Παντζάρι : Το λαχανικό με τις θεραπευτικές ιδιότητες


 Το  παντζάρι αυτό  το σαρκώδες λαχανικό με την απαλή υφή και το υπέροχο βαθυκόκκινο χρώμα είναι ασυναγώνιστο για την υψηλή θρεπτική αξία του σε σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φολικό οξύ και ιχνοστοιχεία
(όπως μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο), προσφέρει ανάπλαση, πρόληψη και αποτροπή της φθοράς που φέρνει η πάροδος του χρόνου. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε εύκολα διασπώμενα σάκχαρα παρέχει γρήγορα ενέργεια και δικαιολογεί τη φήμη του παντζαριού ως αναζωογονητικό και δυναμωτικό. Τα φαγώσιμα πράσινα μέρη του, με ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες του σπανακιού, είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, φολικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο.

Τις ευεργετικές ιδιότητες του παντζαριού, εκτός από την επιστημονική έρευνα, επιβεβαιώνουν η μυθολογία και η αρχαία ιατρική.
Ο μύθος λέει ότι η θεά Αφροδίτη έτρωγε ρίζα παντζαριού για να διατηρήσει την ομορφιά της, ενώ ένα παντζάρι προσφέρθηκε στον Απόλλωνα στο ναό των Δελφών και τότε θεωρήθηκε από το μαντείο ότι αξίζει το βάρος του σε ασήμι!
O Ιπποκράτης (460-377 π.Χ. ), ο «πατέρας της ιατρικής», υιοθέτησε τη χρήση των φύλλων παντζαριού για να επουλώνει τις πληγές.
Το παντζάρι καταναλώνονταν  από τους αρχαίους Έλληνες ως ορεκτικό, όπου τα φύλλα του μαγειρεύονταν με μέλι και κρασί.
Με καταγωγή από τη Νότια Ευρώπη, το παντζάρι καλλιεργείται από την εποχή των Ασσυρίων. Οι Ρωμαίοι θεωρούσαν το παντζάρι θεραπεία για τον πυρετό. Στην μεσαιωνική Αγγλία ο χυμός του παντζαριού συστηνόταν ως εύπεπτη τροφή για τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τους ανάπηρους, ενώ στην Ανατολική Ευρώπη χρησιμοποιούσαν τις ρίζες του για να θεραπεύσουν τον πονοκέφαλο και τον πονόδοντο. Κατά τη δεκαετία του 1950, ο Ούγγρος γιατρός Αλεξάντερ Φερέντζι παρουσίασε μια επαναστατική θεραπεία για τον καρκίνο με βάση το ωμό παντζάρι, προφανώς με μεγάλη επιτυχία
.
Με τη γλυκιά του γεύση και τη βελούδινη υφή του, ο χυμός του παντζαριού είναι ένας ευχάριστος τρόπος να διώξουμε το κρύωμα και τη γρίπη του χειμώνα. Το παντζάρι διαθέτει καθαριστικές ιδιότητες και με τακτική κατανάλωση προσφέρει ευεξία και ομορφιά. Διεγείροντας τη λειτουργία του συκωτιού, των εντέρων και των νεφρών, προάγει την αποβολή των τοξινών και των ακαθαρσιών από το σώμα. Επίσης, τονώνει την κυκλοφορία της λέμφου, βελτιώνοντας έτσι την καθαριστική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε ποτά και σούπες, το παντζάρι δρα αποτελεσματικά ως αποσυμφορητικό, καταπολεμώντας την καταρροή που συνοδεύει το κρύωμα, το βήχα και τη γρίπη. Ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να μεταβολίσουν την κόκκινη χρωστική του παντζαριού και την αποβάλλουν ακίνδυνα με τα ούρα και τα κόπρανα που εμφανίζονται με ροζ χρώμα.

Θεραπευτικές ιδιότητες
•Ως ήπιο καθαρτικό, το παντζάρι προλαμβάνει και θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα, την εκκολπωματίτιδα και τις αιμορροΐδες.
•Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι ανοσοβελτιωτικές ιδιότητες του παντζαριού και η αποτοξινωτική του δράση βοηθούν στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.
•Το φολικό οξύ στα φύλλα αποτελεί πολύτιμο θρεπτικό συστατικό για τις εγκύους.
•Με το κάλιο, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, το παντζάρι δρα ως ρυθμιστικό της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού τόνου, αλλά και τονωτικό του νευρικού συστήματος.
•Η καταπραϋντική του δράση στο πεπτικό σύστημα βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας, της καούρας, της οξύτητας και της γαστρίτιδας.
•Διευκολύνοντας την πέψη και την απορρόφηση των τροφών, ανακουφίζει από διαταραχές που σχετίζονται με την αδράνεια και την τοξικότητα του στομάχου, όπως τα δερματικά προβλήματα, ο πονοκέφαλος και ο λήθαργος.
Στη σύγχρονη εποχή και σύμφωνα με έρευνες, ο βολβός του παντζαριού είναι γνωστός για την αντιοξειδωτική, αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση του αλλά και για τη θετική του επίδραση στην ενίσχυση της αντοχής όσων αθλούνται.
Επίσης, οι βιταμίνες και το σίδηρο που περιέχει βοηθούν στην ομαλή παραγωγή του αίματος, ενώ οι άφθονες ίνες του συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Το παντζάρι και τα φύλλα του είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, μαγγανίου, καλίου, ιωδίου, φωσφόρου, χαλκού, μαγνησίου, ψευδαργύρου και βιταμινών A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (φυλλικό οξύ).
Επίσης, περιέχει φαινόλες με αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
Μειώνει την άνοια: Νέα έρευνα του πανεπιστημίου Wake Forest καταδεικνύει ότι η ημερήσια κατανάλωσή του αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, γεγονός που συντελεί στην καταπολέμηση της άνοιας και άλλων γνωστικών παθήσεων.
Αυξάνει την αντοχή: Σύμφωνα με την έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου «Exeter», ο χυμός των παντζαριών δίνει στους αθλητές περισσότερη δύναμη και αντοχή. Αποτρέπει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης: περιέχει αρκετές ποσότητες μαγνησίου το οποίο με τη σειρά του αξιοποιεί καλύτερα το ασβέστιο στον οργανισμό.
«Ρίχνει» τη χοληστερίνη: Έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα έδειξε ότι το φυλλικό οξύ που περιέχει μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.
Προστατεύει την όραση: Τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που περιέχονται στα φύλλα του προστατεύουν τα μάτια από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη.
. Ο Γαληνός και ο Διόσκουρος, πίστευαν ότι είχε μια ισχυρή αιμοποιητική δύναμη, κάτι που και σήμερα έχει αποδειχθεί. Γι αυτό συστήνουν, τα παιδιά που έχουν αναιμία να πίνουν χυμό παντζαριού. Αναφέρονται επίσης περιστατικά ατόμων που έπασχαν από λευχαιμία, να θεραπεύονται καταναλώνοντας ένα κιλό παντζάρια την ημέρα. Ακόμα πολύ ωφέλιμος θεωρείται ο χυμός γι αυτούς που πάσχουν από ρευματισμούς και αρθριτικά. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αποτοξίνωση του ήπατος και σε αυτό οφείλονται πολλές από τις ευεργετικές δράσεις του. Είναι πλούσιο επίσης στο ένζυμο καταλάση, που θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και γι αυτό θεωρείται ότι προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Τα φύλλα του παντζαριού επίσης είναι πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη Α, αλλά και ασβέστιο, κάλλιο, θειαμίνη, νιασίνη και βιταμίνη C. Λέγεται ακόμα ότι περιέχουν οιστρογόνα και ότι βοηθάνε στην γονιμότητα των γυναικών.
Καλόν είναι να επισημάνουμε ότι τα ούρα, αλλά και τα κόπρανα, γίνονται κόκκινα σε όσους καταναλώνουν παντζάρια , γι αυτό να μην ανησυχήσουν και νομίσουν ότι είναι αίμα.
Τα παντζάρια τρώγονται και ωμά και βρασμένα και πίνεται ο χυμός τους. Ο χυμός είναι καλλίτερα να συνδυάζεται με μήλο και καρότο, γιατί γίνεται πιο εύγεστος και έχει ακόμα περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες. Μάλιστα αποκαλείται το θαυματουργό ποτό, για τις πολλές ευεργετικές δράσεις που έχει. Συνιστάται ένα ποτήρι κάθε πρωΐ, μια ώρα πριν το φαγητό για τέλεια υγεία, αλλά και θεραπεία από όσα αναφέραμε, ακόμα και για καρκίνο. Δεν έχετε να χάσετε τίποτα, είναι απλό, φθηνό και ακίνδυνο. Δοκιμάστε το !

Το παντζάρι, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ ταυτόχρονα είναι ο ιδανικός τρόπος να συνδυάσετε εκλεπτυσμένη γεύση με χαμηλές θερμίδες (44 θερμίδες/100 γρ.)

Επομένως, το παντζάρι δεν προσφέρει μόνο ξεχωριστή γεύση στην διατροφή μας αλλά πολλά περισσότερα ευεργετικά συστατικά για την υγεία μας.

Η ρίζα του, χρησιμοποιούνταν ως θεραπευτικό μέσο για τον πυρετό, δερματικά προβλήματα καθώς και διαταραχές πέψης.
Μάλιστα, η φυσική χρωστική του παντζαριού χρησιμοποιήθηκε ως βαφή μαλλιών κατά τον 16ο αιώνα.

Επιπλέον, εδώ και αιώνες το παντζάρι θεωρείται πως έχει πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες λόγω των αντιοξειδωτικών, φυτοχημικών συστατικών που περιέχει.
Πέρα από τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ενδιαφέρον έχει να ανατρέξουμε στην  λαογραφία της Αγγλίας, όπου εκεί αναφερόταν πως εάν ένας άντρας και μια γυναίκα φάνε από το ίδιο παντζάρι, τότε θα ερωτευτούν.

Το χαρακτηριστικό χρώμα του παντζαριού οφείλεται στις βεταλαΐνες, οι οποίες είναι υδατοδιαλυτές χρωστικές και ταξινομούνται στις κόκκινες βετακυανίνες και κίτρινες βεταξανθίνες.
Η κύρια βετακυανίνη είναι η βετανίνη, που αποτελεί το 75 έως 95% των συνολικών χρωστικών του παντζαριού.
Το παντζάρι είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ.
Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων λόγω της συμμετοχής του στη σύνθεση των νουκλεϊκών οξέων και απαραίτητο για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, βοηθάει στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για αυτό η έλλειψη του προκαλεί μακροκυτταρική αναιμία.

Σημαντική είναι η περιεκτικότητα του παντζαριού και σε φυτικές ίνες. |
Τώρα, που μάθαμε τόσα πολλά, για τα παντζάρια, πιστεύω, πως θα  το συμπεριλάβουμε στην διατροφή μας  και αυτό σίγουρα θα μας ανταμείψει με τις ευεργετικές του ιδιότητες!

Από  το  Ιστολόγιο  ΒΟΤΑΝΑ ΥΓΕΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ