Μπρόκολο: εκρηκτικό μίγμα βιταμινών, ο απόλυτος σύμμαχος της υγείας μας




Το μπρόκολο είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των Κραμβοειδών (Σταυρανθών) του γένους Κράμβη (Brassica). Είναι ένα είδος λάχανου και προήλθε από το άγριο λάχανο μετά από συνεχείς καλλιέργειες που είχαν βάση την εξέλιξη των ταξιανθιών. Η καταγωγή του είναι από την Ιταλία εξ ου και η επιστημονική του ονομασία Κράμβη η λαχανώδης ποικ. η ιταλική (Brassica oleracea var. italica). Είναι ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο φυτό ύψους 50-90 εκατοστών και φέρει πυκνές ταξιανθίες στο άκρο του κεντρικού άξονα και των κλαδιών. 

Διατροφική αξία
Το μπρόκολο ανήκει στα πλέον πλούσια σε τροφικά συστατικά λαχανικά και είναι πλούσιο, ανάμεσα σε άλλα, σε αντιοξειδωτικά και το καροτινοειδές λουτεΐνη. Μεταξύ των αντιοξειδωτικών έχει ανιχνευθεί η σουλφοραφάνη που σε πολλές μελέτες έχει αποδειχθεί πως έχει δράση αντικαρκινική. (Σουηδικό περιοδικό Näringsmedicinskt tidskrift nr 5 - 2006).


Διατροφικές πληροφορίες ανά 100g (Πηγή: Σουηδική Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων/Livsmedelsverket)
Ουσία Τιμή Μονάδα

  • Ενέργεια 147 kJ
  • Ενέργεια 35 kcal
  • Πρωτεΐνες 3,5 g
  • Υδατάνθρακες 3,1 g
  • Λίπη 0,3 g
  • Βιταμίνη Ε, (Άλφα-τοκοφερόλη) 0,36 mg
  • Καροτένιο 920 μg
  • Θειαμίνη 0,8 mg
  • Ριβοφλαβίνη 0,12 mg
  • Βιταμίνη C (Ασκορβικό οξύ) 83 mg
  • Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη) 0,6 mg
  • Ισοδύναμα Νιασίνης 1,2 mg
  • Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη) 0,21 mg
  • Βιταμίνη Β9 (Φολικό οξύ) 175 μg
  • Φωσφόρος 81 mg
  • Σίδηρος 0,66 mg
  • Κάλιο 332 mg
  • Ασβέστιο 62 mg
  • Μαγνήσιο 23 mg
  • Νάτριο 4 mg
  • Σελήνιο 0,5 μg
  • Ψευδάργυρος 0,4 mg
    -Δρα ενάντια στον καρκίνο: Το μπρόκολο περιέχει 2 φυτοχημικά που ονομάζονται ινδόλες και ισοθειοκυανάτες, οι οποίες αυξάνουν τη δραστηριότητα μιας ομάδας ενζύμων που καταστρέφουν τους καρκινικούς παράγοντες. Ακόμη, η βήτα-καροτίνη, η γλουκοραφανίνη, το διινδολυμεθάνιο, το σελήνιο και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και κάποια αμινοξέα που περιέχονται στο μπρόκολο εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινογενών κυττάρων στο στήθος, τη μήτρα, τον προστάτη το παχύ έντερο, τα νεφρά, το συκώτι και τους πνεύμονες. Λόγω, μάλιστα του ότι διώχνει τα πλεονάζοντα οιστρογόνα από τον οργανισμό, το μπρόκολο είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και της μήτρας.
    -Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού: Ένας από τους λόγους που σας πίεζαν να φάτε μπρόκολο στα παιδικά σας χρόνια, είναι και η υψηλή περιεκτικότητά σου σε βιταμίνη C και συγκεκριμένα αμινοξέα, ενώ αποτελεί καλή πηγή φυσικού θείου. Έτσι αποκτά την πολύ σημαντική ιδιότητα να αποτοξινώνει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες όπως το ουρικό οξύ και κατ’ επέκταση ο οργανισμός μας προστατεύεται απέναντι σε παθήσεις που οφείλονται σε τοξίνες, όπως η αρθρίτιδα, οι ρευματισμοί, το έκζεμα, η φαγούρα, η ποδάγρα κ.ο.κ.
    -Θεραπεύει τις στομαχικές διαταραχές: Η δυσκοιλιότητα αποτελεί την κύρια αιτία πίσω από όλες τις στομαχικές διαταραχές και η δράση του μπρόκολου έρχεται και εδώ να δώσει τη λύση, αφού την αντιμετωπίζει αποτελεσματικά, λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, οι οποίες διώχνουν τις τοξίνες μακριά από τον πεπτικό σωλήνα. Συν τοις άλλοις, το μαγνήσιο και οι βιταμίνες του θαυματουργού αυτού λαχανικού βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών των τροφών που καταναλώνουμε και βοηθούν στο να έχουμε φυσιολογική πέψη και να αποφεύγουμε τις καούρες.
    -Βελτιώνει την υγεία της επιδερμίδας: Το πλήθος των βιταμινών που περιέχει το μπρόκολο, δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να μην μας ωφελήσει και εξωτερικά. Η βιταμίνη C, η βήτα-καροτίνη και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συναντάμε στο μπρόκολο, μπορούν σταδιακά να μας χαρίσουν λαμπερή επιδερμίδα, κάτι που ίσως έχετε διαπιστώσει όσοι το καταναλώνετε συστηματικά. Ακόμη, η βιταμίνη Ε στο μπρόκολο ανανεώνει τους ιστούς της επιδερμίδας χαρίζοντάς της έξτρα λάμψη και ο συνδυασμός της βιταμίνης Α και Κ με αμινοξέα, φυλλικό οξύ και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μην απορήσετε αν σας… κρύψει χρόνια. 

    -Προλαμβάνει καρδιακά προβλήματα: Ένα από τα κύρια προβλήματα που μπορούν να βλάψουν την καρδιά μας είναι τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Φυσικά, αν παραγγέλνετε καθημερινά σουβλάκια και πίτσες, λίγο μπρόκολο δεν πρόκειται να σας φέρει αποτελέσματα, αλλά στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, οι φυτικές του ίνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η βήτα-καροτίνη και άλλες βιταμίνες του μπορούν να ρίξουν σταδιακά την κακή LDL χοληστερόλη, αλλά και να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, προστατεύοντας το πιο σημαντικό όργανό του σώματός μας, την καρδιά.
    -Βοηθά την υγεία των ματιών: H ζεαξανθίνη, το βασικό συστατικό στο μπρόκολο, έχει αποδειχτεί πολύ ωφέλιμη για τα μάτια, ενώ η βιταμίνη Α, C, E, ο φώσφορος και η βήτα-καροτίνη που ανήκουν στα θρεπτικά συστατικά του συντελούν στην επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλούνται από τις ακτίνες UV, συν του ότι αποτρέπουν την εμφάνιση οφθαλμολογικών προβλημάτων που προκύπτουν σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.
    -Τονώνει το ανοσοποιητικό: Βιταμίνη C, βήτα καροτίνη, σελήνιο, ψευδάργυρος, φώσφορος, χαλκός… Μπορείτε να σκεφτείτε καλύτερο συνδυασμό για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα;
    -Βελτιώνει την υγεία των οστών: Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες ή θηλάζουσες μητέρες αποτελούν ομάδες που πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσουν το μπρόκολο στη διατροφή τους, καθώς είναι πιθανό να έχουν έλλειψη ασβεστίου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των οστών, των δοντιών και αργότερα σε οστεοπόρωση. Το ωφέλιμο αυτό λαχανικό, όμως, χάρη στο ασβέστιο, το μαγνήσιο, το φώσφορο και τον ψευδάργυρο που περιέχει, μπορεί να προλάβει το κακό και να χαρίσει γερά οστά.
    -Κάνει καλό στην εγκυμοσύνη: O λόγος είναι ότι οι εγκυμονούσες χρειάζονται κάποια πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά (ασβέστιο, πρωτεΐνη, βιταμίνες, σίδηρο φώσφορο, αντιοξειδωτικά κ.λπ) προκειμένου να μην αποκτήσουν ούτε οι ίδιες, ούτε το έμβρυο προβλήματα και το μπρόκολο μπορεί να τους τα παρέχει, αν καταναλώνεται συστηματικά. Ακόμη, μπορεί να τις βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα που οι περισσότερες αντιμετωπίζουν, λόγω των φυτικών ινών του.
    -Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: O βασικός σύμμαχός του σε αυτό είναι ένα μέταλλο που περιέχει που ονομάζεται χρώμιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της ινσουλίνης και κατ’ επέκταση του σακχάρου στο αίμα. -Αποτρέπει την εμφάνιση αναιμίας: Όλοι ξέρουμε ότι η αναιμία προκύπτει από την έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό. Αυξάνοντας, λοιπόν, την πρόσληψή του μπορεί να μας απομακρύνει από το πρόβλημα και το μπρόκολο αποτελεί μια καλή πηγή του.
    Για να έχετε τα παραπάνω οφέλη, φροντίστε να το καταναλώνετε γύρω στις 3-4 φορές την εβδομάδα, δοκιμάζοντάς το σε διάφορες παραλλαγές, είτε σε σούπα, είτε στη σαλάτα σας, είτε σκέτο στον ατμό με λίγο λάδι, είτε μαζί με το κρέας και τον πουρέ σας κ.ο.κ. Το σίγουρο είναι πως μπορεί να δώσει γεύση στο πιάτο σας και ταυτόχρονα να τονώσει την υγεία σας, με εμφανή αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Πηγή και φωτό:  http://www.clickatlife.gr
           Βοτανο-λογικά

ΣΟΚ: Πίνετε αναψυκτικά; Ε, τότε... πίνετε καρκίνο!



 
Το γνωρίζετε ότι το να πίνεις αναψυκτικά, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή σου;

Του Σταύρου Ζαγκανά

Μια χημική ουσία που βρίσκεται σε εκατοντάδες αναψυκτικά μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Ένωσης Καταναλωτών...

Το καφετί χρώμα πολλών αναψυκτικών οφείλεται στο συστατικό 4-ΕΙΜ (4-μεθυλιμιδαζόλιο).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι η χημική ουσία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση του καρκίνου.

Οι τοξικολόγοι της Ένωσης πραγματοποίησαν εργαστηριακές αναλύσεις και διαπίστωσαν ότι πολλά αναψυκτικά υπερβαίνουν τις επιτρεπόμενες ποσότητες της χημικής ουσίας.

Η σχετική έκθεση που δημοσιεύεται στο Consumer Reports αναφέρει ότι οι καταναλωτές μπορεί να εκτεθούν στην ουσία μέσω των επεξεργασμένων αναψυκτικών και τροφίμων καφέ χρώματος.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει εκδώσει οδηγία για το επιτρεπόμενο όριο 4-ΕΙΜ και επί του παρόντος πραγματοποιεί ελέγχους σε αναψυκτικά και τρόφιμα ώστε να επιβεβαιώσει πόσο ασφαλή είναι.

Η έκθεση του Consumer Reports αναφέρει πως η περιεκτικότητα των αναψυκτικών σε 4-ΕΙΜ μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τόπο παραγωγής, ωστόσο οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους της χημικής ουσίας.

Πλέον... μόνο νερό! 
 

Κάντε το σπίτι σας να μοσχοβολάει με φυσικούς τρόπους

Κάντε το σπίτι σας να μοσχοβολάει, με τους πιο φυσικούς τρόπους 
Κάντε  κλικ  στην  εικόνα  για  
να  δείτε  στη  σελίδα queen.gr   πως  να  αρωματίσετε  το 
σπίτι  σας  με  φυσικούς  και  οικονομικούς  τρόπους .


Βλαβερός ο καπνός του τσιγάρου στο σπίτι και τα ρούχα

Βλαβερός ο καπνός του τσιγάρου στο σπίτι και τα ρούχα

Τα απομεινάρια από τον καπνό του τσιγάρου που έχουν προσκολληθεί στα ρούχα, στους τοίχους και στα έπιπλα δεν είναι απλώς ενοχλητικά λόγω μυρωδιάς, αλλά μπορούν να κάνουν και κακό στην υγεία και μάλιστα σοβαρό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα...
Η μελέτη προειδοποιεί ότι αυτού του είδους το παθητικό κάπνισμα από «τρίτο χέρι», όπου δεν χρειάζεται καν να εισπνεύσει κάποιος τον καπνό του άλλου, όπως στο παθητικό κάπνισμα («από δεύτερο χέρι»), μπορεί να αποβεί καρκινογόνο, όταν π.χ. τα παιδιά που παίζουν σε ένα δωμάτιο, όπου προηγουμένως υπήρχαν καπνιστές, βάζουν στο στόμα τους αντικείμενα, πάνω στα οποία υπάρχουν ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπο Χανγκ του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, ανέφεραν ότι ιδίως μία ουσία, η οποία σχηματίζεται όταν ο καπνός του τσιγάρου αντιδρά με τον αέρα ενός εσωτερικού χώρου, κάνει ζημιά στο DNA και προσκολλάται σε αυτό με τρόπο που είναι δυνατό να προκαλέσει καρκίνο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4.000 ουσίες και πολλές από αυτές μένουν σε ένα κλειστό χώρο επί πολύ χρόνο, αφότου το τσιγάρο έχει σβηστεί ή ο καπνιστής έχει φύγει. Στη συνέχεια, ορισμένες από αυτές τις ουσίες αλληλεπιδρούν χημικά με άλλους ρυπαντές, που ήδη υπάρχουν στον αέρα του χώρου, όπως το όζον και το νιτρώδες οξύ, δημιουργώντας έτσι νέες ουσίες, μερικές από τις οποίες είναι καρκινογόνες.
 

9 μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου που θα σου αλλάξουν τη ζωή

 

1. Κοιμήσου περισσότερες ώρες. O ύπνος σε ηρεμεί και επιτρέπει στο μυαλό σου να ξεκουραστεί από τις αρνητικές σκέψεις. 

2. Γράψε ένα ευχαριστήριο σημείωμα. Η ευγνωμοσύνη μας κάνει περισσότερο χαρούμενους. Γράψε σε μια φίλη σου που είστε μαζί πολλά χρόνια πόσο εκπληκτική είναι μαζί σου.

3. Απομακρύνσου από το smart phone σου. To ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να μην κοιτάς τα social media, αλλά αν το προσπαθήσεις θα καταλάβεις πόσο λιγότερο άγχος θα έχεις μέσα στη μέρα.

4. Χάρισε ένα κομπλιμέντο... σε σένα. Είναι σύνηθες να είμαστε σκληροί με τον εαυτό σου. Είναι προτιμότερο, όμως, να του φερόμαστε όπως φερόμαστε και στους φίλους μας. Δώσε σε στον εαυτό σου συγχαρητήρια για κάτι που κατάφερες στα επαγγελματικά ή απλά για το ότι σήμερα έφτιαξες τέλεια τα μαλλιά σου!

5. Ξεκίνησε μαθήματα χορού. Η ενέργεια που θα δώσει στο σώμα σου θα φέρει θετικές σκέψεις στο μυαλό σου

6. Προγραμμάτισε απολύτως τίποτα στην ατζέντα σου.| Για κάποιες ώρες της ημέρας μην κανονίσεις τίποτα. Καλύτερα κάτσε σπίτι και αφιερώσου σε σένα και σε αυτά που σου αρέσουν.

7. Πιες περισσότερο νερό. Αυτή η συνήθεια υπάρχει σε κάθε λίστα ευ ζην γιατί βοηθάει. Εσένα, το σώμα σου και το μυαλό σου.

8. Έλεγξε τον τραπεζικό σου λογαριασμό online καθημερινά. Για να αποφεύγεις το άγχος με τα οικονομικά σου κάνε  καθημερινό έλεγχο, που θα σου δώσει το συναίσθημα ότι ελέγχεις αυτό το κομμάτι της ζωής σου.

9. Κανόνισε συνάντηση με τις φιλενάδες σου τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Οι έρευνες δείχνουν πως η ανυπομονησία για ένα ευχάριστο γεγονός μας κάνει χαρούμενους.

 Yahoo.gr
queen.gr

Φυσικό "ελιξίριο υγείας και νεότητας"



Μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε το ελιξίριο υγιείας και νεότητας, από φυτικά υλικά που είναι πολύ αποτελεσματικό.

Ιδιότητες

Το τρώμε καθημερινά, πρωί μεσημέρι και βράδυ από 1 κουταλιά της σούπας, ίσως πίνοντας λίγο νερό μετά γιατί είναι καυτερό. Θεραπεύει σχεδόν τα πάντα, ανανεώνει τον οργανισμό, εξαφανίζει την κατάθλιψη, την οστεοπόρωση [πολύ ισχυρό]. Σε μερικούς μήνες δημιουργεί στο σώμα πλήρη αναδόμηση. Είναι αφροδισιακό, καταπολεμά απόλυτα τις μολύνσεις και άλλα πολλά…..

Υλικά

-1 φακελάκι τζίντζερ σε σκόνη [μπαχαρικό] 200γρ
-1 βαζάκι μέλι 1/2 κιλό περίπου

Δημιουργία ελιξιρίου

Ζεσταίνουμε πολύ ελαφρά το μέλι προσθέτοντας 2-3 κουταλιές νερό μέχρι να λιώσει, ρίχνουμε μέσα την σκόνη τζίντζερ, ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν. Το αφήνουμε να κρυώσει, το διατηρούμε εκτός ψυγείου και το τρώμε καθημερινά Αν θέλουμε φτιάχνουμε μεγαλύτερη ποσότητα πολλαπλασιάζοντας τα υλικά αναλόγως.

Το προσθέτουμε επίσης στα ροφήματά μας και πίνουμε όσο είμαστε άρρωστοι, και προληπτικά κάποιες φορές για να πάρουμε δύναμη, ή να καθαρίσει ο οργανισμός μας, αναλόγως με τις ανάγκες μας.

10 συνήθειες που οδηγούν στη δυστυχία

10 συνήθειες που οδηγούν στη δυστυχία!!!

ο αγώνας να μην πέσουμε στην παγίδα τους είναι πιο σκληρός από ποτέ

Η ευτυχία θέλει κόπο και δεν είναι κάτι που πηγάζει φυσικά από μέσα μας. Είναι αποτέλεσμα προσωπικής δουλειάς, σειράς εμπειριών, συνηθειών, απόψεων και αποφάσεων που λαμβάνουμε στην πορεία της ζωής μας. Οι λόγοι για να βυθιστούμε στη μελαγχολία, τη μεμψιμοιρία και τη βαθιά δυστυχία είναι πολλοί στις μέρες μας και ο αγώνας να μην πέσουμε στην παγίδα τους είναι πιο σκληρός από ποτέ.
Όλα όσα σας κάνουν ευτυχισμένους τα γνωρίζετε μονάχα εσείς. Όσα όμως ενισχύουν τη δυστυχία σας δεν τα αντιλαμβάνεστε συνειδητά και τα συνεχίζετε ρίχνοντας τους εαυτούς σας ακόμα πιο βαθιά στα τάρταρα δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη διάθεσή σας να ανακάμψει.

Αν η καθημερινότητά σας χαρακτηρίζεται από μια, ή παραπάνω από τις ακόλουθες συνήθειες, δράστε ανάλογα, αλλάξτε τις τακτικές σας και πετάξτε από το παράθυρο την κακή ενέργεια.
Διαρκής γκρίνια
Μην μπερδεύετε το περιστασιακό παράπονο με την χρόνια κατάσταση γκρίνιας. Όλοι έχουμε την ανάγκη να παραπονεθούμε όταν κάτι δεν πάει όπως θα θέλαμε, αλλά το να γκρινιάζουμε για κάθε τι που συμβαίνει στη ζωή μας είναι μια πολύ κακή συνήθεια που το μόνο που καταφέρνει είναι να φέρνει ακόμα περισσότερη δυστυχία. Ο γκρινιάρης, επιπλέον, εξαντλεί όλη του την ενέργεια στο να παραπονεθεί και για το παραμικρό και δεν δείχνει καμία διάθεση ούτε να βελτιώσει τη ζωή του ούτε καν να ακούσει τη γκρίνια κάποιου άλλου.
Όσοι «πάσχουν» από μακροχρόνια γκρίνια αναλώνουν τις ζωές τους στο να εντοπίζουν πάντα τα αρνητικά και ξεχνάνε πως αυτό είναι το πιο εύκολο να κάνει κανείς. Όλοι έχουν πολλούς λόγους για να γκρινιάξουν αλλά δεν το κάνουν για τον απλό λόγο ότι η μεμψιμοιρία δεν προσέφερε ποτέ σε κανέναν τίποτα.
Shopping therapy
Όσοι επιμένουν στη χαρά που προσφέρει ένα καινούριο smart phone ή ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια, έχουν μάλλον χάσει τον προσανατολισμό τους, θεωρώντας πως τα υλικά αγαθά θα τους φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία. Η απόκτηση ενός νέου αντικειμένου θα σας χαροποιήσει ομολογουμένως, αλλά αυτή η χαρά θα διαρκέσει μερικές μονάχα ώρες, ενώ η απόκτηση νέων εμπειριών, οι νέες προκλήσεις, ακόμα και η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου θα σας προσφέρουν πολλά περισσότερα και με μεγαλύτερη διάρκεια από το νέο tablet.
Κατανάλωση αλκοόλ
Το γνωρίζετε ήδη, πως οι μακροχρόνιες συνέπειες εκτεταμμένης κατανάλωσης αλκοόλ κάνουν περισσότερο κακό στη διάθεσή σας παρά καλό. Μπορεί παροδικά να σας ανεβάζει τη διάθεση, η καθημερινή όμως κατάχρηση αλκοόλ καταλήγει να ρίχνει περισσότερο την ψυχολογία. Ένα γερό μεθύσι, καταλήξει σε μια κακή επόμενη μέρα, που όχι μόνο πάει χαμένη, αλλά σας οδηγεί στη λήψη κακών αποφάσεων που απλά φέρνουν και άλλη δυστυχία.
Η έλλειψη χόμπυ
Όσο και να σας αρέσει η δουλειά σας δεν εμπίπτει στην κατηγορία χόμπυ. Το χόμπυ είναι κάτι που δεν το επιβαρύνει το άγχος της δουλειάς και είναι κάτι με το οποίο παθιάζεστε και στο οποιο αφιερώνεστε ολόψυχα. Όσοι έχουν χόμπυ, είτε αυτό είναι το παίξιμο της κιθάρας, είτε το πλέξιμο, είτε το kick boxing είναι πιο ευτυχισμένοι, καθώς αφιερώνοντας χρόνο στο χόμπυ τους, επενδύουν στον εαυτό τους και στις ικανότητές του, αναγνωρίζουν οι ίδιοι τις δυνάμεις τους, χωρίς να περιμένουν την επιβεβαίωση, που δεν θα έρθει ποτέ, από κάποιον τρίτο.
Κακή διατροφή
Η λαιμαργία και οι κακές διατροφικές συνήθειες δεν κάνουν μόνο κακό στην φυσική σας υγεία αλλα και την ψυχολογική. Η υπερφαγία μας οδηγεί σε συναισθήματα απογοήτευσης που συχνά είναι και η αφορμή, αφού καταλήγουμε πάντα να παίρνουμε βάρος από αυτή τη συνήθεια, κάτι που οδηγεί σε ακόμα χειρότερη εικόνα του εαυτού μας.
Η ψυχολογική ανακούφιση που λαμβάνουμε από μια τροφή γεμάτη ζάχαρη κρατάει μονάχα όσο την καταναλώνουμε, ενώ στο τέλος της ημέρας βρισκόμαστε στο σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε. Θυμηθείτε, πως η καλή και υγιεινή διατροφή αυξάνει την ενέργεια σας, κάτι που φτιάχνει τη διάθεση και ένα σώμα του οποίου η φυσική κατάσταση είναι σχετικά καλή είναι μια καλή βάση για την ευτυχία.
Μιλάτε άσχημα για τρίτους
Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε τους φίλους σας, παρατηρήστε ποια είναι τα κύρια θέματα συζήτησης και αν αυτά αφορούν περισσότερο κουτσομπολιά, τότε μάλλον κάνετε παρέα με άτομα δυστυχή και είστε κι εσείς ένα από αυτά. Εκείνοι που αναλώνονται σχολιάζοντας τις ζωές των άλλων δεν έχουν δικές τους και αναλώνονται στις ξένες. Όσοι μάλιστα δεν νιώθουν ευτυχισμένοι στη ζωή τους έχουν την τάση να κρίνουν με ευκολία και ελαφρά τη καρδία τις ζωές των άλλων. Σταματήστε την κακή συνήθεια να βγάζετε μόνο κακία απέναντι στους άλλους, αφού αυτό που ουσιαστικά κάνετε είναι να καμουφλάρετε έτσι τις δικές σας ανασφάλειες. Αν μη τι άλλο η ανταλλαγή μιας καλής κουβέντας, όχι μόνο δείχνει θετική διάθεση αλλά θα σας κάνει και πιο αγαπητούς.
Μοναχικότητα
Μια από τις συνηθέστερες αιτίες της δυστυχίας ενός ατόμου είναι η μοναξιά και μην θεωρείτε πως εξαιρούνται του κανόνα όσοι έχουν σύντροφο. Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε σχέση, νιώθουν μόνοι και αυτό οφείλεται στην απουσία κοινωνικής συναναστροφής, σαν αποτέλεσμα της εποχής των ψηφιακών κοινωνικών δικτύων. Όλο και περισσότεροι επιλέγουν τις ψηφιακές σχέσεις, ξεχνώντας έτσι σταδιακά την τέχνη της ανθρώπινης επαφής και όλα τα θετικά που φέρνει αυτή. Αντί να γράψετε ακόμα ένα σχόλιο σε ένα από τα δεκάδες κοινωνικά δίκτυα στα οποία είστε συνδεδεμένος, δοκιμάστε ένα βράδυ να βγείτε βόλτα με ένα φίλο και να απολαύσετε την φυσική παρέα κάποιου, όντας ανοιχτοί στις προκλήσεις της βραδιάς.
Απουσία στόχου
Είτε είναι βραχυπρόθεσμος, είτε μακροπρόθεσμος ο στόχος, αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει. Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι, όσο ασήμαντοι και να μοιάζουν, όταν εκπληρωθούν, βοηθούν στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησής σας και σας δίνουν ώθηση και ενέργεια για να πετύχετε μεγαλύτερους και περισσότερο φιλόδοξους στόχους.
Η έλλειψη στοχοθέτησης οδηγεί στη μετριότητα της στασιμότητας, ενώ οι ανέφικτοι στόχοι έχουν επίσης αρνητικά αποτελέσματα. Μην βάζετε λοιπόν υπερβολικούς στόχους, η μη εκπλήρωση των οποίων θα σας κάνει να νιώσετε ακόμα χειρότερα απ’ ότι νιώθατε αρχικά. Ξεκινήστε ταπεινά και χτίστε σταδιακά την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για τα μεγάλα σχέδια.
Σας απασχολεί η γνώμη των άλλων
Οι δυστυχέστεροι όλων είναι εκείνοι που αναλώνονται καθημερινά και με πάθος στο να ευχαριστήσουν τους άλλους και όχι τους εαυτούς τους. Η ανασφάλεια ότι μας κρίνουν οι άλλοι μας ωθεί στο να χάνουμε ώρες από τη ζωή μας υιοθετώντας ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής, ώστε να γινόμαστε αρεστοί απο εκείνους που εν τέλει θα μας κρίνουν και σχολιάσουν ασχέτως, αν τους αρέσουμε ή όχι.
Οι φίλοι όμως, μόνο των οποίων η γνώμη θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει, δεν ασχολούνται με τα ρούχα που φοράμε και με τη μουσική που ακούμε, καθώς μας αγαπάνε γι’ αυτό που πραγματικά είμαστε, χωρίς περιστροφές.
Οι άγνωστοι επηρεάζουν τη διάθεσή σας
Μην αφήνετε σε καμία περίπτωση την κακή διάθεση των ξένων να χαλάσει και τη δική σας μέρα. Κυκλοφορούν πολλοί γκρινιάρηδες, τρελοί και κακεντρεχείς εκεί έξω που έχουν στόχο να μεταδώσουν την κακή τους διάθεση σε όλο τον κόσμο. Μην τους το επιτρέψετε, ακόμα και αν σας φερθούν εχθρικά χωρίς προφανή λόγο. Απαντήστε με ένα χαμόγελο και επιστρέψτε τους έτσι την κακή τους ενέργεια…

filenades