναι Χρωστικές ουσίες: 100-199. Πρόκειται για «μπογιές τροφίμων» που χρησιμοποιούνται για αισθητικούς λόγους, επειδή δίνουν χρώμα στο τρόφιμο. Η προσθήκη χρωστικών, σε τροφές, για βρέφη και νήπια, δεν επιτρέπεται. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε παγωτά, γαριδάκια-πατατάκια, αναψυκτικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, τυποποιημένα γλυκά, γρανίτες, ζαχαρωτά, ζελέδες, καραμέλες, έτοιμες τούρτες και κέικ, γλειφιτζούρια, τσίκλες, μαργαρίνες, ταραμά, μουστάρδα, διάφορα ποτά (αποστάγματα, λικέρ, κόκα-κόλα), κοκτέιλ φρούτων, λουκάνικα και ψημένα προϊόντα. Οι πιο επικίνδυνες χρωστικές: Ε102 (ταρτραζίνη), Ε104 (κίτρινο κινολίνης), Ε110 (κίτρινο sunset FCF, κιτρινοπορτοκαλί S), Ε120 (κοχελίνη, καρμινικό οξύ, καρμίνες), Ε122 (αζωρουμπίνη, καρμοϊσίνη), Ε123 (αμαράνθη), Ε124 (ερυθρό κοχελίνης Α), Ε127 (ερυθροσίνη), Ε131 (μπλε πατεντέ V), Ε132 (ινδικοτίνη ή ινδικοκαρμίνη), Ε133 (λαμπρό κυανό FCF), Ε150, Ε150Α, Ε150C (καραμελόχρωμα), Ε154 (καστανό FK), Ε155 (καστανό ΗΤ), Ε160 (ανάτο ή μπιξίνη/νορμπιξίνη), Ε160Α, Ε160Β, E160C (εκχύλισμα πάπρικας) Ενδεχόμενες παρενέργειες: καρκινογένεση, αλλεργίες, ερύθημα, υπερκινητικότητα, αϋπνία, άσθμα, γαστρεντερικά προβλήματα, μείωση λευκών αιμοσφαιρίων, προβλήματα θυρεοειδή.

Συντηρητικές ουσίες: 200-299. Χρησιμοποιούνται προκειμένου να αποφευχθεί η αλλοίωση των τροφίμων από μικροοργανισμούς και να αυξηθεί ο χρόνος διατήρησης τους. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: μαρμελάδες, κονσέρβες, αναψυκτικά, κρασιά, μπύρες, ζαμπόν, λουκάνικα, κονσερβοποιημένα κρέατα και ψάρια, είδη ζαχαροπλαστικής, κρουασάν, έτοιμα κέικ, μπισκότα, μαργαρίνες, ψωμί για τοστ, σνακς, σαλάτες, ζελέδες, σάλτσες κ.ά. Οι πιο επικίνδυνες: Ε202 σορβικό κάλιο, Ε210 (βενζοϊκό οξύ), Ε211 (βενζοϊκό νάτριο), Ε212 (βενζοϊκό κάλιο), Ε214 (Ρ-υδροξυβενζοϊκό αιθύλιο), Ε215 (άλας Ρ-υδροξυβενζοϊκού αιθυλίου με νάτριο), Ε218 (Ρ-υδροξυβενζοϊκό μεθύλιο), Ε219 (άλας Ρ-υδροξυβενζοϊκού μεθυλίου με νάτριο), Ε220 (διοξείδιο του θείου), Ε249 (νιτρώδες κάλιο), Ε250 (νιτρώδες νάτριο), Ε251 (νιτρικό νάτριο), Ε252 (νιτρικό κάλιο), Ε262 (οξικό νάτριο), Ε270 γαλακτικό οξύ, Ε282 προπιονικό ασβέστιο, Ε296 (μηλικό οξύ).

Ενδεχόμενες παρενέργειες: Τοξικολογική επικινδυνότητα, καρκινογένεση, αλλεργίες, υπερκινητικότητα, νευρικές διαταραχές, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες, κρίσεις άσθματος, εντερικές διαταραχές, αναιμία.

Αντιοξειδωτικές ουσίες: 300-399. Αποτρέπουν ή επιβραδύνουν τις αλλοιώσεις στην οσμή και τη γεύση που προκαλούνται από την οξείδωση των τροφίμων και επιμηκύνουν το χρόνο διατήρησής τους. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: μπισκότα, καραμέλες, τσίχλες, πατατάκια, ζελεδάκια, αφυδατωμένα προϊόντα (πατάτες, σκόνη για πουρέ κ.ά.), έτοιμα μίγματα για παρασκευή γλυκισμάτων, φυτικά λίπη και έλαια τηγανίσματος. Τα πιο επικίνδυνα: Ε300 (ασκορβικό οξύ), Ε310 (γαλλικός προπυλεστέρας), Ε311 (γαλλικός οκτυλεστέρας), Ε312 (γαλλικός δωδεκυλεστέρας), Ε316 (ερυθορβικό νάτριο ή ισοσκορβικό νάτριο), Ε320 (βουτυλική υδροξυανισόλη ή ΒΗΑ), Ε321 (βουτυλική υδροξυτολουόλη ή ΒΗΤ), Ε330 (κιτρικό οξύ), Ε375 (νιασίνη VitB3)

Ενδεχόμενες παρενέργειες: καρκινογένεση, ηπατική βλάβη, διαβήτη, αλλεργίες, ναυτία, πέτρες στα νεφρά, γαστρικές ενοχλήσεις, άσθμα, αρνητικές επιδράσεις στα οιστρογόνα των κοριτσιών.

Γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα και σταθεροποιητές: 400-499. Συντελούν στη δημιουργία ενός ομοιογενούς μίγματος σε ένα τρόφιμο στο οποίο υπάρχουν δύο ή περισσότερα υλικά. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: παγωτά, σοκολάτες, αναψυκτικά, κρουασάν, έτοιμες τούρτες και κέικ.

Τα πιο επικίνδυνα: Ε407 (καραγενάνη), Ε414 (αραβικό κόμμι), Ε420 (σορβιτόλη και σιρόπι σορβιτόλης), Ε422 (γλυκερόλη), Ε430 (στεατικό πολυοξυαιθυλένιο), Ε440 (πηκτίνη), Ε466 (καρβοξυμεθυλικό κυτταρινικό νάτριο) Ε471 μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, Ε472Β γαλακτικοί εστέρες. Ενδεχόμενες παρενέργειες: Έλκη, βλάβες εμβρύου, καρκινογένεση, αλλεργίες, άσθμα, κεφαλαλγία, διαβήτη.

Ρυθμιστές οξύτητας: 501-540. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: αναψυκτικά, σοκολάτες, ζαχαρωμένα φρούτα και σε κατεψυγμένα και αφυδατωμένα προϊόντα αυγών. Τα πιο επικίνδυνα: Ε503 (όξινο ανθρακικό αμμώνιο) Ε541 (όξινο φωσφορικό νάτριο) Ενδεχόμενες παρενέργειες:. Επικίνδυνα για βρέφη, ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα στους νεφρούς ή στην καρδιά. Οστεοπόρωση, Αλτσχάιμερ. Ερεθιστικό για τους βλεννογόνους, πιθανή απώλεια ασβεστίου και μαγνησίου

Ενισχυτικά και βελτιωτικά της γεύσης: 620-640 Είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πρόσθετα σε τρόφιμα που προσφέρονται σε καταστήματα γρήγορου φαγητού. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: γαριδάκια-πατατάκια, αλλαντικά, αρτύματα, κονσέρβες, κύβους γεύσης, σακχαρώδη προϊόντα, σάλτσες και σούπες στιγμιαίας παρασκευής, κατεψυγμένα γεύματα με κρέας, φαγητά εστιατορίων κ.α. Τα πιο επικίνδυνα: Ε612 (γλουταμινικό μονονάτριο ή MSG), Ε620 (γλουταμινικό οξύ), Ε621 (γλουταμινικό νάτριο), Ε622 (όξινο γλουταμινικό κάλιο), Ε623 (όξινο γλουταμινικό ασβέστιο), Ε627 (γουανιλικό νάτριο), Ε631 (ινοσινικό δινάτριο), Ε632 (ινοσινικό νάτριο), Ε635 (ινοσινικό κάλιο), Ε635 (άλατα με νάτριο των 5-ριβοζονουκλεοτιδίων). Ενδεχόμενες παρενέργειες: Βλάβες στο νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο, μείωση πνευματικής απόδοσης, υπερκινητικότητα, αλλεργίες, ναυτίες, πονοκέφαλοι, υπογλυκαιμίες, παχυσαρκία. Υψηλός κίνδυνος για εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους, ασθματικούς, υπογλυκαιμικούς και καρδιοπαθείς.

Γλυκαντικές ουσίες: 950-970. Χρησιμοποιούνται, αντί της ζάχαρης ή της γλυκόζης. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: σε διαιτητικά τρόφιμα, αναψυκτικά-γλυκά- μαρμελάδες-καραμέλες-τσίκλες τύπου Light, σε τρόφιμα για διαβητικούς και τρόφιμα με λίγες θερμίδες, ψημένα προϊόντα, τσίχλες και επιδόρπια ζελατίνης κ.ά. Οι πιο επικίνδυνες: Ε950 (ακετοσουλφαμικό κάλιο), Ε951 (ασπαρτάμη), Ε952 (κυκλαμικό οξύ), Ε962 (άλας ασπαρτάμης-ακετοσουλφάμης), Ε966 (λακτιτόλη).

Ενδεχόμενες παρενέργειες: ημικρανίες, αλλαγές στη διάθεση, ναυτία, διάρροιες, γαστρεντερικές διαταραχές. Η ασπαρτάμη έχει συσχετιστεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος.

Για να μειώσουμε την κατανάλωση πρόσθετων ουσιών χρησιμοποιούμε ωφέλιμα φυσικά βελτιωτικά και συντηρητικά όπως είναι το μέλι, το λάδι, το λεμόνι, το σκόρδο και τα διάφορα βότανα, ρίγανη, μέντα, λεβάντα, δαφνόφυλλα κ.λπ. Δεν αφήνουμε τα παιδιά να καταναλώνουν ανεξέλεγκτα παγωτά, σνακ, μπισκότα, κρουασάν κ.ά. τα οποία εκτός από συντηρητικά και πρόσθετα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη και προκαλούν παχυσαρκία και μελλοντικές παθήσεις.

Τέλος η Ένωση Καταναλωτών Βόλου συστήνει : Πρέπει να γνωρίζουμε πως όσο περισσότερο από την αρχική του μορφή απομακρύνεται ένα τρόφιμο, τόσο αυξάνεται η επικινδυνότητά του. Επιστρέφουμε στην κουζίνα μαγειρεύοντας για μας και τα παιδιά μας, μειώνοντας τα επιβαρυμένα έτοιμα γεύματα.

Ακολουθούμε παραδοσιακά πρότυπα διατροφής προτιμώντας φρέσκα, φυσικά προϊόντα εποχής (φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, φρέσκο γάλα) και αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα.

eleftheria.gr 


Χημικά Πρόσθετα Τροφίμων «E» - Επικίνδυνα, Ύποπτα, Ασφαλή;
Τα πρόσθετα τροφίμων είναι φυσικές ή συνθετικές ουσίες, που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα για να εκτελέσουν ορισμένες τεχνολογικές λειτουργίες.

Η προσθήκη έχει κύριο σκοπό:
1.  τη βελτίωση των
οργανοληπτικών χαρακτηριστικών,
2.  τη σταθερότητα,
3.  τη συντήρηση των τροφίμων.

Τα πρόσθετα αξιολογούνται για την ασφάλειά τους πριν να εγκριθούν με βάση:
α.  Την αξιολόγηση ασφάλειάς τους
β.  Την τεχνολογική αναγκαιότητα
γ.  Την εξασφάλιση ότι δεν παραπλανάται ο καταναλωτής

Ανεξάρτητες επιτροπές επιστημόνων υποβάλλουν τα πρόσθετα σε κατάλληλες δοκιμές και τοξικολογική αξιολόγηση.
Εάν αποδειχθεί η τεχνολογική ανάγκη για τη χρήση τους και η ασφάλειά τους, δηλαδή ότι δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, εγκρίνονται.

Με την έγκριση των πρόσθετων, προσδιορίζεται:
α.  σε ποια τρόφιμα επιτρέπεται η χρήση τους,
β.  οι όροι σύμφωνα με τους οποίους γίνεται η προσθήκη αυτή,
γ.  η ελάχιστη δόση που είναι απαραίτητη για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Στην Ελλάδα τα πρόσθετα «Ε», η χρήση τους και οι παρενέργειες, που τυχόν έχουν στους χρήστες, καθορίζονται από τις οδηγίες της Ε.Ε. και τον καν. (EK) αριθ. 1333/2008 που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων. Επίσης έχει δημιουργηθεί βάση δεδομένων η οποία βασίστηκε στον κατάλογο της ένωσης για τα επιτρεπόμενα πρόσθετα και τις χρήσεις τους, με διεύθυνση: https://webgate.ec.europa.eu/sanco_foods/?sector=FAD
Στους παρακάτω πίνακες με αστερίσκο είναι τα «Ε» που έχουν ελεγθεί με βάση την πιο πάνω οδηγία, από το Κυπριακό Χημείο του κράτους, (το Ελληνικό δεν ευχαιρεί), το 2008.
Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων «E», που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ε.Ε.
Ε100 - Ε199  (χρωστικές)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
Χρήση
E100 *
Κουρκουμίνη
Πορτοκαλί - κίτρινο χρώμα
Καραμέλες, γάλα, καφές, τσίχλες, μαργαρίνη, χυμοί
E100(ii)
Τουρμερικό
Πορτοκαλί - κίτρινο χρώμα
.
E101 *
Ριβοφλαβίνη
Κίτρινο χρώμα, βιταμίνη B2
Σάλτες, αρτύματα και καρυκεύματα, λαχανικά
E101(ii)
5-φωσφορική Ριβοφλαβίνη
Κίτρινο χρώμα, βιταμίνη B2
Σάλτες, αρτύματα και καρυκεύματα, λαχανικά
E102 *
Ταρτραζίνη
Κίτρινο χρώμα, αζώχρωμα
Μουστάρδα με χρώμα
E103
.
,
Μουστάρδα
E104 *
Κίτρινη Κινολίνη
Πράσινο-κίτρινο χρώμα,συνθετική
Καραμέλες, αναψυκτικά, παγωτά, μαρμελάδες
E105
.
,
Καραμέλες, σοκολάτες
E106
5-φωσφορικό νάτριο Ριβοφλαβίνη
Κίτρινο χρώμα, βιταμίνη B2
.
E107
Κίτρινο 2G
Κίτρινο χρώμα, αζώχρωμα
.
E110 *
Kιτρινοπορτοκαλί FCF
Κίτρινο χρώμα
Τσίχλες, βούτυρο,αναψυκτικά, παγωτά
E111
.
.
Τσίχλες, γλυκαντικά
E120 *
Καρμίνη, κοχενίλη
Κόκκινο χρώμα, φυσικό
Βούτυρο, τσίχλες, φρουί ζελέ, σιτηρά, παγωτά
E121
.
.
Λεμονάδες
E122 *
Αζωρουμπίνη (καρμοϊζίνη)
Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα
Τσίχλες, παγωτά, γλυκά, ποτά συμπυκνωμένα
E123 *
Αμαράνθη
Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα
Σοκολάτες, οίνοι απεριτιφ, αυγά ψαριών
E124 *
Ερυθρό κοχενίλης ( Ponceau 4R )
Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα
Ταραμοσαλάτα, καραμέλες, ζελέδες, παγωτά
E127 *
Eρυθροσίνη
Κόκκινο χρώμα, συνθετικό
Κομπόστα,κεράσια κοκτέιλ, σαχαρόπηκτα κεράσια
E128
Κόκκινο 2G
Κόκκινο χρώμα, συνθετικό
.
E129 *
Κόκκινο τροφίμων 17 (Allura Red AC)
Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα
Καραμέλες, παγωτά, ποτά από φρούτα
E131 *
Μπλε πατεντέ V
Μπλε χρώμα, συνθετικό
Σοκολάτες, καραμέλες, παγωτά, ζαχαρωτά
E132 *
Iνδικοτίνη, Ινδικοκαρμίνη
Μπλε χρώμα, συνθετικό
Τσίχλες, ντοματοχυμός,ζαχαρωτά, παγωτά
E133 *
Λαμπρό κυανούν FCF
Μπλε χρώμα, συνθετικό
Καραμέλες, ζαχαρωτά, παγωτά κ.ά.
E140 *
Χλωροφύλλη,Χλωροφυλλίνες
Πράσινο χρώμα, φυσικό
Σοκολατάκια, μαρμελάδες, ζελέδες, παγωτά
E141 *
Συμπλέγματα χλωροφύλλης με χαλκό
Πράσινο χρώμα, συνθετικό
Τσίχλες,μαρμελάδες, ζελέδες, παγωτά
E142 *
Πράσινο S
Πράσινο χρώμα, συνθετικό
Καραμέλες, παγωτά, ζαχαρώδη, μαρμελάδες
E150a-d
Καραμελόχρωμα
Καφέ χρώμα
Μπύρα, κονιάκ, ουίσκι
E151
Λαμπρό μαύρο BN
Μαύρο χρώμα, αζώχρωμα
Σάλτσες καραμέλες κ.ά.
E153 *
Άνθρακας
Φυσικό μαύρο χρώμα
Καραμέλες, τσίχλες
E154 *
Καφέ FK
Καφέ χρώμα, αζώχρωμα
Παστά ψάρια
E155 *
Καφέ HT
Καφέ χρώμα, αζώχρωμα
Παγωτά, κέικ, προϊόντα ζαχαροπλαστικής
E160a *
Άλφα-, βήτα- και γάμα- καροτένιο
Φυσικό πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα
Μαργαρίνη, βούτυρο, αναψυκτικά, παγωτά κ.ά.
E160b *
Ανάτο, Μπιξίνη, Νορπιξίνη
Φυσικό κίτρινο χρώμα
Μαργαρίνη, παγωτά κ.ά.
E160c *
Εκχύλισμα πιπεριάς
Φυσικό πορτοκαλί χρώμα
Σιτηρά προγεύματος, μαρμελάδες, ζελέ, σάλτσες
E160d *
Λυκοπένιο
Φυσικό κόκκινο χρώμα
Μαρμελάδες, ζελέ κ.ά.
E160e *
Βήτα-απο-8-καροτενάλη
Φυσικό πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα
Παγωτά, ζαχαρώδη,
E160f *
Αιθυλεστέρας του βήτα-απο-8-καροτενικου οξέος
Φυσικό πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα
Μη αλκοολούχα ποτά και ποτά από φρούτα, παγωτά
E161a
Φλαβοξανθίνη
Φυσικό, κίτρινο χρώμα
.
E161b *
Λουτείνη
Φυσικό, κίτρινο χρώμα
Παγωτά,  σάλτσες, ζαχαρώδη
E161c
Κρυπτοξανθίνη
Φυσικό, κίτρινο χρώμα
.
E161d
Ρουβιξανθίνη
Φυσικό, κίτρινο χρώμα
.
E161e
Βιολοξανθίνη
Φυσικό, κίτρινο χρώμα
.
E161f
Ροδοξανθίνη
Φυσικό, κίτρινο χρώμα
.
E161g *
Κανθαξανθίνη
Φυσικό, πορτοκαλί χρώμα
.
E161h
Κιτρονοξανθίνη
Φυσικό, κίτρινο χρώμα
.
E162 *
Εκχύλισμα παντζαριού
Φυσικό κόκκινο χρώμα
Παγωτά, τζέλλυ
E163 *
Ανθοκυάνες
Φυσικό κόκκινο-μοβ χρώμα
Τσίχλε, παγωτά κ.ά.
E170 *
Ανθρακικό ασβέστιο
Άσπρο χρώμα
Ζαχαρώδη παρασκευάσματα
E171 *
Διοξείδιο του τιτανίου
Άσπρο χρώμα
Καραμέλες, ζαχαρώδη, κέικ
E172 *
Οξείδια του σιδήρου
Φυσικό κόκκινο-καφέ χρώμα
Πάστα σολομού, γαρίδες
E173 *
Αλουμίνιο
Μεταλλικό (χρώμα)
Ζαχαρώδη, ζαχαροπλαστική
E174 *
Άργυρος
Μεταλλικό (χρώμα)
Ζαχαρώδη, ζαχαροπλαστική
E175 *
Χρυσός
Μεταλλικό (χρώμα)
Ζαχαρώδη, ζαχαροπλαστική
E180 *
Λιθορουμπίνη BK
Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα
Χρωματισμός περιβλήματος των τυριών
Ε181
Ταννίνες
Κίτρινο-άσπρο χρώμα και γεύση
.

Ε200 - Ε299  (συντηρητικά)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
Χρήση
E200 *
Σορβικό οξύ
Φυσικό συντηρητικό
Σάλτσες, αρωματ. ποτά
E201
Σορβικό νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό
Μαγιονέζα, γιαούρτι
E202 *
Σορβικό κάλιο
Συνθετικό συντηρητικό
Σάλτσες, αρωματ. ποτά
E203 *
Σορβικό ασβέστιο
Συνθετικό συντηρητικό
Σάλτσες, αρωματ. ποτά
E210 *
Βενζοϊκό οξύ
Φυσικό συντηρητικό
Σάλτσες, ζελέδες
E211 *
Βενζοϊκό νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό
Κέτσαπ, βούτυρο
E212 *
Βενζοϊκό κάλιο
Συνθετικό συντηρητικό
Λαχανικά, σάλτσες
E213 *
Βενζοϊκό ασβέστιο
Συνθετικό συντηρητικό
Σάλτσες μαρμελάδες
E214
Αιθυλ-4-υδροξυβενζοϊκό οξύ
Συνθετικό συντηρητικό
Σοκολάτα
E215
Αιθυλ-4-υδροξυβενζοϊκό νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό
Κέτσαπ
E216
Προπυλ-4-υδροξυβενζοϊκό οξύ
Συνθετικό συντηρητικό
.
E217
Προπυλ-4-υδροξυβενζοϊκό νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό
Ξηρά σύκα εμπορίου, κόκα-κόλα
E218
Μεθυλ-4-υδροξυβενζoϊκό οξύ
Συνθετικό συντηρητικό από το βενζοϊκό οξύ
Ζαχαροπλαστική
E219
Μεθυλ-4-υδροξυβενζoϊκό νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό από το βενζοϊκό οξύ
Zαχαροπλαστική
E220
Διοξείδιο του θείου
Φυσικό συντηρητικό
.
E221
Θειώδες νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό
Μουστάρδα.
E222
Όξινο θειώδες νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό, λευκαντικό μέσο
Μπισκότα
E223
Μεταθειώδες νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό, αντιοξειδωτικό
Πουρές
E224
Μεταθειώδες κάλιο
Συνθετικό συντηρητικό
Σοκολατάκια
Ε225
Θειώδες κάλιο
Συνθετικό συντηρητικό
.
E226
Θειώδες ασβέστιο
Συνθετικό συντηρητικό
.
E227
Όξινο θειώδες ασβέστιο
Συνθετικό συντηρητικό
.
E228
Όξινο θειώδες κάλιο
Συνθετικό συντηρητικό
.
E230
Διφαινύλιο
Συνθετικό συντηρητικό
Μανιτάρια
E231
2-υδρόξυδιφαινύλιο
Συνθετικό συντηρητικό
.
E232
Διφαινολικό οξείδιο του νατρίου
Συνθετικό συντηρητικό
.
E233
Θειαβενταζόλη
Συνθετικό συντηρητικό
Κόκα κόλα
E234
Nιοσίνη
Φυσικό αντιβιοτικό
.
E235
ιμαρακίνη
Φυσικό αντιβιοτικό
.
E236
Μυρμηκικό οξύ
Φυσικό οξύ, συντηρητικό
.
E237
Μυρμηκικό νάτριο
Φυσικό άλας, συντηρητικό
Έτοιμες ζύμες
E238
Μυρμηκικό ασβέστιο
Φυσικό άλας, συντηρητικό
.
E239
Εξαμεθυλενοτετραμίνη
Συνθετικό συντηρητικό
.
E240
Φορμαλδεΰδη
Συντηρητικό
.
E242
Καρβονικό διμεθύλιο
Συνθετικό συντηρητικό
.
E249
Νιτρώδες κάλιο
Φυσικό άλας, συντηρητικό
.
E250
Νιτρώδες νάτριο
Φυσικό άλας, συντηρητικό
.
E251
Νιτρικό νάτριο
Φυσικό άλας, συντηρητικό
.
E252
Νιτρικό κάλιο
Φυσικό άλας, συντηρητικό
.
E260
Οξικό οξύ
Φυσικό οξύ, συντηρητικό
.
E261
Οξικό κάλιο
Συντηρητικό, φυσικό άλας
.
E262
Οξικό νάτριο
Συντηρητικό, φυσικό άλας
.
E263
Οξικό ασβέστιο
Συντηρητικό, φυσικό άλας
.
E270
Γαλακτικό οξύ
Φυσικό οξύ
.
E280
Προπιονικό οξύ
Φυσικό οξύ
.
E281
Προπιονικό νάτριο
Φυσικό άλας
.
E282
Προπιονικό ασβέστιο
Φυσικό άλας
.
E283
Προπιονικό κάλιο
Φυσικό άλας
.
E284
Βορικό οξύ
Φυσικό οξύ
.
E285
Τετραβορικό νάτριο
Φυσικό οξύ
.
E290
Διοξείδιο του άνθρακα
Φυσικό αέριο
.
E296
Μηλικό οξύ
Οξύ
.
E297
Φουμαρικό οξύ
Φυσικό οξύ
.

Ε300 - Ε399  (αντιοξειδωτικά, ρυθμιστές οξύτητας)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
Χρήση
E300
L- Ασκορβικό οξύ
Φυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη C
Ελιές
E301
L- Ασκορβικό νάτριο
Φυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη C
Ζαμπόν κονσέρβα
E302
L- Ασκορβικό ασβέστιο
Φυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη C
.
E304
6-0- παλμιτικο - L- Ασκορβικό οξύ
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
Πουρές, τσάι
E306
Εκχυλίσματα τοκοφερολών
Φυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη E
.
E307
άλφα - Τοκοφερόλη
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
.
E308
γάμμα - Τοκοφερόλη
Συνθετικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη E
.
E309
δέλτα - Τοκοφερόλη
Συνθετικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη E
.
E310
Γαλλικός προπυλεστέρας
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
Λίπη, ζωμοί
E311
Γαλλικός οκτυλεστέρας
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
.
E312
Γαλλικός δωδεκυλεστέρας
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
.
E313
Θειο-δι-προπιονικό οξύ
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
.
E314
Γουαϊκό κόμμι
Φυσικό αντιοξειδωτικό
.
E315
Ερυθορβικό οξύ
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
.
E316
Ερυθορβικό νάτριο
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
.
E319
Υδροξυβουτύλιο
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
.
E320
Βουτυροϋδροξυανισόλη
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
Τσίχλες, μουστάρδα
E321
Βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
.
E322
Λεκιθίνη
Φυσικός γαλακτωματοποιητής
.
E325
Γαλακτικό νάτριο
Άλας νατρίου του γαλακτικού οξέος
.
E326
Γαλακτικό κάλιο
Άλας καλίου του γαλακτικού οξέος
.
E327
Γαλακτικό ασβέστιο
Άλας ασβεστίου του γαλακτικού οξέος
.
E330
Κιτρικό οξύ
Ρυθμιστές οξύτητας
.
E331
Κιτρικό νάτριο
Ρυθμιστές οξύτητας
.
E332
Κιτρικό κάλιο
Ρυθμιστές οξύτητας
.
E333
Μόνο-, δι- και τρι- κιτρικό ασβέστιο
Ρυθμιστές οξύτητας
.
E334
L-(+)- Τρυγικό οξύ
Φυσικό οξύ
.
E335
Μονο/δι L -(+)- τρυγικό οξύ
Άλας του τρυγικού οξέος
.
E336
L -(+)- τρυγικό μονοκάλιο
Άλας του τρυγικού οξέος
.
E337
L-(+)- τρυγικό καλιονάτριο
Άλας του τρυγικού οξέος
.
E338
Φωσφορικό οξύ
Ρυθμιστικά διαλύματα
.
E339
Ορθοφωσφορικό νάτριο
Ρυθμιστικά διαλύματα
.
E340
Ορθοφωσφορικό κάλιο
Ρυθμιστικά διαλύματα
.
E341
Ορθοφωσφορικό ασβέστιο
Ρυθμιστικά διαλύματα
.
E343
Ορθοφωσφορικό μαγνήσιο
Ρυθμιστικά διαλύματα
.
E350
Μηλικό νάτριο
Άλας νατρίου του μηλικού οξέος
.
E351
Μηλικό κάλλιο
Άλας καλλίου του μηλικού οξέος
.
E352
Μηλικό ασβέστιο
Άλας ασβεστίου του μηλικού οξέος
.
E353
Μετα τρυγικό οξύ
Φυσικό οξύ
.
E354
Τρυγικό ασβέστιο
Φυσικό συντηρητικό
.
E355
Αδιπικό οξύ
Φυσικό οξύ
.
E356
Αδιπικό νάτριο
Ρυθμιστής οξύτητας
.
E357
Αδιπικό κάλλιο
Ρυθμιστής οξύτητας
.
E363
Ηλεκτρικό οξύ
Φυσικό οξύ
.
E365
Φουμαρικό νάτριο
Ρυθμιστής οξύτητας
.
E370
1,4- Λακτονο-επτανοϊκό οξύ
Συνθετικό οξύ
.
E375
Νικοτινικό οξύ
Βιταμίνη Β, προστατεύει το χρώμα
.
E380
Κιτρικό τριαμμώνιο
Συνθετικό άλας του κιτρικού οξέος
.
E381
Κιτρικός αμμωνιούχος σίδηρος
Συνθετικό άλας του κιτρικού οξέος
.
E385
Άλας του EDTA με ασβεστιονάτριο
Χηλικό αντιδραστήριο
.
E386
ΕDTA- Αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ
Συνθετικός σταθεροποιητής
.
E387
Oξυστεατίνη
Σταθεροποιητής
.
E388
Θειο-δι προπιονικό οξύ
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
.

Ε400 - Ε499  (γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές και πηκτικοί παράγοντες)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
Χρήση
E400
Αλγινικό οξύ
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
Ξύδι
E401
Αλγινικό νάτριο
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
Παγωτό, μαρμελάδα, τσάι
E402
Αλγινικό κάλιο
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E403
Αλγινικό αμμώνιο
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E404
Αλγινικό ασβέστιο
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E405
Αλγινική προπανο-1,2-διόλη
Προϊόν του αλγινικού οξέος
.
E406
Άγαρ
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E407
Καραγενάνη
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
Μουστάρδα, παγωτό, κακάο
E408
Τροποποιημένα φύκη του γένους Furcelleran
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E410
Κόμμι χαρουπιών
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E411
"Oat Gum"
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E412
Κόμμι γκουάρ
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E413
Τραγακάνθινο κόμμι
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E414
Αραβικό κόμμι
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E415
Κόμμι ξανθάνης
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E416
Κόμμι καράγια
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E418
Κόμμι τζελάν
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E420
Σορβιτόλη
Φυσική σακχαρο-αλκοόλη
.
E421
Μανιτόλη
Φυσική σακχαρο-αλκοόλη
.
E422
Γλυκερόλη
Φυσική αλκοόλη
.
E430
Πολυοξυαιθυλενικός(8) εστέρας του στεατικού οξέος

.
E431
Πολυοξυαιθυλενικός(40) εστέρας του στεατικού οξέος
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
.
E432
Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονολαουρικό οξύ
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
.
E433
Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονοελαϊκό οξύ
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
.
E434
Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονοπαλμιτικό οξύ
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
.
E435
Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονοστεατικό οξύ
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
.
E436
Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το τριστεατικό οξύ
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
.
E440
Πηκτίνη
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E441
Ζελατίνη ή κολλαγόνο
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E442
Αμμωνιούχα φωσφατίδια
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
.
E450
Δι- και πολυφωσφορικά άλατα
Άλατα του φωσφορικού οξέος
Πουρές, λουκάνικα, τυρί
E451
Τριφωσφορικά άλατα
Άλατα του φωσφορικού οξέος
.
E452
Πολυφωσφορικά άλατα
Άλατα του φωσφορικού οξέος
.
E460
Κυτταρίνη ή κελλουλόζη
Φυσική διαιτητική ίνα, πηκτικός παράγοντας
.
E461
Μεθυλοκυτταρίνη
Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
.
E462
Αιθυλοκυτταρίνη
Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
.
E463
Υδροξυπροπυλική κυτταρίνη
Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
.
E464
Υδροξυ-προπυλο-μεθυλική κυτταρίνη
Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
.
E465
Μέθυλο-αιθυλική κυτταρίνη
Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
.
E466
Καρβοξυ-μεθυλική κυτταρίνη
Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
Παγωτό, κρέμες
E470
Άλατα των λιπαρών οξέων
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E471
Μονο- και δι- γλυκερίδια των λιπαρών οξέων
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E472
Εστέρες των μονο- και διγλυκεριδίων
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
Φρυγανιές, κρουασάν
E473
Εστέρες σακχαρόζης με λιπαρά οξέα
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E474
Γλυκερίδια της σακχαρόζης
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E475
Πολυγλυκερολικοί εστέρες των λιπαρών οξέων
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E476
Πολυγλυκερολικοί εστέρες πολυρικινελαϊκού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E477
Προπυλενογλυκολικοί εστέρες των λιπαρών οξέων
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
Σαλάμι, παριζάκι
E478
Μείγμα γλυκερολικών και προπυλενογλυκολικών εστέρων του γαλακτικού οξέος με λιπαρά οξέα
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E479
Εστεροποιημένο σογιέλαιο
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
Ε480
Νατριούχος διοκτυλεστέρας του θειοηλεκτρικού οξέος
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
Ντοματοχυμός
E481
Νατριούχος στεατικός εστέρας του γαλακτικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E482
Ασβεστούχος στεατικός εστέρας του γαλακτικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E483
Στεατικός εστέρας του τρυγικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E484
Στεατικός εστέρας του κιτρικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E485
Μετονομάστηκε σε 441

.
E490
Προπυλενική γλυκόλη
Διαλύτης
.
E491
Σορβικός εστέρας του μονοστεατικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E492
Σορβικός εστέρας του τριστεατικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E493
Σορβικός εστέρας του λαουρικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E494
Σορβικός εστέρας του μονοελαϊκού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E495
Σορβικός εστέρας του μονοπαλμιτικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.

Ε500 - Ε599  (ρυθμιστές οξύτητας, αντισυγκολλητικοί παράγοντες)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
Χρήση
E500
Ανθρακικό νάτριο
Βάση
.
E501
Ανθρακικό κάλιο
Βάση
.
E503
Ανθρακικό αμμώνιο
Βάση
.
E504
Ανθρακικό μαγνήσιο
Αλκάλιο, αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E505
Ανθρακικός σίδηρος
Ρυθμιστής οξύτητας
.
E507
Υδροχλωρικό οξύ
Οξύ
.
E508
Χλωριούχο κάλιο
Υποκατάστατο του αλατιού
.
E509
Χλωριούχο ασβέστιο
Δεσμευτής μεταλλικών ιόντων, στερεοποιητικός παράγοντας
.
E510
Χλωριούχο αμμώνιο
Στα ζυμούμενα τρόφιμα, γεύση
.
E511
Χλωριούχο μαγνήσιο
Ρυθμιστής οξύτητας
.
E512
Χλωριούχος κασσίτερος
Αντι-οξειδωτικό
.
E513
Θειικό οξύ
Οξύ
.
E514
Θειικό νάτριο
Διαλύτης οξέων
.
E515
Θειικό κάλιο
Υποκατάστατο του αλατιού
.
E516
Θειικό ασβέστιο
Στερεοποιητικός παράγοντας
.
E517
Θειικό αμμώνιο
Σταθεροποιητής
.
E518
Θειικό μαγνήσιο
Συμπλήρωμα διατροφής
.
E520
Θειικό αργίλιο (αλουμίνιο)
Παράγοντας διαχωρισμού
.
E521
Θειικό αργιλιονάτριο
Ρυθμιστής οξύτητας
.
E523
Θειικό αργιλιοαμμώνιο
Σταθεροποιητής
.
E524
Υδροξείδιο του νατρίου
Βάση, διαλύτης χρωστικών
.
E525
Υδροξείδιο του καλίου
Βάση
.
E526
Υδροξείδιο του ασβεστίου
Στερεοποιητικός παράγοντας
.
E527
Υδροξείδιο του αμμωνίου
Βάση
.
E528
Υδροξείδιο του μαγνησίου
Βάση
.
E529
Οξείδιο του ασβεστίου
Αλκάλιο
.
E530
Οξείδιο του μαγνησίου
Αντι-συσσωματικός παράγοντας, αλκάλιο
.
E535
Σιδηροκυανιούχο νάτριο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E536
Σιδηροκυανιούχο κάλλιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E537
Σιδηροκυανιούχο μαγγάνιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E538
Σιδηροκυανιούχο ασβέστιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E539
Θειοθειικό νάτριο
Αντι-οξειδωτικό
.
E540
Πυροφωσφορικό διασβέστιο
Διογκωτικός παράγοντας
.
E541
Φωσφορικό αργιλιονάτριο
Διογκωτικός παράγοντας
.
E542
Εδώδιμος φώσφορος από τα οστά
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E543
Πολυφωσφορικό ασβεστιονάτριο
Γαλακτωματοποιητής
.
E544
Πολυφωσφορικό ασβέστιο
Γαλακτωματοποιητής
.
E545
Πολυφωσφορικό αμμώνιο
Γαλακτωματοποιητής
.
E546
Πολυφωσφορικό μαγνήσιο
Γαλακτωματοποιητής
.
E550
Πυριτικά άλατα του νατρίου
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E551
Διοξείδιο του πυριτίου
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E552
Πυριτικό ασβέστιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E553
Πυριτικό μαγνήσιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E554
Πυριτικό αργιλιονάτριο
Αντί-συσσωματικός παράγοντας
.
E555
Πυριτικό αργιλιοκάλλιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E556
Πυριτικό αργιλιοασβέστιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E557
Πυριτιούχος ψευδάργυρος
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E558
Μπεντονίτης
Αντί-συσσωματικός παράγοντας
.
E559
Καολίνης (δομή αργίλου)
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E570
Στεατικό οξύ
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E571
Στεατικό αμμώνιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας

E572
Στεατικό μαγνήσιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας

E573
Στεατικό αλουμίνιο( αργίλιο)
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E574
Γλουκονικό οξύ
Δεσμευτής μεταλλικών ιόντων
.
E575
D- γλουκονο -1, 5- λακτόνη
Δεσμευτής μεταλλικών ιόντων
.
E576
Γλυκονικό νάτριο
Δεσμευτής μεταλλικών ιόντων
.
E577
Γλυκονικό κάλιο
Δεσμευτής μεταλλικών ιόντων
.
E578
Γλυκονικό ασβέστιο
Στερεοποιητικός παράγοντας, δεσμευτής μεταλλικών ιόντων
.
E579
Γλυκονικός σίδηρος
Χρωστική και θρεπτικό στοιχείο
.
E585
Φερολακτόνη ή σιδηρούχος λακτόνη
Θρεπτικό στοιχείο
.

Ε600 - Ε699  (βελτιωτικά γεύσης)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
Χρήση
E620
Γλουταμινικό οξύ
Βελτιωτικό γεύσης

E621
Γλουταμινικό μονο-νάτριο
Βελτιωτικό γεύσης

E623
Γλουταμινικό ασβέστιο
Βελτιωτικό γεύσης

E624
Γλουταμινικό αμμώνιο
Βελτιωτικό γεύσης

E625
Γλουταμινικό μαγνήσιο
Βελτιωτικό γεύσης

E626
Γουανιλικό οξύ
Βελτιωτικό γεύσης
Μέλι, βούτυρο, γάλα,σάκχαρα, καφέ κ.ά.
E627
Γουανιλικό νάτριο
Βελτιωτικό γεύσης
Μέλι, βούτυρο, γάλα,σάκχαρα, καφέ κ.ά.
E628
Γουανιλικό κάλιο
Βελτιωτικό γεύσης
Μέλι, βούτυρο, γάλα,σάκχαρα, καφέ κ.ά.
E629
Γουανιλικό ασβέστιο
Βελτιωτικό γεύσης
Μέλι, βούτυρο, γάλα,σάκχαρα, καφέ κ.ά.
E630
Ινοσινικό οξύ
Βελτιωτικό γεύσης
Μέλι, βούτυρο, γάλα,σάκχαρα, καφέ κ.ά.
E631
Ινοσινικό νάτριο
Βελτιωτικό γεύσης
Αρτύματα, καρυκεύματα
E632
Ινοσινικό κάλιο
Βελτιωτικό γεύσης
Αρτύματα, καρυκεύματα
E633
Ινοσινικό ασβέστιο
Βελτιωτικό γεύσης
Αρτύματα, καρυκεύματα
E634
Ριβονουκλεοτίδια του ασβεστίου
Βελτιωτικό γεύσης
Αρτύματα, καρυκεύματα
E635
Ριβονουκλεοτίδια του νατρίου
Βελτιωτικό γεύσης
Αρτύματα, καρυκεύματα
E636
Μαλτόλη
Βελτιωτικό γεύσης

E637
Αιθυλομαλτόλη
Βελτιωτικό γεύσης

E640
Γλυκίνη και γλυκινικό νάτριο
Θρεπτικό συστατικό
Ρυθμιστης οξύτητας

Ε700 - Ε799  (αντιβιοτικά)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
Χρήση
E710
Σπειρομυκίνη
Αντιβιοτικό

E713
Τυλοζίνη
Αντιβιοτικό


Ε900 - Ε999  (διάφορα)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
Χρήση
E900
Διμεθυλο - πολυσιλοξάνη ( οργανοπυριτική ουσία)
Αντι-αφριστικός παράγοντας

E901
Κερί μέλισσας
Παράγοντας επικάλυψης

E902
Kανδελιλλικό κερί
Παράγοντας επικάλυψης

E903
Kαρναουβικό κερί
Παράγοντας επικάλυψης

E904
Σελάκ
Παράγοντας επικάλυψης

Ε905
Παραφίνη, βαζελίνη
Παράγοντας επικάλυψης

Ε906
Βενζοϊκό κόμμι
Γεύση, παράγοντας επικάλυψης

Ε907
Μικρο-κρυσταλλικό κερί
Παράγοντας επικάλυψης
Ζαχαρώδη τρόφιμα, αποξηραμένα φρούτα
Ε908
Κερί από όρυζα πίτουρου
Παράγοντας επικάλυψης

E912
Εστέρες του μοντανικού οξέος
Παράγοντας επικάλυψης
Νωπά εσπεριδοειδή
Ε913
Λανολίνη
Παράγοντας επικάλυψης

E914
Οξειδωμένο κερί πολυαιθυλενίου
Παράγοντας επικάλυψης
Νωπά πεπόνια, μάγκο, παπάγια
Ε915
Εστέρες του κολοφωνίου (πευκορητίνη)
Σταθεροποιητής, γεύση

E920
Κυστεΐνη
Βελτιωτικό του ψωμιού
Αλεύρι
E921
Κυστίνη
Βελτιωτικό του ψωμιού

Ε922
Υπερθειικό κάλιο
Βελτιωτικό του ψωμιού

Ε923
Υπερθειικό αμμώνιο
Βελτιωτικό του ψωμιού

Ε924
Βρωμικό κάλιο (άκυρος αριθμός)
Παράγοντας αποχρωματισμού στο αλεύρι

Ε925
Χλώριο
Παράγοντας αποχρωματισμού στο αλεύρι

Ε926
Διοξείδιο του χλωρίου
Παράγοντας αποχρωματισμού και συντηρητικό

E927a
Αζωδικαρβοναμίδιο
Βελτιωτικό του ψωμιού

E927b
Ουρία
Ρυθμιστικό
Τσίχλες χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
928
Υπεροξείδιο του βενζολίου
Βελτιωτικό του ψωμιού

930
Υπεροξείδιο του ασβεστίου
Βελτιωτικό του ψωμιού

E938
Αργό
Προωθητικό αέριο
Ποικίλα τρόφιμα
E939
Ήλιο
Προωθητικό αέριο
Ποικίλα τρόφιμα
E940
Διχλωρο-διφθορο-μεθάνιο
Προωθητικό αέριο, αντιψυκτικό

E941
Άζωτο
Προωθητικό αέριο
Ποικίλα τρόφιμα
E942
Υποξείδια του αζώτου
Προωθητικό αέριο
Ποικίλα τρόφιμα
E943
(Ισο)βουτάνιο
Προωθητικό αέριο
Ψεκαζόμενα υδατικά γαλακτώματα
E944
Προπάνιο
Προωθητικό αέριο
Ψεκαζόμενα υδατικά γαλακτώματα
E948
Οξυγόνο
Προωθητικό αέριο
Ποικίλα τρόφιμα
E949
Υδρογόνο
Προωθητικό αέριο
Ποικίλα τρόφιμα
E950
Ακετοσουλφάμη Κ
Γλυκαντικό

E951
Ασπαρτάμη
Γλυκαντικό

E952
Άλατα του κυκλοεξυλαμινοσουλφονικού οξέος
Γλυκαντικό

E953
Ισομαλτόζη
Γλυκαντικό

E954
Σακχαρίνη
Γλυκαντικό

E955
Σουκραλόζη
Γλυκαντικό

E957
Θαυματίνη
Γλυκαντικό

E959
Νεοεσπεριδίνη
Γλυκαντικό

E965
Μαλτιτόλη
Γλυκαντικό

E966
Λακτιτόλη
Γλυκαντικό

E967
Ξυλιτόλη
Γλυκαντικό

E999
Εκχύλισμα κιλάϊας
Αφριστικός παράγοντας
Αρωματικά μη αλκοολούχα ποτά

Ε1000 - Ε1399  (διάφορα)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
χρήση
Ε1000
Χολικό οξύ
Γαλακτωματοποιητής

E1105
Λυσοζύμη
Συντηρητικό

E1200
Πολυδεξτρόζη
Πηκτικός παράγοντας
Βελτιωτικό υφής τροφίμων
E1201
Πολυβινυλοπυρρολιδόνη
Πηκτικό, Σταθεροποιητικό
Συμπληρώματα διαιτητικών τροφών
E1202
Αδιάλυτη Πολυβινυλοπυρρολιδόνη
Παράγοντας Διαχωρισμού
Συμπληρώματα διαιτητικών τροφών

Ε1400 - Ε1499  (πηκτικοί παράγοντες)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
Χρήση
Ε1400
Δεξτρίνες
Πηκτικός  παράγοντας

Ε1401
Άμυλο επεξεργασμένο με οξύ
Πηκτικός παράγοντας

Ε1402
Άμυλο επεξεργασμένο με άλκαλι (βάση)
Πηκτικός παράγοντας

Ε1403
Aποχρωματισμένο άμυλο
Πηκτικός παράγοντας

E1404
Οξειδωμένο άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.
E1410
Φωσφορικό μονο-άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.
Ε1411
Δι-αμυλική γλυκερόλη
Πηκτικός παράγοντας

Ε1412
Όξινο φωσφορικό άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.
Ε1413
Φωσφορυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.
Ε1414
Ακετυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.
Ε1420
Ακετυλιωμένο άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.
Ε1421
-
Πηκτικός παράγοντας

Ε1422
Ακετυλιωμένο όξινο αδιπικό άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.
Ε1440
Υδροξυ προπυλ άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.
Ε1442
Όξινο φωσφορικό υδροξυπροπυλ άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.
Ε1450
Οκτενυλ ηλεκτρικό αμυλονάτριο
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.
E1451
Ακετυλιωμένο οξειδωμένο άμυλο Πολυαιθυλενογλυκόλη 6000
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.

Ε1500 - Ε1525  (συνθετικές γεύσεις και γευστικοί διαλύτες)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
Χρήση
Ε1501
Βενζολιωμένοι υδρογονάνθρακες
Γευστικοί παράγοντες

Ε1502
Βουταν-1,3-διόλη
Διαλύτης γεύσης

Ε1503
Καστορέλαιο
Γευστικός παράγοντας και διαλύτης

Ε1504
Οξικός αιθυλεστέρας
Διαλύτης γεύσης

E1505
Κιτρικός τριαιθυλεστέρας (Κιτρικό τριαιθύλιο)
Διαλύτης γεύσης
Αρωματικές ύλες, λεύκωμα αυγού σε σκόνη
Ε1516
Μονοοξική γλυκερόλη
Διαλύτης γεύσης

Ε1517
Δισοξική γλυκερόλη
Διαλύτης γεύσης
Αρωματικές ύλες
E1518
Τρισοξική γλυκερόλη (τριακετίνη)
Διαλύτης γεύσης
Αρωματικές ύλες, τσίχλες
Ε1520
Προπυλενογλυκόλη (Προπανο-1,2-διόλη)
Διαλύτης για αντι-οξειδωτικά
Αρωματικές ύλες
Ε1525
Υδροξυ-αιθυλική κυτταρίνη
Πηκτικός παράγοντας


* Καρκινογόνο = ουσία που μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη καρκινομάτων.
* Απαγορευμένο = από το γαλλικό υπουργείο υγείας.
* Ακίνδυνο = ακίνδυνες ουσίες.
* Ύποπτο = εξετάζονται οι παρενέργειες.
 
Τα ασφαλή πρόσθετα «Ε»

Τα φαγητά της γιαγιάς - Το Φαρμακείο της Φύσης - Χημικά Πρόσθετα Τροφίμων «E» - Επικίνδυνα, Ύποπτα, Ασφαλή;
Από τα 3000 και πλέον πρόσθετα τροφίμων ή ουσίες «Ε» που υπάρχουν, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει έναν πίνακα με τις 300 περίπου απ᾿ αυτές, που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται. Μέχρι σήμερα όμως εργαστηριακές έρευνες για κάποιες από αυτές, έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το πόσο κατάλληλες είναι και για το πόσο δεν πρέπει να φοβόμαστε για μελλοντικές συνέπειες από τα σημερινή χρήση τους.

Ένας συνασπισμός 28 οργανώσεων καταναλωτών και οικολογικά σκεπτόμενων ατόμων στη Σουηδία, γνωστός ως KRAV, έχει δημιουργήσει τον δικό του πίνακα και από τις 300 περίπου αποδεκτές ουσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε προϊόντα που εκείνο εγκρίνει και πιστοποιεί, που επιτρέπει να θεωρεί ο καταναλωτής εντελώς ακίνδυνα μόνο τις 32.
Τα παραθέτουμε για όποιον θέλει να έχει έναν πιο αυστηρά καθορισμένο και πιο «υγιεινό» κατάλογο από επιτρεπόμενα πρόσθετα:

Μέσα διατήρησης
•    Ε-220: διοξείδιο του θείου
•    Ε-270: γαλακτικό οξύ
•    Ε-290: διοξείδιο του άνθρακα
•    Ε-296: μηλικό οξύ

Αντιοξειδωτικά
•    Ε-300: ασκορβικό οξύ
•    Ε-306: εκχύλισμα τοκοφερόλης
•    Ε-322: λεκιθίνη
•    Ε-330: κιτρικό οξύ
•    Ε-331: κιτρικό νάτριο
•    Ε-333: κιτρικό ασβέστιο
•    Ε-334: L-τρυγικό οξύ
•    Ε-335: μονο- και δι-τρυγικό νάτριο
•    Ε-336: L-τρυγικό μονοκάλιο

Γαλακτωματοποιητές - σταθεροποιητές
•    Ε-401: αλγινικό νάτριο
•    Ε-406: άγαρ
•    Ε-407: καραγενάνη
•    Ε-410: κόμμι χαρουπιών
•    Ε-412: κόμμι γκουάρ
•    Ε-415: κόμμι ξανθάνης
•    Ε-440: πηκτίνη

Οξέα, βάσεις, άλατα
•    Ε-170: ανθρακικό ασβέστιο
•    Ε-500: ανθρακικό νάτριο
•    Ε-501: ανθρακικό κάλιο
•    Ε-503: ανθρακικό αμμώνιο
•    Ε-509: χλωριούχο ασβέστιο

Αέρια συσκευασίας
•    Ε-938: αργόν
•    Ε-941: άζωτο
•    Ε-948: οξυγόνο

Υπόλοιπα
•    Ε-341: ορθοφωσφορικό ασβέστιο
•    Ε-400: αλγινικό οξύ
•    Ε-402: αλγινικό κάλιο
•    Ε-504: ανθρακικό μαγνήσιο


Όλες αυτές αλλά και οι παρακάτω ουσίες αναγράφονται στις συσκευασίες τροφίμων.
Περιορίστε τη χρήση αυτών διαλέγοντας τα προιόντα που αγοράζετε.
Θυμηθείτε: ο καταναλωτής αποφασίζει και επιβάλλει τις επιλογές του στο κατασκευαστή τροφίμων.
Σκεφτείτε την υγεία των παιδιών σας!!!

Aπό  το  Ιστολόγιο monidadias-news.blogspot.com