Τα γλυκά κάνουν κακό στη μνήμη



Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γλυκαντικών ουσιών όπως η φρουκτόζη μπορεί να μειώσει τις πνευματικές ικανότητες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Physiology.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες με επικεφαλής τον Δρ Φερνάντο Γκόμεζ-Πινίλα έκαναν πειράματα με αρουραίους και διαπίστωσαν ότι η υπερκατανάλωση φρουκτόζης είχε προκαλέσει μείωση των πνευματικών δεξιοτήτων τους, επιδεινώνοντας την μνήμη της πρώτης ομάδας ενώ αντίθετα η δεύτερη ομάδα που είχε καταναλώσει και ω-3 λιπαρά οξέα δεν είχαν εμφανίσει όμοια έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους.
Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η φρουκτόζη, φυσικό γλυκαντικό των φρούτων (υπάρχει και η συνθετική εκδοχή της που προστίθεται σε διάφορα τρόφιμα και ποτά) μπορεί να κάνει κακό στον οργανισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη, παχυσαρκία και ηπατοπάθεια. Η νέα έρευνα αναδεικνύει ένα ακόμα κίνδυνο, τις επιπτώσεις του μεταβολικού συνδρόμου στον εγκέφαλο και τις νοητικές επιδόσεις του, ενώ παράλληλα δείχνει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να αντισταθμίσουν τη βλάβη.
Το DHA είναι ζωτικό για τη σωστή λειτουργία των συνάψεων του εγκεφάλου και, κατά τη συνέπεια, για την ομαλή μετάδοση των σημάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Το ανθρώπινο σώμα δεν παράγει αρκετό DHA, γι’ αυτό μπορεί κανείς να αυξάνει την προσλαμβανόμενη ποσότητα μέσω ειδικών συμπληρωμάτων ή τροφών που περιέχουν άφθονα ω-3 λιπαρά οξέα.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτό που τρώει κανείς, επηρεάζει το νου του. Μία μακρόχρονη διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη αλλάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να μαθαίνει και να θυμάται πληροφορίες. Όμως η προσθήκη των ω-3 λιπαρών οξέων στα γεύματα βοηθάει στην ελαχιστοποίηση της ζημιάς», σημειώνει ο Δρ Γκόμεζ-Πινίλα.
Συμβουλεύει μάλιστα, η κατανάλωση φρουκτόζης και γενικότερα γλυκών να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό και, αντίθετα, να τρώει κανείς τροφές όπως γιαούρτι ή μαύρη σοκολάτα, καθώς επίσης τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος. Εναλλακτικά, μπορεί να παίρνει καθημερινά μία κάψουλα DHA, του 1 γραμμαρίου.