Τραγανά κρακεράκια με δενδρολίβανο χωρίς γλουτένη


rosemary crackers 4
 By veganinathens
Μια από τις μεγάλες αδυναμίες μου είναι όλα τα κρακεροειδή-κριτσινοειδή. Μπορώ να αντισταθώ σε πολλά πράγματα, δύσκολα όμως θα κρατηθώ να μη δοκιμάσω ένα τραγανό κριτσίνι ή ένα πικάντικο κρακεράκι. Γι’αυτό και πειραματίζομαι διαρκώς με υλικά, συνταγές και αναλογίες, με τις οποίες θα μπορώ να τα φτιάχνω στο σπίτι, με δικές μου πρώτες ύλες.

Αυτές τις μέρες είχα διάθεση να φτιάξω κάτι αλμυρό και αρωματικό και έτσι πειραματίστηκα με τα υλικά που είχα στο ντουλάπι: Καλαμποκάλευορ, ρεβυθάλευρο, ξηροί καρποί και βότανα… Έφτιαξα μια βασική ζύμη με την οποία έπλασα τόσο  κρακεράκια όσο και κριτσίνια και μπορώ να πω ότι ήταν και τα δυο πολύ πετυχημένα. Το άρωμά τους είναι πολύ ιδιαίτερο χάρη στο δενδρολίβανο, η υφή τους είναι τραγανή και αφράτη και η γεύση τους θεσπέσια. Ταιριάζουν πολύ με κρεμώδη αλείμματα, φυτικά τυράκια, αβοκάντο ή μαριναρισμένες φετούλες λαχανικών.


Το ρεβυθάλευρο «δένει» τη ζύμη ώστε να μη θρυμματίζεται και την κάνει εξαιρετικά  εύπλαστη.

Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα τους όμως δεν είναι ότι γίνονται πολύ γρήγορα, ότι τρώγονται σχεδόν με την ίδια ταχύτητα, ότι περιέχουν υγιεινά συστατικά ή ότι ταιριάζουν με ένα σωρό γεύσεις αλλά ότι η σκυλίτσα μας τα λατρεύει! Έτσι της έφτιαξα μερικά χωρίς αλάτι για να την κερνάω!

Με λίγο κρεμώδες τυράκι Viofree είναι ό,τι πρέπει για ένα απογευματινό σνακ!

Υλικά

¾ φλιτζ. καλαμποκάλευρο
¾ φλιτζ. ρεβυθάλευρο
¾ φλιτζ. αμύγδαλο ή φουντούκι αλεσμένο
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
¼ φλιτζ. χυμό πορτοκάλι
¼ φλιτζ. νερό χλιαρό
1 ½ κ.γ. baking powder
1 κ.γ. δενδρολίβανο ξερό  τριμμένο
1 κ.γ. ξερό κρεμμύδι τριμμένο (προαιρετικά)
1 κ.γ. αλάτι
1/3 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι


 Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη γαβάθα και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη και μαλακιά ζύμη.

Πλάθουμε με τη ζύμη μια μπάλα και την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε σε 2-3 μέρη και με καθένα από αυτά ανοίγουμε φύλλο πάχους ½ εκατοστό. Κόβουμε με κουπ πατ ή με ένα κοφτερό μαχαιράκι σε ρόμβους ή τετράγωνα και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμμένη με αντικολλητικό χαρτί. Εναλλακτικά, πλάθουμε μακρόστενα φυτιλάκια (κριτσίνια) διαμέτρου 1 εκατοστού. Αν θέλουμε τρυπάμε τα κρακεράκια με μια οδοντογλυφίδα σε μερικά σημεία για να ψηθούν πιο ομοιόμορφα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 oC για 20-25 λεπτά ή ώσπου να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.

Σημείωση: Ρεβυθάλευρο βρίσκω σε καταστήματα με ασιατικά είδη ή στα μπαχαρικάδικα στην Ευρυπίδου. Νομίζω ότι υπάρχει και στα περισσότερα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Aπό το Ιστολόγιο   Vegan in Athens